Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Eπείγοντα παιδιατρικά

3,990 views

Published on

 • Be the first to comment

Eπείγοντα παιδιατρικά

 1. 1. Επείγοντα περιστατικά στο παιδί Ιωάννα Δακανάλη Νίκος Βαράκης Παιδίατρος ΠαιδίατροςΙατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου
 2. 2. Το αποψινό μας ταξίδι στον κίνδυνο:• Τροχαία • ΚρανιοΕγκεφαλική• Εγκαύματα Κάκωση (Χτύπημα στο κεφάλι)• Επίσταξη (ρινορραγία) • Ηλεκτροπληξία• Πυρετός-πυρετικοί • Δάγκωμα ζώου-πληγές σπασμοί • Δηλητηρίαση• Δηλητηρίαση (τσιγάρο) αντιμετώπιση• Πνιγμονή • Πνιγμός ΚΑΡΠΑ
 3. 3. Τραυματική εξαγωγή δοντιούΕάν μετά από τραυματισμό ένα μόνιμο δόντι βγει ολόκληρο από το φατνίο του (τη θέση του), η γρήγορη επανατοποθέτησή του στη θέση του είναι η καλύτερη θεραπεία και μπορεί να γίνει στον τόπο του ατυχήματος από μη ειδικούς, αρκεί να προσέξουμε:• να πιάσουμε το δόντι από τη μύλη χωρίς να ακουμπήσουμε τη ρίζα του• να το ξεπλύνουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης χωρίς τη χρησιμοποίηση αντισηπτικών ή τρίψιμο• να το τοποθετήσουμε προσεκτικά στο κοίλωμα της φυσιολογικής του θέσης πιέζοντας το ελαφρά (δεν πειράζει αν προεξέχει λίγο) και • να μεταφέρουμε το παιδί στον οδοντίατρο. Κατά τη μεταφορά του το παιδί να κρατά το δόντι στη θέση του.
 4. 4. Τραυματική εξαγωγή δοντιούΕάν είναι αδύνατη η άμεση τοποθέτηση του δοντιού στη θέση του ( από φόβο του παιδιού ή του γονιού ), τότε μεταφέρουμε αμέσως στον οδοντίατρο μαζί με το παιδί και το ξεπλυμένο δόντι μέσα σε κρύο γάλα αγελάδας ή μέσα σε φυσιολογικό ορό ή μέσα σε ένα βρεγμένο καθαρό μαντήλι ή τέλος, αν το παιδί είναι μεγάλο και συνεργάσιμο μέσα στη στοματική του κοιλότητα κάτω από τη γλώσσα, του παιδιού ή του γονιού.Η αντιμετώπιση μετατραυματικής απόσπασης δοντιών είναι πολύ διαφορετική ανάλογα με το αν πρόκειται για μόνιμα ή νεογιλά δόντια. Τα αποσπασμένα νεογιλά δόντια δεν πρέπει να επαναφυτευθούν, καθώς αυτό περικλείει κινδύνους για την ανάπτυξη των συνοδών μόνιμων δοντιών. Αντίθετα τα μόνιμα δόντια θα πρέπει να επαναφυτευθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.
 5. 5. Τροχαία στον τόπο μας μια πληγήπου δεν σταματά να αιμορραγεί…Κατά μέσο όρο 2.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα ετησίως στην Ελλάδα, 4.000 τραυματίζονται βαριά και 30.000 ελαφρά. Από τους νεκρούς και τους τραυματίες το 1/3 είναι παιδιάΚάθε ημέρα έξι άνθρωποι σκοτώνονται στην Ελλάδα στην άσφαλτο
 6. 6. Ψήφισμα προς τον διοικητή της Τροχαίας ΡεθύμνουΟι κάτωθι υπογεγραμμένοι γονείς και κάτοικοι Ρεθύμνου, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά μας, σας καλούμε να εξαντλήσετε την αυστηρότητα του ποινικού κώδικα στους οδηγούς (τετράτροχων ή δίτροχων οχημάτων) που δεν σέβονται το δικαίωμα του παιδιού στην ασφαλή οδική του μεταφορά.
 7. 7. KEKΗ κυριότερη κάκωση στα τροχαία ατυχήματα είναι ηκρανιοεγκεφαλική και ακολουθεί η κάκωση του θώρακα καιτης κοιλίας
 8. 8. Τραύματα• Το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά άνω του έτους και η τρίτη (μετά από τις συγγενείς ανωμαλίες και το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου ) σε παιδιά κάτω του έτους.• Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι πτώσεις ως αιτία μειώνονται, αλλά αυξάνονται τα τροχαία ατυχήματα με ποδήλατα, μηχανές, αυτοκίνητα.
 9. 9. KEK Ιδιαιτερότητες στα παιδιά: Ο εγκέφαλος αποτελεί το 12% του βάρους σώματος (ενώείναι 2-3 % στους ενήλικες) , άρα η κατανάλωσηοξυγόνου και γλυκόζης είναι μεγαλύτερη Οι αυχενικοί μυς είναι αδύναμοι και , συνεπώς, οεγκέφαλος είναι εκτεθειμένος σε δυνάμεις επιβράδυνσης
 10. 10. ΚΕΚ ΤαξινόμησηΜε βάση την κλίμακα της Γλασκόβης (πίνακας 1), χωρίζονται σε ήπιες (GCS 13 - 15), σε μέτριας βαρύτητας (GCS 9 - 12) και σε βαριές (GCS<8). Η τελική έκβαση έπειτα από κρανιοεγκεφαλική κάκωση έχει άμεση σχέση με τη βαρύτητά της, όπως αυτή καταγράφεται με την κλίμακα κώματος της Γλασκόβης. Σε ποσοστό 80% οι ΚΕΚ κατηγοριοποιούνται ως ήπιες, στο 10% - 15% ως μέτριας βαρύτητας και μόνο στο 5% - 10% ως βαριές.
 11. 11. KEK
 12. 12. Άμεση επικοινωνία για ιατρική βοήθεια!
