Case Study : E-bay

4,479 views

Published on

Published in: Business
0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,479
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • หลักการประมูลผ่านอีเบย์ เริ่มต้นผู้ขายสินค้า แสดงสินค้า และกำหนดราคา / รายละเอียด เบื้องต้น ? และตั้งเวลาจบในการประมูล ผู้ซื้อ หรือผู้สนใจ ให้ราคาที่ตนเองต้องการ แต่ต้องไม่ตำกว่าราคาประมูลที่กำหนดไว้ ใครที่ให้ราคาสูงสุด จะได้รับสินค้านั้นไป อีเบย์เป็นตัวกลางในการจัดการระบบ รวมทั้งมีรายได้จากค่าธรรมเนียม eBay คือเว็บไซต์ที่ให้บริการการประมูลสินค้าออนไลน์ ซึ่งรองรับการใช้สั้งซื้อ / สั่งขายสินค้าจากทั่วโลก เพียงแค่มีคอมพิวเตอร์และอินเตอร์เน็ตเท่านั้น ? จุดเดนของอีเบย์ที่เห็นได้ชัด คงเป็นเรื่องของ " การประมูล " หรือ Auction? ซึ่งปัจจุบันอีเบย์เป็นเว็บที่นิยมมากที่สุดเว็บไซต์หนึ่งในโลกของการประมูลสินค้า
 • ไอ้รูปที่ตัดมาใช้ได้ป่าวว่ะ ถ้าใช้ได้จะได้พิมพ์
 • ชินลองดูนะว่าจะเอาอันไหนได้มั่ง มี 2 อัน
 • อันนี้สามารถจับไปใส่ได้นะชินใน stg ที่เราจะคิดมาใหม่นะ
 • อันนี้เป็นกลยุทธ์การเจริญเติบโตนะ กูคิดว่าจะไปทำพันธมิตรกับพวกบริษัทขนส่งมะ จะได้แก้ปัญหาเรื่องการขนส่ง แต่รายละเอียดว่าจะช่วยยัไงต้อคิดอะ พอคิดได้มะ
 • แจนกูคิดกลยุทธ์โฟกัสมานะ อยากจะ differentiation ด้วยแต่คิดไม่ออกวะว่าจะทำให้แตกต่างยังไง เอาไปเน้นกลุ่มนีชมาเกตเพิ่มขึ้นมะ เช่นพระแปลกหรืออะไรที่เป็นนิชอะ ไม่รู้อะ ก็เลยเอาโฟกัสอันนี้มาก่อนนะ โดยกูคิดว่าจะเน้นไปที่สองส่วนซึ่งน่าทำกำไรให้กับอีเบ อันแรก เป็นการเน้นไปที่อีเบ ในเมื่ออีเบมีจุดแข็งคือสามารถขายของอะไรด็ได้ในโลกนี้และสามารถขายของและซื้อของกระจายไปแถบทั่วโลก รวมถึงความแข็งแกร่งในแบรนด์ว่าถ้าคิดจะประมูลของหรือซื้อของก็ต้องนึกถึงอีเบ ก็เลยจะทำการเน้นไปที่ประมูล แต่จะต้องทำให้เวลาและราคาการในการบิดมันลดลง หรืออะไรที่ว่าจะช่วยทำด้านนี้ดีมะ อันที่สองต่อมาเนื่องจากมันมีแบรนด์แล้วพยายามสร้างให้คนใช้อีเบในชีวิตประจำวันมะ ว่าจะใช้ของอันนี้ต้องคอยเข้าไปดูในอีเบนะ จะมีของที่ตามหาอยู่นะ อะไรอย่างงี้ หรืออาจจะขายตั๋วหนังผ่านอีเบ สั่งอาหารผ่านอีเบอะไรอย่างงีอะ แต่ไม่รู้ได้มะ แล้วสร้างให้เป็นสาวก ว่าเป็น Ebayer หรือ ใช้คำว่า Ebay แทนการซื้อของหรือปะมูลให้ติดปาก ให้เป็นชุมชน ใช้แล้วรู้สึกโดนวะเท่วะมั้ย ส่วนอันที่สองเป็นเพพอล ซึ่งเท่าที่อ่านนะมันเป็นส่วนนึงที่ทำรายได้ให้อีเบเลยก็จะเน้นมากขึ้น โดยข้อหนึ่งคือ Increase penetration on Ebay & Grow share in merchant services ตามที่อ่านคือ การที่อีบจะโตอะขึ้นอยู่กับ การคุ้มครองผู้ขายกับความชื่นชอบของผู้บริโภค แค่แชร์เพิ่มขึ้น 1% ทำให้เพพอลมีรายรับเพิ่มขึ้นถึง 17 