Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ИНИЦИЈАТИВА ЗАОТВОРЕН ПРИСТАП ИОТВОРЕНИ ОБРАЗОВНИРЕСУРСИ ВО МАКЕДОНИЈАИрина ШумадиеваМетаморфозис24.10.2012, Скопје
Иницијатива за отворен пристап• До 2009 – презентации, водич за отворен пристап, настани...• Октомври, 2009 – јули, 2010• ...
Dspace • Локализиран на македонски и албански • Достапен во вид на виртуелна машина (OVF) • Достапна документација и инстр...
Водич за дигитални складишта http://metamorphosis.mk/digitalniskladista
Проблеми• Универзитетите се сомневаат во квалитетот на истражувачките трудови кои ги продуцираат студентите• Недостаток на...
Позитивни ефекти• Видливост  Поголем импакт• Пребарувањето е полесно• Повеќе цитати• Заштеда на пари и време• Намалување ...
Отворени образовни ресурси• Координативна група од наставници, професори и истражувачи• Презентации и работилници• Промот...
OER.mk
Апликација за споделување• Финална фаза на развој• Базирана на концептот на http://www.oercommons.org• Целта е да се олесн...
КОНФЕРЕНЦИЈА14 и 15 ноемвриСите сте поканети - http://e-society.mk
ОТВОРЕНО ОБРАЗОВАНИЕЗА ОТВОРЕН СВЕТ – ДА ГОСПОДЕЛИМЕ ЗНАЕЊЕТО!
ВИ БЛАГОДАРАМИрина ШумадиеваМетаморфозисhttp://metamorphosis.org.mkirina@metamorphosis.org.mk
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Oa week 2012_OAWeek_2012_event#1_Macedonia_03_Irina Shumadieva_Open Educational Resources#1_macedonia_03_irina shumadieva_open educational resources

390 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Oa week 2012_OAWeek_2012_event#1_Macedonia_03_Irina Shumadieva_Open Educational Resources#1_macedonia_03_irina shumadieva_open educational resources

 1. 1. ИНИЦИЈАТИВА ЗАОТВОРЕН ПРИСТАП ИОТВОРЕНИ ОБРАЗОВНИРЕСУРСИ ВО МАКЕДОНИЈАИрина ШумадиеваМетаморфозис24.10.2012, Скопје
 2. 2. Иницијатива за отворен пристап• До 2009 – презентации, водич за отворен пристап, настани...• Октомври, 2009 – јули, 2010• Претставување на концептот отворен пристап во високо-образовните институции• Поставување онлајн-складиште на Економскиот институт во Скопјеhttp://metamorphosis.mk/mk/izdanija-resursi/doc_details/26--
 3. 3. Dspace • Локализиран на македонски и албански • Достапен во вид на виртуелна машина (OVF) • Достапна документација и инструкции за инсталација • Може да се постави и стави во употреба за помалку од 1 час http://metamorphosis.mk/index.php?option=com_content&id=1646
 4. 4. Водич за дигитални складишта http://metamorphosis.mk/digitalniskladista
 5. 5. Проблеми• Универзитетите се сомневаат во квалитетот на истражувачките трудови кои ги продуцираат студентите• Недостаток на ресурси: технички, човечки, административни• Недостаток на ентузијазам и посветеност
 6. 6. Позитивни ефекти• Видливост  Поголем импакт• Пребарувањето е полесно• Повеќе цитати• Заштеда на пари и време• Намалување на плагијатот• Долгорочно архивирање• Напредок на научната дејност
 7. 7. Отворени образовни ресурси• Координативна група од наставници, професори и истражувачи• Презентации и работилници• Промотивни и образовни материјали
 8. 8. OER.mk
 9. 9. Апликација за споделување• Финална фаза на развој• Базирана на концептот на http://www.oercommons.org• Целта е да се олесни пристапот и да се промовира културата на споделување
 10. 10. КОНФЕРЕНЦИЈА14 и 15 ноемвриСите сте поканети - http://e-society.mk
 11. 11. ОТВОРЕНО ОБРАЗОВАНИЕЗА ОТВОРЕН СВЕТ – ДА ГОСПОДЕЛИМЕ ЗНАЕЊЕТО!
 12. 12. ВИ БЛАГОДАРАМИрина ШумадиеваМетаморфозисhttp://metamorphosis.org.mkirina@metamorphosis.org.mk

×