 13. 13. Εγκαύματα videoΒλάβη στο δέρμα ή/και σε άλλους ιστούς (όπως αναπνευστικό ή γαστρεντερικό) λόγω υπερβολικής θερμοκρασίας.Προκαλούνται συνήθως από φωτιά, ζεματιστά υγρά ή καυτούς ατμούς, καυτά αντικείμενα, τον ήλιο, τον ηλεκτρισμό, αλλά και διάφορες χημικές ουσίες.Παιδιά μικρότερα των 5χρονών πιο συχνά: ζεμάτισμα με καυτό νερό ή άλλα υγρά και ουσίες από το μαγείρεμα στην κουζίνα του σπιτιού ( ζεμάτισμα από ρίξιμο βραστών υγρών και ουσιών από το μαγείρεμα, κάψιμο των χεριών από επαφή με καυτές οικιακές συσκευές κ.λ.π.) ή στο μπάνιο από χρησιμοποίηση ζεματιστού νερού.Παιδιά μεγαλύτερα των 5χρονών πιο συχνά: καίγονται από φωτιές.
 14. 14. Εγκαύματα• Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στον καπνό!• Σημασία ο βαθμός (όσο μεγαλύτερος τόσο μεγαλύτερη βλάβη) αλλά και η έκταση
 15. 15. Βαθμός εγκαύματος1ου βαθμού:η ζημιά περιορίζεται μόνο στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος ( την επιδερμίδα).Το δέρμα είναι συνήθως ροδαλό ή ανοιχτό κόκκινο , ξερό, χωρίς φουσκάλες και η περιοχή είναι επώδυνη και στο παραμικρό άγγιγμα και ίσως υπάρχει ελαφρό οίδημα ( χαρακτηριστικό παράδειγμα το ηλιακό έγκαυμα).
 16. 16. Βαθμός εγκαύματος2ου βαθμού:η ζημιά έχει προχωρήσει σε βάθος πέρα από την επιδερμίδαΔιακρίνονται σε -επιφανειακά : παίρνουν ένα ανοιχτό κόκκινο συχνά διάστικτο χρώμα, ενώ σχηματίζονται διάσπαρτα φυσαλίδες (φουσκάλες) μέτριου μεγέθους και το δέρμα είναι ελαφρά υγραμένο και πάρα πολύ ευαίσθητο και επώδυνο στο παραμικρό ερέθισμα, ενώ εμφανίζεται και οίδημα ( πρήξιμο) -βαθειά : έχουν χρώμα σκούρο κόκκινο προς κιτρινωπό, οι φυσαλίδες είναι μεγάλες και το δέρμα ελαφρώς υγρό. Υπάρχει μείωση της αισθητικότητας σε τσίμπημα καρφίτσας αλλά η ευαισθησία σε πίεση στο βάθος παραμένει άθικτη.
 17. 17. Βαθμός εγκαύματος3ου βαθμού:η ζημιά γίνεται σε όλα τα στρώματα του δέρματος ενώ συχνά και το λίπος, τους μυς και τα οστά και προκαλούν μόνιμες βλάβες.Οι καμένες περιοχές εμφανίζονται καρβουνιασμένες μαύρες ή έχουν χρώμα λευκό, είναι ξηρές, απανθρακωμένες και αναίσθητες.
 18. 18. Τι πρέπει να κάνουμε ΑΜΕΣΑ! video• Σταματάμε το κακό: σβήνουμε την φωτιά (πχ καλύπτουμε με κουβέρτα, γυρίζουμε στο πάτωμα), απομακρύνουμε από καλώδιο (προσοχή μην πάθουμε και εμείς ηλεκτροπληξία), χημικά (ξεπλένουμε με μπόλικο νερό και καλούμε κέντρο δηλητηριάσεων για οδηγίες εξουδετέρωσης)• Όχι οξυγόνο στην φωτιά, ΝΑΙ στον ασθενή!
 19. 19. Τι πρέπει να κάνουμε ΑΜΕΣΑ!• Αφαιρούμε ρούχα και κοσμήματα (ειδικά δακτυλίδια, βραχιόλια, μενταγιόν, λόγω του οιδήματος των πρώτων 2ημερών), εκτός εάν είναι κολλημένα στο παιδί• Καλύψτε την περιοχή με καθαρό στεγνό πανί και από πάνω τοποθετήστε δροσερές- όχι παγωμένες- κομπρέσες (δεν εφαρμόζουμε κρύο όταν έχουμε μεγάλη επιφάνεια >15-20% κίνδυνος υποθερμίας). Βρέχουμε για 10’-20’ την περιοχή, έτσι μειώνουμε την έκταση της βλάβης, ανακουφίζουμε από τον πόνο και προστατεύουμε από μόλυνση.• Αν είναι δυνατό, τοποθετούμε το καμένο σημείο ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς• Δίνουμε παυσίπονο
 20. 20. Πότε επιβάλλεται η νοσηλεία:• Εγκαύματα σε >10-15% του σώματος• Εγκαύματα 3ου βαθμού• Συσχέτιση με εισπνοή καπνού• Αποτέλεσμα ηλεκτροπληξίας με υψηλή τάση• Αδυναμία φροντίδας στο σπίτι ή υποψία κακοποίησης• Εγκαύματα στα χέρια, τα πόδια, το λαιμό ή περιγεννητική περιοχή θέλουν συχνό έλεγχο και στενή παρακολούθηση ακόμα και αν είναι μόνο 1ου ή 2ου βαθμού. Ειδικά, εάν τα εγκαύματα είναι στο πρόσωπο ή τον λαιμό χρειάζεται 24ωρη νοσηλεία για αποκλεισμό συμμετοχής του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
 21. 21. Πώς να υπολογίσουμε την έκταση; «Κανόνας των 9»:Η επιφάνεια του σώματος διαιρείται σε μονάδες η κάθε μία από τις οποίες θεωρείται ότι αντιστοιχεί περίπου στο 9% της επιφάνειας του σώματος και άρα όλη η σωματική επιφάνεια έχει 11 μονάδες (99%):κεφάλι ( 1μονάδα ή 9% ),κάθε άνω άκρο (1 μονάδα ή 9% ),κάθε πρόσθια (1 μονάδα ή 9%) και κάθε οπίσθια επιφάνεια (1 μονάδα ή 9%) κάθε κάτω άκρου υπολογίζονται ως ξεχωριστές μονάδεςτο πρόσθιο μέρος του κορμού υπολογίζεται ως 2 μονάδες (18%) και το οπίσθιο άλλες 2 (18 %).!!!!!!!!