ล้านเหรีญ และจากการวิเคราะห์ต่างๆถึงโอกาสที่จะขยายไปหลายๆที่ทั่วโลกได้มากขึ้นยังมีโอกาสทำให้อีเบโตและก็จะมีผู้ที่เป็นสมาชิกอีบใหม่ๆเพิ่มขึ้นแล้วก็จะใช้เพพอลเพิ่มด้วย นอกจากนี้เพพอลยังช่วยทำให้ผู้ขายสามารถขายสินค้าออนไลน์ได้มากขึ้นด้วย เนื่องจากผู้ซื้อทั่วโลกมีมากขึ้น และก็ต้องการอยากได้ความสะดวกสบายและปลอดภัยในการจ่ายเงิน ซึ่งเพพอลเป็นวิธีที่ผู้ซื้อนิยมและต้องการจะใช้ ข้อสอง Make Paypal expand globally and put it as the easiest and safest payment to more transaction in business beside Ebay ex. on line ticket, government transactions, mobile payment, travel & etc. ก็คือจะขยายเพพอลไปสู่ทั่วโลกมากขึ้นโดยพยายามทำให้เพพอลเป็นวิธีการชำระเงินในหลายๆๆเวบหรือธุรกิจอื่นๆมากกว่าแค่อีเบ เช่น การจองตั๋วเครื่องบินผ่านทางออนไลน์แล้วชำระเงิน การชำระทางโทรศัพท์เมื่อซื้อของ การโอนเงินไปให้เพิ่มเติมในขณะท่องเที่ยวแล้วสามารถใช้เงินได้ และอื่นๆก็จะเป็นการเพิ่มรายได้ของเพพอล ข้อสามก็จะให้ไปทำการติดต่อกับแบงค์แต่ละประเทศต่างๆเพื่ออาจจะเปิดแอคเค้าย่อยขึ้นมาอันนึงที่สามารถเชื่อมกับบัตรเครดิตหรือบัตรเดบิตได้ เช่นพ่อแม่อาจเปิดให้ลูกที่เป็นนักเรียนโดยการไม่ต้องนำเงินมาให้ลูกแต่ใช้เพพอลโอนเข้าไปแล้วมันก็จะไปขึ้นเงินที่บัตรก็เอาบัตรนั้นไปใช้รูดจ่ายค่าเทอมหรืออะไรได้
 • Case Study : E-bay

  1. 2. CASE SUMMARY INTRODUCTION HISTORY 1995 – The online auction website was founded as Auction Web in San Jose, California, on September 3, 1995 1997 – The Site hosted 2,000,000 auctions and changed the name of its service from Auction Web to eBay เว็บไซต์ที่ให้บริการการประมูลสินค้าออนไลน์ ซึ่งรองรับการใช้สั้งซื้อ / สั่งขายสินค้าจากทั่วโลก เพียงแค่มีคอมพิวเตอร์และอินเตอร์เน็ตเท่านั้น BUSINESS MODEL ช่วงเวลา 15 ปี 2000 ที่ผ่านมา EBAY กลายเป็นหนึ่งในบริษัทที่ใหญ่ที่สุดในอเมริกา จากการจัดอันดับของ FORTUNE 500 และเป็นหนึ่งในแบรนด์ที่ถูกจดจำได้มากที่สุดของโลก TOP THREE ONLINE RETAILERS, 2007 AND 2008
  2. 3. INTRODUCTION CASE SUMMARY http://www.cfah.org/activities/Getting_Tools_Used/ebay.pdf 1998 – March 1998 the company has 30 employees, half a million users and revenues of $4.7m in the United States. eBay went floated on the stock exchange on September 21, 1998 making its founders billionaires. eBay's target share price of $18 but the price went to $53.50 on the first day of trading. 2002 – In February, the company purchased IBazar, a similar European auction web site founded in 1995 and then bought PayPal on October 14, 2002.
