Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
VEKARAT ELÄINTEN JÄLJILLÄ
KELLARPELLON
PÄIVÄKOTI
VEKARAT 3-5
-VUOTIAAT
/ lähimetsä.
Lapset tutustuivat metsään jo syksyllä
havainnoiden, etsien, löytäen ja kokeilen,
kaikkia aisteja käyttäen.
T...
- Helmikuussa 2015 teimme metsäretken
eskariryhmän Vintiöiden kanssa Kosolaan.
- Saimme seurata riistakameran asennusta
as...
Lasten kysymyksiä
- Mikähän tästä on mennyt?
- Mistä tietää, minne pupu on menny?
- Onko tuolla lintu kotona?
- Syökö eläi...
Oppimistehtävä
- Metsän eläimet ja niiden jättämät jäljet.
- Eläinten talvehtiminen / suojaväri
Tutkimuksia, joita teimme lasten kanssa
Metsässä lapset tutkivat
- mihin suuntaan eläin oli liikkunut.
- onko hanki upotta...
Lapset tutkivat jäniksen käpäliä, jotka
saatiin tutkittavaksi yhden lapsen
isältä.
Seurattiin/ tutkittiin syksyistä ja
tal...
Mitä saatiin selville
- Monenlaiset eläimet elävät metsässä. Ne syövät ja
juovat, nukkuvat, kulkevat ja kakkivat kukin oma...
Arviointia
- Jälkikäteen retkikokemuksiin palattiin lasten kanssa yhdessä I padin,
kerättyjen materiaalien ja yhteisten ke...
Johtopäätöksiä
- Metsä herätti lapsissa mielenkiintoa ja innostusta, joka näkyi heidän
toiminnassaan. Luonnossa touhutessa...
PROJEKTIIN OSALLISTUIVAT KELLARPELLON PÄIVÄKOTI
VEKARARYHMÄ 3 - 5 -VUOTIAAT, 22 LASTA.
LASTENTARHANOPETTAJA AIRI HEIKKINEN...
Vekarat eläinten jäljillä
Vekarat eläinten jäljillä
Vekarat eläinten jäljillä
Vekarat eläinten jäljillä
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Vekarat eläinten jäljillä

