Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Zašto koristiti Edmodo u nastavi

2,555 views

Published on

Vodič za nastavnike i učenike kroz obrazovnu društvenu mrežu i virtuelne učionice Edmodo.

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Zašto koristiti Edmodo u nastavi

 1. 1. Едмодо је платформа која преноси и мења аспекте класичне учионице и односе наставник - ученик у виртуелни свет интернета. Едмодо пружа бољу и лакшу интеракцију наставника и ученика тиме превазилазећи оквире школског часа. Како то?
 2. 2. Омогућава ученицима додатну наставничку подршку у савлађивању градива. Такође, доприноси у оснаживању и наставничких и ученичких компетенција. Чува и организује ученикова достигнућа, чува сигурност података као и приватност ученика. Повезивање са другим наставницима је лако и омогућава коришћење средстава који су други наставници направили и поделили са осталима.
 3. 3.  Наставник преко свог налога формира групу, за коју Едмодо шаље наставнику код групе. Код групе служи као индефитикација групе и преко тога ученици и други наставници могу да се придруже датој групи.  Наставник на свом рачунару може видети све групе којима је придружен, а може и да отвара и затвара групу. Уобичајено је отворена, а ако се затвори, онда нико не може да приступи групи, осим ако је наставник поново откључа.
 4. 4.  Чланови групе могу да поставе објаве на „зид“ учионице, на који могу послати текст, закачити датотеке и линкове, а имају и опцију одабира у коју групу шаљу дату објаву. Објава се накнадно може изменити или обрисати.  Ако наставник тражи објаве одређеног ученика, он може изабрати опцију „Активност“ која филтрира све објаве једног ученика у групи или поруке послате наставнику.
 5. 5. „Клауд“ чување  Ако се деси нешто са групом, било да ученик изађе из групе или буде избачен, или се група архивира (више ништа не може да се додаје у њу), не треба се бринути о брисању података. Едмодо чува фајлове који су ученици послали на групу на својим серверима без обзира на стање ученика или групе којој припада, тако да ниједан рад у који је ученик уложио труд неће једноставно нестати. Мој пројекат у који сам уложио пуно труда је сачуван!!!
 6. 6.  Свакако.  Едмодо је направљен тако да има и електронски дневник, тако да се ученици могу оцењивати и бодовати. Ту су још присутни и беџеви.  Преко Едмода се могу тестирати ученици на два начина – „Квизовима“ и „Задужењима“.
 7. 7. Квизови (Quizzes)  Квизови јесу тестови које наставник може задати у Едмодо групи. Наставник бира тип теста, уписује питања, одговоре, временско трајање и рок за предају теста. Тест се аутоматски бодује, тако да једино што наставник треба да уради јесте да у квизу одреди која опција је тачна и остави да Едмодо сам упоређује урађене тестове са тачним одговорима. Свиђа ми се овакав начин, али ми је ограничен. Има ли други начин?
 8. 8. Задужења (Assignments)  Наставник исто може направити и задужења. Она се састоје од наслова (теме), описа и рока предаје. Ученик мора потом послати поруку или фајл на то задужење. Задужења оцењују сами наставници. Ако нису задовољни радом или је ученик грешком послао празно или погрешан документ, наставник може послати захтев за поновно слање. Децо, пошаљите ми документ везан за ову тему. Имате недељу дана да га направите. Па, барем нећу морати да га памтим, Едмодо ће ме подсетити за домаћи.
 9. 9.  У опцији „What’s Due“ ученици могу видети тестове/квизове и задужења које су добили од наставника. Они могу ту да виде када је време за предају (сутра, следеће недеље или месеца,...), и показује им се ако касне.  У опцији „Assignments“ ученици виде своје задужење, и ту могу да пошаљу свој урађен задатак, а и да пошаљу коментар ако им није у целини јасан задатак.
 10. 10. Ако наставник и ученици имају приступ интернету у школској учионици, и ученици на својим телефонима имају мобилну апликацију Едмодо, онда наставник може задати квиз у групи, подесити време израде теста, и ученици на својим телефонима раде тест који се аутоматски оцењује. Самим тиме, ученици одмах по изради теста знају и како су урадили, а наставник одмах може да види и шта је било ’лако’, а шта ’тешко’. Ученици, имате Ученици, имате 45 минута да урадите овај квиз. Кад сви предате, одмах ћемо видети ваше поене
