Tatabahasa

2,133 views

Published on

Dimuat naik untuk Pendidikan Bahasa Malaysia

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,133
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
55
Actions
Shares
0
Downloads
62
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tatabahasa

  1. 1. Buat anak-anak didikku, selamat kembali ke sekolah dan selamat belajar. Semoga andasemua menjadi insan cemerlang.Mari kita mulakan pelajaran Bahasa Malaysia dengan Kata TugasKata Tugas ialah golongan perkataan selain Kata Nama, KataKerja dan Kata Sifat yang mendukung sesuatu tugas tertentudalam binaan ayat, klausa dan frasa.Kata tugas ialah sejenis kata yang hadir dalam ayat, klausa ataufrasa untuk mendukung sesuatu tugas tertentu.Kata tugas bertugas sebagai penyempurna atau pelengkapsesuatu ayat. Tanpa kata tugas, sesuatu ayat akan janggal dantidak gramatis.Kehadiran kata tugas dalam ayat tidak berfungsi sebagai intidalam sebarang frasa utama.Kata tugas tidak membawa makna apa-apa jika wujud atau hadirbersendirian tanpa golongan kata lain seperti kata nama, katakerja dan kata adjektif.Sebaliknya mendukung sesuatu tugas sintaksis tertentu samaada sebagai penghubung, penerang, penentu, penguat,pendepan, pembantu, penegas, penafi, pembenar pemeri atautugas-tugas lain.
  2. 2. Kata tugas dapat dibahagikan kepada 16 jenis berdasarkan tugasdan peranan yang dibawanya.Antaranya: Kata Hubung ( dan,kecuali,serta,kerana,supaya…) Kata Bilangan ( satu,setengah,kedua,bertiga-tiga…) Kata Tanya ( siapa,apa,mengapa…) Kata Sendi Nama ( dari,daripada, pada…) Kata Perintah ( sila,jangan,usah…) Kata Pangkal Ayat Kata Seru ( amboi,cis,wah…) Kata Bantu ( telah,sudah,sedang,pernah,mahu,hendak…) Kata Penguat (agak , paling, sangat, amat...) Kata Penegas (-kah,-tah,-lah,juga,pun,lagi…) Kata Pemeri ( ialah,adalah) Kata Pembenar ( ya,benar,betul) Kata Nafi ( bukan,tidak) Kata Arah ( atas,hadapan,bawah,tepi,luar…) Kata Penekan ( -nya-- Memberi penegasan bagi kata yang digandingi) Kata Pembenda ( -nya-- Menjadikan kata bukan nama sebagai kata nama)
  3. 3. A. Kata HubungKata Hubung ialah perkataan yang digunakan untuk menggabungkanperkataan dengan perkataan rangkai kata dengan rangkai kata ayat denganayat.Kata Hubung terbahagi kepada tiga jenis iaitu:(i) Kata Hubung Gabungan,(ii) Kata Hubung Pancangan,(iii) Kata Hubung Berpasangan.Dalam Bahasa Melayu terdapat dua jenis ayat majmuk, iaitu ayat majmukgabungan dan ayat majmuk pancangan. Oleh itu, kata hubung dapatdibahagikan kepada dua jenis iaitu Kata Hubung Gabungan dan Kata HubungPancangan.Contoh Kata Hubung : Contoh Contohdan Lau dan Ah Lim berjiran.kerana Aminah menangis kerana terlalu sedih.apabila Mukanya pucat apabila dikejut oleh adiknya.lalu Burung itu terbang lalu hinggap di dahan pohon.bahawa Kami yakin bahawa yang dikatakannya itu benar.
