Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kuinka menestyä facebookissa yrityksenä – raadollinen totuus

2,968 views

Published on

Puolessa tunnissa kyhätty, kirjoitusvirheitä vilisevä, sekava selostus siitä mitä olen oppinut kolmessa vuodessa sosiaalisen median markkinnoinnista

Kuinka menestyä facebookissa yrityksenä – raadollinen totuus

  1. 1. Kuinka menestyä Facebookissayrityksenä – raadollinen totuus Yhden liikaa kaikkea yrittäneen yrittäjän näkökulmasta
  2. 2. Taustaa• Verkko on nykyään täynnä erilaisia vinkkejä menestykkääseen sosiaalisen median hyödyntämiseen ja sadat konsultit kilpailevat asiakkaiden rahoista erilaisilla ohjeistuksilla ja strategioilla• Useat näistä strategioista keskittyvät niin sanottuihin ”pehmeisiin arvoihin”: palvellaan asiakasta hyvin, tehdään vain hienovaraista mainontaa, erotutaan persoonana ja herätetään mielenkiinto asiantuntemuksella• Raadollinen totuus on, että tällä kaikella on merkitystä vain sen jälkeen kun olet jo menestynyt Facebookissa. Otsikko näissä esityksissä tulisikin olla: kuinka säilytät saadun menestyksen Facebookissa? Tässä esityksessä listaan konkreettisia asioita, joilla todistetusti yritykset ovat keränneet faneja ja tehneet bisnestä Facebookissa.
  3. 3. Teoria vs todellisuus• Tässä muutama sosiaalisen median ohjeistuksien ydinkohtia, jotka varsinkin PK-yrityksen kohdalla ovat oman kokemuksen mukaan vääriä (voivat toimia suurten brändien kohdalla)• Teoria: sinun tulee tehdä persoonallista, kekseliästä mainontaa ja ihmisten palvelua, jotta saat faneja. – Todellisuus: tällä ei ole mitään merkitystä, saat faneiksesi käytännössä omat ystäväsi ja osan asiakkaistasi jotka ovat sinut bonganneet FB:stä.• Teoria: ihmiset tykkäävät osallistua palveluitesi kehittämiseen antamalla palautetta ja ideoita, näin myös sitoutat heidät parhaiten. – Totuus: 99% ei kiinnosta pätkääkään palvelusi kehittäminen, se on sinun hommasi. Ihmiset voivat tykätä sinusta Facebookissa hyvän palvelusi/tuotteesi takia, eivät sen takia että voisivat kanssasi sitä kehittää. Poikkeuksena huono palaute.• Teoria: kaupalliset viestit eivät toimi Facebookissa, ihmiset eivät seuraa sinua vain saadakseen mainosviestejä vaan kommunikoidakseen kanssasi. – Totuus: ihmiset seuraavat sinua suurimmaksi osaksi saadakseen taloudellista etua tai että pitävät tuotteistasi/palvelustasi. Eli viestinnän ydin on kertoa tarjouksista, tuotteista ja niihin liittyvistä uutisista. Heittämällä joka perjantaina ”eikö ole kivaa kun tulee viikonloppu?”-viestin ärsyttää vain suurinta osaa faneista.
  4. 4. Mikä siis toimii?• Seuraavissa kalvoissa annan esimerkin menestyksekkäästä Facebook kampanjasta (perustuu muutamaan kokemusperäiseen tapaukseen, räätälöitynä Oululaiselle parturikampaajalle).• Menestyksen stepit ovat seuraavat: 1. Hanki faneja (rahalla) 2. Triplaa fanit hyvällä kilpailulla ja siihen liittyvällä viraalilla 3. Tarjoa helppo tapa ostaa/varata palvelusi/tuotteesi ja näy faniesi sivulla joka päivä, jotta he löytävät sivuillesi. 4. Anna faneillesi tarjouksia tai kilpailuja joka viikko• Vasta näiden ydinkohtien jälkeen astuvat kuvaan erilaiset sisältö- ja viestintästrategiat
  5. 5. Vaihe 1: Osta ne ekat fanit!• Liian useasti törmää esimerkkeihin, joissa yrittäjä puskee kilpailuja ja näitä ”hyvää viikonloppua” viestejä muutamalle hassulle fanille, joista luultavasti suurin osa on ystäviä. Tämä on ihan turhaa ajan hukkaa, eli ennen kuin teet mitään muuta, hanki keinolla millä hyvänsä ne ekat 1000 fania.• Esimerkki parturikampaamo Oulu: – Tee kilpailu jollain niihin tarjotulla työkalulla, joka vaatii sivun tykkäämistä (käyttäjälle näkyy lomake vasta kun hän on fani). Kilpailun sisältö: • ”Osallistu kilpailuun ja voita ilmaiset hiustenleikkuut loppuelämäksesi” (oikeasti raflaavan kuuloinen, palveluusi liittyvä palkinto, joka ei ole kallis kun rajataan oikein) • ”tai vaihtoehtoisesti saat hemmotteluviikonlopun Oulun Edenissä kahdelle hengelle.” (tarjoa aina vaihtoehto, joka on halvempi, mutta helpompi 90% osallistujista – luultavasti tämä menee) – Osta Facebook mainos / mainoksia • ”Voita ilmaiset hiustenleikkuut loppuelämäksesi”, kuvana vaikka hymyilevä hiusmalli tai tukanleikkuuta kaipaava hippi (kuten allekirjoittanut). Ihmisten kuvat toimii mainoksissa monta kertaa paremmin kuin yrityksen logot. • Rajaa mainos mahdollisimman hyvin, eli ydinryhmälle (oululaiset) voi maksaa enemmän per klikki (esim. 30c) ja muille tarjotaan mahdollisimman vähän (vaikka 10c) -> saadaan mahdollisimman edullisesti sekä potentiaalisia asiakkaita (oululaiset), että viraalimarkkinoijia (muut pelkän hemmotteluviikonlopun perässä olevat).• Kustannus: hemmotteluviikonloppu n. 250€. Mainostus noin 1000 fanin saamiseksi: 3000 klikkiä keskihinta 15-20c = ~500 taalaa = n. 400€ -> maksimissaankin koko kampanja maksaa n. 1000€.
