SlideShare a Scribd company logo

Teknologjia kompjuteri

O
Olt Shala

komjuteri,pjeset e komjuterit,zhvillimi i kompjuterit

1 of 12
Download to read offline
TEKNOLOGJIA KOMPJUTERI
PUNOI:OLT SHALA,ERON SELMANI,YLLKA BUBLAKU ,VESA BUBLAKU DHE
ERISA ZHUJA
1
PIKAT KRYESORE
 Kompjuterei i Pare
 Kompjuteri Nder Vite
 Kompjuteri i Sotem
 Pjeset e Kompjuterit
2
KOMPJUTERI I PARE
 Kompjuteri (lat. computere = mbledh, njehsoj) është një pajisje elektronike që ruan
dhe përpunon të dhënat sipas një liste udhëzuese.
 Kompjuteri i parë elektronik me qëllim të përgjithshëm digjital i quajtur ENIAC (the
Electronic Numerical Integrator and Computer)-(Integrimi elektronik Numerik i të
Dhënave në Kompjtuer)”. Për shkak të nevojave të mëdha të ushtrisë së Shteteve të
Bashkuara të Amerikës (SHBA), që ishin në kërkim të një makine e cila do ti shërbente
për nevoja ushtarake, ata filluan kërkimin e personave të cilët ishin në gjendje për ta
ndërtuar një gjë të tillë.
 Departamenti i Luftës mori vendim për të bërë publike punën që u krye në fshehtësi
gjatë luftës, për të zhvilluar Kalkulatorë me shpejtësi të lartë. Pra e shtunë, 14 shkurt
1946, shtypi u ftua në Shkollën për Inxhinieri "Moore" në Filadelfia për zbulimin publik
të ENIAC-ut.
3
Kompjuteri i Pare ENIAC viti1946
4
KOMPJUTERI NDER VITE
 Zanafillën e saj historia e makinave llogaritëse e ka kohë më parë. Si datë fillimi të
shpikjes së kompjuterëve mund të përmendim vitin 1673. Në këtë vit
matematikani i njohur Leibnic i shtyrë nga nevojat e atëhershme ushtarake
 Vitet 1940-‘50. Kostoja e kompjuterëve dhe përmasat e tyre ishin gjigante.
Kompjuteri kushtonte dhjetëra mijëra dollarë dhe zinte volumin e dhomave të tëra
të mbushura me pajisje elektrike e mekanike. Përveç kësaj duheshin një numër i
madh njerëzish të kualifikuar për vënien në përdorim, mirëmbajtjen e remontin e
tij. Viti 1949 Në këtë vit u shpik transistori i parë. Kjo pajisje zëvendësoi llambat
elektronike në dy drejtime. Së pari përmasat dhe qëndrueshmëria në punë e
transistorit zvogëluan shumë përmasat e kompjuterëve.
5
KOMJUTERI NDER VITE
 Viti 1960 Deri në këtë vit çdo transistor prodhohej e montohej në skemën elektronike
më vete. Kjo kërkonte një punë të madhe, (mikroprocesori ose truri i kompjuterit të
sotëm përmban deri ne 5 milionë transistorë). Në këtë vit u shpikën skemat integrale
që lehtësuan prodhimin e kompjuterëve.
 Viti 1970 Firma e re INTEL nxori në shitje kompjuterin e parë të ndërtuar në bazë të
skemave integrale.
 Viti 1975 Me kalimin e viteve me radhë dolën procesorët INTEL-8008, INTEL-8080 të
cilët ishin më të shpejtë e më të fuqishëm. Viti ’75 nxori në treg kompjuterin e parë
komercial Altair 8800, me procesor INTEL-8080, i cili kushtonte rreth 5000 $
 Viti 1981 Doli ne treg IBM PC (PC-Personal Computer) i parë. Falë lirisë që i dha kjo
firme departamentit të PC për të punuar me blloqe të firmave e prodhimeve të tjera.
6

Recommended

Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveHistori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveEGLI TAFA
 
Kompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tijKompjuteri dhe pjeset e tij
Kompjuteri dhe pjeset e tijAltin Emiri
 
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©
Njesite hyrse dhe dalese te Kompjuterit ©Lirim Jahiu
 
Evolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritEvolimi i kompjuterit
Evolimi i kompjuteritAlbi Muca
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
 

More Related Content

What's hot

Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIKAnisa 19
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Klodjan Hoxha
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraolinuhi
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreFatjon Cane
 
Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetenis vladi
 
Punim seminarik informatik
Punim seminarik informatikPunim seminarik informatik
Punim seminarik informatikDuresa M. Bytyqi
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : TikNjesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : TikDaniel Duro
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
paisjet hyrëse dhe dalëse
paisjet hyrëse dhe dalësepaisjet hyrëse dhe dalëse
paisjet hyrëse dhe dalëseEgzon Deda
 

