Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Važno je da brineš o sebi!

Krtakta prezentacija o održavanju mentalnog zdravlja tokom epidemije koronavirusa.

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Važno je da brineš o sebi!

  1. 1. Важно је да бринеш о себи! Марија Миливојевић, психолог Марија Костић, педагог Пожаревачка гимназија, март 2020.
  2. 2.  Ситуација у којој се тренутно налазимо може се сматрати кризном ситуацијуом.  Кризне ситуације су оне које превазилазе наше тренутне капацитете да се са њима суочимо.  Корона вирус је нешто сасвим ново и другачије за цео свет и очекивано је да код великог броја људи изазива страх и анксизоност. Шта се ово дешава?
  3. 3.  Уколико се тренутно осећаш анксиозно, дерпесивно, бесно, узнемирено...твоја емоционална реакција је сасвим НОРМАЛНА са обзиром на околности у којима смо се нашли.  Могу се појавити и физички симптоми (знојење, дрхтавица, проблеми са концентрацијом, сном, исхраном).  Може ти бити тешко да размишљаш о било чему другом осим о болести, проблемима, да не можеш да се концетришеш.  Поред тога можеш имати потребу да превише или премало причаш са другим, можда будеш свадљив. СВЕ ОВО ЈЕ НОРМАЛНО С ОБЗИРОМ НА ОКОЛНОСТИ У КОЈИМА СЕ НАЛАЗИМО!!!!!!!
  4. 4.  Петоминутна провера менталног здравља!!!  Да ли сам данас имао редовне оброке?  Да ли сам данас бринуо о својој личној хигијени?  Да ли сам се данас довољно наспавао?  Да ли сам данас имао контакт са неким кога волим?  Да ли сам данас било физички активан?  Да ли ме је нешто данас насмејало?  Ова питања могу да ти послуже као смерница да откријеш како си данас, добрo је да имаш што више позитивних одговора. Како да знаш да ли се осећаш добро?
  5. 5.  Понашај се одговорно, придржавај се препорука, одговорним понашањем према себи и теби драгима смањује се могућност од заразе.  Задржи уобичајену дневну рутину, колико год је могуће.  Направи паузу од друштвених мрежа и вести о вирусу.  Здраво се храни и вежбај.  Погледај филмове, серије које ниси стигао да погледаш, прочитај књигу, слушај музику.  Повежи се са људима путем телефона и друштвених мрежа.  Контактирај нас ако смо ти потребне: pedagog.pogimnazija@gmail.com, школски педагог psiholog.pogimnazija@gmail.com, школски психолог. Како да се осећаш добро током изолације?

×