Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Mihin koulua tarvitaan?

79 views

Published on

Yksilöllisen oppimisen kesäpäivillä vuonna 2018 pidetty keskustelun alustuspuheenvuoro.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Mihin koulua tarvitaan?

 1. 1. KOULU• MIHIN KOULUA TARVITAAN? • MITÄ TAITOJA NYKYAIKANA TULISI OPPIA? • KOULUN TULEVAISUUS MUUTTUVASSA MAAILMASSA?
 2. 2. Taustaa  Käynnissä on aktiivinen keskustelu: ”miten koulua pitäisi kehittää tulevaisuutta varten ja mitä taitoja siellä tulisi oppia?”  Tuttuja SOME-keskusteluita:  ”Eihän oppilaat nykyään opi edes … eikä …”  Opettajat murehtivat, kun ”omaa oppiainetta ei arvosteta riittävästi” ja opetuksesta leikataan.  Opettajat kehittelevät perusteluita ja kannanottoja oman oppiaineen aseman puolustamiseksi.
 3. 3. Taustaa  Samoin opettajat pohtivat, miten vastata tuttuun luokassa huudettavaan kysymykseen: ”Mihin tätä edes tarvitaan?”
 4. 4. Taustaa  AMK:ssa roikkuu kirjoilla opiskelijoita, joilla on jo vakituinen työpaikka, mutta opinnot ovat venyneet.  Joillakin valmistuminen on vain muutamasta kurssista kiinni.  Koululta soitellaan heille ja "taivutellaan" suorittamaan tutkinto loppuun, koska . Koulu siis tarvitsee tutkintoa Enemmän kuin opiskelija itse!
 5. 5. Taustaa  Esitelmöin kollegoille tekeväni opetusvideoita, jakavani materiaaleja digitaalisesti ja luopuneeni opettajajohtoisesta opetuksesta. Eräs kollega pelästyi: ”sinähän viet opettajilta työpaikat.”  Myös firmat ja instituutiot yrittävät varmistaa, ettei niistä tule tarpeettomia.  Esim. Filmivalmistaja Kodak yritti 2000-luvun alussa hidastaa digikameroiden vyöryä aggressiivisella mainonnalla.
 6. 6. Mihin koulua tarvitaan? Tarvitaanko koko koulua?
 7. 7. Tarvitaanko koulua?  Onko koulu edes hyvä järjestelmä nykymaailmassa? Kannattaako se säilyttää?  Nykyisenlainen koululaitos on muutama sata vuotta vanha instituutio. Jospa se onkin tulossa tiensä päähän?  Yritetäänkö vain jarrutella luonnollista kehitystä samoin kuin Kodak digikameroiden tuloa?
 8. 8. Oppijan näkökulma  Mietitään asiaa eri suunnasta: oppijasta lähtien.  Mitä taitoja nuoren tulisi oppia, jotta hänestä kasvaisi ”hyvä yhteiskunnan jäsen”?  Miten kyseisiä taitoja voi oppia?  Tarvitaanko siihen koulua? Esim. ”Hackschooling”  13-vuotias Logan LaPlante kertoo TEDx-esitelmässään, kuinka hän oppii uusia taitoja ilman perinteistä koulua: https://www.youtube.com/watch?v=h11u3vtcpaY
 9. 9. Yksilöllinen koulu  Yksilöllisessä oppimisessa vastuuta oppimisesta annetaan oppijalle.  Voisiko seuraava askel olla, että vastuuta koko koulutuksesta siirretään pois koululta?  Tärkeämpää ovat taidot, kuin se, missä ja miten taidot on opittu. Yksilöllinen koulu
 10. 10. Keskustelun teemoja  Mitä taitoja nykyaikana tulisi oppia?  Mikä on kaikille yhteisen koulutuksen merkitys nyt ja tulevaisuudessa?  Miten kyseisiä taitoja voi oppia?  Tarvitaanko koulua?  esiopetus  perusaste (alakoulu ja yläkoulu)  toinen aste (lukio, ammattioppilaitokset)  korkea-aste (yliopistot ja amk)  Koulun tulevaisuus muuttuvassa maailmassa?

×