Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Program de dezvoltare a increderii in sine

program de dezvoltare

Program de dezvoltare a increderii in sine

 1. 1. PROGRAM DE DEZVOLTARE A INTELIGENȚEI EMOTIONALE A ȘCOLARULUI MIC A realizat: Iordan N.,gr.403, Specialitatea Î.P.și P.P A verificat: Mîslițchi V., dr.,conf.univ.
 2. 2. ”Inteligența emoțională nu este opusul inteligenței, nu este triumful inimii asupra creierului, ci este intersecția unică dintre cele două”
 3. 3. Scopul programului: Dezvoltarea inteligenței emoționale a școlarului mic Dezvoltarea capacității de a-și controla diferite tipuri de emoții Dezvoltarea imaginației și capacității de a-și exprima gîndurile Dezvoltarea capacității de a-şi recunoaşte propriile emoţii şi pe ale celor din jur Dezvoltarea capacității de concentrare și de raspuns la stimuli
 4. 4. Elevii clasei a II-a 15 subiecți De grup Grupul țintă Nr. de subiecți implicați Forma de activitate Numărul de ședințe: 12 ședințe a cîte 30 min. Periodicitatea: de două ori pe săptămînă.
 5. 5. ˚ Verbale: conversația, explicația, argumentarea; • Intuitive: demonstrația, observația, deducția; • Practice: problematizarea, exercițiul, jocul; * Imagistice: cartonaşe colorate în 6 culori: galben, portocaliu, roşu, albastru, verde şi negru. • Obiectuale: foaie de desen, careoci,Un buton confecționat din carton sau plastic • Individual; • În grup. TEHNOLOGII DIACTICE METODE: MIJLOACE: FORME DE ORGANIZARE:
 6. 6. ACTIVITATEA : Cum merge un om fericit? Vârsta: De la 8 ani în sus; Durata: 20 de minute; Numărul participanților:Jocul se joacă cu de la 1 jucători în sus; Obiective: *încurajarea la mișcare; *trăirea și experimentarea mai multor tipuri de emoții; *învățarea să-și cotroleze diferite tipuri de emoții; *crearea bunei dispoziții; Spaţiul de joacă. în interior sau exterior, pe iarbă; Materiale necesare. Nu sunt necesar 1.Copilul trebuie să emite diferite tipuri de mers: -Cum se plimbă el de obicei; -Cum merge un om foarte grăbit; -Cum merge un om nervos; -Cum merge un om supărat; -Cum merge un om care se teme de ceva; 2. Rând pe rând, invită-l să experimenteze timp de câte un minut mersul - a unui copil nesigur, - a unul copil plictisit, - a unui copil curios, - a unuia încrezător, 3. Apoi: - a unui copil vesel, - a unui copil optimist, - a unui copil fericit, 4.În final mersul unui om mândru de sine.
 7. 7. CONCLUZII: Observând felul în care participă copilul la joc, ne putem da seama mai multe despre viața lui emoțională. Dacă micuțul are dificultăţi să meargă ca un om care are o stare de spirit bună, este posibil ca și în viața de zi cu zi să trăiască prea puțin din acea emoție (unor copii le vine foarte greu să meargă ca nişte oameni fericiţi, în acel moment se opresc şi ies din joc). Prin acest joc, copilul învaţă şi faptul că el poate să aibă acces la o stare de spirit pozitivă, dacă doreşte acest lucru. Pentru un copil care este în majoritatea timpului trist, doar faptul de a simula starea de veselie şi încredere în sine îl poate face să se simtă mai bine. Având în vedere că jocul se termină într-o notă optimistă și că îl face pe copil să se simtă bine, el este foarte potrivit și în momentele în care observi că copilul este plicitist sau supărat.