  3. 4. SIZE CAPACITY SHARE GROWTH ONLINE AUCTIONS : IMPLICATIONS OF INDUSTRY CHARACTERISTICS INTRODUCTION INDUSTRY SUMMARY http://www.cfah.org/activities/Getting_Tools_Used/ebay.pdf <ul><li>Market size </li></ul><ul><li>Global market </li></ul><ul><li>Opportunities for a large number of competitors </li></ul><ul><li>Market growth </li></ul><ul><li>Fast going market </li></ul><ul><li>Companies have to keep up with the speed of the growing market </li></ul><ul><li>Capacity & Economic of scale </li></ul><ul><li>Subscriber base is important - companies have to generate traffic in order to get customers </li></ul>Market Data <ul><li>Market size : 665 m internet users in 2002 , expected to be Ibn in 2005 </li></ul><ul><li>e-Commerce : $17 lbn in 1999 to $6.79 cn in 2004 </li></ul><ul><li>Online retail: annual growth at 19% to reach a volume of $23 bn in 2008,57.5 of that will be online auction </li></ul><ul><li>Low CAPEX Requirements </li></ul>
  4. 5. INTRODUCTION PAST STRATEGY & CHALLENGE Acquisition Strategic One of the widely used strategies for diversification is acquisition & alliance PAST STRATEGY Alliance Strategic
  5. 6. <ul><li>Economic downturn </li></ul><ul><li>The increasing of unemployment </li></ul><ul><li>rate & mortgage crisis </li></ul><ul><li>Legal issue </li></ul><ul><li>The selling of counterfeit products </li></ul><ul><li>Tax law </li></ul><ul><li>Financial result & Competitive pressure </li></ul><ul><li>The increasing of International revenue </li></ul><ul><li>The dominant Internet company such as Amazon, Yahoo and Google </li></ul>INTRODUCTION PAST STRATEGY & CHALLENGE <ul><li>Technology & Competitive Challenge </li></ul><ul><li>A changing of technological trends. </li></ul><ul><li>An improving of competitor’s website </li></ul><ul><li>Customer Demographics & International Experience </li></ul><ul><li>An aging & Hispanic population </li></ul><ul><li>International culture and local customer and behavior </li></ul>CHALLENGE
  6. 7. EXTERNAL ANALYSIS MACRO ENVIRONMENT ANALYSIS <ul><li>Change in Regulatory influences </li></ul><ul><li>The copyright and tax law </li></ul>Technology <ul><li>Diffusion of technology among competitive companies </li></ul>Political & Legal Economic <ul><li>The economic downturn </li></ul><ul><li>Change in long-term industry growth rate </li></ul>Globalization <ul><li>Large base of suppliers and customers throughout the world </li></ul>Social <ul><li>Changing Societal concerns, attitude & Lifestyles </li></ul>CHANGING FORCES OF THE MARCO - ENVIRONMENT Driving forces with the biggest influence within an industry and their implications for competing companies
