DR.ABC

1,943 views

Published on

Published in: Technology, Health & Medicine
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,943
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
64
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

DR.ABC

 1. 1. Anis Suraya Bt Zulkifly Nurathirah Binti ShamsuddinNurhanis Binti Zamshah Nurul Izni Binti Ishak
 2. 2. D: Danger, Check for danger to self, others and casualty.R: Response, Is the casualty conscious?A: Airway, Check the casualtys airway is clear.B: Breathing, Is the casualty breathing?C: Circulation, Do they have a pulse?
 3. 3.  Sebagai penyelamat, syarat utama adalah keselamatan. Kitamestilah memastikan keadaan persekitaran yang selamat untuk kita bertindak sebagai penyelamat. Tak guna kalau kita juga bakal menjadi mangsa pula kerana cuba menyelamat.
 4. 4.  Contohnya, mangsa yang terkena kejutan elektrik. Mangsa kelihatan tidak bernafas, sebagai penyelamat kita mesti memastikan mangsa sudah bebas dari aliran elektrik dan juga persekitaran mangsa juga selamat dari mengelakkan kita pula yang terkena renjatan elektrik.
 5. 5.  Setelah semuanya selamat, cuba periksa tindakbalas mangsa iaitu bayi dalam kursus ini. Panggil nama bayi itu, goncang perlahan tubuhnya dan juga boleh juga digeletek kakinya. Jika mangsa tidak memberi tindakbalas, sebagai penyelamat, kita harus bertenang dan segera meminta bantuan sesiapa di sekeliling untuk menelefon ambulance.
 6. 6.  Jikatiada sesiapa yang dapat membantu kita, terus berikan CPR atau bantuan pernafasan dahulu lebih kurang satu minit dan kemudian menghubungi talian kecemasan 999.
 7. 7.  Periksa mulut atau hidung bayi agar ia bebas dari sebarang benda yang akan menahan saluran pernafasan terbabit. Seterusnya dengan menggunakan satu jari tolakkan dagu bayi supaya kepala bayi tersebut sedikit terdongak agar saluran pernafasannya terbuka luas. Dagu bayi mesti kelihatan selari dengan dadanya. Letakkan telinga di mulut dan hidung bayi disamping mata memandang dada bayi itu untuk memastikan sama ada bayi itu masih bernafas atau tidak. Jika tidak, teruslah memberikan bantuan pernafasan.
 8. 8.  Jika bayi kelihatan tidak bernafas, teruslah dengan memberikan 5 kali bantuan pernafasan dengan menekup mulut dan hidung dengan mulut kita dan terus meniupkan udara ke saluran pernafasan (mulut dan hidung) bayi terbabit. Seterusnya lakukan tekanan (compression) dengan menggunakan dua jari (jari telunjuk dan jari hantu) di tengah bawah dada iaitu di antara rusuk kanan dan kiri di mana terletaknya diaphragm.
 9. 9.  Inimembantu pengaliran udara yang ditiup tadi ke seluruh badan bayi. Lakukan sebanyak 30 kali compression. Seterusnya berikan 2 kali bantuan pernafasan dan 30 kali compression atau tekanan di dada.
 10. 10.  Tekanan seperti yang disebut di atas sangat penting bagi memastikan peredaran udara ke seluruh badan mangsa. Ulangdan ulang dengan 2 kali hembusan ke saluran pernafasan mangsa dan 30 tekanan di dada sehingga bantuan kecemasan tiba atau sehingga mangsa kelihatan bernafas.
 11. 11. Sekian terima kasih

×