  4. 4. hingga Abang menonton televisyen hingga larut malam.Jika Saya akan berpayung jika hujan.agar Saya berharap agar kamu dapat menghubungi dia segera.Jikalau Jikalau saya kaya, saya akan membina sebuah rumah yatim.kecuali Semua murid hadir pada hari ini kecuali Kalai.manakala Baju Karim bersih manakala baju adiknya kotor.sambil Zalifah bernyanyi sambil menari.sementara Berusahalah sekuat mungkin sementara badan masih sihat.semenjak Saya berkawan dengan Ali semenjak kecil.sungguhpun Sungguhpun orang itu cacat, tetapi orang itu mampu berdikari.supaya Belajarlah bersungguhsungguh supaya mendapat keputusan yang cemerlang.walaupun Walaupun letih, kerja itu dapat diselesaikannya juga.tetapi Badannya besar tetapi penakut.Latihan Interaktif Kata Hubunghttp://pkgseriampang.org/sal/bm_sr/latihan_3.htmB. Kata SendiKata Sendi ialah satu kata tugas yang boleh membentuk frasa dalam BahasaMelayu.Kata Sendi Nama merupakan kata depan kepada kata nama dan frasa nama.
  5. 5. Kata tugas lain tidak membentuk frasa. Kata Sendi memerlukan frasa namauntuk membentuk frasa sendi supaya dapat bertugas sebagai predikat ayat.Kata Sendi Nama pula mempunyai pelbagai tugas.Antara kata Sendi yang lazim digunakan dalam Bahasa Melayu sepertiberikut:di, ke, dari, daripada, kepada, pada, bagi, demi, tentang, seperti, bagai,umpama, sejak, terhadap, akan, oleh, hingga, sampai, antara, untuk,dengan, dalam, dan sebagainya.Sendi Contoh Ayat: Tugas/contohNama Menunjukkan tempat Cikgu Nadia bekerja di sekolah itu.di Menunjukan perbuatan Menunjukkan tempat atau Mereka akan ke Ipoh esok.ke arah tujuan ( Menunjukkan waktu Menunjukkan tempat atu arah datang Ely datang dari Kelantandari Menunjukkan waktu atau masa Menunjukkan Kita mesti hormat kepada ibu sasaran/ditujukan bapa. Menunjukkan bahagiankepada sesuatu Menunjukkan perubahan keadaan Menunjukkan punca Ukiran itu Menunjukkan sumber atau diperbuat daripada perak.daripada asal sesuatu Menunjukkan perbandingan Menunjukkan tempat sesuatu Pey Wan tiba pada pukul lapan perbuatan malam Menunjukkan tempat tempatpada terdapatnya sesuatu Menunjukkan keterangan waktu Menunjukkan kegunaanuntuk sesuatu (alat untuk membuka Hadiah ini untukmu
  6. 6. pintu) Menunjukkan sesuatu telah dikhaskan Derma bagi mangsa banjir sedang Menunjukkan kegunaan dipungut.bagi sesuatu menunjukkan tujuan Demi anaknya, dia terpaksa keluardemi menunjukkan urutan bekerja di luar negara. Untuk menegaskan sesuatu Menteri-menteri itutentang Menunjukkan rujukan berbincang tentang masalah negara. Menunjukkan turut serta Dana memotong kek itu dengan Menunjukkan cara sesuatu pisau yang tajam. perbuatan dilakaukandengan Menunjukkan benda yang digunakan Menunjukkan persamaan Milah sentiasa gembira sejak /sejak, Menjadi penanda waktu atau semenjak suaminya pulang darisemenjak masa perantauan. Menunjukkan rujukan yang Kita mesti taat terhadap negaraterhadap tentu kita. Menunjukkan pembuat dalam Kuih ini dibuat oleh Nadiaholeh ayat pasif Menunjukkan sebab Menunjukkan rujukan selepas Diana amat sayang akan /akan kata atau frasa adjektif kepada ayahnya.hingga, Menunjukkan had masa atau Abu belajar hingga / sampaisampai peringkat peringkat universiti.seperti, Suaranya merdu seperti/ umpamabagai, / laksana / bagai buluh perindu.umpama, Menunjukkan perbandinganlaksana,bakLatihan Interaktif Kata Sendi Namahttp://pkgseriampang.org/sal/bm_sr/skbm28.HTM

×