  7. 8. EXTERNAL ANALYSIS INDUSTRY ANALYSIS-FIVE FORCE ANALYSIS ภัยคุกคามจากคู่แข่งรายใหม่ถือว่ามีสูง เพราะธุรกิจออนไลน์นั้นทำได้ง่าย มีต้นทุนต่ำ ไม่จาเป็นต้องมีความรู้ความชำนาญ เนื่องจากในปัจจุบันมีบริการด้านระบบครบถ้วน นอกจากนี้ ด้วย Profit margin ที่มาก มูลค่าของตลาดที่สูง สินค้าหลากหลาย การใช้งานอินเตอร์เน็ตที่เพิ่มขึ้น Demand ของลูกค้าอยู่ในระดับสูง ฯลฯ สิ่งเหล่านี้จะยิ่งดึงดูดให้มีคู่แข่งรายใหม่ของ eBay เพิ่มขึ้นเรื่อย ๆ อำนาจการต่อรองของผู้ซื้อมีมาก เนื่องจากในปัจจุบันผู้ซื้อหรือผู้ใช้งานเว็บมีทางเลือกมากมาย ไม่ว่าจะเป็น PHYSICAL MARKET หรือบริการทางอินเตอร์เน็ตอื่น ๆ อำนาจต่อรองของ Suppliers มีน้อย เนื่องจาก Suppliers ประเภทเดียวที่ eBay เข้าไปเกี่ยวข้องนั้น คือ Suppliers ทางด้านระบบเทคโนโลยีสารสนเทศ ซึ่งในปัจจุบันมีผู้ให้บริการจำนวนมาก แต่ละแห่งก็นำเสนอสินค้าและบริการที่คล้ายคลึงกัน ประกอบกับขนาดการใช้งานที่มาก eBay จึงสามารถเลือกและต่อรองกับ Suppliers แต่ละราย ได้ง่าย ผู้ซื้อและผู้ขายสามารถไปทำธุรกรรมกันโดยตร ง ผ่านตลาดการประมูลที่เป็น physical location การซื้อขายบนเว็บบอร์ดที่ไม่คิดค่าบริการ หรือซื้อขายบนเว็บอื่นที่มีบริการแบบเดียวกับ eBay การแข่งขันในธุรกิจถือว่ามีสูง ไม่เฉพาะในอเมริกาที่มีคู่แข่งหลายรายที่นำเสนอบริการในรูปแบบเดียวกับ eBay ในต่างประเทศธุรกิจการขายสินค้าออนไลน์ก็เกิดขึ้นอย่างต่อเนื่อง ถึงแม้บางรายอาจจะไม่ได้ให้บริการเหมือนกัน แต่ก็ครอบคลุมการบริการของ eBay เอาไว้ 1. THREAT OF NEW ENTRANTS 2. BARGAINING POWER OF BUYERS 3. BARGAINING POWER OF SUPPLIERS 5. COMPETITOR RIVALRY 4. THREAT OF SUBSTITUTE SERVICES
  8. 9. COMPETITOR ANALYSIS & COMPARISON EXTERNAL ANALYSIS <ul><li>เข้ามาเป็นรายแรก เป็น LOW COST LEADER ในอุตสาหกรรม มี PRODUCT ครอบคลุม </li></ul><ul><li>กลยุทธ์หลัก = การทำแพจเกจที่ช่วยให้ลูกค้า </li></ul><ul><li>อำนวยความสะดวกในการ PAYMENT และ ผลประการปี 2008 เพิ่มถึง 48% ( Q3 ) </li></ul><ul><li>SEARCH ENGINE และ START E-COMMERCE </li></ul><ul><li>กลยุทธ์ YAHOO SHOPPING SITE มี OPTION การประมูล หยุดการดำเนินการแล้ว </li></ul><ul><li>SEARCH ENGINE มีระบบที่ให้ผู้ซื้อสามารถต่อรองราคาได้ </li></ul><ul><li>จุดเด่นคือการ SEARCH ข้อมุลจาก KEY WORD มีถึง 116 ภาษา </li></ul><ul><li>ใช้กลยุทธ์ GOOGLE PRODUCT SEARCH ใช้หลักการ SEACH ENGINE </li></ul><ul><li>PAYMENT ใช้ระบบ FINANCIAL SERVICE จาก E-BAY, PAYPAL,GOOLGLE CHECK HOURS </li></ul><ul><li>NEW ENTRANCE สร้างความแตกต่างด้วยรูปแบบ LOCAL BUSINESS </li></ul><ul><li>กลยุทธ์ที่ใช้คือ การไม่บวกราคาเพิ่มจากสินค้าที่ขาย </li></ul><ul><li>รายได้มาจากค่า แอดที่ได้จากโฆษณาหางาน BROKER อพาทเม้นท์ หรือ THIRD PARTY </li></ul><ul><li>LOW COST STRATEGY </li></ul>5,000 M US DIFFERENCES EBAY AND AMAZON.COM COMPETENCIES COMPARISON The main difference between the two companies is the handling of physical and “virtual” products
  9. 10. The application of the value chain model onto eBay delivers results that differ from the generic model Differentiation from other service providers leads to unique value creating activities for eBay Margins http://www.slideshare.net/lars.schmidl/strategic-evaluation-of-ebay VALUE CHAIN ANALYSIS INTERNAL ANALYSIS Value chain analysis – eBay.com Legal Finance Human Resources Technical Development (R+D) Marketing Conversion from traffic to buyers and sellers Auction Process Payment Peer Review
