Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
10 groene regels
voor gebruik van sociale media bij
een overheidsorganisatie
richtlijnen ambtenaren
• integriteitsbeleid overheidsorganisatie:
instructies en afspraken
• deontologische code overheids...
richtlijnen ambtenaren
• deontologische code en gedragscode gebruik
internet, e-mail en sociale media zijn
opgesteld door ...
richtlijnen ambtenaren
voor interne communicatie:
• een document (1 A4) met 10 groene regels
voor het gebruik van sociale ...
regel 1
Gebruik een privé e-mailadres voor een
persoonlijk profiel op een sociale netwerksite.
Gebruik je professioneel e-...
regel 2
Wees oprecht: als je communiceert over je
werk, gebruik dan je echte naam. Geef aan
wie je werkgever is en wat je ...
regel 3
Als je een bericht opmerkt in sociale media
dat volgens jou om een reactie van je
werkgever vraagt, signaleer dat ...
regel 4
Als een journalist contact met je opneemt
over jullie diensten of producten, verwijs dan
door naar de woordvoerder...
regel 5
Wees loyaal tegenover je werkgever en je
collega's. Een open en kritische houding is
verstandig maar wees voorzich...
regel 6
Denk twee keer na voor je iets post: vertel of
toon niets waar je later spijt van kan krijgen.
Bij twijfel nooit p...
voorpaginatest
Wat je gezegd of geschreven hebt staat
morgen op de eerste pagina van een nationaal
dagblad.
Ben je nog alt...
spiegeltest
Kan je na je stoere verklaringen of
ongeoorloofd gedrag de volgende ochtend
nog in de spiegel kijken zonder be...
regel 7
Heb je een fout gepost?
Zorg zo snel mogelijk voor een correctie.
regel 8
Respecteer het auteursrecht, het merkrecht,
het publiciteitsrecht en andere rechten.
Contacteer bij twijfel de die...
regel 9
Verspreid geen vertrouwelijke gegevens over
je werkgever. De geheimhoudingsplicht slaat
onder meer op
- gegevens w...
regel 10
Verspreid geen berichten die obsceen of
beledigend zijn, in strijd zijn met de openbare
orde of met de goede zede...
1 gouden regel
Gebruik je gezond verstand!
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

10 groene regels gebruik sociale media overheidsorganisatie

1,203 views

Published on

Wie een beetje zoekt op internet vindt zeer goede voorbeelden van een sociale media strategie, een social media policy en richtlijnen voor het personeel allerhande. Meestal gaat het om eerder formele documenten die binnen het bedrijf een goedkeuringsproces doorlopen hebben en een zekere status hebben.

Vaak ontbreekt het echter aan een gebruiksvriendelijk overzicht van een tiental praktische, direct bruikbare tips die je kan gebruiken in je interne communicatie om het personeel te sensibiliseren rond sociale media.
Als je de richtlijnen positief formuleert, eerder als positieve aanbevelingen dan als 'verboden', is de kans ook groter dat ze door de medewerkers worden opgepikt en toegepast. Vandaar een poging om "10 groene regels" voor het gebruik van sociale media in je bedrijf te formuleren.

Published in: Self Improvement
 • Be the first to comment

10 groene regels gebruik sociale media overheidsorganisatie

 1. 1. 10 groene regels voor gebruik van sociale media bij een overheidsorganisatie
 2. 2. richtlijnen ambtenaren • integriteitsbeleid overheidsorganisatie: instructies en afspraken • deontologische code overheidspersoneel • gedragscode voor het gebruik van internet, e- mail …. en sociale media? • voor sociale media: Social Media Policy
 3. 3. richtlijnen ambtenaren • deontologische code en gedragscode gebruik internet, e-mail en sociale media zijn opgesteld door de juridische dienst en goedgekeurd door de directie • voordeel: de organisatie heeft een beleid en een toetsingskader • nadeel: doorleefdheid policy bij het personeel?
 4. 4. richtlijnen ambtenaren voor interne communicatie: • een document (1 A4) met 10 groene regels voor het gebruik van sociale media • kan via diverse online en offline kanalen intern gecommuniceerd en gedeeld worden
 5. 5. regel 1 Gebruik een privé e-mailadres voor een persoonlijk profiel op een sociale netwerksite. Gebruik je professioneel e-mailadres als je gevraagd wordt om namens je werkgever een rol in sociale media te vervullen.
 6. 6. regel 2 Wees oprecht: als je communiceert over je werk, gebruik dan je echte naam. Geef aan wie je werkgever is en wat je functie is. Wees transparant, laat altijd weten wie je bent.
 7. 7. regel 3 Als je een bericht opmerkt in sociale media dat volgens jou om een reactie van je werkgever vraagt, signaleer dat dan aan de woordvoerder. Als je toch zelf direct wilt reageren, zeg dan duidelijk dat je in eigen naam spreekt en niet namens je werkgever.
 8. 8. regel 4 Als een journalist contact met je opneemt over jullie diensten of producten, verwijs dan door naar de woordvoerder. Dat neemt niet weg dat je in de pers een persoonlijk standpunt kunt vertolken, maar maak dan wel duidelijk dat je in eigen naam spreekt.
 9. 9. regel 5 Wees loyaal tegenover je werkgever en je collega's. Een open en kritische houding is verstandig maar wees voorzichtig met directe kritiek op collega's en werkgever.
 10. 10. regel 6 Denk twee keer na voor je iets post: vertel of toon niets waar je later spijt van kan krijgen. Bij twijfel nooit posten. Doe de ‘voorpaginatest’ of de ‘spiegeltest’.
 11. 11. voorpaginatest Wat je gezegd of geschreven hebt staat morgen op de eerste pagina van een nationaal dagblad. Ben je nog altijd zeker van je zaak en overtuigd van je grote gelijk? Wat zijn de mogelijke consequenties?
 12. 12. spiegeltest Kan je na je stoere verklaringen of ongeoorloofd gedrag de volgende ochtend nog in de spiegel kijken zonder beschaamd weg te kijken?
 13. 13. regel 7 Heb je een fout gepost? Zorg zo snel mogelijk voor een correctie.
 14. 14. regel 8 Respecteer het auteursrecht, het merkrecht, het publiciteitsrecht en andere rechten. Contacteer bij twijfel de dienst Communicatie of de Juridische dienst.
 15. 15. regel 9 Verspreid geen vertrouwelijke gegevens over je werkgever. De geheimhoudingsplicht slaat onder meer op - gegevens waarover nog geen eindbeslissing genomen is; - gegevens uit de persoonlijke levenssfeer van andere personeelsleden en burgers; - vertrouwelijke industriële, commerciële of intellectuele gegevens.
 16. 16. regel 10 Verspreid geen berichten die obsceen of beledigend zijn, in strijd zijn met de openbare orde of met de goede zeden, het privé-leven van iemand aantasten, een discriminerende of xenofobische inslag hebben of daartoe aanzetten.
 17. 17. 1 gouden regel Gebruik je gezond verstand!

×