Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Infostud 3, Virtuelni dani karijere - PRiZNANJE 2011

501 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Infostud 3, Virtuelni dani karijere - PRiZNANJE 2011

 1. 1. Analiza situacije• Kompanija Infostud, kao najveća Internet grupacija u Srbiji, prepoznala je prednosti koje pruža Internet sajam poslova i znanja u odnosu na klasične sajmove, a sve u cilju da se ljudima u Srbiji olakša da dođu do posla koristeći moderne tehnologije, kao i da se poslodavcima olakša proces pronalaženja dobrih potencijalnih kandidata za posao. Naime, sajam održan u potpunosti na Internetu omogućava:• Olakšanu komunikaciju poslodavaca sa posetiocima i interaktivnost, a sve iz udobnosti svog doma ili kancelarije, kroz online chat sa posetiocima sajma u dogovoreno vreme.• Takođe, Internet sajam omogućava poslodavcima lakše dolaženje do kvalitetnih radnika sa iskustvom jer sajam ne podrazumeva fizičko prisustvo, tako da do poslodavca lakše mogu doći zaposleni sa radnim iskustvom i koji su i trenutno zaposleni, koji inače ne posećuju fizičke sajmove.
 2. 2. Analiza situacije• S druge strane, posetioci sajma se mogu brzo i jednostavno informisati o izlagačima, radnim pozicijama i edukativnim programima koje nude i konkurisati za iste, nevezano od toga iz kog mesta dolaze pošto ne moraju da putuju do mesta održavanja sajta (što je slučaj kod fizičkih sajmova) i pritom su izbegli i gužvu karakterističnu za klasične sajmove, s obzirom da sve rade preko svog računara.• Mogućnost merenja učinka kroz tačan uvid u broj posetilaca štanda poslodavca, slanje prijava online i slično.• Osim svega navedenog, prednost Internet sajma je i racionalizacija vremena izlagača i logistički jednostavnija organizacija štanda, s obzirom da u toku trajanja sajma nije potrebna njihova fizička prisutnost na mestu izlaganja.
 3. 3. CiljeviNa ovaj način, Infostud sa svojim partnerima iz Hrvatske: Moj-Posao.net i Bosne i Hercegovine: Posao.ba, želeoje da ostvari dva glavna cilja:•Da olakša povezivanje kvalitetnih poslodavaca i kandidata za posao i, koliko je moguće, utiče na povećanjezaposlenosti u Srbiji.•Da ljudima koji traže novi ili bolji posao ponudi i edukativne programe za profesionalno i linčno usavršavanje,koje im može pomoći u građenje karijere•Da podstakne regionalnu saradnju i povezivanje Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske kroz jačanje međusobnesaradnje kompanija sa ovih prostora uz korišćenje najsavremenijih tehnoloških dostignuća, kao i kroz povećanjemobilnosti radne snage u redionu
 4. 4. Strategija• Postavljanje 3D Internet aplikacije na adresi www.dankarijera.com kroz koju će Virtualni sajam karijera i znanja biti dostupan kako poslodavcima, tako i posetiocima, te kroz interaktivnu komunikaciju povezati uspešne domaće i međunarodne kompanije i edukativne ustanove sa potencijalnim zaposlenima, odnosno polaznicima edukativnih programa. Sajam je trajao 8 dana, od 13. do 20. oktobra 2010.• Snažna promocija – objedinjena regionalna medijska kampanja koja uključuje televiziju, radio, štampane medije i online promociju, radi kreiranja kontinuirane komunikacije sa ciljnim javnostima, koja će informisati i podstaći aktivno učešće u prvom Internet sajmu poslova u Srbiji. Medijsko partnerstvo sa Radio-televizijom Srbija, Radijom S, dnevnim listom Press i EMG grupom.• Strategija aktivne prodaje radi pridobijanja velikih i kvalitetnih poslodavaca (na nacionalnom i regionalnom nivou) koji prepoznaju korisnost Internet tehnologija u zapošljavanju i žele da zaposle ljude koji takođe koriste moderne tehnologije u svom radu.• Korišćenje besplatnih online servisa za eksternu komunikaciju, poput društvenih mreža, kako bi se izgradila personalizovana komunikacija sa potencijalnim posetiocima sajma.