  10. 11. INTERNAL ANALYSIS RESOURCE RESOURCE/CAPABILITIES/COMETENCY WEBSITE :www. ebay.com SUBSIDIARY COMPANY <ul><li>ความรู้ความสามารถและประสบการณ์ของพนักงาน </li></ul><ul><li>แบรนด์ และโลโก้ </li></ul><ul><li>INTELLECTUAL PROPERTY </li></ul>CAPABILITIES COMPETENCY Ebay is the worlds largest online auction website and the giant marketplace use by millions of people all over the world to buy and sell all things one can possibly think of. “ CORPORATE OFFICE SUBSIDIARY, STRATEGIC ALLIANCE & PARTNERS มีทรัพยากรอำนวยความสะดวกแก่สมาชิก มี SEARCH ENGINE ค้นหาสินค้าในเว็บได้ง่าย TANGIBLE ASSET INTANGIBLE ASSET <ul><li>Competencies </li></ul><ul><li>Technical proficiency </li></ul><ul><li>Usability </li></ul><ul><li>Core competencies </li></ul><ul><li>Bidding site </li></ul><ul><li>Conversion rate </li></ul><ul><li>Traffic to subscribers </li></ul><ul><li>Distinctive competencies </li></ul><ul><li>Peer review </li></ul>
  11. 12. <ul><li>Strengths </li></ul><ul><li>eBay is the leading global brand for online auctions </li></ul><ul><li>The company exploits the benefits of CRM </li></ul><ul><li>eBay has become a generic term for online auction </li></ul><ul><li>Weaknesses </li></ul><ul><li>The model of eBay is open to a number of fraudulent activities </li></ul><ul><li>System breakdowns could affect the trading activities of eBay </li></ul>eBay has a very strong position in the online auction industry – it is more or less a synonym for online auctions The internal analysis leads to the following findings STRATEGIC ANALYSIS SWOT ANALYSIS <ul><li>OPPORTUNITIES </li></ul><ul><li>Acquisitions provide new business strategy opportunities </li></ul><ul><li>Market development in new and emerging markets like China and India is a huge opportunity </li></ul><ul><li>Market penetration in current markets can change a large number of potential customers to subscribers </li></ul><ul><li>THREATS </li></ul><ul><li>Success attracts competition </li></ul><ul><li>Attacks by illegal practices could happen </li></ul><ul><li>Some costs like credit card charges cannot be controlled by eBay </li></ul>Opportunities and threats can mainly be connected to the growing character of the industry
  12. 13. BCG /GE MATRIX STRATEGIC ANALYSIS
  13. 14. STRATEGIC GROUP ANALYSIS STRATEGIC ANALYSIS EBAY : POSITIONING OF EBAY AND ITS COMPETITORS Under consideration of the identified key success factors eBay's position in the industry can be identified as follows Reputation Brand Awareness Strong Weak Number Variety of Auction Product Categories Broad Narrow
  14. 15.   TOWS-MATRIX STRATEGIC ANALYSIS   STRENGTH - S   WEAKNESSES - W - Majority of Market - Strong Leadership - Communities of interest - Global brand / Megabrand - B2C and C2C operations - Financial strength - First to market - Fraud issues – esp. at C2C level - Dependencies on system running at all time   OPPORTUNITIES – O   SO STRATEGIES   WO STRATEGIES - Acquisitions - Growth of aspiring consumers in developing market - Diversification   - Global expansion - Maintain simplicity of interaction with buyers and seller – usability - Online banking - Diversify into “new” product markets - Online verification of products - Strategic alliance with couriers - Systems for