Korporativna društvena odgovornost - PRiZNANJE 2010

677 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
677
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Korporativna društvena odgovornost - PRiZNANJE 2010

 1. 1. SMar t Foru Kolektiv m Po Volo s nters lovnih Li “Naš ka de r a Beog akcija rad”Kategorija: Korporativna društvena odgovornostPodnosioci prijave: Smart kolektiv / Forum Poslovnih Lidera& Executive Group
 2. 2. UVOD Forum Poslovnih Lidera prva je koalicija društveno odgovornih kompanija u Srbiji, stvorena na inicijativu nevladine organizacije SMart kolektiva, sa misijom da stimuliše razvoj društveno odgovornog poslovanja (corporate social responsibility – CSR) i uspostavi trajne i stabilne CSR prakse u srpskom poslovnom sektoru. Kompanije - osnivači Foruma su: RDP B92, Erste Bank, Holcim Srbija, Société Générale banka Srbija, US Steel Serbia, Lafarge BFC, Coca-Cola Hellenic, DIN Philip Morris International, British American Tobacco, Henkel Merima, PricewaterhouseCoopers, Droga Kolinska, VIP mobile, KPMG International i Državna Lutrija Srbije. Kao jedini institucionalizovani okvir za društveno odgovorno poslovanje u Srbiji, kompanije članice Foruma Poslovnih Lidera sprovode niz zajedničkih akcija, sa ciljem da na taj način povećaju efekat CSR programa pojedinačnih kompanija, ali i ostvare dodatnu vrednost koju umrežavanje i zajedničko delovanje donose.
 3. 3. ANALIZA SITUACIJE KONCEPT VOLONTIRANJA ZAPOSLENIH Iako odavno rasprostranjen u razvijenim zemljama, koncept volontiranja zaposlenih, kao oblik ulaganja u zaposlene i lokalnu zajednicu, skoro da uopšte nije prisutan u kompanijama u Srbiji. Različita istraživanja, s druge strane, pokazuju da su zaposleni u kompanijama koje imaju razvijene programe volontiranja zadovoljniji svojim poslom, da ostvaruju bolje rezultate i da su lojalniji kompaniji. Volonterski doprinos rešavanju problema u zajednici stvara ili jača poverenje zajednice, klijenata i zaposlenih i pozicionira kompaniju kao odgovornu i poželjnu za saradnju. Volonterski programi, takođe, jačaju timski duh među zaposlenima, stvaraju osećanje ponosa na kompaniju i omogućavaju kompanijama da privuku i zadrže najbolje radnike. Znajući ovo, Forum Poslovnih Lidera odlučio je da koncept volontiranja promoviše na praktičan način – organizovanjem velike volonterske akcije, sa ciljem da na ovaj način podstakne sve kompanije koje posluju u našoj zemlji da prihvate koncept volontiranja zaposlenih i samoinicijativno ga sprovode redovno, doprinoseći na taj način dobrobiti kako društva, tako i svojih zaposlenih.
 4. 4. PRIPREMA KAMPANJE Idejni kreator čitave manifestacije – NVO SMart kolektiv, kao administrator Foruma Poslovnih Lidera, započeo je pripremu projekta sa idejom da animira više stotina zaposlenih u kompanijama - članicama Foruma, da se angažuju u volonterskim aktivnostima koje će se tokom jednog dana, istovremeno odvijati na nekoliko lokacija u Beogradu. Pozvani su bili svi zaposleni iz kompanija članica da se sami opredele za neku od tri ponuđene oblasti društveno-korisnog rada: 2. brigu o deci sa posebnim potrebama, 3. brigu o starima ili 4. zaštitu životne sredine. Velika volonterska akcija Foruma Poslovnih Lidera nazvana je „Naš Beograd“, a izabran datum za realizaciju ove manifestacije bila je subota, 6. jun 2009.
