Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Motivi tt

1,105 views

Published on

Prezentacija za nastavnu jedinicu motivacija za smer turistički tehničar ali može se koristiti i za smer trgovac ili kuvar konobar. Bazirana je na udžbeniku "Psihologija - za III i IV razred" Kuzmanovič i Štajnberger, Zavod za udžbenike Beograd.

Published in: Education
 • Be the first to comment

Motivi tt

 1. 1. POKRETAČI ORGANIZMA NA AKTIVNOST MOTIVI
 2. 2. DefinicijaDefinicija Motivacija podrazumeva sve doživljaje i ponašanja koja su izazvana nekim motivom radi ostvarenja nekog cilja. Motiv je unutrašnji faktor (dolazi iz nas) i pokreće na na aktivnost koja zadovoljava neku POTREBU i vodi nekom cilju.
 3. 3. Vrste motiva Urođeni – glađ, žeđ, san, disanje, pražnjenje Stečeni – a) lični i b) društveni – druženje, saradnja, prestiž, slava Osobine urođenih motiva: a) neprijatnost b) doživljaj potrebe c) aktivnost d) prijatnost, prestanak napetosti Zavise od kulture: hrana, oblačenje, rad.
 4. 4. Nesvesna motivacija Kada ne znamo prave razloge ponašanja Koriste je u TV reklamama
 5. 5. Motivacioni ciklus
 6. 6. STEČENI MOTIVI Zavise od društvene sredine Na njih utiču vaspitanje, društvene norme Na primer: u Australiji je nepristojno nuditi, gost traži šta želi. Nastaju iskustvom predaka ali i ličnim iskustvom Za njihovo ispunjenje moraju biti prisutni drugi ljudi
 7. 7. Društveni i lični motivi Društveni motivi su težnja za zbližavanjem, saradnjom i prijateljstvom ali i suprotno : za sukobom, agresivnošću i neprijateljstvom. Lični motivi – javljaju se jer tražimo sopstveno mesto u socijalnoj sredini i svoju „vrednost“  To su motiv za prestižom, samopotvrđivanjem, dominacijom i postignućem.
 8. 8. Maslov - hijerarija motiva Samoostvarenje Poštovanje Ljubav SigurnostSigurnost Fiziološki motivi
 9. 9. Najvažnija pitanja motivacije ŠTA pokreće čoveka? KAKO se čovek pokreće? Odgovor je: U motivisanju ključni su inteligencija i emocije
 10. 10. Najvažnija pitanja motivacije ŠTA pokreće čoveka? KAKO se čovek pokreće? Odgovor je: U motivisanju ključni su inteligencija i emocije

×