KRALJICE MEDA

3,915 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,915
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,899
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

KRALJICE MEDA

 1. 1. „КРАЉИЦE“ МЕДА 
 2. 2. ШТА ЈЕ ТО ПЧЕЛА? Пчела је било која врста инсеката из реда опнокрилаца, фамилије пчела . Главна особина свих пчела је да за исхрану скупља цветни полен, као извор беланчевина и цветни нектар као извор угљених хидрата.
 3. 3. КАКО ИЗГЛЕДА ПЧЕЛА?Величина се креће од 2 mm до 4 cm.Претежно су црне или сиве боје. Основнаподела је према начину њиховог живота наусамљене и друштвене пчеле.
 4. 4. ГРАЂА ПЧЕЛЕ 
 5. 5. НАЈЗАСТУПЉЕНИЈЕ ВРСТЕ ПЧЕЛАСолитарне пчеле (дивље или усамљене) живе усамљено и углавном нестварају веће резерве хране. Презимљавају само оплођене женке. Свакаженка прави сопствено гнездо у тлу где гради земљане коморе за полагањејаја и одгајање ларви.Бумбари прикупљају цветни прах задњим ногама и хране се углавномнектаром. Стварају мања гнезда у земљишту, са мањим резервама хране.Презимљава само оплођена женка.Безжаочна пчела луче восак од 2 до 4 трбушног сегмента, и то женка. Приправљењу саћа мешају га смолом и земљом.Праве пчеле луче восак од 2 до 5 трбушног степена, и то само младерадилице од 10 до 18 дана старости.Оне живе у друштвима.Друштвене пчеле су пчеле које живе друштвеним животом и код којихјединке ван пчелиње заједнице не могу да преживе. Постоји више стотинаврста друштвених пчела, које граде сложену, високо организовану заједницу.
 6. 6. ИСХРАНА Природна храна одраслих пчела медарица je полен имед којег скупљају у природи обилазећи најразличитијеврсте биљака, неке више неке мање. У данашњемкомерцијалном пчеларству где сваки пчелињак безобзира на његову величину мора имати своју економскурачуницу то понекад није довољно. У раздобљима кадасу количине нектарних паша, паша мале пчеле ће почетиу већој мери сакупљати сокове презрелог воћа илисокове које производе неке врсте биљних ушију и каотакве после сакупљања их прерадити и депоновати усаће унутар кошнице.
 7. 7. ОПРАШИВАЊЕПреношење полена од прашника до жига тучка називасе опрашивање.Пчеле играју велику улогу у опрашивању цветова.Могу се фокусирати на скупљање нектара илискупљање полена, у зависности од њихових тренутнихпотреба.Претпоставља се да трећина људске хране зависи одопрашивања које чине пчеле.
 8. 8. НЕПРИЈАТЕЉИ ПЧЕЛАГлавним непријатељима пчела се могу сматрати:пчелиња ваш, мрави, мишеви, птице, сви већи инсекти,сви загађивачи природе, дивље и домаће животиње,олује и ветрови и човек са нестручним и несавеснимопхођењем.
 9. 9. РАЗМНОЖАВАЊЕРазмножавање пчела се врши потпуном преображајем(метармофозом), што значи да у свом развићу пролазе крозстадијуме : јаја , ларве и лутке. Матица полаже у ћелију по правилусамо једно јаје које прилепи за дно ћелије.
 10. 10. ЗАНИМЉИВОСТИ • Пчела радилица у сезони живи 3О - 45 дана• Матица живи и до седам година a дневно излегне јајашца од три своје тежине• Пчеле мед производе на исти начин најмање 150 милиона година• При сакупљању нектара пчела посети дневно око 1.ООО цветова• Јака и здрава пчела једног дана може опрашити до 3.ООО.ООО цветова• У кошници зависно од типа и величине једна пчелиња заједница броји од 20.000 - 80.000 пчела• Мед пчеле медарице једна од најсигурнијих храна – већина опасних бактерија уопште не могу живети у меду

×