Peraturan makmal komputer dan etika penggunaan internet

19,677 views

Published on

Published in: Technology

Peraturan makmal komputer dan etika penggunaan internet

 1. 1. – Jika terdapat sebarang bunyi yang ganjil, bau benda terbakar, bahagian komputer terlalu panas atau sebarang yang disyaki tidak normal, laporkan segera kepada guru yang bertugas.– Padamkan mana-mana suis yang perlu.– Laporkan sebarang kerosakan perkakasan atau perisian kepada guru yang bertugas.– Tidak dibenarkan membawa liquid paper.
 2. 2. • Dilarang memasang atau membaiki sendiri komputer atau peralatan yang ada tanpa kebenaran dan penyeliaan penyelaras ICT.• Dilarang memasang perisian pihak ketiga seperti screen servers, perisian utility untuk mengelakkan perubahan konfigurasi sistem. Perubahan ini mungkin akan menjejaskan aplikasi yang dipasang.• Dilarang mematikan pelayan atau perkakasan rangkaian yang telah dipasang supaya operasi tidak terganggu.
 3. 3. • Dilarang mematikan penghawa dingin di Bilik Pelayan supaya tahap kepanasan dan pemeluwapan tidak berlaku.• Dilarang membuka atau mengalih perkakasan dari tempat asal tanpa penyeliaan Penyelaras ICT untuk mengelakan kerosakan disebabkan oleh salah pengendalian.• Dilarang menyerkup komputer semasa kuasa dihidupkan untuk mengelakan terlampau panas.
 4. 4. • Pelan pengosongan bangunan perlu dipamerkan dalam Makmal Komputer.
 5. 5. KESELAMATAN FIZIKAL SECARA UMUM
 6. 6. KESELAMATAN FIZIKAL SECARA UMUM
 7. 7. KESELAMATAN FIZIKALTAMBAHAN DI BILIK PELAYAN (SERVER ROOM)
 8. 8. KESELAMATAN FIZIKALTAMBAHAN DI BILIK PELAYAN (SERVER ROOM)
 9. 9. KESELAMATAN FIZIKALTAMBAHAN DI MAKMAL KOMPUTER
 10. 10. Contoh peraturan asas penggunaan makmal ICT di sekolah:
 11. 11. Contoh peraturan asas penggunaan makmal ICT di sekolah:
 12. 12. Contoh peraturan asas penggunaan makmal ICT di sekolah:
 13. 13. Contoh peraturan asas penggunaan makmal ICT di sekolah:
 14. 14. Contoh peraturan asas penggunaan makmal ICT di sekolah:
 15. 15. JURUTEKNIK SISTEM KOMPUTER TAHAP 2 DAN 3 SKM. http://juruteknik-komputer.blogspot.com/2010/11/simbol- simbol-keselamatan-di-makmal.html. Diakses pada 08 Februari 2012.SMK KING EDWARD VII. http://ahmadmazlan.smkevii.edu.my/index.php?option=co m_content&view=article&id=54&Itemid=71. Diakses pada 08 Februari 2012.SMK SUNGAI PUSU GOMBAK, SELANGOR. http://www.smksgpusu.net/ict/etika.htm. Diakses pada 08 Februari 2012.

×