 22. 22. Πώς να υπολογίσουμε την έκταση; video
 23. 23. ΗλεκτροπληξίαΩς ηλεκτροπληξία χαρακτηρίζεται τοσύνολο των βλαβών που προκαλούνται απότην επίδραση του ηλεκτρικού ρεύματος.
 24. 24. ΗλεκτροπληξίαΠαράγοντες επικινδυνότηταςΤο νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος και γι αυτό ο χειρισμόςμιας ηλεκτρικής συσκευής με βρεγμένα χέρια ή η χρήση της στο μπάνιο ή κοντάσε συλλογή νερού αυξάνει το ενδεχόμενο ηλεκτροπληξίας. Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αυξάνεται όταν κάποιος (ιδίως τα παιδιά)περιεργάζεται ή τοποθετεί στις πρίζες σύρματα ή καρφίτσες ή όταν οιδιακόπτες είναι κατεστραμμένοι ή τα καλώδια των ηλεκτρικών συσκευώνφθαρμένα.Τα φωτιστικά δαπέδου και τα πορτατίφ θεωρείται ότι μπορεί να γίνουν αίτιαηλεκτροπληξίας, γι αυτό προτιμάται ο φωτισμός (ειδικά στα παιδικά δωμάτια)να είναι κεντρικός
 25. 25. Ηλεκτροπληξία Επείγουσες ενέργειεςΣε περίπτωση ηλεκτροπληξίας ενός ατόμου, πρώτη ενέργεια είναιη διακοπή του ρεύματος από το γενικό διακόπτη ή απομάκρυνσητου ατόμου από την επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα με προσοχή γιανα μην κινδυνεύσει και αυτός που προσπαθεί να βοηθήσει το θύμα.Η επαφή με τον παθόντα δεν πρέπει να γίνεται με γυμνά καιβρεγμένα χέρια αλλά με την παρεμβολή ηλεκτρομονωτικού υλικού,π.χ. ξύλο.
 26. 26. Ηλεκτροπληξία Ο μηχανισμός με τον οποίο προκαλείται σωματική βλάβη κατά την ηλεκτροπληξία είναι τριπλός:3. H ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική, προκαλώντας επιφανειακά αλλά και εσωτερικά εγκαύματα.4. Το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να δράσει απευθείας πάνω στους ιστούς και να τους προκαλέσει βλάβη και5. Είναι δυνατό να προκληθεί αμβλύ τραύμα από την έντονη σύσπαση μυών ή την πτώση στο έδαφος μετά την ηλεκτροπληξία.
 27. 27. ΗλεκτροπληξίαΣχετικά με τις καρδιακές επιπλοκές τηςηλεκτροπληξίας, οι σημαντικότερες είναι οιαρρυθμίες, οι διαταραχές δηλαδή του καρδιακούρυθμού, που εμφανίζονται περίπου στο 15% τωνπεριστατικών ηλεκτροπληξίας. Παρά το γεγονόςότι είναι αρκετά συχνές, είναι σε γενικέςγραμμές καλοήθεις και συμβαίνουν μέσα στιςπρώτες ώρες από το ατύχημα.
 28. 28. ΗλεκτροπληξίαΠροκαλούνται επίσης Εγκαύματα οξεία νεφρική ανεπάρκεια απόραβδομυόλυση νευρολογικές επιπλοκές
 29. 29. Ηλεκτροπληξία ΘεραπείαΤα θύματα ηλεκτροπληξίας θεωρούνταιπολυτραυματίες και πρέπει να νοσηλεύονται σεμονάδες εντατικής θεραπείας.
 30. 30. Επίσταξη (ρινορραγία)• Επίσταξη, η αιμορραγία της μύτης δηλαδή η ρινορραγία.• Όσο σπάνιες είναι στη βρεφική ηλικία τόσο συχνές είναι στα μεγαλύτερα παιδιά• Συνήθως απλή ενόχληση, όμως μπορεί να αποτελέσει επείγον περιστατικό λόγω της αιμορραγίας
 31. 31. Επίσταξη – αντιμετώπιση:• Καθησυχάζουμε το παιδί διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι τίποτα το σοβαρό• Τοποθετούμε το παιδί σε όρθια θέση με το κεφάλι να γέρνει προ τα μπρος ( η πίεση στα αγγεία είναι μικρότερη και το αίμα δεν κυλά πίσω στον φάρυγγα βάζοντας τον σε κίνδυνο να πνιγεί ή καταπίνοντάς το να προκληθεί ερεθισμός στο στομάχι του)• Εφαρμόζουμε άμεσα τοπική πίεση με ελαφρό ζούληγμα των ρουθουνιών με τον δείκτη και τον αντίχειρα για τουλάχιστον 5 έως 10 λεπτά (ο χειρισμός πιέζει το σημείο αιμορραγίας στο διάφραγμα και κατά κανόνα σταματά τη ροή του αίματος).Προσοχή! Δεν σταματάμε για να ελέγξουμε αν σταμάτησε η αιμορραγία.
 32. 32. Επίσταξη – αντιμετώπιση:• Τοποθετούμε στη ρίζα της μύτης πάγο ή κρύα κομπρέσα• Μετά το σταμάτημα της ρινορραγίας φροντίστε για αρκετές ώρες το παιδί να μη σκαλίσει ή φυσήξει με δύναμη τη μύτη του, να μη σκύβει το κεφάλι του χαμηλά και γενικά να προσπαθεί να το κρατά σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο της καρδιάς του• Μετά το σταμάτημα της αιμορραγίας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επανάληψης η τοποθέτηση μικρής ποσότητας βαζελίνης τοπικά και αν είναι χειμώνας ή από το κλιματιστικό υπάρχει ξηρότητα του εισπνεόμενου αέρα δημιουργία υδρατμών στο δωμάτιο του παιδιού για να διατηρείται ο βλεννογόνος της μύτης υγρός
 33. 33. Επίσταξη – αντιμετώπιση:• Εάν η αιμορραγία δε σταματά με τα παραπάνω μέτρα μετά από προσπάθεια 20 λεπτών καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια, όπως και επί συχνά επαναλαμβανόμενων ρινορραγιών video• Άμεση ιατρική βοήθεια πρέπει να ζητηθεί εάν η ρινορραγία είναι το αποτέλεσμα ατυχήματος ( πτώση ή κάκωση στο κεφάλι ) ή μιας γροθιάς στο πρόσωπο.
