Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

5. razred Uvod u istoriju, Stari Egipat, Mesopotamija

 • Be the first to comment

5. razred Uvod u istoriju, Stari Egipat, Mesopotamija

 1. 1. ПРОШЛОСТ СЕ УПОЗНАЈЕ НА ОСНОВУ ИСТОРИЈСКИХ ИЗВОРА. ТО СУ ОСТАЦИ ИЛИ ТРАГОВИ ПРОШЛИХ ВРЕМЕНА ИЗ КОЈИХ ИСТОРИЧАР ЦРПИ ЗНАЊА О ЉУДИМА У ПРОШЛОСТИ.
 2. 2. РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА
 3. 3. ПРОШЛОСТ
 4. 4. ЧОВЕКОВ РАЗВОЈ У ПРАИСТОРИЈИ
 5. 5. ДРУШТВО СТАРОГ ВЕКА
 6. 6. СТАРИ ИСТОК- Од Египта на западу преко Леванта (Израел, Либан, Јордан, Сирија) и на истоку обухватајући Ирак (Месопотамију) и део Ирана.
 7. 7. СТАРИ ЕГИПАТ Уска и дуга долина Нила окружена је пустињом. У лето Нил се изливао из свога корита плавећи околину, а у јесен се вода повлачила остављајући плодан муљ. Када не би било Нила, Египат би био покривен песком. Зато је грчки историчар Херодот рекао: „Египат је дар Нила.” У долини Нила основано је много малих држава, које су стари Грци су називали номе. Номе су се ујединиле крајем 4. миленијума пре нове ере (око 3200. године п.н.е.) у једну државу. Први владар Египта био је Менес. Он је носио титулу ФАРАОН. Египћани су веровали да је фараон син бога Сунца, Ра, односно да је фараон бог на земљи. Његова власт била је доживотна и неограничена. Он је доносио законе, одређивао висину пореза, био је врховни заповедник војске, судија и свештеник.
 8. 8. МЕСОПОТАМИЈА У Месопотамији тј.у поречју Тигра и Еуфрата развиле су се државе Сумер и Акад. СУМЕР- југ Месопотамије- образоване градови-државе у IV миленијуму пре н.е. Градови Сумераца: КИШ, УР, УРУК, ЛАГАШ. ХХIV век пре н.е.- владар Акада Саргон је освојио сумерске градове-''господар 4 стране света''. Град Вавилон, на реци Еуфрат, постао је почетком 2. миленијума п.н.е. центар нове државе. Она се звала Вавилонија или Вавилонско царство, а његови становници Вавилонци. ХVIII век пре н.е.- Хамураби влада Вавилоном Хамурабијев законик један од најстаријих писаних закона.
 9. 9. ПИСМА СТАРОГ ИСТОКА
 10. 10. КЛИНОПИС ХИЈЕРОГЛИФИ АЛФАБЕТ
 11. 11. АРХИТЕКТУРА СТАРОГ ИСТОКА ПИРАМИДЕ ЗИГУРАТ СФИНГА

  Be the first to comment

  Login to see the comments

 • jasminamilosevic2

  Dec. 8, 2015
 • IskraMilojevic

  Dec. 25, 2016
 • IvanaMilosevic7

  Dec. 21, 2017
 • majadjordjevic9889

  Dec. 17, 2020

Views

Total views

24,012

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

1,815

Actions

Downloads

110

Shares

0

Comments

0

Likes

4

×