SlideShare a Scribd company logo
1 of 7
projekt
 Lenda: Biologji
 Klasa:VIII
 Tema: Shumellojshmeria e botes bimore dhe botes shtazore ne
Shqiperine e Mesme
 Grupi II - Kreshnik Bardhi - Lideri
 - Rozalinda Musta
 -Erjola Bushaj
 -Xhensilva Elezi
 - Mereme Shima
 -Andri Cani
 - Ledio Zdralla
 - Kevin Letia
 - Kevin Muharremi
 Mesuesi: Qemal Bregasi
objektivat
 1.Te evidentoje speciet bimore dhe shtazore me
te perhapura ne Shqiperine e Mesme
 2.Te evidentoje speciet bimore dhe shtazore
endemike ne Shqiperine e Mesme
 3.Te evidentoje disa nga zonat me te
rendesishme te vendit tone per llojet e specieve
qe ata kane.
 4.Te listoje arsyet e zhdukjes se specieve ne
Shqiperine e Mesme
 5.Te listoje masat administrative dhe ligjore qe
duhen marre per ruajtjen e ketyre specieve
Mali i
Dajtit
Mali i Dajtit eshte nje shembull shume I mire
per te kuptuar se si ndryshon bimesia sipas
lartesise mbi nivelin e detit.Ne lartesine 300-
600 m mbi nivelin e detit takohet nje zone me
shkurre mesdhetare.
Ketu gjenden edhe shume bime te makies, te
cilat qendrojne te blerta gjate gjithe vitit.
Duke u ngjitur deri ne lartesine 1000 m,
dallojme zonen e dushkut. Megjithate, ne kete
zone takojme pyje te perziera. Me lart fillon
zona e ahut dhe ne maje te malit ka livadhe
alpine. Ne pyllin e ahut mund te veme re peme
qe kane trungje te medhenj. Mosha e tyre
llogoritet te jete 200-vjecare.
Nder kafshet kryesore qe takohen ne malin e
Dajtit jane gjitare te medhenj, si: derri i eger,
ujku, baldosa, dhelpra, ketri, kunadhja, macja
e eger etj. Shpendet, gjithashtu jane te
shumte. Aty takohen shume lloje harabelesh,
qukapike, gardalina, trishile etj. Ne pjesen e
shkurreve mund te dallohen grifshat,
mellenjat, gushekuqi etj.
Parku kombetar
“Pylli i Divjakes”
Bimesia e ketij pylli eshte
mjaft e pasur.Pylli i
Divjakes perbehet
kryesisht nga pisha e
eger, pisha e bute,
dushku dhe frasheri.Ne
pyllin e Divjakes ka nje
shumellojshmeri te
madhe te bimeve
barishtore, e si pasoje ka
shume insekte dhe
shume lloje
bretkosash.Bukuria ne
kete park behet e rrale
dhe mjaft e kendshme
kur degjon zerat
melodioze te
kengetareve te pyllit si:
bilbili,
mellenjes,gardalines etj..
Laguna e
Karavastase
Ne kete lagune jetojne 12 lloje gjitaresh,
16 lloje zvarranikesh, 210 lloje
shpendesh dhe nje numer i madhbesh te
tokes dhe te ujit.
Mbulesa e dendur e bimeve ujore, e
algave,
Terheq shume shpende se: roast, bajzat,
mjelmat etj, qe ushqehen me bime
nenujore.Nje numer i madh shpendesh
grabitqare, si: karabullaku, cafka e
vogel, pelikani, dallendyshja e detit,
bajzat etj,
ushqehen me peshq. Peshqit e
Karavastase, si: shojza, levreku, ngjala,
koca dhe qefulli, migrojne nga deti
brenga lagunes. Disa bime dhe kafshe te
kesaj zone, sic eshte pelikani kacurrel,
jan ne rrezik zhdukjeje. Rreth 5% e
popullates boterore te ketij shpendi
folenizon ne kete lagune. Shpende te
tjere te rrezikuar jane:
karabullaku,shqiponja e detit etj.Kurse
nder gjitaret e rrezikuar mund te
permendim lundren dhe lakuriqin e
nates hunde-patkua. Ne Karavasta
jetojne edhe dy lloje bimesh orkide.Te
tilla jane orkideja shqiptare dhe orkideja
e Paparistos.
Pllaja e Dumrese
Bimësia e Dumres është mjaft e varfër,
me përjashtim të disa zonave të
komunësGrekan në të cilën egzistojnë
akoma sipërfaqe pyjore. Drurët kryesor
qe janë tipik të kesaj zone janë pishat,
kryesisht në fshatin Rrasë dhe Cerragë;
plepi i shpërndarë pothuajse në të gjithë
territorin edhe shelgu në afërsi të
liqeneve. Përpara luftës ë dytë
botërore pothuajse e gjithë zona e
Dumres ishte e mbuluar nga pyjet, ku
mbizotëronte druri i dushkut. Nga vitet
1950 deri ne 1970 u ndërmor një proces i
gjërë i shpyllëzimit të zonës.Territori i i
Dumres trasformohet pothuajse i tëri në
toka bujqësore, ndërsa sasia e dunjëvë
të prerë u shfrytëzua për ndërtimin e
hekurudhave në të gjithë vendin. Në
vitet e fundit një pjes e mirë e territorit
po rigjen gjelbërimin e munguar keto 50
vjet pasi një pjes e territorit po ri-mbillet
me vreshta ullinjsh e rrushi.
Biza
Zona e Bizës është e pasur me
pyje të shumta, sidomos të
dushkut dhe ahut. Në këtë zonë
gjejnë strehë kafshë të egra si
ariu i murrmë, ujku, dhitë e egra,
dhelpra, lepuri i egër, derri i egër,
lakuriqet e natës, skifteri etj
Liqenet e Belshit
Liqenet e Belshit, me një bukuri
të rrallë si, ai i Seferanit,
Merhojes, Cestijes, Degës, me
një florë të pasur si, zambaku i
bardhë, zambaku i verdhë etj,
kanë tërhequr vëmendjen e
vizitorëve vendas dhe të huaj.
Fauna e liqeneve është e pasur
me peshq të llojeve të
ndryshme, siç janë krapi, karasi,
ballgjëri, amuri, etj. Në disa
liqene ka dhe ngjala, të cilat janë
specie endogjene.