 34. 34. Αιμορραγία
 35. 35. Αιμορραγία• Αιμορραγία προκαλείται όταν κοπεί ή σκιστεί κάποιο από τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα στο σώμα. Μπορεί να είναι εξωτερική και εσωτερική.• Η βαριά αιμορραγία είναι σοβαρή και επώδυνη και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επείγον περιστατικό.• Όταν το παιδί χάνει πολύ αίμα από το κυκλοφορικό του σύστημα, τα κύτταρα δεν οξυγονώνονται επαρκώς, γεγονός που προκαλεί σοκ και απώλεια αισθήσεων.
 36. 36. Αιμορραγία ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΠΙΕΣΗΣχεδόν κάθε αιμορραγία μπορεί να σταματήσει ανασκήσετε πίεση με μια γάζα ή καθαρό ύφασμα πάνωστο σημείο του τραύματος για 5 λεπτά.
 37. 37. Αιμορραγία● Το συνηθέστερο σφάλμα είναι η πρώιμη διακοπή της πίεσης προκειμένου να ελέγξουμε το αποτέλεσμα.● Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη αιμορραγία ή σχηματισμό θρόμβου, ο οποίος θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, μόλις εφαρμόσουμε και πάλι πίεση στην αιμορραγούσα επιφάνεια.
 38. 38. Αιμορραγία• Αν η αιμορραγία συνεχιστεί και μετά τα 5 λεπτά , συνεχίστε να εφαρμόζετε πίεση ειδοποιώντας το γιατρό σας.• Μην χρησιμοποιείτε αιμοστατικό επίδεσμο σε χέρι ή πόδι γιατί ενδέχεται να προκληθεί σοβαρή ζημιά στο άκρο, αν ο επίδεσμος διατηρηθεί σφιγμένος για πολλή ώρα.
 39. 39. Αιμορραγία• ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΕΣΤΕ• Πολλά ελαφρά τραύματα σε ορισμένες περιοχές (κεφάλι, πρόσωπο) αιμορραγούν περισσότερο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μικρών επιφανειακών αγγείων.● Στις περιπτώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να εφαρμόσετε σταθερή πίεση στο τραύμα για να ελέγξετε την αιμορραγία.
 40. 40. Αιμορραγία Ανεξάρτητα από το πόσο αιμορραγεί ηπληγή, καλέσετε το γιατρό σας εάν τοτραύμα διαπερνά το δέρμα ή εάν έχει μήκοςπάνω από 1,5 εκατοστό. Τα βαθιά τραύματα μπορούν ναπροκαλέσουν σοβαρές βλάβες σευποκείμενα νεύρα ή τένοντες ακόμα και αντο τραύμα στην επιφάνεια του δέρματος δεδείχνει να είναι σοβαρό.
 41. 41. Αιμορραγία• ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΣΤΕ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ Μετά τον έλεγχο της αιμορραγίας πλύνετε το τραύμα με καθαρό νερό και εξετάστε με προσοχή για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό. Καλύψτε το τραύμα με επίδεσμο. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
 42. 42. Αιμορραγία video
 43. 43. Πυρετός! ο πιο παρεξηγημένος μας σύμμαχος!Ο πυρετός είναι σύμπτωμα και υποχωρεί όταν θεραπεύουμε την αιτία του, δηλαδή την αρρώστια που τον προκαλεί.Ο πυρετός μέχρι 41,7οC δεν είναι επικίνδυνος για τον εγκέφαλο. Ευτυχώς, ο θερμοστάτης μας κρατάει την θερμοκρασία κάτω από 41,1οC, ακόμα και όταν δεν έχουμε δώσει αντιπυρετικό σε κάποια λοίμωξη.Εκτιμάμε την συνολική εικόνα του ασθενούς και όχι μόνο το μέγεθος του πυρετού.
 44. 44. ΘερμοπληξίαΘερμοκρασία >40ο C, συνοδευμένη από δυσλειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος σε ασθενείς με έκθεση σε μεγάλη θερμοκρασία περιβάλλοντος.Πρόκειται για αδυναμία του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει την μεγάλη θερμοκρασία του περιβάλλοντος
 45. 45. ΘερμοπληξίαΤα μικρά παιδιά πιο ευαίσθητα λόγω2. Αυξημένης παραγωγής θερμότητας μέσω μεγαλύτερου μεταβολισμού3. Μεγαλύτερης επιφάνειας σώματος σε σχέση με την μάζα τους άρα μεγαλύτερη απορρόφηση θερμότητας4. Ιδιαιτερότητες στην κυκλοφορία του αίματος5. Μειωμένη παραγωγή ιδρώτα6. Αυξημένη απώλεια υγρών συχνά χωρίς να αντικαθιστώνται7. Μειωμένη δυνατότητα εγκλιματισμού
 46. 46. Θερμοπληξία-διάγνωσηΙστορικό έκθεσης σε υπερβολικά ζεστό περιβάλλονΘερμοκρασία >40ο CΣυμπτώματα από το ΚΝΣ (σύγχυση, ακατάληπτη ομιλία, αταξία, σπασμοί, λιποθυμία, κώμα)Ταχυκαρδία με υπόταση με σημάδια αφυδάτωσης• Ερυθρό στεγνό δέρμα• Εμετός• Διάρροια
 47. 47. Θερμοπληξία-αντιμετώπισηΜεταφορά το συντομότερο στο ΝοσοκομείοΜέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια:3. Απομάκρυνση από το ζεστό περιβάλλον4. Μείωση θερμοκρασίας αφαιρούμε ρούχα, βρέχουμε το παιδί και το τοποθετούμε μπροστά σε ανεμιστήρα ή air-condition, τοποθετώντας κομπρέσες πάγου στο λαιμό, στη μασχάλη και την βουβωνική χώρα,Σε καμία περίπτωση δεν καθυστερούμε την μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο, ενώ μετράμε τακτικά την θερμοκρασία ώστε να μην προκαλέσουμε υποθερμία