 8. 8. ACTIVITATEA : Propria mea poveste Vârsta jucătorilor. De la 8ani în sus; Durata: în dependență de mărimea grupului; Numărul copiilor: de la 1 jucători în sus: Obiective: -dezvoltarea inteligența emoțională, - dezvoltarea imaginaţia şi capacitatea de a-şi exprima gândurile; Spaţiul de joacă. în interior sau exterior. Materiale necesare. O foaie de hârtie şi creioane colorate sau carioci Desfățurarea jocului: Împărțiți o foaie în 6 părți și creați o poveste în baza a 6 pași: 1. Eroul povestirii (cum arată, ce putere are, unde locuiește). 2. Misiunea eroului (o sarcină măreață pe care acesta trebuie să o îndeplinească.). 3.Obstacole (personaje negative sau dificultăți care-l împedică să atingă sarcina.). 4.Personaje care-l ajută pe erou (cum arată, cum îln ajută pe erou.) 5. Marea confruntarea dintre bine și rău(cum se desfășoară bătălia finală). 6. Finalul (Ce se întîmplă la final cu eroul, ce simte, cum arată?). Observaţii. Dacă copilul a ales un final nefericit la povestea lui, ajută-l să mai introducă în scenă și alte personaje, care să îl ajute pe erou să își atingă misiunea.
 9. 9. ACTIVITATEA : Ce culoare au emoţiile mele? Obiective: 1.dezvoltarea inteligenței emoționale, 2. recunoaşterea propriilor emoţii şi pe ale celor din jur, 3.Asocierea emoţiilor cu culorile. Materiale necesare: cartonaşe colorate în 6 culori: galben, portocaliu, roşu, albastru, verde şi negru. Spaţiul de joacă: în interior sau exterior. I se spune copilulului că astăzi veţi descoperi o mulţime de emoţii noi. Aşează pe o masă cartonaşele colorate, şi apoi roagă copilul să aleagă cartonaşul care se potriveşte cel mai bine cu felul în care se simte el pe moment. Alege şi tu unul. Apoi invită-l să denumească o emoţie care se potriveşte cu cartonaşul lui. Roagă-l apoi să aleagă alt cartonaş, şi să spună o emoţie care se potriveşte cu culoarea aleasă. Repetă acelaşi lucru cu toate cartonaşele. Bine de știut: Fiecare dintre noi asociem la aceeaşi culoare emoţii diferite. Spre exemplu pentru unii roşu înseamnă pasiune, pentru alţii furie, pentru alţii frică. De aceea este foarte important să laşi copilul să găsească propriile asocieri culoare-emotie, fără să îl corectezi sau să îi spui că greşeşte. Nu există răspunsuri corecte sau greşite când vine vorba de emoţii. Acceptă pur şi simplu emoţia spusă de el şi încurajează-l să continue. Cu cât copilul este mai mare, cu atât activitatea poate fi făcută cu emoții mai nuanțate. Cînd îi explici o nouă emoție, poți să folosești exemple de situații în care te-ai simțit așa.
 10. 10. ACTIVITATEA : Zîmbetul contagios Obiective: 1. Puterea de concentrare si de raspundere la stimuli Grupul de copii se aseaza in cerc. Jucatorii sunt incurajati sa pastreze o expresie a fetei serioasa, fara sa scape vre-un zambet. Animatorul sta in centrul cercului, isi alege "o victimă, ii striga numele si ii adreseaza un zambet. Cel care a prins zambetul, trebuie sa ramana serios. Ceilalti care zambesc fara motiv trebuie să iasa din joc. De obicei zambetul este "contagios" si in scurt timp jocul se termină.
 11. 11. ACTIVITATEA : Dacă aş fi 1.Dezvoltarea capacității de autocunoaştere; 2.Dezvoltarea inteligenței emoțională 3.Dezvoltarea capacității de a-şi recunoaşte propriile emoţii şi pe ale celor din jur. Dacă aş fi o floare, aş fi.... Dacă aş fi un animal, aş fi.... Dacă aş fi un obiect, aş fi.... Dacă aş fi loc aş fi, .... Dacă aş fi o culoare, aş fi.... Dacă aş fi un instrument muzical, aş fi... Variantă de dezvoltare emoţională. La fiecare dintre aceste întrebări, poţi să mai adaugi altele, în funcţie de disponibilitatea copilului de a răspunde: Cum se simte floarea (pasărea, culoarea, etc) pe care ai ales-o tu? Unde se află ea? Ce floare ţi-ar plăcea să fii? (Poate că își dorește să fie o altă floare decât este în prezent) Dar mama ce floare ar fi? Dar tata? Dar fratele? (sau alte persoane importante pentru el).
 12. 12. VĂ MULȚUMESC!

×