product verification eBay stores – brick and mortar   THREATS - T   ST STRATEGIES   WT STRATEGIES - Domestic players have advantage due to local experience - Unscrupulous practices – spam and viruses competition because of supernormal profit -   Acquisition strategy – global expansion - Use online security protocols similar to banking for verification of authenticity - Re- enforce marketing, management and systems as concentrated effort - Alliance to postal services
  15. 16. STRATEGIC ANALYSIS GENERIC BUSINESS STRATEGIC ANALYSIS <ul><li>Maintain global growth initiative </li></ul><ul><li>Acquisitions (develop new markets) </li></ul><ul><li>Alliances (postal service brick and mortar stores) </li></ul><ul><li>New markets </li></ul><ul><li>New products </li></ul><ul><li>Protect market share </li></ul><ul><li>Aggressive marketing and advertising </li></ul><ul><li>Innovative product and interfaces </li></ul><ul><li>Aggressive quality control through peer review </li></ul><ul><li>Technological development </li></ul><ul><li>Rapid application development </li></ul><ul><li>Security </li></ul><ul><li>Back-up systems </li></ul><ul><li>Online verifications of electronic goods </li></ul><ul><li>Enhance trustee service </li></ul><ul><li>Online banking protocols </li></ul><ul><li>Enhance back-end </li></ul><ul><li>People matter </li></ul><ul><li>Employ best in industry </li></ul><ul><li>Continuous training </li></ul><ul><li>Retain performers through rewards </li></ul><ul><li>Code of conduct and ethics policy </li></ul><ul><li>Reinforcing market </li></ul><ul><li>Improve and maintain image through advertising (above and below the line) </li></ul><ul><li>User education participation </li></ul><ul><li>Global branding to make eBay generic brand rith online auctions and e-tailing </li></ul>
  16. 17. CORPORATE STRATEGY STRATEGY RECOMMENDATION GROWTH STRATEGY Ebay should make the alliance with Courier business to improve shipping system and satisfy Ebayer Strategic Alliance VISSION MISSION Shipping & Courier business
  17. 18. BUSINESS STRATEGY STRATEGY RECOMMENDATION FOCUS STRATEGY <ul><li>Link with local banks to set up an manage sub account that can be associate with debit or credit card for using in the physical world </li></ul><ul><li>Make Ebay auction style more exciting and powerful as this is the big strength and brand identity </li></ul><ul><li>Make Ebay come to the routine activity and create the advocate and doing the relevance marketing </li></ul><ul><li>Increase penetration on Ebay & Grow share in merchant services </li></ul><ul><li>Make Paypal expand globally and put it as the easiest and safest payment to more transaction in business beside Ebay ex. on line ticket, government transactions, mobile payment, money transer & etc. </li></ul>
  18. 19. Increase the search abilities Buyer can search everything around the world easily IMPLEMENTATION STRATEGY STRATEGY RECOMMENDATION Increase Internal Innovation Operate Digital signature Create the localization tab

  ×