 5. 5. Način izvođenja (taktike i tehnike komunikacije, aktivnosti i terminski plan)• ATL – TV reklama, radio reklama, reklama u štampanim medijima sa najavom kompanija i edukativnih ustanova koje će uzeti učešće na sajmu• BTL – direktna e-mail kampanja kroz mailing liste, direktna telefonska komunikacija, lifleti, baneri• PR – saopštenja, najave, konferencija za štampu, tematske radionice i predavanja tokom trajanja sajma, nagradna igra za posetioce štandova u saradnji sa kompanijama i edukativnim ustanovama.
 6. 6. Način izvođenja (taktike i tehnike komunikacije, aktivnosti i terminski plan)• On-line – Odbrojavanje do početka sajma na veb sajtu dankarijera.com, Facebook fan stranica – uređivana na regionalnom nivou, Youtube video prikaz sajma kao najava, Flickr fotografije štandova poslodavaca kao najava izgleda sajma, saradnja sa medijskim prijateljima kroz razmenu banera.• Prodajna strategija – Direktna prodaja kroz prezentacije i sastanke sa potencijalnim učesnicima. Mejling liste.• Interne komunikacije – obaveštavanje zaposlenih redovnim e-mail izveštajima, komunikacija sa regionalnim partnerima, prezentacija
 7. 7. Vremenski okvir Kampanja usmerena Završni deo Uvodni deo kampanje Kampanja usmerena na posetioce na poslodavce kampanje Jul Avgust Septembar Oktobar Aktivnost / Datum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23TV reklama, gostovanja, prilozi 12.10 - 20.10Radio reklama 11.10 - 20.10Štampani mediji - reklamaSaopštenjae-mail kampanjeProdajaBaneriObaveštavanje zaposlenihKonferencija za medijeSajam 13.10 - 20.10Nagradna igra tokom trajanja sajmaRadionice i predavnja tokom trajanja sajma
 8. 8. Učinak i način evaluacije uspešnosti komunikacije: efekti kampanje u odnosu na postavljene ciljeve• Tokom nedelju dana koliko je Virtualni sajam karijera i znanja trajao, imao je čak 125.000 jedinstvenih posetilaca, a ukupna poseta sajmu je bila 170.000. Takođe, za to vreme pregledano je skoro 2.260.000 stranica koje su bile dostupne posetiocima na adresi www.dankarijera.com. Najviše posetilaca (oko 70%) je bilo upravo iz Srbije, od kojih su stigli mnogobrojni pozitivni komentari i pohvale, dok su njihove utiske delili i poslodavci.• Na Virtualnom danu karijera i znanja ukupno je učestvovalo 47 izlagača, od toga 37 poslodavaca i 10 edukativnih ustanova. Od njih, 23 izlagača je bilo iz Srbije, čemu se mogu pridodati još 3 regionalna izlagača (koji su posao nudili u najmanje dve od tri zemlje učesnice).
 9. 9. Učinak i način evaluacije uspešnosti komunikacije: efekti kampanje u odnosu na postavljene ciljeve• Tokom kampanje usmerene na posetioce bilo je preko 130 medijskih objava u medijima u Srbiji na temu Virtualnog dana karijera i znanja, a od toga: Ukupno Tip Br. objava TV 15% Radio 10% 130 Print 20% Web 55%
 10. 10. Kreativnost i inovativnost - doprinos koji čini komunikaciju posebnom• Virtualni sajam karijera i znanja održan je po prvi put u Srbiji, u organizaciji kompanije Infostud u saradnji sa regionalnim partnerima. Kao prvi sajam zapošljavanja u potpunosti održan na Internetu, Virtualni sajam nije imao ni prostornih ni vremenskih ograničenja jer je 3D aplikacija bila aktivna punih 8 dana, 24 časa dnevno, te su mogli da joj pristupe ljudi iz cele Srbije ili gde god da su se našli. Istovremeno, posetioci iz sve tri zemlje mogli su da vide ponudu poslova i u zemljama regiona, dok je kompanijama bilo omogućeno predstavljanje u jednoj ili sve tri zemlje čime bi svoja radna mesta nudili na regionalnom nivou, na taj način potvrđujući dominantnost na tržištu rada.• Virtualni izložbeni prostor, omogućio je interaktivnu komunikaciju između posetilaca i poslodavaca i edukativnih ustanova, a posetioci su mogli da jednostavno, brzo i potpuno besplatno, pregledaju ponudu otvorenih radnih pozicija izlagača, te putem mogućnosti chat-a opušteno razgovarati sa vodećim ljudima iz kompanija i edukativnih ustanova.• Ne računajući rad i vreme svojih zaposlenih, Infostud je u sprovođenje ovog projekta uložio finansijska sredstva u iznosu od oko 15.000 evra, od čega je 88% troškova otišlo na tehničku realizaciju sajma i 3 aplikaciju, a 12% na marketing troškove.

×