 48. 48. ΜηνιγγίτιδαΗ μηνιγγίτιδα, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι φλεγμονή δηλαδή ερεθισμός των μηνίγγων. Οι μήνιγγες, είναι οι μεμβράνες που περιβάλλουν, καλύπτουν και προστατεύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.Ακόμα και η υποψία μηνιγγίτιδας αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση
 49. 49. Μηνιγγίτιδα-διάγνωση videoΑρχικά, για ώρες ή ακόμα και μέρες, μπορεί να θυμίζει απλή Ίωση του Ανώτερου Αναπνευστικού, με πυρετό, μπούκωμα, πονόλαιμο, ανορεξία και βήχα!Όταν δείχνει τα σημάδια της, τότε προσέξτε για…• ψηλό πυρετό (συχνά >40οC)• συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος-εγκέφαλου-, δηλαδή εμετό, σύγχυση, έντονη υπνηλία ή ευερεθιστότητα-εκνευρισμό.• Στα μεγαλύτερα παιδιά έντονο πόνο στην πλάτη, στον αυχένα ή στο κεφάλι, πρόβλημα στην όραση (τα βλέπει διπλά ή δεν αντέχει το φως) και πρόβλημα στην επικοινωνία (μοιάζει να μην καταλαβαίνει τι του λέμε και να μην επικοινωνεί με το περιβάλλον).• εξάνθημα αρχικά μοιάζει με μικρές κοκκινίλες που δεν υποχωρούν στην πίεση, οι οποίες σύντομα ενώνονται και μοιάζουν με μπλαβάδες, όπως τα σημάδια που άφηναν οι βεντούζες ή οι “πιπιλιές”.6. Σημεία αυχενικής δυσκαμψίας, κάντε 3 ασκήσεις για να την διαπιστώσετε στο σπίτι: – ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα και ζητήστε του να ανασηκώσει το κεφάλι του και να ακουμπήσει το πηγούνι του στο στέρνο – ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα και ζητήστε του να σηκώσει το κεφάλι του, να διπλώσει το πόδι του και να φιλήσει το γόνατό του – καθίστε το παιδί με τα πόδια του διπλωμένα μπροστά στο σώμα του και ζητήστε του να ακουμπήσει την μύτη του στο γόνατό του.
 50. 50. Άμεση επικοινωνία για ιατρική βοήθεια!
 51. 51. Πυρετικοί σπασμοίΠυρετικοί σπασμοί, ονομάζονται τα επεισόδια σπασμών πουπαρατηρούνται σε βρέφη και νήπια κατά την διάρκεια εμπύρετωνκαταστάσεων, με εξαίρεση τις λοιμώξεις του Κεντρικού ΝευρικούΣυστήματος (ΚΝΣ).
 52. 52. Πυρετικοί σπασμοί ΑίτιαΟι πυρετικοί σπασμοί, εκλύονται με τη γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας τουσώματος από οποιαδήποτε αιτία, όπως κατά την διάρκεια ιογενώνλοιμώξεων του αναπνευστικού, ιλαράς, αιφνίδιου εξανθήματος, πνευμονίας,ωτίτιδας, γαστρεντερίτιδας (π.χ. από σιγκέλλα) και ουρολοιμώξεων. Αναφέρεται γενετική προδιάθεση για σπασμούς κατά την βρεφική ηλικία. Ησυχνότητα τους στα παιδιά ανέρχεται σε 3%. Εμφανίζονται σε ηλικία μεταξύ6 μηνών και 5 ετών (συνήθως μεταξύ 1 και 2 ετών)Πιθανολογείται ότι οφείλονται στην επίδραση του πυρετού από ορισμένουςλοιμογόνους παράγοντες, συνήθως ιούς, στον ανώριμο εγκέφαλο τουβρέφους και του μικρού παιδιού.
 53. 53. Πυρετικοί σπασμοί ΤαξινόμησηΟι πυρετικοί σπασμοί διακρίνονται σε απλούς (είναι γενικευμένοι τονικοκλονικοίσπασμοί που εμφανίζονται μέσα σε ώρες από την έναρξη του πυρετού, διαρκούνλιγότερο από 15 λεπτά, δεν υποτροπιάζουν στο 24ωρο, δεν συνοδεύονται από εστιακάγνωρίσματα, η νευρολογική εξέταση καθώς και το ηκεκτροεγκεφαλογράφημα μεταξύτων επεισοδίων είναι φυσιολογικά) και σύνθετους (είναι συνήθως εστιακοί, διαρκούνπερισσότερο από 15 λεπτά, υποτροπιάζουν στο 24ωρο και μετά το τέλος τουεπεισοδίου παρατηρείται πάρεση Τοdd ενός μέλους ή ημιμορίου του σώματος για λίγεςώρες).
 54. 54. Πυρετικοί σπασμοίΟι πυρετικοί σπασμοί έχουν την τάση να υποτροπιάζουν σε ποσοστόπου διαφέρει ανάλογα με την ηλικία εμφάνισής τους. Ειδικότερα το50% των παιδιών που εμφανίζουν πυρετικούς σπασμούς πριν από το1 έτος, το 28% αυτών που εμφανίζουν πυρετικούς σπασμούς μετά το1 έτος και το 10% εκείνων που τους εμφανίζουν μετά το 3 έτοςπαρουσιάζουν υποτροπή.
 55. 55. Πυρετικοί σπασμοί Συμβουλές προς τους γονείςΟι οδηγίες που δίνονται στους γονείς των παιδιών που εμφάνισανπυρετικούς σπασμούς είναι- να δίνουν αντιπυρετικό όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 37,5 °C- να έχουν διαζεπάμη (Stezolid) για χορήγηση από το ορθό, όταν οι σπασμοίδιαρκούν περισσότερο από 2-3 λεπτά και- σε περίπτωση σπασμών, να τοποθετούν το παιδί σε ασφαλές μέρος, για ναπροστατευθεί από ενδεχόμενο τραυματισμό και σε πλάγια θέση για νααποφευχθεί τυχόν εισρόφηση και να αποφεύγουν την βίαιη διάνοιξη τουστόματος.
 56. 56. Πυρετικοί σπασμοί ΠρόγνωσηΗ πρόγνωση των απλών πυρετικών σπασμών είναι καλή και οκίνδυνος ανωμαλιών διανοητικής ή σωματικής ανάπτυξης,καθώς και η πιθανότητα να εκδηλωθεί επιληψία αργότερα δενδιαφέρει σημαντικά από αυτή του γενικού πληθυσμού Αντίθεταπαιδιά που παρουσιάζουν νευρολογικό πρόβλημα ή ψυχοκινητικήκαθυστέρηση ή οικογενειακό ιστορικό επιληψίας ή παρουσίασανσύνθετους πυρετικούς σπασμούς έχουν αυξημένο (τριπλάσιο)κίνδυνο (9,6%) να εκδηλώσουν επιληψία αργότερα.