 5. 5. STRATEGIJA I CILJEVI STRATEGIJAPromocijom akcije “Naš Beograd” u medjima, kroz lični primer, podršku i učestvovanje zaposlenih članica FPL-a, ali i ličnosti iz političkog i javnog života, podići svest u javnosti o postojanju i prednostima koncepta volontiranja zaposlenih, i zainteresovati druge kompanije da prihvate ovaj koncept i samoinicijativno ga sprovode redovno. Pažljivo osmišljenim planom komunikacija, posredno obezbediti dodatni kredibilitet i time osnažiti poziciju Foruma Poslovnih Lidera kao vodeće organizacije u oblasti društveno odgovornog poslovanja u Srbiji. Obezbeđivanje medijske podrške i praćenja u cilju podizanja svesti CILJEVI i promocije kod opšte javnosti, kao i drugih ključnih ciljnih javnosti o: Konceptu Društveno Konceptu volontiranja Forumu Poslovnih Lidera odgovornog poslovanja , zaposlenih kao vodeće organizacije radi afirmisanja i kao obliku ulaganja u oblasti DOP-a u Srbiji stimulisanja njegovog u zaposlene i i programima DOP-a razvoja u Srbiji lokalnu zajednicu koje Forum sprovodi
 6. 6. NAČIN IZVOĐENJA - TAKTIKE PRED DOGAĐAJ DOGAĐAJ NAKON DOGAĐAJAUgovaranje intervjua i gostovanja Koordinacija novinara na licu Priprema saopštenja za medije iza izvršnog direktora SMart mesta; distribucija nakon događaja ;Kolektiva u cilju promocije i najave Organizovanje davanja izjava za Ugovaranje intervjua i gostovanjaakcije “Naš Beograd”; medije na licu mesta ; za izvršnog direktora SMartPriprema liste medija u cilju Kolektiva u cilju izveštavanja o Organizovanje video servisa ipreciznog selektovanja i rezultatima akcije “Naš Beograd” ; fotografa u cilju snimanja nekolikotargetiranja medija; lokacija na kojima se održava Plasiranje priča u medijima ;Priprema poziva za medije i akcija.distribucija poziva; Praćenje medijskih objava i izrada izveštaja o medijskim objavama.Pozivanje novinara radi potvrdenjihovog učestvovanja.
 7. 7. NAČIN IZVOĐENJA - TAKTIKEIZAZOV: Istovremena organizacija događaja na nekoliko lokacija širom Beograda, što je otežavalo obezbeđivanje prisustva medija i pokrivanje svih aktivnosti Organizacija događaja u subotu (vikend) kada rade samo dežurne redakcijeREŠENJE: Precizno targetiranje i pozivanje medija: Pokrivanje akcije od strane Na različitim lokacijama Mediji koji prate društvo ali i organizatora: postavljanje različitih politička dešavanja pozvani su da “mamaca” za medije: isprate akciju u kojoj je Organizovano je pokrivanje većine Predstavnici poslovnog sektora (na učestvovao Ministar Vlade Srbije akcija fotografom i kamermanom organizatora. pr: Predsednik Foruma i SMart Life Style Mediji su bili pozvani Kolektiva) na Velikom Ratnom tamo gde je bilo potvrđeno Za iznajmljeni video servis – Ostrvu prisustvo poznatih ličnosti iz INFOBIRO pripremljen je raspored Predstavnici Vlade Srbije na javnog života i satnica obilaska pet lokacija, kako bi bio pripremljen materijal lokacijama u Centru Grada Novinari/mediji kojima prate koji će elektronski mediji, koji nisu Predstavnici javnog života ekologiju bili su pozvani na Veliko mogli da prisustvuju akciji, moći (umetnici) u KEC MNRO-u Ratno Ostrvo, za njih je bila da koriste zadužena jedna osoba iz agencije, koja je organizovala davanje izjava kao i transport do/sa lokacije za njih
 8. 8. REALIZACIJA AKCIJE “NAŠ BEOGRAD”Akcija “Naš Beograd” okupila je više od 250 volontera - zaposlenih iz kompanija članica Foruma.  Volonteri iz kompanija Holcim, British American Tobacco, Droga Kolinska, PricewaterhouseCoopers i Lafarge učestvovali su u akciji čišćenja priobalja Velikog ratnog ostrva od otpada...  Druga grupa volontera iz kompanija Philip Morris, Coca-Cola Hellenic i PricewaterhouseCoopers radila na uređenju dvorišta Gerontološkog centra „Bežanijska kosa".