More Related Content

What's hot

Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
qyteterimi i hershem ne mesopotami
qyteterimi i hershem ne mesopotamiqyteterimi i hershem ne mesopotami
qyteterimi i hershem ne mesopotamiSindi Ramadani
 
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"#MesueseAurela Elezaj
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiXhesika Merko
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
EutrofikimiArlinda
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaVilma Kafexhiu
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptareMegi Braka
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriErtil EB
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALEroni45
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme ornela rama
 
provimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematikeprovimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematikeaulenc gjini
 

What's hot (20)

Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
qyteterimi i hershem ne mesopotami
qyteterimi i hershem ne mesopotamiqyteterimi i hershem ne mesopotami
qyteterimi i hershem ne mesopotami
 
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersi
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
 
Eutrofikimi
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptare
 
Djemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
 
Jeronim De Rada
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Analizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autoriAnalizë e veprës së një autori
Analizë e veprës së një autori
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
 
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e elektricitetit ne teknike dhe ne jeten e perditshme
 
Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
 
provimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematikeprovimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematike
 
PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
 

Viewers also liked

Projekt biologji bota bimore dhe bota shtazore ne Shqiperine e Mesme
Projekt biologji bota bimore dhe bota shtazore ne Shqiperine e MesmeProjekt biologji bota bimore dhe bota shtazore ne Shqiperine e Mesme
Projekt biologji bota bimore dhe bota shtazore ne Shqiperine e MesmeNiku Clash Niku
 
Projekt biologji
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji Xhoana Pepa
 
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
 Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimitMarinela Abedini
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologjiUeda Rrukaj
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiUeda Rrukaj
 
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptareDarla Evangjeli
 
Guided Reading: Making the Most of It
Guided Reading: Making the Most of ItGuided Reading: Making the Most of It
Guided Reading: Making the Most of ItJennifer Jones
 

Viewers also liked (9)

Projekt biologji bota bimore dhe bota shtazore ne Shqiperine e Mesme
Projekt biologji bota bimore dhe bota shtazore ne Shqiperine e MesmeProjekt biologji bota bimore dhe bota shtazore ne Shqiperine e Mesme
Projekt biologji bota bimore dhe bota shtazore ne Shqiperine e Mesme
 
Projekt gjeografie
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografie
 
Projekt biologji
Projekt biologji Projekt biologji
Projekt biologji
 
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
 Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
Projekt Biologji - Aparati i Frymekembimit frymekembimit
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
 
Guided Reading: Making the Most of It
Guided Reading: Making the Most of ItGuided Reading: Making the Most of It
Guided Reading: Making the Most of It
 

Similar to PROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESME

Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiDé Šarã
 
FLORA DHE FAUNA NE SHQIPERI DHE KOSOVE
FLORA DHE FAUNA NE SHQIPERI DHE KOSOVE FLORA DHE FAUNA NE SHQIPERI DHE KOSOVE
FLORA DHE FAUNA NE SHQIPERI DHE KOSOVE #MesueseAurela Elezaj
 
Trashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareKlevis Balla
 
Biodiversiteti ne Azi
Biodiversiteti ne Azi  Biodiversiteti ne Azi
Biodiversiteti ne Azi axheta axheta
 
Parku kombetar i Dajtit
Parku kombetar i DajtitParku kombetar i Dajtit
Parku kombetar i DajtitKe Keiss
 
Punim ne lenden e gjeografis
Punim ne lenden e gjeografisPunim ne lenden e gjeografis
Punim ne lenden e gjeografisFatjonGashi1
 
Mirësevini në peshkopi
Mirësevini në peshkopiMirësevini në peshkopi
Mirësevini në peshkopiSofia Nesimi
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Denisa Caushi
 
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...EkloidaBengu
 
Shqiperia -slide
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slideFre Nkly
 
Biodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesitBiodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesitMetiMuja
 
RUSENICA - PREZANTIM SHKOLLOR 2024..pptx
RUSENICA - PREZANTIM SHKOLLOR 2024..pptxRUSENICA - PREZANTIM SHKOLLOR 2024..pptx
RUSENICA - PREZANTIM SHKOLLOR 2024..pptxBlertaMema
 

Similar to PROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESME (20)

Gj.humane
Gj.humaneGj.humane
Gj.humane
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
PROJEKT TEKNIK !!!
PROJEKT TEKNIK !!!PROJEKT TEKNIK !!!
PROJEKT TEKNIK !!!
 
FLORA DHE FAUNA NE SHQIPERI DHE KOSOVE
FLORA DHE FAUNA NE SHQIPERI DHE KOSOVE FLORA DHE FAUNA NE SHQIPERI DHE KOSOVE
FLORA DHE FAUNA NE SHQIPERI DHE KOSOVE
 
Gjeo
GjeoGjeo
Gjeo
 
Trashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetareTrashegimia natyrore kombetare
Trashegimia natyrore kombetare
 
Biodiversiteti ne Azi
Biodiversiteti ne Azi  Biodiversiteti ne Azi
Biodiversiteti ne Azi
 
Shqiperia
Shqiperia Shqiperia
Shqiperia
 
Parku kombetar i Dajtit
Parku kombetar i DajtitParku kombetar i Dajtit
Parku kombetar i Dajtit
 
Punim ne lenden e gjeografis
Punim ne lenden e gjeografisPunim ne lenden e gjeografis
Punim ne lenden e gjeografis
 
Mirësevini në peshkopi
Mirësevini në peshkopiMirësevini në peshkopi
Mirësevini në peshkopi
 
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
 
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
POTENCIALET NATYRORE DHE KULTURORE, BAZE PER ZHVILLIMIN E TURIZMIT NE BASHKIN...
 
Shqiperia -slide
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
 
Shqiperia
Shqiperia Shqiperia
Shqiperia
 
Biodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesitBiodiversiteti ne komunen e kukesit
Biodiversiteti ne komunen e kukesit
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
 
Laguna e Nartes
Laguna e NartesLaguna e Nartes
Laguna e Nartes
 
Edukim me mjedisin
Edukim me mjedisinEdukim me mjedisin
Edukim me mjedisin
 
RUSENICA - PREZANTIM SHKOLLOR 2024..pptx
RUSENICA - PREZANTIM SHKOLLOR 2024..pptxRUSENICA - PREZANTIM SHKOLLOR 2024..pptx
RUSENICA - PREZANTIM SHKOLLOR 2024..pptx
 

PROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESME

 • 1. projekt  Lenda: Biologji  Klasa:VIII  Tema: Shumellojshmeria e botes bimore dhe botes shtazore ne Shqiperine e Mesme  Grupi II - Kreshnik Bardhi - Lideri  - Rozalinda Musta  -Erjola Bushaj  -Xhensilva Elezi  - Mereme Shima  -Andri Cani  - Ledio Zdralla  - Kevin Letia  - Kevin Muharremi  Mesuesi: Qemal Bregasi
 • 2. objektivat  1.Te evidentoje speciet bimore dhe shtazore me te perhapura ne Shqiperine e Mesme  2.Te evidentoje speciet bimore dhe shtazore endemike ne Shqiperine e Mesme  3.Te evidentoje disa nga zonat me te rendesishme te vendit tone per llojet e specieve qe ata kane.  4.Te listoje arsyet e zhdukjes se specieve ne Shqiperine e Mesme  5.Te listoje masat administrative dhe ligjore qe duhen marre per ruajtjen e ketyre specieve
 • 3. Mali i Dajtit Mali i Dajtit eshte nje shembull shume I mire per te kuptuar se si ndryshon bimesia sipas lartesise mbi nivelin e detit.Ne lartesine 300- 600 m mbi nivelin e detit takohet nje zone me shkurre mesdhetare. Ketu gjenden edhe shume bime te makies, te cilat qendrojne te blerta gjate gjithe vitit. Duke u ngjitur deri ne lartesine 1000 m, dallojme zonen e dushkut. Megjithate, ne kete zone takojme pyje te perziera. Me lart fillon zona e ahut dhe ne maje te malit ka livadhe alpine. Ne pyllin e ahut mund te veme re peme qe kane trungje te medhenj. Mosha e tyre llogoritet te jete 200-vjecare. Nder kafshet kryesore qe takohen ne malin e Dajtit jane gjitare te medhenj, si: derri i eger, ujku, baldosa, dhelpra, ketri, kunadhja, macja e eger etj. Shpendet, gjithashtu jane te shumte. Aty takohen shume lloje harabelesh, qukapike, gardalina, trishile etj. Ne pjesen e shkurreve mund te dallohen grifshat, mellenjat, gushekuqi etj.
 • 4. Parku kombetar “Pylli i Divjakes” Bimesia e ketij pylli eshte mjaft e pasur.Pylli i Divjakes perbehet kryesisht nga pisha e eger, pisha e bute, dushku dhe frasheri.Ne pyllin e Divjakes ka nje shumellojshmeri te madhe te bimeve barishtore, e si pasoje ka shume insekte dhe shume lloje bretkosash.Bukuria ne kete park behet e rrale dhe mjaft e kendshme kur degjon zerat melodioze te kengetareve te pyllit si: bilbili, mellenjes,gardalines etj..
 • 5. Laguna e Karavastase Ne kete lagune jetojne 12 lloje gjitaresh, 16 lloje zvarranikesh, 210 lloje shpendesh dhe nje numer i madhbesh te tokes dhe te ujit. Mbulesa e dendur e bimeve ujore, e algave, Terheq shume shpende se: roast, bajzat, mjelmat etj, qe ushqehen me bime nenujore.Nje numer i madh shpendesh grabitqare, si: karabullaku, cafka e vogel, pelikani, dallendyshja e detit, bajzat etj, ushqehen me peshq. Peshqit e Karavastase, si: shojza, levreku, ngjala, koca dhe qefulli, migrojne nga deti brenga lagunes. Disa bime dhe kafshe te kesaj zone, sic eshte pelikani kacurrel, jan ne rrezik zhdukjeje. Rreth 5% e popullates boterore te ketij shpendi folenizon ne kete lagune. Shpende te tjere te rrezikuar jane: karabullaku,shqiponja e detit etj.Kurse nder gjitaret e rrezikuar mund te permendim lundren dhe lakuriqin e nates hunde-patkua. Ne Karavasta jetojne edhe dy lloje bimesh orkide.Te tilla jane orkideja shqiptare dhe orkideja e Paparistos.
 • 6. Pllaja e Dumrese Bimësia e Dumres është mjaft e varfër, me përjashtim të disa zonave të komunësGrekan në të cilën egzistojnë akoma sipërfaqe pyjore. Drurët kryesor qe janë tipik të kesaj zone janë pishat, kryesisht në fshatin Rrasë dhe Cerragë; plepi i shpërndarë pothuajse në të gjithë territorin edhe shelgu në afërsi të liqeneve. Përpara luftës ë dytë botërore pothuajse e gjithë zona e Dumres ishte e mbuluar nga pyjet, ku mbizotëronte druri i dushkut. Nga vitet 1950 deri ne 1970 u ndërmor një proces i gjërë i shpyllëzimit të zonës.Territori i i Dumres trasformohet pothuajse i tëri në toka bujqësore, ndërsa sasia e dunjëvë të prerë u shfrytëzua për ndërtimin e hekurudhave në të gjithë vendin. Në vitet e fundit një pjes e mirë e territorit po rigjen gjelbërimin e munguar keto 50 vjet pasi një pjes e territorit po ri-mbillet me vreshta ullinjsh e rrushi.
 • 7. Biza Zona e Bizës është e pasur me pyje të shumta, sidomos të dushkut dhe ahut. Në këtë zonë gjejnë strehë kafshë të egra si ariu i murrmë, ujku, dhitë e egra, dhelpra, lepuri i egër, derri i egër, lakuriqet e natës, skifteri etj Liqenet e Belshit Liqenet e Belshit, me një bukuri të rrallë si, ai i Seferanit, Merhojes, Cestijes, Degës, me një florë të pasur si, zambaku i bardhë, zambaku i verdhë etj, kanë tërhequr vëmendjen e vizitorëve vendas dhe të huaj. Fauna e liqeneve është e pasur me peshq të llojeve të ndryshme, siç janë krapi, karasi, ballgjëri, amuri, etj. Në disa liqene ka dhe ngjala, të cilat janë specie endogjene.