Successfully reported this slideshow.

Presentation PositionGreen

636 views

Published on

Vårt mål är att bidra till att fler miljöanpassade produkter och tjänster når snabbare ut på marknaden.
Vi vill också bidra till att inköpare inom både den privata och offentliga sektorn får en ökad miljömedvetenhet genom att göra viktig information lättillgänglig vilket resulterar i fler miljödrivna inköp.

Published in: Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Presentation PositionGreen

 1. 2. Vårt mål är att bidra till att fler miljöanpassade produkter och tjänster når snabbare ut på marknaden. Vi vill också bidra till att inköpare inom både den privata och offentliga sektorn får en ökad miljömedvetenhet genom att göra viktig information lättillgänglig vilket resulterar i fler miljödrivna inköp .
 2. 3. PositionGreen var det vinnande bidraget i Greendigger 2009 “ Mycket intressant "facilitator" i omställningen mot ett hållbart samhälle som kan undanröja marknadshinder för nya produkter på ett effektfullt sätt - genom att underlätta för inköpare att välja, välja rätt och våga handla” Samlad bedömning, CINNS PositionGreen är medlem i Cleantech Inn Sweden – svenska landslaget i cleantech
 3. 4. Bakgrund EU har röstat igenom klimatpaketet och det kommer att krävas en enorm satsning för att privata och offentliga företag ska kunna leva upp till dessa åtaganden till år 2020. EU-kommissionens mål är att alla medlemsstater ska klara kravet på att miljöanpassad offentlig upphandling ska stå för 50 % av det totala värdet under år 2010. Efterfrågan på miljömässigt hållbara lösningar kommer att öka dramatiskt. Problem Vi anser att det i idag saknas en effektiv informationskanal som ger en helhetsbild över vilka produkter och tjänster som finns tillgängliga på marknaden och förenklar förstudie och inköpsprocess för inköpare så att dessa kan uppfylla de uppsatta målen. Företag som säljer miljöanpassade produkter och tjänster saknar samtidigt en bra kanal som på ett enkelt och effektivt sätt synliggör deras produkter och kompetens mot marknaden. Produkt PositionGreen är en sökmotor som innehåller produkter och tjänster som har en miljömärkning alternativt är en produkt som starkt bidrar till en bättre miljö. Inköpare som har fokus på att göra fler miljöanpassade inköp får ett effektivt verktyg och hjälpmedel. Leverantörerna får en kompetenshöjande informationskanal och ett verktyg som ger dem möjlighet att exponera sig mot en viktig målgrupp. Genom samarbete med myndigheter, kommuner, företag och miljömärkningsorganisationer ska PositionGreen erbjuda en komplett och kvalitetssäkrad databas över alla miljömärkta produkter som finns på den svenska marknaden. Målgrupp Vi har gjort en rad olika marknadsundersökningar för att få en bild över vem som är mest behjälpt av en tjänst som PositionGreen. Användarna är som vi ser det främst inköpare inom både den offentliga och privata sektorn. Vi ser även ett intresse från andra grupper som i någon form är involverade i företagets eller organisationens miljöarbete.
 4. 5. Som inköpare har man möjlighet att göra sökningar i databasen direkt men man kan också registrera sig för att få tillgång till en rad olika smarta funktioner.
 5. 6. Sökning kan göras både som fritext och via kategori. Ju mer information vi får om produkten desto bättre blir sökresultatet. Det är i huvudsak miljömärkta produkter som finns med i databasen. Det finns just nu ca.12 000 produkter inlagda. Vad skulle du i första hand söka efter?
 6. 7. För att få mer information om de produkter som kommer upp i sökresultatet klickar besökaren på läs mer. Det finns möjlighet att spara utvalda produkter i mappar som användaren själv lägger upp efter behov. Vilken information är viktigast för dig att se för att ta ett köpbeslut eller få fram ett marknadsunderlag?
 7. 8. Skapa ett bra underlag inför ett inköp och dela med dig av informationen. 1. Tillgång till en egen sida 2. Sökresultat i mappar 3. Produktinfo sparat i respektive mapp 4. Lägg in egna kommentarer 5. Exportera utvald information till excel
 8. 9. De leverantörer som har produkter exponerade på PositionGreen kan själva enkelt logga in och lägga till eller ta bort information.
 9. 10. Leverantörerna ser vilka produkter som finns med och kan lägga till viktig information som exempelvis köpkontakter, referenser etc. Vissa av fälten är dock låsta, exempelvis kan leverantören själv inte lägga till en miljömärkning.
 10. 11. Som besökare och medlem får man även tillgång till nyheter, relevant information, lediga jobb och möjlighet att gå e-utbildningar direkt eller hitta information om andra utbildningar och event som är aktuella inom området.
 11. 12. Forum där man som leverantör och inköpare kan diskutera problem och möjligheter med andra. Funktioner under utveckling Möjlighet för registrerade användare att ladda upp, hantera och dela med sig av filer. Funktioner för kontroll av behörighet och resursanvändning. Finns det andra funktioner och hjälpmedel du vill se på positiongreen.com?
 12. 13. Projektet drivs med stöd från Tillväxtverket, Vinnova och företagen OMMH Scandinavia och OPIC Group. Tjänsten beräknas lanseras under sept 2010. Under perioden fram till lansering kommer fokus att ligga på att uppdatera den existerande produktdatabasen. Leverantörerna bakom produkterna kommer själva att kostnadsfritt kunna komplettera sin befintliga information för att skapa en så användbar tjänst som möjligt. Era kommentarer är viktiga för oss, kontakta oss gärna med input, idéer, samarbetsförslag, ris eller ros. Ola Andersson Tel: +46 (0)40 630 64 60, Mob: +46 (0)708 424 873, e-post: ola.andersson@ommh.se

×