What's hot (20)

Projekt ne TIK
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIK
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit Bazat e kompjuterit
Bazat e kompjuterit
 
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
 
Kimi
KimiKimi
Kimi
 
Siguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internet
 
Punim seminarik informatik
Punim seminarik informatikPunim seminarik informatik
Punim seminarik informatik
 
Printeri
PrinteriPrinteri
Printeri
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : TikNjesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
Njesia Qendrore (Pjeset Perberese) , Lenda : Tik
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Informatike
InformatikeInformatike
Informatike
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
paisjet hyrëse dhe dalëse
paisjet hyrëse dhe dalësepaisjet hyrëse dhe dalëse
paisjet hyrëse dhe dalëse
 

Similar to Teknologjia kompjuteri

PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UTPROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UTKleaHaka
 
informatika
informatikainformatika
informatikakoralda
 
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliEvolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliErson Halili
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatikekoralda
 
Leksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - InformatikeLeksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - Informatikeschizoidal
 
Historiku_i_kompjuterëve
Historiku_i_kompjuterëveHistoriku_i_kompjuterëve
Historiku_i_kompjuterëveAbazmemeti
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Lirim Jahiu
 
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parëPyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parëLirie Memeti
 
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te KompjuteritDetyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te KompjuteritDurim Hysa
 
Punim seminarik ''minikompjuterët''
Punim seminarik ''minikompjuterët''Punim seminarik ''minikompjuterët''
Punim seminarik ''minikompjuterët''Arben Huskaj
 
L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200stiunada
 
Njohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraNjohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraArberLaloshi
 

Similar to Teknologjia kompjuteri (20)

PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UTPROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
PROJEKT: TE REJAT NE FUSHEN E TIK-UT
 
Projektkevi1
Projektkevi1Projektkevi1
Projektkevi1
 
informatika
informatikainformatika
informatika
 
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson haliliEvolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
Evolimi i kompjuterit power point presantation erson halili
 
Bekliprojekt1
Bekliprojekt1Bekliprojekt1
Bekliprojekt1
 
projekt ne informatike
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
 
Leksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - InformatikeLeksione - Njohuri - Informatike
Leksione - Njohuri - Informatike
 
Historiku_i_kompjuterëve
Historiku_i_kompjuterëveHistoriku_i_kompjuterëve
Historiku_i_kompjuterëve
 
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
Kompjuteri, Historiku i tij dhe pjeset harduerike te tij ( CPU - Mikroproces...
 
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parëPyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
Pyetje nga lënda e informatikës për vitin e parë
 
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te KompjuteritDetyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
Detyre Kursi - Pjeset fizike te Kompjuterit
 
Teknologji kompjuteri
Teknologji kompjuteriTeknologji kompjuteri
Teknologji kompjuteri
 
Punim seminarik ''minikompjuterët''
Punim seminarik ''minikompjuterët''Punim seminarik ''minikompjuterët''
Punim seminarik ''minikompjuterët''
 
Ligjerata 4
Ligjerata 4Ligjerata 4
Ligjerata 4
 
Ligjerata 1
Ligjerata 1Ligjerata 1
Ligjerata 1
 
Ligjerata 1
Ligjerata 1Ligjerata 1
Ligjerata 1
 
Punimi i Arbrit
Punimi i ArbritPunimi i Arbrit
Punimi i Arbrit
 
Ligjerata 4
Ligjerata 4Ligjerata 4
Ligjerata 4
 
L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200L02 kompjuteri200
L02 kompjuteri200
 
Njohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjuteraNjohuri baze per kompjutera
Njohuri baze per kompjutera
 

