Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Air cond

59,446 views

Published on

building service bab 5

 • Login to see the comments

Air cond

 1. 1. Pengenalan  Merujuk kepada peralatan, sistem dan mekanisma yang direkabentuk untuk menstabilkan suhu udara (air temperature) dan persekitaran (humidity) sesuatu kawasan.  Menggunakan prinsip kitaran penyejukan (Refrigerant Cycle). Penyamanan udara yang lengkap melibatkan proses pemanasan, penyejukan, pelembapan, pengeringan, kitaran, dan pembersihan udara.  Bertujuan untuk melahirkan suasana yang kondusif serta keselesaan kepada pengguna
 2. 2. Definisi  Merupakan proses pengawalan dan perawatan bagi semua kandungan udara untuk ruang atau tempat tertutup bagi mendapat keselesaan.  Perawatan secara mekanikal dilakukan terhadap suhu, kelembapan, pembaharuan udara, kebersihan dan pengagihan udara tersebut bagi mencapai keperluan dan fungsi sesuatu ruang.
 3. 3. Tujuan utama:  Di pejabat – memberi keselesaan pada manusia bagi menghasilkan mutu kerja yang baik dan meninggikan daya pengeluaran.  Ruang @ makmal khas yang menempatkan sistem @ peralatan. Menjaga alatan dan komponen yang berharga supaya tidak rosak atau berkarat contoh alat elektronik (komputer) dan alat ganti.  Mengawal suhu dan kelembapan dalam bilik proses ubat-ubatan dan menyimpan atau pun memproses makanan dan penyimpanannya.  Hospital - Mengawal suhu, kelembapan dan kebersihan udara di dalam bilik pembedahan, makmal khas dll
 4. 4. Keperluan lain :            Bagi mendapatkan keselesaan Meningkatkan prestasi pekerja dan bahan pengeluaran. Memelihara kesihatan penghuni. Memelihara peralatan dalam bangunan agar lebih tahan lama. Untuk menghalang bunyi bising dan mengawal persekitaran. Untuk menghalang habuk dan kekotoran udara. Bagi mengeluarkan haba berlebihan bagi tujuan keselesaan. Menyediakan pengudaraan yang mencukupi kepada penghuni. Dapat mengawal tahap kelembapan yang selesa. Dapat mengagihkan bau yang tidak di ingini. Untuk mencapai segala kepentingan di atas tanpa mengancam keadaan psikologi pengguna.
 5. 5. Pertimbangan rekabentuk:  Kedudukan & arah bangunan.  Penggunaan bangunan – sama ada pejabat, bilik komputer, hospital       dll dan juga masa menghendaki hawa dingin. Bentuk bangunan – ciri-ciri arkitektual seperti tinggi bangunan atau tingkat, ketinggian silling dll. Bahan binaan – lantai, dinding, tingkap, bumbung dll. Jumlah penghuni/pengguna Perkakasan elektrik - Lampu, komputer dan lain-lain alatan yang mengeluarkan haba. Pengudaraan – sama ada memerlukan pembuangan terus udara dari ruang, contoh bilik bedah. Keadaan sekeliling – bangunan bersebelahan, seperti tinggi bangunan dan arahnya. Suhu dan kelembapan disekitar kawasan.
 6. 6. Faktor yg perlu diutamakan:  Suhu optimum bagi kepuasan untuk keselesaan manusia seboleh- bolehnya mestilah mencapai takat yang diperlukan. Suhu yang sesuai ialah 22oC ke 27oC  Kelembapan relatif mestilah berkesan antara 40% hingga 60%. ( jika relatif tinggi, ini akan menimbulkan keadaaan kelembapan/ basah didalam bangunan ).  Pergerakan udara didalam ruang yang tertentu mestilah tidak melebihi 12 meter/ minit.  Pembekalan udara bersih mestilah cukup untuk mengelakkan bau badan manusia daripada ketara sangat dan juga menjamin kebersihan.  Kebisingan dari alat- alat dan salur udara yang keterlaluan hendaklah dielakkan.
 7. 7. Komponen dalam Kitaran Penyejukan Asas  Kitar penyamanan udara asas ialah suatu kitaran yang menunjukkan bagaimana bahan pendingin mengalir ke sistem yang mengandungi empat komponen utama iaitu 1. 2. 3. 4. Pemampat (Compressor) Pemeluwap (Condenser) Peranti pemeteran (Capilarry tube) Penyejat (Evaporator)
