Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Gemeente en provincie

161 views

Published on

Powerpoint van Essener

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Gemeente en provincie

 1. 1. PolitiekPolitiek RECHTSSTAATPolitiekPolitiek H7 Gemeente en provincie
 2. 2. PolitiekPolitiek Provincies en gemeenten Nederland heeft:  12 provincies.  (bijna) 400 gemeenten.
 3. 3. PolitiekPolitiek De gemeente Het bestuur van de gemeente bestaat uit:  het college van burgemeesters en wethouders (B en W).  de gemeenteraad.
 4. 4. PolitiekPolitiek Burgemeesters en wethouders Het dagelijks bestuur van de gemeente ligt bij de burgemeester en de wethouders. Samen met ambtenaren voeren ze politieke besluiten uit. Waarmee kun je het college van B en W vergelijken op landelijk niveau? Wethouder Een gemeentelijke bestuurder die een bepaald werkterrein heeft (bijvoorbeeld: onderwijs of woningbouw).
 5. 5. PolitiekPolitiek De burgemeester De burgemeester heeft een aantal belangrijke taken:  De vergaderingen van B en W én de gemeenteraad leiden.  Hoofd van de lokale politie en brandweer. Burgemeesters worden voor zes jaar benoemd door de regering.
 6. 6. PolitiekPolitiek Uitlegvideo: de burgemeester Duur: 1:08 Met wie kun je de burgemeester vergelijken op landelijk niveau?
 7. 7. PolitiekPolitiek De gemeenteraad De gemeenteraad wordt gekozen door de burgers. De gemeenteraad heeft twee belangrijke taken:  stemmen over belangrijke besluiten.  het college van B en W controleren. Elke vier jaar vinden er verkiezingen voor de gemeenteraad plaats!
 8. 8. PolitiekPolitiek Uitlegvideo: de gemeenteraad Duur: 1:10 Waarmee kun je de gemeenteraad vergelijken op landelijk niveau?
 9. 9. PolitiekPolitiek Meer taken voor de gemeente De afgelopen jaren hebben gemeenten steeds meer taken gekregen, die eerst door de provincie of landelijke overheid werden gedaan. Denk aan:  thuiszorg.  werkloosheid.  jeugdzorg. Bedenk een voordeel en een nadeel van het feit dat gemeenten steeds meer taken krijgen.
 10. 10. PolitiekPolitiek De provincie De provincie vormt de tussenlaag tussen de regering en de gemeente. Zo kijken ze bijvoorbeeld of gemeenten hun werk goed doen. Het bestuur van de provincie bestaat uit:  de commissaris van de Koning (CvdK).  de Gedeputeerde Staten. Zij vormen samen met de CvdK het dagelijks bestuur.  de Provinciale Staten. Zij stemmen over provinciale besluiten en controleren de Gedeputeerde Staten. De leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer!
 11. 11. PolitiekPolitiek Uitlegvideo: de provincie Duur: 1:08

×