Teknologjia kompjuteri

 • 1. TEKNOLOGJIA KOMPJUTERI PUNOI:OLT SHALA,ERON SELMANI,YLLKA BUBLAKU ,VESA BUBLAKU DHE ERISA ZHUJA 1
 • 2. PIKAT KRYESORE  Kompjuterei i Pare  Kompjuteri Nder Vite  Kompjuteri i Sotem  Pjeset e Kompjuterit 2
 • 3. KOMPJUTERI I PARE  Kompjuteri (lat. computere = mbledh, njehsoj) është një pajisje elektronike që ruan dhe përpunon të dhënat sipas një liste udhëzuese.  Kompjuteri i parë elektronik me qëllim të përgjithshëm digjital i quajtur ENIAC (the Electronic Numerical Integrator and Computer)-(Integrimi elektronik Numerik i të Dhënave në Kompjtuer)”. Për shkak të nevojave të mëdha të ushtrisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA), që ishin në kërkim të një makine e cila do ti shërbente për nevoja ushtarake, ata filluan kërkimin e personave të cilët ishin në gjendje për ta ndërtuar një gjë të tillë.  Departamenti i Luftës mori vendim për të bërë publike punën që u krye në fshehtësi gjatë luftës, për të zhvilluar Kalkulatorë me shpejtësi të lartë. Pra e shtunë, 14 shkurt 1946, shtypi u ftua në Shkollën për Inxhinieri "Moore" në Filadelfia për zbulimin publik të ENIAC-ut. 3
 • 4. Kompjuteri i Pare ENIAC viti1946 4
 • 5. KOMPJUTERI NDER VITE  Zanafillën e saj historia e makinave llogaritëse e ka kohë më parë. Si datë fillimi të shpikjes së kompjuterëve mund të përmendim vitin 1673. Në këtë vit matematikani i njohur Leibnic i shtyrë nga nevojat e atëhershme ushtarake  Vitet 1940-‘50. Kostoja e kompjuterëve dhe përmasat e tyre ishin gjigante. Kompjuteri kushtonte dhjetëra mijëra dollarë dhe zinte volumin e dhomave të tëra të mbushura me pajisje elektrike e mekanike. Përveç kësaj duheshin një numër i madh njerëzish të kualifikuar për vënien në përdorim, mirëmbajtjen e remontin e tij. Viti 1949 Në këtë vit u shpik transistori i parë. Kjo pajisje zëvendësoi llambat elektronike në dy drejtime. Së pari përmasat dhe qëndrueshmëria në punë e transistorit zvogëluan shumë përmasat e kompjuterëve. 5
 • 6. KOMJUTERI NDER VITE  Viti 1960 Deri në këtë vit çdo transistor prodhohej e montohej në skemën elektronike më vete. Kjo kërkonte një punë të madhe, (mikroprocesori ose truri i kompjuterit të sotëm përmban deri ne 5 milionë transistorë). Në këtë vit u shpikën skemat integrale që lehtësuan prodhimin e kompjuterëve.  Viti 1970 Firma e re INTEL nxori në shitje kompjuterin e parë të ndërtuar në bazë të skemave integrale.  Viti 1975 Me kalimin e viteve me radhë dolën procesorët INTEL-8008, INTEL-8080 të cilët ishin më të shpejtë e më të fuqishëm. Viti ’75 nxori në treg kompjuterin e parë komercial Altair 8800, me procesor INTEL-8080, i cili kushtonte rreth 5000 $  Viti 1981 Doli ne treg IBM PC (PC-Personal Computer) i parë. Falë lirisë që i dha kjo firme departamentit të PC për të punuar me blloqe të firmave e prodhimeve të tjera. 6
 • 8. KOMPJUTERI I SOTEM  NE DITËT TONA Në kohën e sotme falë zhvillimit të vrullshëm të elektronikës, komjuterat kane ndryshuar shumë nga ato të disa viteve më parë dhe vazhdojnë të ndryshojnë. Sot kompjuterët janë të pajisur me mikroprocesorë të shpejtë, kujtesa të mëdha e pajisje ndihmëse për përpunimin e zërit e të figurës (Multimedia).  Kompjuteret e sotem jane si rezultat i një kombinimi të mirfilltë efektiv në mes të elementit softuerik dhe harduerik.  Kompjuterët hasen në madhësi dhe fuqi të mëdha,duke filluar nga superkompjuterët që i përdor ushtria ose NASA,pastaj kompjuterët personal të cilët na rrethojnë vazhdimisht,e deri te kompjuterët e dorës që janë sa madhësia e një çokollate (Llaptopat) 8
 • 10. PJESET E KOMPJUTERIT  Komjuteri perbehet nga Monitori (Monitori eshte ekrani nga ku ju po e lexoni kete material),  Tastiera dhe Mini (te cilat i japin kompjuterit komandat nga jashte),  Printeri (pajisje me ane te se ciles ne mund te shtypim materiale ne leter)  Mani Board- Njihet edhe si motherboard dhe eshte nje pllake e holle plastike e dizejnuar me qarqe te vendosura ne te dhe permes kabllove lidhen te gjitha pjeset e kompjuterit.  CPU (Procesori) Është një komponent shumë i rëndësishëm ikompjuterit i përbërë nga një qark i cili në mënyrë direkte apo indirekte kryen të gjithëpunën që ne bëjmë në kompjuter.  Memorja quhet edhe RAM dhe sherben per ruajtjen e shenimeve perkohesisht.  Hard Disku – sherben per ruajtjen e shenimeve ne menyre te perhereshme. 10
 • 12. FALEMINDERIT PER VEMENDJE Grupi: Olt Shala, Eron Selmani, Yllka Bublaku, Vesa Bublaku dhe Erisa Zhuja. 12