 8. 8. B: Pemeluwap (condenser) berfungsi menyingkirkan haba yang terhasil daripada proses mampatan dan proses sejatan dari penyejat. Semasa haba disingkirkan, proses pemeluwap berlaku iaitu wap bahan pendingin bertukar bentuk menjadi cecair bahan pendingin Tekanan dan Suhu cecair bahan pendingin masih tinggi dan mengalir ke peranti pemeteran. Peranti permeteran berfungsi untuk merendahkan tekanan dan juga suhu cecair bahan pendingin ke penyejat C: Penyejat (evaporator)berfungsi menyerap haba dari ruang yang didinginkan.Semasa penyerapan haba, berlaku proses sejatan cecair iaitu cecair bahan pendingin bertukar menjadi wap yang bersuhu rendah dan bertekanan rendah. Seterusnya, bahan pendingin mengalir ke pemampat dan kitaran bermula lagi A : Pemampat (compressor) akan menyedut bahan pendingin wap bahan pendingin dari saluran sedutan dan memampatkanya menjadi tekanan tinggi dan suhu tinggi, lalu disingkirkan ke pemeluwap melalui saluran
 9. 9. Pemampat - compressor  Pemampat digunakan untuk proses mampatan bahan pendingin kepada gas tekanan tinggi.  Gas-gas dimampatkan di alat pemampat (compressor) utk menaikkan takat suhu didih.  Ini menyebabkan tekanan gas menjadi tinggi.
 10. 10. Pemeluwap - condenser  Pemeluwap merupakan komponen pembuangan haba yang diserap di dalam penyejat dan dimampatkan di dalam pemampat.  Gas bertekanan tinggi dari pemampat akan perlahan- lahan bertukar menjadi cecair di pemeluwap  Pada penyejat akan terdapat kipas yang berfungsi menyejukkan gegelung penyejat yang panas disebabkan haba yang terhasil dari proses penukaran gas kepada cecair.
 11. 11. Remove heat
 12. 12. Peranti permeteran/ injap pengembangan – capilarry tube/expansion valve  Komponen ini digunakan untuk mengawal kadar aliran bahan pendingin dalam kitar penyejukan.  Bahan pendingin dalam keadaan cecair bertekanan tinggi yang melalui peranti pemeteran yg akan merendahkan tekanan pada cecair.  Takat suhu didih cecair bahan pendingin akan menjadi rendah apabila tekanan dikurangkan.
 13. 13. Penyejat – evaporator  Komponen dalam penyamanan udara yang digunakan untuk proses penyerapan haba dan menghasilkan udara sejuk pada ruang.  Cecair yang diturunkan suhu akan melalui gegelung penyejuk.  Haba dari ruang akan diserap.  Udara sejuk akan dibekalkan ke ruang.
 14. 14. Kitaran Bahan Pendingin Tiub kapilari/ injap pengembang Pemeluwap (condenser) Udara sejuk Penyejat (evaporator) Pemampat (compressor) Ruang yg hendak didinginkan Udara panas
 15. 15. ALAT PROSES KETERANGAN Pemampat (compressor) pemampatan Gas dimampatkan untuk menaikkan takat suhu didih. Ini meninggikan tekanan gas. Pemelowap (condensor) pemelowapan Gas bertekanan tinggi perlahan-lahan bertukar menjadi cecair melalui proses pemelowapan. Injap Pengembanga n/ Tiub Kapilari pengembangan Tekanan dikurangkan. Ini menurunkan takat suhu didih cecair. Penyejat (evaporator) penyejatan Cecair secara perlahan-lahan bertukar menjadi gas melalui proses penyejatan. Haba diserap, udara sejuk dibekalkan ke ruang yang hendak didinginkan.
 16. 16. Faktor Pemilihan Sistem:  Saiz ruang – utk menentukan beban haba serta kapasiti alat penyaman udara  Tata atur ruang – sama ada ruang-ruang yg perlu didinginkan terletak berdekatan atau berjauhan antara satau sama lain.  Kegunaan ruang: - mengikut masa : terdapat ruang-ruang yg digunakan pada masamasa yg berlainan. Cth: hotel. - mengikut keadaan sekeliling : ruang-ruang dalam bangunan memerlukan suhu dan kelembapan yg berbeza. Cth: muzium dan makmal. - kegiatan dalam ruang : kegiatan yg berlainan memerlukan keperluan yg pelbagai. Suhu juga dipengaruhi aktiviti & jumlah alatan elektrik yg terdapat dlm ruang.
 17. 17. Jenis Sistem:  Sistem Unit (Unitary System) : digunakan utk menyejukkan bahagian ruang tertantu di dalam sesebuah bangunan. - Window Type (jenis tingkap) - Split Type (jenis pisah) - Multi Split Type  Sistem Pusat (Centralized System)
 18. 18. Sistem Unit – Window type  Sesuai utk bilik atau pejabat yg mempunyai sebahagian dinding di bahagian luar.  Unit ini dipasang pada dinding atau tingkap didalam bilik yang hendak didinginkan.  Unit ini terbahagi kepada dua bahagian, iaitu bahagian pemeluwap (terletak di luar bilik) dan bahagian penyejatan (terletak didalam bilik).