 57. 57. Δηλητηρίαση• Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται παρουσία ενηλίκων, επειδή υποτιμούμε τις δυνατότητες των παιδιών!• Πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια και να προλάβουμε όποια σκανδαλιά σχεδιάζει ο μικρός μας εξερευνητής.
 58. 58. Ποιό είναι το πιο επικίνδυνο δηλητήριο;
 59. 59. Το τσιγάρο!«Η νικοτίνη είναι ισχυρό δηλητήριο και η θανατηφόρος δόση για ενήλικες είναι περίπου 40-60 mg, ποσότητα που περιέχεται σε 2 τσιγάρα.»Η δόση είναι μικρότερη για τα παιδιά.Η απορρόφηση σε ένα ποσοστό γίνεται από την στοματική κοιλότητα. video
 60. 60. Δηλητηριάσεις Σε κάθε περίπτωση ασθενούς μεδιαταραχή του επιπέδου συνείδησηςπρέπει να υποψιαστούμε και νααποκλείσουμε κάποια δηλητηρίαση, η οποίααπαιτεί άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση.
 61. 61. Δηλητηριάσεις• Σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται τηλεφωνική επικοινωνία με το κέντρο δηλητηριάσεων Τηλ. 210 7793777• Πληροφορίες που δίνουμε :  ηλικία  φύλο  βάρος  ώρα συμβάντος  πιθανή ποσότητα  ακριβής σύσταση
 62. 62. Δηλητηριάσεις Κλινικές εκδηλώσεις που δηλώνουν δηλητηρίαση Οξεία διαταραχή του επιπέδου συνείδησης Σοβαρές διαταραχές γαστρεντερικού Ασυνήθιστη οσμή Κυάνωση Αναπνευστική ανεπάρκεια Σπασμοί Σοκ
 63. 63. ΔηλητηριάσειςΟι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται είναι οι εξής: Δεν βάζουμε σε άδεια μπουκάλια άλλο φάρμακο ή χημικόπροϊόν από αυτό που γράφει απ’ έξω η ταμπέλα. Δεν δίνουμε φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού. Πριν δώσουμε το φάρμακο στο παιδί, διαβάζουμε καλά τιςοδηγίες της συνταγής. Επί αμφιβολιών, επικοινωνούμε με τογιατρό. Τα καθαριστικά της τουαλέττας είναι συνήθως καυστικά(οξέα) και πολύ επικίνδυνα για τα παιδιά. Τα εντομοκτόνα και κατσαριδοκτόνα πρέπει να βρίσκονται σεμέρος ασφαλές και μακριά από τα παιδιά. Προσοχή στη ναφθαλίνη και γενικά τα σκοροκτόνα που συχνάπέφτουν στο πάτωμα.
 64. 64. ΔηλητηριάσειςΑναπνευστική οδός: Πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί έξω στονκαθαρό αέρα και, αν χρειάζεται, γίνεται χορήγηση Ο2 και τεχνητήαναπνοή.Δέρμα:Σε όλες τις περιπτώσεις επιβάλλεται η απομάκρυνση τωνρούχων και πλύσιμο με άφθονο νερό και σαπούνι.Μάτι:Πλύσιμο με άφθονο νερό για 5-15 λεπτά και εξέταση από τονοφθαλμίατρο.Πεπτική οδός:Η οδός αυτή καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό τωνλήψεων (80,71%). Για να έχουμε δηλητηρίαση πρέπει η ουσία νααπορροφηθεί. Εάν την απομακρύνουμε έγκαιρα τότε η έκβαση θαείναι θετική.
 65. 65. Δηλητηριάσεις Σε ορισμένες περιπτώσεις ο εμετόςμπορεί να αποβεί επικίνδυνος, γι’ αυτόποτέ μην τον προκαλείτε αν δεν έχετεσυγκεκριμένη οδηγία από το κέντροδηλητηριάσεων.
 66. 66. Δηλητηριάσεις• Ισχυρά οξέα (όπως είναι τα υγρά καθαρισμού της τουαλέτας) ή ισχυρά αλκαλικά (όπως είναι η αλισίβα , τα υγρά καθαρισμού αποχετεύσεων ή φούρνων , το απορρυπαντικό πιάτων) μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα στο φάρυγγα και ο εμετός απλώς θα επιδεινώσει τη ζημιά.• Σε τέτοιες περιπτώσεις κατά πάσα πιθανότητα θα σας υποδείξουν να δώσετε στο παιδί να πιει γάλα ή νερό.• Η πρόκληση εμετού μπορεί να εμποδίσει τη χορήγηση ενεργοποιημένου άνθρακα ή του αντιδότου που το παιδί θα πρέπει να πάρει από το στόμα
 67. 67. Δηλητηριάσεις Συμπέρασμα: Χρυσή Τριάδα Πρόληψη έκθεσης του παιδιού στον κίνδυνοδηλητηρίασης. Εκπαίδευση του παιδιού για τη χρήση φαρμάκων καιουσιών που υπάρχουν στο περιβάλλον του σπιτιού. Όχι πανικός επί δηλητηρίασης. Εξακρίβωση τουείδους και της ποσότητας της ληφθείσας ουσίας.Γρήγορη αντιμετώπιση.
 68. 68. ΠνιγμονήΕίναι η απόφραξη των αεραγωγών από ξένο σώμαΣυχνότερα παθαίνουν πνιγμονή παιδιά κάτω από τα 4 χρόνια, ενώ σε βρέφη μικρότερα του χρόνου η πνιγμονή αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα.Τα μωρά μαθαίνουν να βάζουν διάφορα αντικείμενα στο στόμα για αυτό μπορούν εύκολα να πνιγούν με μικροαντικείμενα όπως κουμπιά, κέρματα, καπάκια από μπουκάλια, τσόφλια από αυγό, ξηρούς καρπούς μικρά παιγνίδια, όπως γυάλινα μάτια μιας κούκλας κλπ.