 9. 9. REALIZACIJA AKCIJE “NAŠ BEOGRAD” Dnevni centar za decu sa Daunovim sindromom „Pohvala ruci" ugostio je još jednu grupu volontera iz kompanije PricewaterhouseCoopers, koja je sredila dvorište i postavila novu ogradu...  Grupe volontera iz kompanija British American Tobacco i Droga Kolinska ulepšale su dan deci iz Svratišta vodeći ih u posetu ZOO vrtu, a potom i na ručak u Zvezdarsku šumu.
 10. 10. REALIZACIJA AKCIJE “NAŠ BEOGRAD” U Kreativno-edukativnom centru za mentalno nedovoljno razvijene osobe volonteri iz kompanije U.S. Steel zajedno sa decom pravili su keks za kućne ljubimce.  Osnovna škola za zaštitu vida „Dragan Kovačević" i Šahovski klub za slepe „Napredak" postali su lepša i veselija okruženja za boravak dece zahvaljujući radu volontera iz Société Générale banke.
 11. 11. REALIZACIJA AKCIJE “NAŠ BEOGRAD” Da se direktnim uključivanjem u društveno koristan rad, i snagom ličnog primera daje neuporediv doprinos da naš grad zaista postaje bolje mesto za život, pokazale su i ličnosti iz političkog i javnog života Srbije. Ministar rada i socijalne politike Republike Srbije Rasim Ljajić i gradski sekretar za dečiju zaštitu Ljiljana Jovčić, učestvuju u sređivanju prostorije škole za zaštitu vida „Dragan Kovačević" i šahovskog kluba za slepe.
 12. 12. REALIZACIJA AKCIJE “NAŠ BEOGRAD”  Ana Pendić i Ivan Ivanović prave keks za kuce i zabavljaju se sa štićenicima KECMNRO-a.Naš Beograd” podržali su USAID, Institut za održive zajednice (ISC), Grad Beograd -Agencija za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju i Ministarstvo za rad i socijalnupolitiku. Akcija je realizovana u partnerstvu sa Omladinskom NevladinomOrganizacijom (ONO), Mladim istraživačima Srbije i Centrom za integraciju mladih.
 13. 13. REZULTATI NAJAVE AKCIJE  Dva dana pre događaja predstavnicima medija poslat je poziv daKrstarica vesti isprate akciju, što je kao rezultat imalo najavu u šest medija (dvaPregled dnevna lista, časopis, on line i dva radija), a organizovano je i najavnoDanas gostovanje na TV Avali za izvršnog direktora Foruma Poslovnih Lidera.Radio Studio BRadio B92  Na dan akcije preko deset ključnih elektronskih OBJAVE NA DANTV Avala medija prenelo je vest o organizovanom AKCIJECity Magazine volontiranju zaposlenih; Danas online PRILOZI U Blic online MEDIJI NA LICU INFORMATIVNIM MESTA  Akciju „Naš Beograd“ na licu Studio B online EMISIJAMA mesta ispratili su predstavnici 12 EMITOVANI NA DAN My Serbia.net Ekoforum medija; AKCIJE Tanjug Pro Solutions RTS 1  Organizovano je davanje izjava Srbija.net TV B92 na licu mesta od strane TV B92 Emportal Tanjug predstavnika volontera, a prilozi TV Avala B92.net Blic su istog dana prikazani u TV Košava Danas informativnim emisijama u RTS.rs udarnim terminima na svim TV Fox Kurir online Ilustrovana Politika relevantnim televizijskim stanicama. Vesti.rs Story RT Vojvodina online RTS Politika online TV Fox Radio 202 TV Avala TV Košava Ekonomist
