Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
1.Identiti diri
ialah suatu gambaran keseluruhan
tentang seseorang serta matlamat hidup
yang ingin dicapainya.
.Identiti...
Potensi diri
 Ialah bakat, kebolehan, dan kekuatan yang
ada dalam diri.
 Potensi diri perlu dipupuk dan diasah melalui
p...
J E
R I
• Menekankan perkara-perkara
yang berkaitan dengan
perkembangan tubuh badan yang
sihat, menjaga kesihatan badan,
melakukan...
• Aspek rohani dalam potensi diri
berkaitan dengan sifat menyedari
bahawa Tuhan itu wujud. Apabila
seseorang itu menyedari...
Jadilah murid yang mempunyai i
dentiti diri yang positif kerana m
urid yang beridentiti positif me
mpunyai keyakinan diri ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Nota Identiti Tingkatan 1

842 views

Published on

PSK Tingkatan 1 - Tema 1

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Nota Identiti Tingkatan 1

  1. 1. 1.Identiti diri ialah suatu gambaran keseluruhan tentang seseorang serta matlamat hidup yang ingin dicapainya. .Identiti diri seseorang adalah berbeza dengan seseorang yang lain. Untuk membentuk identiti diri, seseorang itu perlu mengembangkan potensi diri yang ada dalam dirinya.
  2. 2. Potensi diri  Ialah bakat, kebolehan, dan kekuatan yang ada dalam diri.  Potensi diri perlu dipupuk dan diasah melalui pendidikan dan latihan secara berterusan.  Untuk mengembangkan potensi diri seseorang itu perlu mempunyai keyakinan diri.  Untuk mengembangkan potensi diri seseorang itu perlu mempunyai keyakinan diri.
  3. 3. J E R I
  4. 4. • Menekankan perkara-perkara yang berkaitan dengan perkembangan tubuh badan yang sihat, menjaga kesihatan badan, melakukan riadah, menggunakan kemahiran dan kecergasan fizikal untuk berdikari, dan sebagainya. Jasmani • Berkaitan dengan perasaan cinta dan kasih sayang, pandai mengawal dan mengendalikan emosi, mengamalkan semangat kekitaan dan perpaduan serta bertindak berdasarkan pertimbangan yang wajar. Emosi
  5. 5. • Aspek rohani dalam potensi diri berkaitan dengan sifat menyedari bahawa Tuhan itu wujud. Apabila seseorang itu menyedari akan kewujudan Tuhan, dia akan mensyukuri pemberian Tuhan dan berusaha menjadi manusia yang berakhlak mulia. Rohani • ialah daya fikir yang merangkumi empat aspek iaitu (a)Kemahiran asas: 3M (b)Berfikir secara kreatif dan kritis • (c)Meningkatkan ilmu pengetahuan • (d) Memanfaatkan ilmu untuk diri dan orang lain. Intelek
  6. 6. Jadilah murid yang mempunyai i dentiti diri yang positif kerana m urid yang beridentiti positif me mpunyai keyakinan diri yang tinggi dan senantiasa mengembangkan potensi diri ke arah kecemerlangan.

×