  6. 6. Vaihe 2: Pyydä anteeksi, elä lupaa• Otsikko tulee siitä tosiasiasta, että Facebookin säännöt rajaa hyvin tarkkaan kilpailujen järjestämistä. Käytännössä tehokkaan ”tykkää+jaa” kampanjan teko on mahdotonta rikkomatta sääntöjä. Kiertokeinoja on, mutta ne tekevät asiasta liian monimutkaisen osallistua. Huom. Tätä varten sinulla pitää olla jo hyvä joukko faneja ennestään.• Esimerkki parturikampaamo Oulu: – Tee kuva, jossa sama tarjous kuin edellisessä. Kuvatekstinä ”suuren suosion siivittämänä päätimme jakaa myös toisen ilmaisen hiusleikkuu paketin loppuelämäksi. Tykkää ja jaa tämä kuva, niin olet mukana automaattisesti myös toisen paketin arvonnassa. Muista osallistua kilpailu välilehdellä myös alkuperäiseen, niin tuplaat mahdollisuutesi voittaa.” (eli tällä monta tarkoitusta: saada ihmiset levittämään kilpailua ja tykkäämään myös sivusta sen alkuperäisen kilpailun avulla)• Hinta: ainoastaan palkinnon hinta, luultavimmin se 250€ + pieni nöyryytys kun sosiaalisen median konsultit muistuttelevat sinua tällaisten kilpailuiden laittomuudesta ja moraalittomuudesta. Todennäköisyys, että yhdestä ”epätietoisuudessa” laitetusta kampanjasta potkitaan ulos ilman varoituksia on aika pieni.
  7. 7. Vaihe 3: Tee jotain niillä faneilla• Edellisin keinoin olet hankkinut jo hyvän joukon faneja, luultavimmin 2000-5000. Nyt sinun pitäisi saada heidät ostamaan palveluasi.• Tärkeintä tässä on tehdä ostaminen tai varaaminen helpoksi, eli tarjoa faneille hyvä syy ostaa ja helppo tapa siirtyä ostotapahtumaan.• Esimerkki parturikampaamo Oulu: – Osta kotisivuillesi (tai suoraan facebookiin) varaussovellus, josta voi varata aikoja parturikampaamoosi. Ohjaa tähän selkeästi kaikessa viestinnässäsi. – Tarjoa mahdollisuus ostaa myös lahjakortteja tarjoushintaan – koukku niille, jotka eivät itse käytä palvelujasi. – Tarjoa säännöllisesti hyviä tarjouksia faneillesi, jotta saat heitä koukutettua asiakkaiksesi.
  8. 8. Vaihe 4: Ala töihin.• Kun olet saanut paljon faneja ja tehnyt ostamisen heille helpoksi, alkaakin se vaikein ja määrätietoisin työ: asiakkaiden pitäminen ja jatkuva viestintä.• Tässä kohdassa se paljon parjattu, mutta parhaimmillaan arvokas, sosiaalisen median konsultti on useasti tarpeen. Elä kuitenkaan ulkoista työtä kokonaan, sillä sosiaalisessa mediassa on hyvin tärkeää, että olet itse siellä persoonana mukana.• Esimerkki parturikampaamo Oulu: – Päivitä joka päivä jokin uusi kuva tai tilapäivitys. Ehkä asiakkaat voisivat antaa ottaa kuvan hienosta kampauksestaan, ainakin tatuointiliikkeissä tämä pelaa? Tai jaa päivän paras tarina facebookissa, asiakashommissa näitä varmaan kuulee (tottakai luvan kanssa) – Jaa asiakkaitasi kiinnostavia uutisia ja linkkejä, mutta kohtuullisesti. Omien tuotteitesi ja palveluitesi pitää olla pääosassa. – Ole hauska ja käytä huumoria, jos se tulee sinulta luonnostaan. Ihmiset tykkäävät asioista, jotka saavat heidän hyvälle mielelle.
  9. 9. Loppukaneetti• Tämä esitys oli ainoastaan allekirjoittaneen, vuosien tuskaisen tahkoamisen ja epäonnistumisien jälkeinen mielipide, ei mikään fakta. Olemme yrittäneet yrittäjien kanssa jos jonkunlaista fiksua kampanjaa ja asiakkaiden koukuttamista, epäonnistuen lähes kaikissa. Ne jotka onnistuvat ja porskuttavat aina vaan, ovat juuri näitä suoraviivaisia, ei aina niin hienovaraisia keinoja käyttävät yritykset ja ihmiset. Ihmisten motiivit ja käyttäytyminen niin online- kuin reaalimaailmassa ovat hyvin yksinkertaisia ja omaa etua hakevia. Näihin pitää vastata ns. samoin asein.• Toivoisin kovasti, että joku esimerkillään todistaa tämän teorian vääräksi ja menestyy niin liiketoiminnassa kuin Facebookissakin hienovaraisella, älykkäällä ja uudenlaisella ihmisiä koukuttavilla lähestymistavalla. Näitä voi jakaa vaikka yrityksemme Facebook sivulla: https://www.facebook.com/savalanche.suomi, otan mielelläni vastaan julkisia nöyryytyksiä .

×