Successfully reported this slideshow.

Mihin koulua tarvitaan?

0

Share

Loading in …3
×
1 of 10
1 of 10

More Related Content

Related Books

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Mihin koulua tarvitaan?

  1. 1. KOULU• MIHIN KOULUA TARVITAAN? • MITÄ TAITOJA NYKYAIKANA TULISI OPPIA? • KOULUN TULEVAISUUS MUUTTUVASSA MAAILMASSA?
  2. 2. Taustaa  Käynnissä on aktiivinen keskustelu: ”miten koulua pitäisi kehittää tulevaisuutta varten ja mitä taitoja siellä tulisi oppia?”  Tuttuja SOME-keskusteluita:  ”Eihän oppilaat nykyään opi edes … eikä …”  Opettajat murehtivat, kun ”omaa oppiainetta ei arvosteta riittävästi” ja opetuksesta leikataan.  Opettajat kehittelevät perusteluita ja kannanottoja oman oppiaineen aseman puolustamiseksi.
  3. 3. Taustaa  Samoin opettajat pohtivat, miten vastata tuttuun luokassa huudettavaan kysymykseen: ”Mihin tätä edes tarvitaan?”
  4. 4. Taustaa  AMK:ssa roikkuu kirjoilla opiskelijoita, joilla on jo vakituinen työpaikka, mutta opinnot ovat venyneet.  Joillakin valmistuminen on vain muutamasta kurssista kiinni.  Koululta soitellaan heille ja "taivutellaan" suorittamaan tutkinto loppuun, koska . Koulu siis tarvitsee tutkintoa Enemmän kuin opiskelija itse!
  5. 5. Taustaa  Esitelmöin kollegoille tekeväni opetusvideoita, jakavani materiaaleja digitaalisesti ja luopuneeni opettajajohtoisesta opetuksesta. Eräs kollega pelästyi: ”sinähän viet opettajilta työpaikat.”  Myös firmat ja instituutiot yrittävät varmistaa, ettei niistä tule tarpeettomia.  Esim. Filmivalmistaja Kodak yritti 2000-luvun alussa hidastaa digikameroiden vyöryä aggressiivisella mainonnalla.
  6. 6. Mihin koulua tarvitaan? Tarvitaanko koko koulua?
  7. 7. Tarvitaanko koulua?  Onko koulu edes hyvä järjestelmä nykymaailmassa? Kannattaako se säilyttää?  Nykyisenlainen koululaitos on muutama sata vuotta vanha instituutio. Jospa se onkin tulossa tiensä päähän?  Yritetäänkö vain jarrutella luonnollista kehitystä samoin kuin Kodak digikameroiden tuloa?
  8. 8. Oppijan näkökulma  Mietitään asiaa eri suunnasta: oppijasta lähtien.  Mitä taitoja nuoren tulisi oppia, jotta hänestä kasvaisi ”hyvä yhteiskunnan jäsen”?  Miten kyseisiä taitoja voi oppia?  Tarvitaanko siihen koulua? Esim. ”Hackschooling”  13-vuotias Logan LaPlante kertoo TEDx-esitelmässään, kuinka hän oppii uusia taitoja ilman perinteistä koulua: https://www.youtube.com/watch?v=h11u3vtcpaY
  9. 9. Yksilöllinen koulu  Yksilöllisessä oppimisessa vastuuta oppimisesta annetaan oppijalle.  Voisiko seuraava askel olla, että vastuuta koko koulutuksesta siirretään pois koululta?  Tärkeämpää ovat taidot, kuin se, missä ja miten taidot on opittu. Yksilöllinen koulu
  10. 10. Keskustelun teemoja  Mitä taitoja nykyaikana tulisi oppia?  Mikä on kaikille yhteisen koulutuksen merkitys nyt ja tulevaisuudessa?  Miten kyseisiä taitoja voi oppia?  Tarvitaanko koulua?  esiopetus  perusaste (alakoulu ja yläkoulu)  toinen aste (lukio, ammattioppilaitokset)  korkea-aste (yliopistot ja amk)  Koulun tulevaisuus muuttuvassa maailmassa?

×