 69. 69. Πνιγμονή-αντιμετώπισηΕάν το παιδί μπορεί να βήξει, αναπνέει ή μιλά, μην κάνετε τίποτα. Ενθαρρύνετέ το να βήξει. Δεν χτυπάμε το παιδί στην πλάτη! Μπορεί να σπρώξουμε χαμηλότερα το ξένο σώμα, ή χειρότερα να του σταματήσουμε το βήχα ο οποίος αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για να βγάλει το ξένο σώμα.Εάν δεν καταφέρνει να το πετάξει με το βήχα και η φωνή του είναι πολύ δύσκολη ή αρχίζει να μελανιάζει ή ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να βήξει, τότε απαιτείται άμεση επέμβαση.
 70. 70. Πνιγμονή-αντιμετώπισηΤοποθετείστε το παιδί μπρούμυτα με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και δώστε  γρήγορα και δυνατά χτυπήματα με την παλάμη σας μεταξύ των ωμοπλατών («κουτάλες»).Εάν πρόκειται για μωρό, μπορεί να τοποθετηθεί μπρούμυτα πάνω στο χέρι σας, το οποίο ακουμπά πάνω στο σώμα σας για πρόσθετη υποστήριξηΑν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί καθίστε και τοποθετήστε το μπρούμυτα, κάθετα στους μηρούς σας, με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και δώστε τα πέντε κτυπήματα όπως παραπάνω
 71. 71. Πνιγμονή-αντιμετώπισηΕάν οι παραπάνω χειρισμοί δεν αποκαταστήσουν την αναπνοή, γυρίστε το παιδί ανάσκελα και εφαρμόστε πέντε γρήγορες ωθήσεις στο στήθος παρόμοιες μ’ εκείνες των καρδιακών μαλάξεωνΕάν ακόμα δεν μπορεί να αναπνεύσει, ανοίξτε το στόμα τραβώντας το σαγόνι του παιδιού και κοιτάξτε εάν υπάρχει πίσω στο λαιμό του ξένο σώμα που μπορεί να τραβηχτεί έξω με τα δάκτυλά σας.Ποτέ στα τυφλά μην προσπαθείτε να βγάλετε με το δάκτυλό σας το ξένο σώμα. Υπάρχει κίνδυνος να σπρώξετε το αντικείμενο στο λάρυγγα και να χειροτερέψετε τα πράγματα.
 72. 72. Πνιγμονή-αντιμετώπισηΕάν δεν τα καταφέρουμε και το παιδί δεν αναπνέει, εφαρμόστε τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν μετά από 5 αναπνοές δεν ανασηκώνετε ο θώρακας του παιδιού, η απόφραξη επιμένει και πρέπει να επαναλάβουμε από την αρχή τους παραπάνω χειρισμούς.
 73. 73. Πνιγμονή-αντιμετώπισηΜην ξεχνάτε!Ποτέ δεν χτυπάμε το παιδί στην πλάτη όταν πνίγεται εάν βήχειΠαράλληλα με τις προσπάθειες για να σώσετε το παιδί μην καθυστερείτε να καλέσετε το 166 ή να το μεταφέρετε το συντομότερο στο νοσοκομείο video
 74. 74. ΠνιγμόςΠνιγμό ονομάζουμε τις συνέπειες που έχειη βύθιση στο νερό στην υγεία και την ίδια την ζωή μας.
 75. 75. Πνιγμός Ποιες είναι η συνέπειες του ΠνιγμούΟι συνέπειες επέρχονται λόγω της ασφυξίας δηλαδή λόγω τηςέλλειψης οξυγόνου που μετην σειρά της οδηγεί σε εγκεφαλική ή καρδιακή βλάβη.
 76. 76. ΠνιγμόςΔιδάσκω το παιδί μου αυτούς τους τέσσερις κανόνες ασφάλειας:■ Ποτέ δεν κολυμπάμε μόνοι μας■ Δεν κάνουμε βουτιές σε άγνωστα νερά■ Δεν σπρώχνουμε τους άλλους ούτε πηδάμε πάνω τους όταν παίζουμε στονερό■ Να ξέρουμε από πού θα ζητήσουμε βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης
 77. 77. Πνιγμός Ποιες είναι οι Πρώτες Βοήθειες που μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα θύμα Πνιγμού;• Ειδοποιούμε αμέσως το ΕΚΑΒ – 166• Ανασύρουμε το θύμα από το νερό προσεκτικά χωρίς να κινδυνεύσουμε οι ίδιοι!!!Χρησιμοποιούμε σανίδα ή σωσίβιο ή στρώμα• Αφαιρούμε προσεκτικά με το χέρι τυχόν ξένα σώματα από το στόμα• Χορηγούμε οξυγόνο εάν υπάρχει διαθέσιμο• Εάν το θύμα δεν αναπνέει αρχίζουμε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση• Θερμαίνουμε το θύμα (αφαιρούμε τα βρεγμένα ρούχα, σκουπίζουμε καλά καιτυλίγουμε το θύμα με στεγνά ρούχα )• Δεν επιχειρούμε να αφαιρέσουμε νερό από τους πνεύμονες. Είναι επικίνδυνο.• Εάν υπάρχει υποψία τραύματος της κεφαλής1. μετακινούμε προσεκτικά και το ελάχιστον δυνατόν το θύμα2. ακινητοποιούμε τον αυχένα
 78. 78. Πνιγμός Ο Πνιγμός είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα στα παιδιά στην ευρωπαϊκή ένωση Νερό λίγων εκατοστών είναι αρκετό για να πνιγεί ένα παιδί Δεν ξεχνάμε ότι ο Πνιγμός είναι σιωπηλός και συμβαίνει πολύ γρήγοραΌλα ανεξαιρέτως τα θύματα Πνιγμού πρέπει να μεταφέρονται στο νοσοκομείο
 79. 79. ΚΑΡδιοαναΠνευστικήΑναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR)
 80. 80. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR) Βεβαιωνόμαστε για την ασφάλεια του θύματος , των παρευρισκομένων και του εαυτού μας (από ηλεκτροπληξία , πυρκαγιά , πνιγμό κ.λ.π.) Ελέγχουμε αν το θύμα αντιδρά (κουνάμε απαλά τους ώμους) Ρωτάμε : είσαι καλά;
 81. 81. ΚΑΡδιοαναΠνευστικήΑναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR) Εάν αντιδρά αφήνουμε το θύμα στη θέση του. Εάν δεν αντιδρά φωνάζουμε για βοήθεια και γυρίζουμε το θύμα ανάσκελα.
