ELS ÉSSERS VIUS

11,128 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
11,128
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5,280
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ELS ÉSSERS VIUS

 1. 1. Aquest treball ha estat realitzat pels alumnes de 5è de Primària del Col·legi Salesià Sant Antoni de Pàdua de Mataró. Curs: 2010-2011
 2. 2. ELS ÉSSERS VIUS
 3. 3. índex LA CÈL·LULA -PARTS DE LA CÈL·LULA. -CÈL·LULA VEGETAL I CÈL·LULA ANIMAL -ORGANISMES UNICEL·LULARS I PLURICEL·LULARS. EL MICROSCOPI. CLASSIFICACIÓ DELS ÉSSERS VIUS: REGNES. ELS VIRUS.
 4. 4. La cèl·lula és la unitat bàsica de la vida, la unitat més petita que forma un ésser viu. Poden presentar mides molt diferents. LA CÈL·LULA
 5. 5. Parts de la cèl·lula <ul><li>Totes les cèl·lules tenen unes característiques comunes: </li></ul><ul><li>Tenen una membrana cel·lular que embolcalla . </li></ul><ul><li>Un citoplasma , és l’espai interior delimitat per la membrana. </li></ul><ul><li>S’hi distingeix el DNA, que és el responsable de tot el que passa a l’interior de la cèl·lula. </li></ul>
 6. 6. cèl·lula vegetal i cèl·lula animal Entre les cèl·lules que tenim al nucli hi distingim la cèl·lula vegetal i la cèl·lula animal. CÈL·LULA ANIMAL CÈL·LULA VEGETAL
 7. 7. UNICEL·LULARS i PLURICEL·LULARS Unicel·lulars vol dir que tenen només una cèl·lula, i pluricel·lulars moltes. La cèl·lula també realitzen les tres funcions vitals: Relació, nutrició i reproducció .
 8. 8. EL MICROSCOPI El microscopi és un instrument de treball imprescindible per a l’estudi de la cèl·lula. OCULAR
 9. 9. PARTS D'UN MICROSCOPI ·L’ocular : lent que augmenta la imatge que arriba de l’objectiu . ·L’objectiu : lent que forma una imatge augmentada de la mostra. ·La font de llum: il·lumina la mostra. ·La platina: peça on es col·loca la mostra. ·El revòlver: peça que sosté els objectius. ·Els cargols: permeten enfocar la imatge. ·El peu: sosté el microscopi.
 10. 10. CLASSIFICACIÓ DELS ÉSSERS VIUS ÉSSERS VIUS MONERES: bacteris PROTOCTISTS : Algues i Protozous FONGS : Llevats i Floridures i Bolets PLANTES : Amb flor i sense flor ANIMALS : Vertebrats i invertebrats
 11. 11. ·Són els éssers vius més petits que existeixen. ·Són unicel·lulars. La seva cèl·lula no té un nucli diferenciat. ·Alguns bacteris són beneficiosos, i d’altres que són perjudicials i causen malalties i infeccions.
 12. 12. Dintre del regne de els protoctists, hi destaquen les algues i els protozous. ·Les algues poden ser unicel·lulars i pluricel·lulars. Les seves cèl·lules tenen un nucli ben diferenciat. ·Els protozous són organismes unicel·lulars, de mida microscòpica. La seva cèl·lula té un nucli ven diferenciat.
 13. 13. Hi destaquen els llevats i les floridures i bolets. ·Els llevats són fongs unicel·lulars. S’utilitzen molt per a l’alimentació. ·Les floridures i els bolets són fongs pluricel·lulars. Les floridures es desenvolupen en aliments de mal estat. ·Els bolets són de formes diferents. En els bolets hi distingim tres parts : el peu, el barret i les làmines.
 14. 14. ·Els virus són organismes microscòpics. Les seves formes són molt variades. ·No són éssers vius. L’ única funció que realitzen és la reproducció.
 15. 15. ·Entre les malalties més freqüents que provoquen els virus en l’ésser humà destaquen: la grip, la varicel·la o la rubèola. ·Per prevenir les malalties s’utilitzen les vacunes.
 16. 16. Eric Fernàndez Ainhoa Piqueras

×