ATG pravila

1,351 views

Published on

ATG Pravila - Švedske utrke konja uživo samo na www.psk.hr!

Published in: Sports
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,351
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
175
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ATG pravila

 1. 1. ATG PRAVILA
 2. 2. Pravila prije startaKasačka UtrkaPrije same utrke, konji se zagrijavaju na stazi u laganom kasu. Najčešće se konji samo laganozagrijavaju, iako trener može zatražiti od vozača i zagrijavanje u bržem trku, ali ne dugo. Neki konji seduže zagrijavaju od drugih, ali to je trenerska odluka, na temelju njegovih potreba, koje mogu uvelikevarirati.Padok i defile ili paradaNa svakom trkačkom danu, postoji službeni veterinar, koji je delegiran od Švedskog Ministarstvapoljoprivrede. Njegova dužnost je zaštiti zdravlje konja koji nastupaju na utrkama. Prije same utrke, svikonji moraju obavezno doći u padok (mjesto pregleda, najčešće u blizini štala ili na prostor unutar samekasačke staze). Na taj način službeni veterinar može pobliže pregledati svakog konja prije starta, teraspraviti s trenerima o njihovom zdravstvenom stanju. Nakon pregleda konji uz pratnju glazbe izlaze nastazu na defile, poredani u redu prema startnim brojevima.
 3. 3. Pravila prije startaProbni startNakon defilea, konji rade probni start. Svi konji, koji nastupaju u utrci, dužni su napraviti probni start,kojeg odrade punoj brzini. Na taj način igrači mogu procijeniti šanse i spremu svakog konja.Startni brojOdređivanje startnih brojeva određuje se kompjuterski, kao kod npr. izvlačenja loto brojeva.Načini startaPostoje dva načina starta u utrci: autostart i start iz mjesta.Različiti oblici trčanjaKas: naizmjenično prednja lijeva – zadnja desna; prednja desna – zadnja lijeva noga;Galop: prvo obje prednje noge, zatim obje zadnje;Pas: naizmjenično prednja lijeva, zadnja lijeva – zatim prednja desna, zadnja desna noga;
 4. 4. DiskvalifikacijePravila:Načini trčanja ili koraka, koji nisu dozvoljeni u kasačkim utrkama su galop i pas. Ukoliko konjgalopira ili iz kasa prebaci u pas, isti će biti diskvalificiran prema slijedećim pravilima:• Više od dva puta za vrijeme utrke• U ciljnom pravcu• Ukoliko ostvaruje prednost (ukoliko konj prebaci u galop ili pas, vozač mora imati intencijuda ga zaustavi ili uspori, odnosno pokuša konja ponovno vratiti u kas)• Ukoliko je u nedozvoljenom trku više od 150 metara (odjednom ili dvaput zbrojeno) ili je unedozvoljenom trku više od 100 metara u posljednjih 300 metara utrke.• Odluke o diskvalifikacijama donosi sudački kolegij na samoj stazi.• U slučaju da je konj diskvalificiran za vrijeme utrke vi gubite okladu.
 5. 5. Vrste startovaAuto start• Maksimalno 12 konja u utrci• Konji od broja 1-8 , nalaze se u prvom redu iza autostarta, s tim da broj jedan ima unutarnjustazu, dok se broj osam nalazi skroz na vanjskoj stazi.• Konji od broja 9-12, nalaze se u drugom redu iza auto starta, s tim da je broj 9 iza broja 1,broj 10 iza broja 2 itd.
 6. 6. Vrste startovaAuto startKonji se razvrstavaju iza autostarta, koji iza sebe ima „krilnu“ rampu. Kada svaki konj dođe nasvoju startnu poziciju, autostart krene ubrzavati, zadanom brzinom prema startnoj liniji. Kadaautostart pređe startnu liniju, maksimalno ubrza, te odmiče konjima, dozvoljavajući im pritom danesmetano startaju. Ovakvu vrstu starta često nazivamo i „letećim“ startom, što im u konačniciomogućava da istrče brže utrku, nego kad startaju iz mjesta. Iz tog razloga, kod službenihrezultata uz istrčano vrijeme, stavljamo oznaku „a“.
