898 sigurnost na_internetu

516 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
516
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
62
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

898 sigurnost na_internetu

 1. 1. Sigurnost na internetu
 2. 2. Internet Internet je svjetska globalna mreža koja omogućuje elektroničku povezanost između računala i njihovu povezanost. Korisnici na internetu mogu pristupati različitim informacijama, razgovarati s drugim ljudima, koristiti elektroničku poštu ili pristupati forumima, kupovati na internetu, igrati online igre, koristiti stranice za internetsko bankarstvo, učiti i slično
 3. 3. Loše strane interneta Internet nam daje mnoge mogućnosti i prednosti, ali u njemu se kriju mnoge opasnosti i prijevare. Neke od opasnosti su: virusi, hakeri, cyber bullying, lažna predstavljanja na chat-u.
 4. 4. Virusi Virusi uništavaju podatke, programe te cijeli sustav, odnosno softver. Za zaštitu od virusa potrebno je instalirati antivirusni program. Postoje razne metode za pakiranje malicioznog programa, koji omogućava čak i dobro poznatom virusu da bude sakriven od anti-virus programa. Trebalo bi izbjegavati otvaranje sumnjivih ili nesigurnih stranica, te pokretanje sumnjivih programa
 5. 5. Cyber bullying (Nasilje prekointerneta) Cyber bullying je psihičko i emocionalno zlostavljanje preko interneta. Uvrijede, psovke, kletve, snimanje nasilja, prijetnje… Za razliku od uobičajenog vršnjačkog nasilja, cyber bullying se može dogoditi uvijek i svugdje, a dijete izloženo takvom maltretiranju može doživjeti osjećaj bezizlaznosti i bespomoćnosti. Žrtve okrutnijih zlostavljača imaju veće izgleda za tjeskobu, depresiju i druge poremećaje vezane uz stres, a zabilježeni su čak i slučajevi u kojima je zlostavljanje završilo samoubojstvom.
 6. 6.  Prema podacima organizacije Nemours, djeca i tinejdžeri nerado govore roditeljima i nastavnicima o zlostavljanju kojem su izloženi. Prvenstveno jer se boje da će u društvu biti ‘označeni’, a ponekad se boje i da će im roditelji uskratiti pristup internetu.
 7. 7. Lažno predstavljanje Chat nam omogućuje dolaženje u kontakt s drugim osobama iz svijeta. Na chat-u se ljudi mogu lažno predstaviti te pronaći razne podatke o drugim osobama. Internet donosi niz opasnosti s obzirom da pruža mogućnost skrivanja identiteta, lažnog predstavljanja, skrivanja lokacije sa koje se preuzima određena radnja… Prema statističkim podacima, u svijetu je svako peto dijete je izloženo neprimjerenim seksualnim ponudama putem interneta. Koristeći internet, djeca su česta meta napada pedofila, prevaranata, kao i zlostavljača od strane vršnjaka.
 8. 8. Facebook Priroda internet komunikacije je takva da u najvećem broju slučajeva niste sigurni u to tko se zaista nalazi s „druge strane”. Lažno predstavljanje na facebook-u je lako: neko će staviti tuđu sliku, upisati lažno ime i datum rođenja, muško lako postaje žensko i obrnuto, a odrastao čovjek lako će se predstaviti kao tinejđer. Treba paziti kod dodavanja za prijatelje osobe koje su nam nepoznate. Nikada sa nepoznatim osobama nemojte dogovoriti sastanak!
 9. 9. Varljive reklme Opasnosti od virusa Golem račun, krađa novaca…
 10. 10.  Internet nije siguran! Na njemu vrebaju razne opasnosti koje mogu imati drastične posljedice. Nije dobro ići na stranice na kojima se dolazi u kontakt s nepoznatim osobama. Moramo biti oprezni na internetu i ne vjerovati svakoj reklami i osobi te nikad ostavljati svoje osobne podatke.
 11. 11. Izradila: Ivana Jazvo1.b

×