 14. 14. REZULTATI 5. jun, City Magazin 6. jun, RTS 1  5. jun, Pregled 5. jun, Danas 5. jun, Pregled  6. jun, TV Fox5. jun, TV Avala
 15. 15. REZULTATI Par sati nakon događaja poslato je saopštenje za javnost medijima, sa fotografijama. Elektronskim medijima uz saopštenje slat je i link sa kog su novinari mogli da skinu snimke sa 5 lokacija (snimao i postavio video servis OBJAVE NAKON AKCIJE INFOBIRO), i na taj način izveštavaju i putem slike koje su se sve RTS 1 aktivnosti obavljale tokom akcije “Naš Beograd”. Executive newsletter Tokom juna zabeleženo je ukupno 40 medijskih objava o akciji „Naš My Serbia net Beograd“ Od ukupnog broja objava 6 objava (15%) je emitovano na Radio B92 radiju, 8 (20%) na televiziji, 19 (47,5%) online a 7 (17,5%) u štampanim medijima. TV B92 (Dizanje) Taboo Biznis TOTAL : 40 objava Biznis novine online Ilustrovana politika Belgrade Metropolitan Ekonomist Story on line Radio Slobodna Evropa Vreme
 16. 16. REZULTATI7. jun, RTS 10. jun, Biznis 7. jul, Vreme  7. jul, Vreme 11. jun, Ilustrovana politika12. jun, Ekonomist 8. jun, TV B92
 17. 17. KREATIVNOST I INOVATIVNOST Inovativnost u pogledu TEME  VOLONTIRANJE ZAPOSLENIH: predstavljanje koncepta volonterizma zaposlenih kao novog vida društveno odgovornog poslovanja u Srbiji kojim se doprinosi dobrobiti kako društva, tako i samih zaposlenih. Inovativnost u pogledu ORGANIZATORA  FORUM POSLOVNIH LIDERA: kao organizator se pojavljuje veći broj organizacija koje zajedno ostvaruju sinergetski efekat u sprovođenju svojih akcija. Inovativnost u pogledu PROMOCIJE  U pogledu obezbeđivanja medijske pokrivenosti događaja, prevazilaženje izazova u pogledu istovremene organizacije događaja na nekoliko lokacija širom Beograda. TREND: Akcija Foruma Poslovnih Lidera „Naš Beograd" prva je ovakva manifestacija organizovana u našoj zemlji, sa namerom da se održava svake godine – u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije. U februaru 2010. godine organizovana je joše jedna volonterska akcija zaposlenih u članicama Foruma - “Naš Novi Sad”.
 18. 18. BudžetBudžet za realizaciju akcije “Naš Beograd” pripada 2. ketegoriji budžeta – od 10.000 do 25.000 € Volonterska akcija "Naš Beograd"- BUDŽET VIZUELNI IDENTITET i DIZAJN 8% BRENDING (majice, kačketi, zastavice i sl.) 8% ŠTAMPA MATERIJALA 4% KOORDINATORI 10% OBUKA KOORDINATORA 3% FOTO I VIDEO OBELEŽAVANJE 17% PR 12% DODATNI MATERIJAL ZA RAD (oprema) 15% TRANSPORT 2% HRANA I OSVEŽENJE 14% OPŠTI TROŠKOVI 7% TOTAL 100%
 19. 19. HVALA NA PAŽNJIZa sve dodatne informacije o projektu možete se obratiti:Sonji Marinković, Senior Account Manager, Executive GroupTel/fax: +381 11 344 7270Mob: +381 60 7071 027Email: sonja_marinkovic@executivegroup.co.rs

×