217 on line_predatori

869 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
869
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
392
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

217 on line_predatori

  1. 1. ON-LINEPREDATORI Izradili: Domagoj Vuković i Bruno Vlašić 8.c OŠ “Mladost”, Osijek, 2012.
  2. 2. KAKO PROKUŽITI ON-LINEPREDATORA? On-line predator obično je starija osoba koja se koristi internetom da bi došla do djece i tinejdžera te ih iskorištavala za hranjenje svog bolesnog ega. Često ne staju samo kod on-line zabave već potiču i sastanak u četiri oka.
  3. 3. ZAPITAJ SE: JE LI OVA OSOBAPRELJUBAZNA?  Čuda se dogaĎaju, ali ipak treba biti oprezan. Tamo netko nepoznat pojavio se u trenutku baš kada ti treba rame za plakanje i predao si mu svoju dušu kao na pladnju. I dok se pitaš: Je li ovo moguće? ta osoba već nudi još veću pomoć i nudi sastanak u četiri oka jer ti želi i može pomoći do kraja.
  4. 4. SLIKA GOVORI VIŠE OD TISUĆU RIJEĈI Ako nema fotke – pozor! Isto tako, ako ima fotku, ali na njoj je nešto neodreĎeno ili je očito da je skinuta s interneta – opet pozor. Normalne osobe obično će staviti svoju fotku ma kakva ona bila. Oni koji to ne čine obično žele nešto sakriti. Dobro ako je to oveći trbuh ili tako nešto, ali obično se ne radi o tome već o godinama, a nerijetko i – spolu.
  5. 5. KAKAV MU JE E-MAIL?  I e-mail može reći mnogo toga o osobi. Primjerice, većina će u svom e-mailu staviti svoje ime, dio svog imena, kućnog ljubimca ili nečega što voli. Predatori će se poslužiti ljigavijim nazivima, nešto kao hotguy, sexy69 i slično.
  6. 6. NE ZABORAVI: na društvenim mrežama nikada nemoj ostavljati adresu i broj telefona. sasvim je OK blokirati osobu s kojom ti nije ugodno dopisivati se. pobrini se za postavke i namjesti da tvoj fotke i ostali podatci ne budu dostupni baš svima na internetu.
  7. 7. …  Predatori su obično inteligentne osobe koje se dobro znaju prikriti.  imaš li kakvih on-line problema uvijek se obrati roditeljima, a u konačnici i policiji jer NIJE u redu da te netko uhodi ili ti govori stvari zbog kojih ti je neugodno i nagovara te na nešto što ne želiš!

×