 82. 82. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR) Ανοίγουμε τον αεραγωγό με έκταση της κεφαλής και ανύψωση του πηγουνιού.
 83. 83. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR) Ελέγχουμε για φυσιολογική αναπνοή (βλέπω, ακούω, αισθάνομαι) μέχρι 10 δευτερόλεπτα.
 84. 84. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR) Εάν το θύμα έχει φυσιολογική αναπνοή το γυρίζουμε σε θέση ανάρρωσης. Εάν το θύμα δεν έχει φυσιολογική αναπνοή καλούμε το 166 και αρχίζουμε ΚΑΡΠΑ.
 85. 85. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR) Αρχίζουμε με 30 θωρακικές συμπιέσεις, βάζοντας το κάτω μέρος της παλάμης στο μέσο του στέρνου.
 86. 86. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR) Τοποθετούμε την παλάμη του άλλου μας χεριού πάνω στο πρώτο μας χέρι.
 87. 87. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR) Κάνουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις σε βάθος 4-5 εκατοστά με ρυθμό 100 φορές το λεπτό.
 88. 88. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR) Προσέχουμε οι αγκώνες μας να είναι τεντωμένοι και να είμαστε γονατιστοί κοντά στο θύμα.
 89. 89. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR)Μετά τις 30 θωρακικές συμπιέσεις ανοίγουμε τον αεραγωγό με έκταση της κεφαλής και ανύψωση του πηγουνιού.
 90. 90. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR) Δίνουμε 2 αναπνοές διατηρώντας την έκταση της κεφαλής και την ανύψωση του πηγουνιού , βλέποντας το στήθος του θύματος να ανασηκώνεται.
 91. 91. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR)  Απομακρύνουμε το στόμα μας και παρατηρούμε τον θώρακα του θύματος να ξεφουσκώνει.  Συνεχίζουμε ΚΑΡΠΑ με 30 συμπιέσεις και 2 αναπνοές (ρυθμός 30:2) χωρίς να σταματάμε μέχρι να συνέλθει το θύμα ή να φτάσει το 166.
 92. 92. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στους ενήλικες (ΚΑΡΠΑ – CPR) Εάν το θύμα έχει φυσιολογική αναπνοή κατά τον έλεγχο μας, το γυρίζουμε σε θέση ανάρρωσης , απλά παρακολουθώντας το.
 93. 93. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στα παιδιά (ΚΑΡΠΑ – CPR)
 94. 94. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στα παιδιά (ΚΑΡΠΑ – CPR) Βεβαιωνόμαστε για την ασφάλεια του θύματος , των παρευρισκομένων και του εαυτού μας (από ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά , πνιγμό κ.λ.π.) Ελέγχουμε αν το θύμα αντιδρά (κουνάμε απαλά τους ώμους) Ρωτάμε : είσαι καλά;
 95. 95. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στα παιδιά (ΚΑΡΠΑ – CPR)  Εάν αντιδρά αφήνουμε το θύμα στη θέση του.  Εάν δεν αντιδρά φωνάζουμε για βοήθεια και γυρίζουμε το θύμα ανάσκελα.
 96. 96. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στα παιδιά (ΚΑΡΠΑ – CPR)  Ανοίγουμε τον αεραγωγό με έκταση της κεφαλής και ανύψωση του πηγουνιού.  ΠΡΟΣΟΧΗ : σε βρέφος το κεφάλι παραμένει σε ουδέτερη θέση (μόνο ανύψωση πηγουνιού).
 97. 97. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στα παιδιά (ΚΑΡΠΑ – CPR)Ελέγχουμε για φυσιολογική αναπνοή (βλέπω, ακούω, αισθάνομαι) μέχρι 10 δευτερόλεπτα. Εάν το θύμα έχει φυσιολογική αναπνοή το γυρίζουμε σε θέση ανάρρωσης.
 98. 98. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στα παιδιά (ΚΑΡΠΑ – CPR) ΠΑΙΔΙ Εάν το θύμα δεν έχει αναπνοή τότε δίνουμε 5 αναπνοές.
 99. 99. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στα παιδιά (ΚΑΡΠΑ – CPR) ΒΡΕΦΟΣΕάν το θύμα δεν έχει αναπνοή τότε δίνουμε 5 αναπνοές.
 100. 100. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στα παιδιά (ΚΑΡΠΑ – CPR)Εάν δεν καταφέρουμε εντός 10 δευτερολέπτων να αντιληφθούμε σημεία κυκλοφορίες (κίνηση, αναπνοή, βήχας) τότε ξεκινάμε αμέσως : 30 θωρακικές συμπιέσεις με τις άκρες των 2 δακτύλων στο κάτω μέρος του στέρνου, σε βάθος 1/3 του θώρακα με ρυθμό 100 φορές το λεπτό.
 101. 101. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στα παιδιά (ΚΑΡΠΑ – CPR) ΠΑΙΔΙΣε παιδί αρχίζουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις με το κάτω μέρος της παλάμης μας στο κάτω μέρος (τριτημόριο) του στέρνου σε βάθος 1/3 του θώρακα με ρυθμό 100 φορές το λεπτό.
 102. 102. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στα παιδιά (ΚΑΡΠΑ – CPR)Προσέχουμε οι αγκώνες μας να είναι τεντωμένοι και να είμαστε γονατιστοί κοντά στο θύμα.Συνεχίζουμε ΚΑΡΠΑ με 30 συμπιέσεις και 2 αναπνοές χωρίς να σταματάμε μέχρι να συνέλθει το θύμα ή να φτάσει το 166.
 103. 103. ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση στα παιδιά (ΚΑΡΠΑ – CPR) ΠΡΟΣΟΧΗΣτα παιδιά και βρέφη κάνουμε 5 αναπνοές και ΚΑΡΠΑ προτού καλέσουμε για βοήθεια.Βρέφος εννοούμε μέχρι ενός έτους.Παιδί εννοούμε από ενός έτους μέχρι την εφηβεία.
 104. 104. Ευχαριστούμε για την προσοχή σας Ευχόμαστε, να μάθατε πολλά χρήσιμα, τα οποία να μηνχρειαστεί ποτέ να εφαρμόσετε…

×