 19. 19.  Dalam satu unit tingkap juga akan mengandungi : Lingkaran panas – a hot coil (pada bhgian luar) Lingkaran sejuka - a chilled coil (pada bhgian dlm) dan 2 kipas  Kipas berfungsi membekalkan udara pada lingkaran coils dalam mengurangkan kepanasan (pada condenser) dan menyebarkan udara sejuk (pada evaporator) ke ruag yang ingin disejukkan.
 20. 20. Kelebihan:  Sebuah bilik menggunakan sebuah unit penyamanan     udara yang mengawal Suhu secara berasingan. Salur udara tidak diperlukan, ini dapat menjimatkan perbelanjaan yang banyak. Kerja-kerja perpaipan air tidak diperlukan. Pemasangan adalah mudah tetapi pemasangan ini tidak boleh diubahubah (kekal).
 21. 21. Kelemahan :  Memerlukan ruang tertentu pada sesebuah tingkap  Kuantiti udara biasanya ditetapkan oleh pengeluar.  Selalunya unit ini dipasangkan didinding, kadang-kala dinding terpaksa dipecahkan  Sekiranya berlaku kerosakan, sukar untuk menurunkan unit tersebut secara individu.
 22. 22. Sistem Unit – split unit (unit pisah)  Unit jenis pisah ialah sistem penyamanan udara yang     berasingan diantara bahagian penyejukan dan bahagian pemeluwap Terbahagi kepada 2 iaitu unit dalam dan unit luar. Unit dalam (indoor unit) terdiri daripada penyejat dan kipas penyejat. Unit luar (outdoor unit)pula terdiri daripada pemeluwap, pemampat, kipas pemeluwap serta alat tambah lain yang dipasangkan setempat. Kedua-dua unit dalam dan luar dipasangkan berasingan.
 23. 23.  Terdapat tiga jenis reka bentuk unit terpisah: (i) Lekapan dinding. (ii) Lekapan lantai. (iii) Gantungan siling.
 24. 24. Menjadi Pilihan Kerana:  Pemasangan lebih mudah dan cepat.  Tidak perlu menebuk dinding atau tingkap untuk pemasangan, hanya sekadar menebuk lubang bergaris pusat 5cm hingga 6cm.  Unit dalam tidak mengeluarkan bunyi bising semasa beroperasi.  Kedudukan unit dalam dan unit luar boleh diubah-ubah mengikut kehendak pengguna.  Kadar penyejukan dan penyerapan haba lebih tinggi daripada unit tingkap.  Digemari pengguna kerana mementingkan konsep keselesaan, senyap dan daya penyerapan haba yang baik.
 25. 25. Sistem unit – Multi Split )Unit Terpisah Berbilang)
 26. 26.  Untuk menyejukkan lebih dari satu ruang.  Mempunyai satu unit luar (outdoor unit) dan beberapa unit dalam (indoor unit).  Biasanya unit dalam yang digunakan ialah dua unit dan tidak melebihi tiga unit.
 27. 27.  Unit dalam yang digunakan boleh didapati daripada ketiga-tiga reka bentuk unit terpisah mengikut citarasa pengguna.  Unit terpisah berbilang ini digunakan pada kediaman atau pejabat yang mempunyai bilik yang banyak.  Unit terpisah berbilang mempunyai beberapa kebaikan walaupun harganya tinggi. Di samping itu ia lebih menguntungkan untuk jangka masa yang panjang
 28. 28. Kebaikan Multi Split Unit:  Satu pemampat boleh digunakan untuk dua atau tiga penyejat.  Pemasangan lebih mudah jika dibandingkan dengan pemasangan unit tingkap.  Kos penggunaan kuasa elektrik lebih rendah
 29. 29. Kelemahan:  Sistem perpaipan unit luarnya perlu disambungkan dengan dua atau tiga unit dalam .  Unit Iuarnya mesti berkeupayaan untuk memampat dan menyingkirkan haba untuk dua atau tiga penyejat.  Banyak alat tambah perlu digunakan, seperti subakumulator, injap solenoid, pengatur tekanan rendah, pemindah haba,dan penerima - tujuannya ialah untuk meninggikan keupayaan dan sebagai langkah keselamatan untuk menjaga unit tersebut
 30. 30. Central Unit – Sistem Pusat
 31. 31. Central Unit – Sistem Pusat  Digunakan utk menyejukkan udara ke seluruh bangunan.  Peralatan adalah lebih besar dan berkemampuan menyejukkan satu ruang yang luas.  Memerlukan sesalur (duct) yg akan membawa udara sejuk yg dihasilkan dari loji penyaman ke ruang-ruang.  Sesalur biasanya dipasang di dalam binaan siling.  2 kaedah : - Cara penyejukan udara - Cara penyejukan air
 32. 32. Cara Penyejukan Udara  Alat peniup (blower), evaporator & compressor diletakkan didlm satu pakej di dalam bangunan  Di luar bangunan diletakkan condensing unit  Menggunakan udara persekitaran untuk menyejukkan alat condensor  Tidak sesuai di gunakan di negara iklim suhu panas spt Malaysia.