455 views

Published on

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Vekarat eläinten jäljillä

 1. 1. VEKARAT ELÄINTEN JÄLJILLÄ KELLARPELLON PÄIVÄKOTI VEKARAT 3-5 -VUOTIAAT
 2. 2. / lähimetsä. Lapset tutustuivat metsään jo syksyllä havainnoiden, etsien, löytäen ja kokeilen, kaikkia aisteja käyttäen. Tästä kaikki alkoi - Syksyllä 2014 lapset löysivät metsästä siilin ja rakensivat sille pesän. - Metsä eri vuodenaikoina tarjosi erilaisia oppimiskokemuksia. Vuodenajat / luonto / eläimet näkyivät kädentaidoissa, liikuntaleikeissä, nukketeatterissa ja musiikissa. - - Tammikuussa 2015 lähdimme mukaan openmetsä hankkeeseen. - Talvisesta metsästä lapset kiinnostuivat eläinten jäljistä, joita he kävivät seuraamaan.
 3. 3. - Helmikuussa 2015 teimme metsäretken eskariryhmän Vintiöiden kanssa Kosolaan. - Saimme seurata riistakameran asennusta asiantuntijoiden opastuksella. - Retkellä olivat mukana Itä-Suomen yliopistolta Petteri Vanninen ja Miikka Eriksson ja metsänomistaja Tuomas Huttunen. - Lapset seurasivat silmä tarkkana Petteri Vannisen ohjaamaa robottikameraa. - Linkki riistakamera-blogiin http://openmetsakosola.blogspot.fi/
 4. 4. Lasten kysymyksiä - Mikähän tästä on mennyt? - Mistä tietää, minne pupu on menny? - Onko tuolla lintu kotona? - Syökö eläimet keksejä ? - Onko siinä hiiren käytävä, mihin se on menny? - Onko siinä menny tyttö lohikäärme? - Mistä eläimet tietää, että on talvi tai kun on lämmintä ? - Miksi eläimet eivät yöllä nuku vaan syövät ? - Onko metsäkauriilla äitiä ? - Onko maassa jäniksen jälkiä ? - Miksi kettu ei vaida turkkia ?
 5. 5. Oppimistehtävä - Metsän eläimet ja niiden jättämät jäljet. - Eläinten talvehtiminen / suojaväri
 6. 6. Tutkimuksia, joita teimme lasten kanssa Metsässä lapset tutkivat - mihin suuntaan eläin oli liikkunut. - onko hanki upottanut vai kantanut eläintä. - miten eläin on liikkunut. - miten pitkä jälkien väli oli. - mitä jäljen jättäjä oli puuhannut. - mikä eläin on tehnyt jäljet. Eläinaiheisista kirjoista lapset etsivät kyseisen eläimen kuvia ja jälkiä. Lapset seurasivat päivittäin riistakamerablogia hoidossa ja myös kotona vanhempien ja isovanhempien kanssa.
 7. 7. Lapset tutkivat jäniksen käpäliä, jotka saatiin tutkittavaksi yhden lapsen isältä. Seurattiin/ tutkittiin syksyistä ja talvista luontoa. Museossa tutkittiin / tutustuttiin kuutin elämään ja muihin veden / metsän eläimiin. - Lapset tekivät itselleen luontokansiot, joihin etsittiin tietoa eläinkirjoista. Riistakamerablogissa esiintyviä eläimiä lapset askartelivat kansioihin. - Lapset saivat tietää, että puusta on tehty erilaisia työkaluja ja astioita.
 8. 8. Mitä saatiin selville - Monenlaiset eläimet elävät metsässä. Ne syövät ja juovat, nukkuvat, kulkevat ja kakkivat kukin omalla tavallaan. - Lasten kanssa todettiin, että kaikki eläimet jättävät jälkiä, tassun painalluksen, pudonneen höyhenen, hampaan jälkiä oksaan tai kolon maahan. - Helpoimmin tunnistettavia olivat jäniksen tutut loikkajäljet ja oravien pienet hyppyjäljet. - Museossa lapset saivat tietää, että ennen vanhaan metsän puista tehtiin astioita ja työkaluja.
 9. 9. Arviointia - Jälkikäteen retkikokemuksiin palattiin lasten kanssa yhdessä I padin, kerättyjen materiaalien ja yhteisten keskustelujen kautta. - Toiminnassamme olemme aikaisemminkin ottaneet lasten ideat ja ajatukset huomioon. Tämä projekti vaatii enemmän kirjaamista, että muistaa, mitä kysymyksiä ja pohdintoja lapsilta nousi esiin. Samoin kuin aikuisten heittäytymistä lasten valintoihin.
 10. 10. Johtopäätöksiä - Metsä herätti lapsissa mielenkiintoa ja innostusta, joka näkyi heidän toiminnassaan. Luonnossa touhutessaan lapset pääsivät helposti metsä aiheisiin leikkeihin mukaan, korostui yhdessä tekeminen. Metsäleikit näkyi myös sisäleikeissä, pojat valmistivat riistapaistia. - Metsään ja eläimiin liittyvät tutkimukset jatkuvat edelleen. - Osallistumme metsähallituksen järjestämään Minun puuni -projektiin. - Openmetsä - projekti jatkuu syksyllä 2015 - Lasten ehdotuksesta jatketaan lapsipalavereita, aiheeksi lapset ovat valinneet aina metsäneläimet.
 11. 11. PROJEKTIIN OSALLISTUIVAT KELLARPELLON PÄIVÄKOTI VEKARARYHMÄ 3 - 5 -VUOTIAAT, 22 LASTA. LASTENTARHANOPETTAJA AIRI HEIKKINEN, LASTENHOITAJAT ANU LÄHDESMÄKI, SATU VÄNTTINEN JA VARHAISKASVATUKSEN AVUSTAJA MARJA-LIISA PÖLÖNEN. KIITOS, ETTÄ OLEMME SAANEET OLLA MUKANA.

×