PAC 3 Origen i vigència de la Multimèdia

469 views

Published on

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
469
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
13
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

PAC 3 Origen i vigència de la Multimèdia

 1. 1. Origen i vigència de la Multimèdia Núria Escudé Recasens Fonaments i evolució de la Multimèdia PAC 3 Grau Multimèdia / UOC
 2. 2. Norbert Wiener Matemàtic nord-americà conegut perquè als anys quaranta va elaborar els principis de la cibernètica. Durant la Segona Guerra Mundial en un projecte per a guiar l’artilleria antiaèria de forma automàtica mitjançant l’ús del radar. Autor del llibre Cibernetica o control y comunicaciones en el animal y en la màquina (1947), defineix la cibernètica com “la ciència del control i les comunicacions en l’animal i en la maquina” i presenta conceptes com feedback (retroalimentació).
 3. 3. Douglas Engelbart Enginyer i inventor nord-americà que va influir amb diversos dels seus invents i investigacions a les formes que s’utilitzen per a interactuar amb els ordinadors. La seva gran aportació va ser el mouse. En un principi l’anomenà “X-Y Position Indicator for a Display System”. El sistema consisteix en assignar coordenades a la pantalla tenint en compte els moviments de la nostra mà sobre el ratolí.
 4. 4. Ivan Sutherland Programador informàtic nord-americà considerat el creador dels gràfics de l’ordinador. El 1962 va crear l’Sketchpad o bloc d’esbossos, un sistema de comunicacions gràfic humà-mecànic, el primer Graphical User Interface (Interfaç gràfica d’usuari), i el 1968 va crear una empresa per a produir simuladors basats en l’ordinador. Als setanta i vuitanta, els simuladors van ser una de les principals aplicacions de la tecnologia d’imatges 3D per ordinador en temps real. Va implantar el primer sistema de realitat virtual.
 5. 5. Alan Kay Informàtic nord-americà conegut pel seu treball sobre la programació orientada als objectes i al disseny d’interfícies d’usuari. Crea la idea del llenguatge Smalltalk, un llenguatge de programació que permet realitzar tasques de computació mitjançant la interacció amb un entorn d’objectes virtuals. Tambe la idea de l’ordinador portàtil o tablet PC (Dynabook).
 6. 6. Adele Goldberg Científica informàtica nord-americana que va contribuir en el desenvolupament del concepte multimèdia amb l’interfaç per les finestres. Aquesta idea la va portar a terme amb el projecte Smalltalk-80 juntament amb altres científics, com Alan Kay. Smalltalk-80 és un llenguatge de programació basat en objectes que es comuniquen entre si amb missatges.
 7. 7. Bill Atkinson Treballador d’Apple Computer entre els anys setanta i principies dels vuitanta. Va contribuir com a programador en el desenvolupament d’aplicacions orientades a l’interfaç gràfica d’usuari com Hypercard, per interrelacionar informació; MacPaint o l’API QuickDraw. Unes altres aportacions en el camp de desenvolupament van ser el llaç de selecció o les marching ants (formigues marchando), s’utilitzen avui en la majoria de programes d’edició gràfica, com Adobe Photoshop.
 8. 8. Nicholas Negroponte Co-fundador i director del MIT Media Lab. El MIT és el màxim centre en desenvolupament en l’investigació de tot el que està relacionat amb les noves tecnologies per la seva aplicació en les comunicacions del futur. President de la One Laptop per Child, associació sense ànim de lucre i amb la finalitat de dotar als nens d’ordinadors. Autor del llibre Ser digital del 1995 on fa un analisi de les tecnologies digitals i preveu la seva evolució sota la persistent creencia de que l’humanitat condueix cap a la digitalització.
 9. 9. Vannevar Bush Enginyer i científic nord-americà conegut perquè va proposar el seu sistema Memex el 1945, un dispositiu mecànic per emmagatzemar llibres, gravacions i comunicacions, de recerca senzilla, ràpida i no lineal que mai es va desenvolupar i va ser el precursor de worl wide web. Inventor d’una de les primeres computadores, de l’analitzador diferencial, del computador analògic mecànic dissenyat per solucionar equacions diferencials per integració.
 10. 10. Ted Nelson Filòsof i pioner de la tecnologia de la informació als Estats Units. És el creador dels termes hipertext i hipermedia. Va crear Xanadu, molt semblant al que avui coneixem com Internet (world wide web), que consistia en una gran base de dades per la que navegaríem per enllaços d’hipertext. Dades en forma de text i d’imatges, àudio, vídeo i programes executables.
 11. 11. Tim Berners Lee Informàtic del CERN, considerat el pare de la worl wide web, que va néixer com un sistema d’hipertext per a compartir informació. Juntament amb Robert Cailliau van escriure el llenguatge HTML o llenguatge d’etiquetes d’hipertext, el protocol HTTP i dissenyar el sistema de localització d’objectes en la web URL. Fundador de 3WC, la corporació que treballa en el desenvolupament i normalització de la www.

×