Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Nastavna jedinica: I ti si nasilnik?
Predmet: Informatika
Potrebno vrijeme: 45 minuta
Dob: 13-15 godina; 7. i 8. razred
Ob...
Glavni dio
Definirajmo virtualno nasilje- cyberbulling (3 minute)
Učenici de sami pokušati definirati cyberbulling, dati s...
Definirajmo virtualno nasilje- cyberbulling (2 minute)
Ponovno pitamo učenike kako bi sada definirali cyberbulling.
Biljež...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Radionica "I ti si nasilnik?"

639 views

Published on

Naslov: Radionica "I ti si nasilnik?" - priprema za 7. i 8. razred
Autorice: Marina Zember i Gordana Lohajner
OŠ Veliki Bukovec

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Radionica "I ti si nasilnik?"

  1. 1. Nastavna jedinica: I ti si nasilnik? Predmet: Informatika Potrebno vrijeme: 45 minuta Dob: 13-15 godina; 7. i 8. razred Oblici rada: frontalni i individualni Nastavne metode: usmeno izlaganje, heuristički razgovor, pokazivanja, pisanja, rad na računalu Nastavna sredstva: multimedija, računalo Aktivnosti učenika: gledanje videozapisa, diskusija, rješavanje ankete, rješavanje kviza Opis problema: Sve više djece, a pogotovo tinejdžera, su barem jednom bile žrtve nasilja preko cyber tehnologije – bilo interneta, bilo mobilnog uređaja. Što je cyberbullig? Kakoga prepoznati? Kako ga „ublažiti“? Ciljevi i zadaci Obrazovni:Učenici de utvrditi pojam mreža (internet). Upoznat de novi pojam cyberbulling, nasilje na internetu. Naučit de ga definirati, prepoznati, te de znati kako se odgovorno ponašati u takvim situacijama. Funkcionalni:Upoznavanje i usvajanje jezične kulture svoga naroda.Izgrađivanje svestrane stvaralačke osobe razvijenih sposobnosti izražavanja,stvaranja, komuniciranja, doživljavanja i spoznavanja te vrjednovanja svihvrsta medija, posebice interneta.Stvaranje i razvijanje svijesti o trajnom zanimanju za poruke masovnihmedija. Odgojni:Osvješdivanje uloge medija; interneta u životu obitelji i svakoga čovjeka, posebicesvakoga djeteta.Stjecanje spoznaja o različitim vidovima djelovanja medija; interneta.Stjecanje znanja o odgovornosti medija; interneta za društvenu zajednicu. Odgovorno ponašanje u virtualnom svijetu. Tijek nastavnog sata Uvod (5 minuta) Upitati učenikeznaju li što obilježavamo na današnji dan. Ako ne znaju – upitati što sve obilježavamo u mjesecu veljači. Vjerojatno de se svi sjetiti Valentinova (14.2.), a mi demo ih posjetiti da obilježavamo i Dan sigurnijeg interneta (SID – Safer Internet Day) koja je međunarodna manifestacija te nas upozorava na opasnosti na internetu, a ujedno kako ih je mogude ukloniti, spriječiti ili ublažiti.
  2. 2. Glavni dio Definirajmo virtualno nasilje- cyberbulling (3 minute) Učenici de sami pokušati definirati cyberbulling, dati svoju definiciju. Zabilježiti na ploču. Nadalje demo kroz anketu i diskusiju pokušati dodi do točne definicije. Samostalni dio (5 min) Učenici de na početku na računalu ispuniti anketu Virtualno nasilje gdje demo vidjeti što za učenike znači nasilje, kome se obratili za pomod i kako bi pomogli svojem prijatelju u nevolji. Diskusija (10 minuta) Pokazati rezultate ankete i učitelj/icade potaknuti učenike na diskusiju: Što zaključujemo? Znamo li nekoga ili smo čuli da je bio virtualno zlostavljan? Objasniti kako se zaštiti od nasilja na internetu. o Prepoznavanje virtualnog nasilja o Prijaviti odrasloj osobi o Napomenuti da u Hrvatskoj postoji aplikacija za prijavu neprimjerenog ili nezakonitog sadržaja. Adresa internet stranice https://redbutton.mup.hr/. Gledanje filma (10 minuta) Prikazujemo film pod nazivom Let's fightittogether(6 minuta),a nakon toga potičemo na raspravu sljededim pitanjima kako bi provjerili je li učenicima bilo razumljivo te imaju li pitanja: Jeste li razumjeli o čemu je film? Zašto su počeli „zlostavljati“ Joea? Joe je obrisao svoje poruke. Je li to ispravno? Zašto se policija uplela? Što možemo učiniti da prekinemo zlostavljanje? Kome bi se vi obratili?
  3. 3. Definirajmo virtualno nasilje- cyberbulling (2 minute) Ponovno pitamo učenike kako bi sada definirali cyberbulling. Bilježimo definiciju i uspoređujemo s onom na početku. „Korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) kako bi se namjerno i opetovano naštetilo drugima (bilo da ga se povrijedi, osramoti ili da mu se izruguje). „ Završni dio (10 minuta) Učenike podijelimo u 4 grupe i pomodu kviza u Zondleu provjerimo usvojeno znanje.

×