 11. 11. Беџеви  Ученици од наставника осим оцена могу добијати и беџеве. Они наставницима могу да служе за бележење њиховог напретка или достигнућа. Наставници сами могу да изаберу изглед беџа, име и опис, и да их тако додељују ученицима. Ја имам беџ који означава моју активност на часу. Тако ме наставница памти као активног и вредног ђака.
 12. 12. Мале групе  Постоји ли ситуација када је наставнику потребно да само поједини ђаци виде објаву или имају комуникацију с њим? Наравно, ако се ради додатна/допунска настава или неки ученици раде неки пројекат засебно од других. Мале групе омогућавају баш то, јер оне постоје унутар те веће групе и састоје се само од наставника и ученика које је наставник изабрао - лакше него да се прави нова, главна група.
 13. 13. Директне поруке  Ученици могу директно, без осталих да комуницирају са наставником. У опцији „Messaging“ ученици директно разговарају са наставницима. Ученици овим путем могу надокнадити све што им није било јасно на часу, побољшати своје знање или чак показати иницијативу. Наставнице, могу ли да вас питам нешто, али се плашим да се не осрамотим пред друговима. Слободно. Едмодо има ту функцију.
 14. 14. Библиотека/Ранац  Едмодо подржава отпремање датотека у налог, односно на сервер Едмода. То се ради уз помоћ „Библиотеке“ или „Ранца“, у зависности од врсте налога. Оба имају ограничење од 100 МБ по датотеци. Ако је датотека већи од тога, у Едмодо су интегрисани и One Drive и Google Drive линкови преко којих се може отпремити датотека.  Библиотека служи наставницима како би могли да отпреме датотеке у њихов налог и да их директно пошаљу у групе. Ово је корисно ако се датотека шаље више пута, јер само једном треба да се чека да се датотека пошаље на сервер, а кад се пошаље, остаје тамо докле год наставник то жели  Ранац је еквивалент за ученике који има исту функцију и исте предности.
 15. 15. Планер  Постоји ли проблем са памћењем када треба нешто да се зада или објави на зиду учионице? У том случају Едмодо има „Планер“, преко ког наставник може себи оставити подсетнике. Планер ће се огласити на одређен датум. Не морате више да се мучите око памћења, „Планер“ памти уместо Вас.
 16. 16. Едмодо није само виртуелна учионица, то је друштвена мрежа за наставнике.  Тако је. Наставници широм света повезани уз помоћ Едмода. Наставници из целог света и наше земље имају могућност повезивања, размене идеја и стручног напредовања. Осим тога, наставници могу делити своје ресурсе са другима, смањивајући тако муке оних којима фале, а успут могу и да зараде нешто новца.
 17. 17. Сви учитељи су обучени за овај посао  Наставници такође добијају беџеве, али од самог Едмода. Један од тих беџева означава да је наставник сертификован за рад на Едмоду и да је упознат са његовим функцијама. EDMODO
 18. 18. Тема (Topics) Наставници по Едмоду могу да траже расправе везане за неку тему у циљу побољшавања свог рада. Као пример, наставник историје би тражио нешто о историји и гледао ставке везане за предавање историје. Наставници ту имају велику контролу око тога шта траже и могу филтрирати претрагу како би сигурно нашли оно што им треба. Откад сам прихватила савет на Едмоду, просек на тестовима је био много виши него пре.
 19. 19. Дељење наставничких ресуpса (Spotlight)  Као што је напоменуто, ако наставник има проблема са припремањем ресурса за подучавање или тестирање ученика, преко ове опције могу се наћи наставнички ресурси, а и сами наставници могу поделити са осталима своје материјале, које чак могу и да наплаћују.
 20. 20.  Како да не, и они могу направити налог. Родитељским налогом родитељи могу надгледати напредак свог детета (његове оцене) и објаве на зиду учионице, ако их наставник укључи.  Наставници такође имају „Контакте“ преко којих могу да комуницирају са другим наставницима у округу или школи и родитељима. Наставници могу да подесе и своју приступачност, односно када могу да комуницирају.

×