 33. 33. Cara Penyejukan Air  Sesuai utk bangunan komersil & bangunan besar  Kapasiti antara 2.5 – 50 tan  Alat-alat peniup (blower),condensor & compressor diletakkan dlm satu pakej di dlm bangunan  Di luar diletakkan menara penyejuk (colling tower).  Menara penyejuk menggunakan air dan berfungsi menyejukkan alat condensor
 34. 34. Air Handling Unit  Fungsi spt komponen penyejat (evaporator) tetapi dlm skala yg besar  Terletak berhampiran dgn ruang yang hendak didinginkan.  Biasanya terletak di setiap aras bangunan.  The AHU is a box like equipment which includes a cooling coil and a fan. Some of the air handling units also includes air filters
 35. 35. Functions AHU  To absorb air from the rooms and pass it through cold water cooling coils and then let the chilled air back to the rooms. Element in AHU  Filters : fitted in most of the AHU which help to filter the impure air  Blower : helps to recycle the air present in the buildings. Large buildings with AHU have multiple blowers and fans to condition the air.  Humidifiers : to keep the atmosphere moist. Excessive heating and cooling can lead to dry atmosphere which can lead to various health issues.  Vibration isolator and sound attenuators
 36. 36. Cooling Tower  Cooling tower is used to dispose of ("reject") unwanted heat from a chiller.  Heat transfer method : - Dry cooling towers - Wet cooling towers or open circuit cooling towers - Fluid coolers or closed circuit cooling towers
 37. 37. Categorization by air-to-water flow
 38. 38. Crossflow  Design in which the air flow is directed perpendicular to the water flow.  Air flow enters one or more vertical faces of the cooling tower to meet the fill material. Water flows (perpendicular to the air) through the fill by gravity.  The air continues through the fill and thus past the water flow into an open plenum volume.  Lastly, a fan forces the air out into the atmosphere.
 39. 39. Advantages of the crossflow design:  Gravity water distribution allows smaller pumps and maintenance while in use.  Non-pressurized spray simplifies variable flow.  Typically lower initial and long-term cost, mostly due to pump requirements. Disadvantages of the crossflow design:  More prone to freezing than counterflow designs.  Variable flow is useless in some conditions.
 40. 40. Counterflow  In a counterflow design, the air flow is directly opposite to the water flow (see diagram below).  Air flow first enters an open area beneath the fill media, and is then drawn up vertically.  The water is sprayed through pressurized nozzles near the top of the tower, and then flows downward through the fill, opposite to the air flow.
 41. 41. Advantages of the counterflow design:  Spray water distribution makes the tower more freezeresistant.  Breakup of water in spray makes heat transfer more efficient. Disadvantages of the counterflow design:  Typically higher initial and long-term cost, primarily due to pump requirements.  Difficult to use variable water flow, as spray characteristics may be negatively affected.
 42. 42. Common aspects of both designs:  The interactions of the air and water flow allow a partial equalization of temperature, and evaporation of water.  The air, now saturated with water vapor, is discharged from the top of the cooling tower.  A collection or cold water basin is used to collect and contain the cooled water after its interaction with the air flow.
 43. 43. Chiller  Machine that removes heat from a liquid via a vapor- compression or absorption refrigeration cycle.  This liquid can then be circulated through a heat exchanger to cool air or equipment as required.  Chilled water distributed to heat exchangers, or coils, in AHU or other type of terminal devices which cool the air in its respective space(s), and then the water is recirculated back to the chiller to be cooled again.

×