 7. 7. Vrste startovaStart iz mjesta• Maksimalno 15 konja u utrci• Maksimalno 12 konja mogu startati na osnovnoj distanci• Konji od 1-7 kruže ili okreću se u prvom redu na osnovnoj distanci• Konji od 8-12 kruže ili okeću se u drugom redu na osnovnoj distanci• Najbolji startni brojevi su: 1, 3, 6, i 7. Startni brojevi 6 i 7 su tzv „atletski ili leteći“Zahvaljujući njihovom načinu kruženja ili okretanja na startu, ti konji imaju većupočetnu brzinu od drugih.
 8. 8. Vrste startovaStart iz mjesta
 9. 9. DistanceDistance utrkaOsnovne distance su: 1.640, 2.140, 2.640, 3.140, 3.640, ili 4.140 metara. Prve tri distance sučešće, dok su preostale tri rjeđe. Distanca utrke od 2140 m je najčešća.U utrkama s hendikepom, konji startaju s različitih distanci. Svaka dodatna distanca je 20 metara.Konji s manjom zaradom startaju npr. na osnovnoj distanci od 2140 metara. Konji koji su prešliprvi zadani nivo zarade (određeno u propozicijama utrke) za osnovnu distancu, startaju na distanciod 2160 metara, dok konji koji su prešli drugi zadani nivo zarade, oni startaju s dvostrukimdodatkom odnosno s 2180 metara.Utrke s hendikepom mogu se održavati na različitim distancama.
 10. 10. Rezultat utrkeIzračunavanje postignutog vremena utrke:S obzirom da se kasačke utrke diljem svijeta trče na različitim distancama i na različitimdužinama staza hipodroma (npr. ima hipodroma koji ima dužinu kruga od 800 m pa sve do 1600m), vrlo je teško usporediti i valorizirati ukupno istrčano vrijeme. S toga se za bolju usporedbuukupno vrijeme podijeli s distancom utrke, te se na kraju dobije prosječno istrčano vrijeme pojednom kilometru.Primjer: utrka na distanci 1640 m – ukupno vrijeme 2:05:30 (dvije minute, pet sekundi i 30desetinki). Ukupno vrijeme pretvorimo u sekunde (125,30) i podijelimo s distancom (1,64).Dobivenom rezultatu (76,4) oduzmemo 60 (ili preciznije 1 minutu), te na kraju dobijemo da jekonj u navednoj utrci istrčao 1:16:40 (jednu minutu, šesnaest sekundi i 40 desetinki) prosječno pokilometru. Normalno da je valorizacija puno veća, ako je npr. to uspio na distanci od 2140 metarai recimo da je startao iz mjesta.
 11. 11. Upotreba bičaUpotreba biča je vrlo rigorozna. Za vrijeme utrke bič se smije upotrabljavati samo kako biispravili konja u slučaju nepravilnog trka ili kako bi mu lagano dali stimulans Poslije toga bič sesmije upotrebljavati nekoliko puta u ciljnom, ali posve lagano.Vozač za vrijeme cijele utrke, mora ispravno držati uzde ( ne smije držati uzde u jednoj ruci), te nesmije upotrebljavati bič samo s jednom rukom. Bič se ne smije upotrebljavati sa strane konja, nesmije se udarati po trkaćoj dvokolici (sulke), niti po opremi konja. Također nije dozvoljeno brzo iuzastopno upotrebljevanje biča.
 12. 12. Lista zamjenaRangiranje konja na listi zamjenaUkoliko konj ne sudjeluje u V75, V65, V86, V65, V5 ili V4 tada drugi konj zauzima njegovomjesto na okladi, koju ste uplatili. Svi konji u utrci rangirani su prema startnim bodovima, koji seodređuju na slijedeći način:Bodovi su kreirani, prema rezultatima na posljednjih pet utrka. Za svaku pobjedu konj dobiva 150bodova, za drugo mjesto 50, a za treće 25. Povrh toga svaki konj osvaja 1 bod za svakihzarađenih 100 SEK.Vozač i trenerVozačima i trenerima, koji nastupaju na utrci nije dozovoljeno klađenje na istu.Vlasnik konja može se kladiti na svim utrkama bez ograničenja, osim u utrkama gdje nastupa(ju)njegov ili njegovi konji, mora se kladiti isključivo na svoje konje u toj utrci.

×