Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Razvoj službe za tretman intravenskih ovisnika nakon otvaranja centara za ost terapiju exit strategy - nera zivlak-radulović

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
Antipsihotici
Antipsihotici
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 16 Ad

More Related Content

More from PinHealth (20)

Advertisement

Razvoj službe za tretman intravenskih ovisnika nakon otvaranja centara za ost terapiju exit strategy - nera zivlak-radulović

 1. 1. Doc dr sc. med. Nera Zivlak-Radulović Centar za OST terapiju Odjeljenje za bolesti zavisnosti Klinike za psihijatriju Banja Luka Sarajevo 28.05.2015 godine
 2. 2.  Liječenje intravenskih zavisnika se dugi niz godina tretiralo na Klinici za psihijatriju Banja Luka kroz Odjeljenje za bolesti zavisnosti.  U predratnom periodu se sprovodilo davanje metadonske terapije ali sistem i način davanja terapije nije bio dobro organizovan i osmišljen.  Postojanju infektivnih oboljenja kod IV zavisnika u to vrijeme se nije pridavala dovoljna pažnja tako da ne raspolažemo sa tim podacima.
 3. 3.  U ovom periodu nema nekih većih posebnosti u tretmanu zavisnika o opijatima na Klinici.  Uglavnom se tretman odvijao kroz Odjeljenje za bolesti zavisnosti gdje su zajedno tretirani zavisnici o alkoholu i zavisnici o drugim psihoaktivnim supstancama (opijatski zavisnici).  Sprovodio se detoksikacioni tretman uz primjenu analgetika iz grupe opijata i to uglavnom tramadola.Takođe smo davali antipsihotičnu terapiju .  Rađena je i somatska obrada pa su zavisnici ponekad upućivani infektolozima zbog promjene u biohemijskim parametrima u krvi na šta se primjenjivala simptomatska terapija.
 4. 4.  U ovom periodu je došlo do značajnijih promjena u tretmanu zavisnika o psihoaktivnim supstancama na Klinici za psihijatriju pa se više pažnje počelo poklanjati i redovnom praćenju somatskog stanja zavisnika tj. počelo se sa s redovnim analizama u smislu otkrivanja hepatitisa B, C i HiV-a.  Posebno značajan period je od 2007 godine kada se počelo ponovo sa uvođenjem metadonske terapije kroz Odjeljenje za bolesti zavisnosti a potom je 2009 godine u julu zvanično otvoren metadonski i detox centar na Klinici za psihijatriju zahvaljujući donaciji Global Fonda.
 5. 5.  Aktivnosti u tretmanu opijatskih zavisnika smo organizovali intenzivnije i kvalitetnije.  Detox centar ima 6 kreveta (4 muška i 2 ženska) sa mogućnošću stavljanja još dva kreveta u funkciju. U sklopu detox centra rade se svi oblici terapijskih aktivnosti uz ispitivanje statusa u vezi postojanja infektivnih oboljenja.  Detox centar na Klinici za psihijatriju je jedini centar u Republici Srpskoj u koji se primaju svi pacijenti sa područja RS.
 6. 6.  Prvobitno se otvorio Metadonski centar u kome smo davali samo terapiju metadonom a onda se proširio u centar za OST terapiju jer smo zahvaljujući donaciji Global Fonda uveli i terapiju Suboxonom.  Trenutno u centru imamo 78 pacijenata na metadonskom i suboxonskom održavanju.  Svaki ponedeljak se timski uvode novi pacijenti ili se radi evaluacija dosadašnjeg liječenja. U timu učestvuju psihijatar, psiholog , socijalni radnik i medicinska sestra/tehničar.
 7. 7.  U Republici Srpskoj su otvorena još 3 centra: • Doboju , • Trebinju, • Sokolcu o Smješteni su Centrima za mentalno zdravlje ( Domovi zdravlja).
 8. 8.  Centar radi 7 dana u sedmici jer u njemu rade ljekari, psiholozi,socijalni radnici i sestre koji su zaposleni na Klinici i što je olakšavajuća okolnost.Kad je centar otvoren izvršena je preraspodjela radnog vremena i usklađena sa ostalim aktivnostima na Klinici.  Sestre/Tehničari koje rade u Centru njih troje raspoređeni su da centar radi svaki dan od 7 do 17 casova . Ostalo osoblje radi do 14 časova.
 9. 9.  Postoji interdisciplinarna saradnja kada su u pitanju infektivna oboljenja.  Radi se redovno testiranje kroz Detox centar u svrhu dijagnostike infektivnih oboljenja i testiranje u centru za 0ST terapiju kroz saradnju sa osobljem sa Infektivne klinike koji dolaze u naš Centar za OST da testiraju zavisnike  Psiholog sa naše Klinike radi jedan dan u sedmici u Savjetovalištu za HiV pozitivne i oboljele od AIDS-a.  Psihijatar sa naše Klinike je član konzilijuma koji donosi odluke o uvodjenju terapije interferonom kod oboljelih od hepatitisa C i B.
 10. 10.  Detox centar i centar za 0ST terapiju Banja Luka imaju : 6 tehničara u detox centru i 3 medicinske sestre tehničara u centru za OST terapiju. Takodje tim sačinjavaju 3 psihijatra, 2 specijalizanta psihijatrije, 1 specijalista medicinske psihologije i 1 socijalni radnik.  Drugi Centri za OST terapiju u Republici Srpskoj su pri Centrima za mentalno zdravlje i tim čine psihijatar, medicinske sestre tehničari,negdje i psiholozi i socijalni radnici.
 11. 11.  Kadar obučavan kroz edukacije koje je organizovao Global Fond ali i kroz brojne edukacije koje se nude u sklopu profesionalnih udruženja.  Kadar obučen za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje kroz edukacije Partnership in Health  Napravljen Protokol o radu centara za OST terapiju u Republici Srpskoj koji je osnov za uniformisanje rada u Centrima. Radna grupa od 5 članova radila na izradi Protokola.
 12. 12.  Do sada terapija donirana od strane Global Fonda  Za dalje: Metadon će biti dostupan.  Situacija u Republici Srpskoj: Na pozitivnoj listi lijekova nalazi se metadon u soluciji 10 mg u ml i u tabletama od 5 mg. Metadon je u skupini lijekova za liječenje opjatske zavisnosti koji se izdaju na preporuku psihijatra i nalaze se u tabeli N O7 pod nazivom “Ostali lijekovi koji djeluju na nervni sistem
 13. 13.  Za dalje : Nemamo Suboxon na pozitivnoj listi lijekova.  Obavljen razgovor sa predstavnicima Fonda na navedenu temu.Obećano da će se u narednom periodu ovo razmatrati kod formiranja nove pozitivne liste lijekova . Takođe upućen zahtjev za razmatranje prijedloga za uvodjenje ovog lijeka na pozitivnu listu Komisiji za suzbijanje zloupotrebe droga na nivou Vlade RS.
 14. 14.  Komisija tražila od nas mišljenje o potrebi stavljanja ovog lijeka na listu .Poslali smo pozitivan odgovor i stručno mišljenje.  Urinske testove u poslednje vrijeme nabavljamo preko apoteke Kliničkog centra.Za sada nemamo problema u nabavci.
 15. 15.  Formiranje Zavoda za bolesti zavisnosti u Republici Srpskoj.  O mogućnostima osnivanja smo razgovarali sa Ministarstvom zdravlja .Dobili smo odgovor da postoje interesovanja i da će se u narednom periodu razgovarati na tu temu.

×