528 savjeti mladim korisnicima

332 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

528 savjeti mladim korisnicima

 1. 1.  Većina nepoznatih osoba s kojima ostvaruješ komunikaciju putem mobitela ili Interneta su normalne i pozitivne osobe, vjerojatno tvoji vršnjaci, ali jedan mali dio su opasni, zlonamjerni pojedinci koji mogu zlouporabiti tvoje povjerenje, a potom te ucjenjivati i učiniti puno loših stvari.
 2. 2. Prilikom komunikacije mobitelom,Internetom nemoj pisati ništa čega bi sesramio/la kada bi to kasnije pročitalitvoji prijatelji u kvartu ili razredu.
 3. 3. Nemoj slati nikakve fotografije koje nebi želio/željela da se objave o tebi.
 4. 4. Sve što šalješ drugim osobama možebiti iskorišteno za ucjenu da će bitiobjavljeno u tvojoj školi i pred tvojomzgradom.
 5. 5. Osobe koje saznanju tvoje korisničkoime i lozinku mogu u potpunostiizmijeniti sadržaj tvog profila nadruštvenim mrežama npr. na MSN-u iliFacebooku, mogu na tvom profilunavesti laži o tebi, napraviti raznefotomontaže tvoga tijela i slično.
 6. 6. Ukoliko primiš uznemirujućuneprimjerenu poruku u kojoj te netkonagovara da mu pošalješ svojefotografije bez odjeće, obrati seroditelju, nastavniku ili drugoj odraslojosobi u koju imaš povjerenje.
 7. 7. Ne komuniciraj s nepoznatim osobamajer se mogu lažno predstaviti.
 8. 8.  npr. Muškarac od 60 godina se može predstaviti kao mladić od 15 godina i poslati ti fotografiju nekog mladića koju je pronašao na internetu kao svoju, ili fotografiju nekoga koga je upoznao na chatu putem mobitela. Može izmisliti gdje živi, izlazi, kakvu glazbu sluša, može na blogu saznati podatke o tvojim prijateljima i praviti se da ih poznaje. Može se predstaviti kao neko koga doista poznaješ.
 9. 9. Fotografije i podatke o sebi, obitelji iliprijateljima, kako se prezivaš, gdje živiši u koju školu ideš nemoj nikomedostavljati putem mobitela ili Interneta. ZA: NEPOZNATA OSOBA OD: IVAN HORVAT MARKA MARULIĆA 10, ZAGREB OŠ AUGUSTA ŠENOE
 10. 10. Ne briši podatke i fotografije smobitela ili računala kako bi policijamogla pronaći osobu koja ti šaljeneprimjerene poruke.
 11. 11. Obrati se za pomoć roditelju iliodrasloj osobi u koju imaš povjerenječak i kada učiniš nešto za što smatraš daje loše.
 12. 12. Nisi kriv/a ako primiš uvredljiv,prijeteći ili neprimjeren sadržaj. UVREDLJIVO PISMO
 13. 13. Nemoj ići na sastanak s osobom kojusi upoznao/upoznala putem mobitela,raznih chatova i blogova jer se možeraditi o osobi koja nema dobre namjere imože ti učiniti nešto loše.
 14. 14. Imaš pravo na privatnost, ali tvojiroditelji imaju pravo i obvezu znati skime se družiš i s kime komuniciraš naInternetu i preko mobitela.
 15. 15. Ako osoba s kojom ostvaruješkomunikaciju želi znati da li tvoji roditeljičitaju njezine poruke ili ukoliko od tebezahtjeva da skrivaš svoju komunikaciju snjom o tome obavijesti roditelje jer taosoba nema «dobre» namjere.
 16. 16. Literatura http://www.mup.hr/13047.aspx
 17. 17. KRAJ!

×