Advertisement
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Naselja danica tujkic

 1. СТУДЕНТ: ДАНИЦА ТУЈКИЋ УЧИТЕЉ : МАРИЈА СЕЛЕШИ МЕНТОР ОДЕЉЕЊЕ: II3 ПРЕДМЕТ: СВЕТ ОКО НАС ОШ “ОЛГА ПЕТРОВ РАДИШИЋ” ВРШАЦ
 2. В р ш а ц 3 20 30 1 27
 3. Насеља Насеља су места у којима људи живе и раде. Свако насеље има своје име и заузима одређену територију. У сваком насељу живи одређен број становника.
 4. Постоје две врсте насеља: села и градови. Они се разликују по величини територије коју заузимају, као и по броју становника. У сваком насељу постоје објекти који су потребни за живот и рад људи. У селима људи живе у породичним кућама. У градовима људи живе у породичним кућама или стамбеним зградама.
 5. Градови су насеља у којима Град живи и ради много људи. Препознајемо их по разним установама (болница, полиција, пошта, банка, музеј, биоскоп, позориште, вртић, факултет, фабрике, паркови), стамбеним зградама са више спратова, бројним улицама и раскрсницама. Људи у градовима се баве различитим занимањима.  
 6. Начин живота људи у градовима раније се разликовао.
 7. Вршац некад
 8. Село Села су насеља у којима живи мали број људи. Они живе у породичним кућама, у домаћинствима које чини пуно чланова (баке и деке, родитељи, деца). Људи из села користе оно што се производи у граду, а своје производе продају на градским пијацама (млеко, сир, јаја, мед, поврће, воће, дрва за огрев). Нека села се налазе на планинама, а нека у равницама, обично поред река. Према месту где се налазе, села могу бити планинска или равничарска. У селима се људи претежно баве обрађивањем земље и гајењем биљака и животиња.
 9. Планинско село У планинским селима куће су разбацене по падинама брда и планина и зато у њима нема улица. Становници планинских села највише гаје овце од чијег млека праве сир и кајмак, а од вуне плету џемпере.
 10. Равничарско село Равничарска села се препознају по широким и дугим улицама и кућама које су збијене једна уз другу. У равничарским селима људи највише гаје поврће, а на њивама сеју пшеницу, кукуруз, сунцокрет.
 11. Одговори на питања: 1. Шта има свако насеље? Подвуците одговарајуће речи: позориште реку територију куће становништво назив парк стадион 2. Насеља делимо на: градска и сеоска 3. равничарско село планинско село вуна 4. град чоколада пшеница млеко аутомобил село јаја сапун
Advertisement