Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ ΤΜΗΜΑ 1

Εργασία 53ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ ΤΜΗΜΑ 1

 1. 1. Ερωτόκριτος Η Μεγάλη Αγάπη Ευαγγελία Δαμιανάκη 53ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου
 2. 2. Μια φορά και έναν καιρό στα πολύ παλιά τα χρόνια ζούσε ο βασιλιάς Ηράκλης με τη γυναίκα του την Αρτέμη στην Αθήνα. Όμως δεν είχαν παιδιά. Μετά από πολλά χρόνια ολοκληρώθηκε η ευτυχία τους. Απέκτησαν ένα κοριτσάκι που το ονόμασαν Αρετούσα. -Μεγάλωνε η Αρετούσα σαν δροσερό κλωνάρι και επλήθαινε στην ομορφιά, στη γνώση και στη χάρη. (Εικόνα 1)
 3. 3. Σύμβουλος του βασιλιά ήτανε ο γέροντας Πεζόστρατος που και αυτός είχε ένα γιο τον Ερωτόκριτο. -Ήτανε δεκαοχτώ χρονώ, μα είχε γερόντου γνώση και αντρειά και δύναμη και φρόνηση άλλη πόση. (Εικόνα 2)
 4. 4. Ο Ερωτόκριτος αγάπησε πολύ την Αρετούσα. Γι’ αυτό κάθε βράδυ πήγαινε στο παράθυρό της και με το μαντολίνο του, της έκανε καντάδες με το φίλο του τον Πολύδωρο. Σ’ αυτόν είχε εκμυστηρευτεί τον έρωτά του. -Φλόγα μου καίει την καρδιά και δεν μπορώ να γιάνω και για την Αρετούσα μου θα πέσω να πεθάνω. (Εικόνα 3)
 5. 5. Η Αρετούσα πάλι περίμενε κάθε βράδυ να ακούσει την καντάδα και άρχισε να ερωτεύεται τον άγνωστο. Ο Πολύδωρος τον συμβούλευε να την ξεχάσει γιατί δεν μπορεί να παντρευτεί βασιλοπούλα. Και αυτό κάνει. Φεύγει μακριά. Μια μέρα ο Πεζόστρατος αρρωσταίνει. Η βασίλισσα, η βασιλοπούλα και η Νένα πάνε να δουν τον άρρωστο σύμβουλο. Εκεί η Αρετούσα βρήκε τη φωτογραφία της και τα τραγούδια που της έκανε καντάδα ο άγνωστος και καταλαβαίνει ότι είναι ο Ερωτόκριτος. (Εικόνα 4)
 6. 6. Μετά από μερικές μέρες ο βασιλιάς Ηράκλης προκηρύσσει αγώνες κονταρομαχίας. Στο παλάτι καταφθάνουν πριγκιπόπουλα από παντού και μεταξύ αυτών στον αγώνα συμμετέχει και ο Ερωτόκριτος. Στους τελικούς αγώνες κονταρομαχίας αναδεικνύονται νικητές ο Κυπρίδημος, το ρηγόπουλο της Κύπρου και ο Ερωτόκριτος. Η κονταρομαχία είναι δύσκολη ,όμως αναδεικνύεται νικητής ο Ερωτόκριτος. (Εικόνα 5)
 7. 7. - Ενίκησε ο Ερωτόκριτος στο ρήγα γονατίζει και με χρυσό η Αρετούσα στεφάνι τον στολίζει. Την επόμενη μέρα η Αρετούσα του στέλνει ένα καλάθι μήλα για να φανερώσει στον Ερωτόκριτο ότι γνωρίζει για την αγάπη του και ότι είναι σύμφωνη με αυτήν. (Εικόνα 6)
 8. 8. Ευτυχισμένος ο Ερωτόκριτος ότι η Αρετούσα τον αγαπάει προτείνει στον πατέρα του να ζητήσει το χέρι της Αρετούσας. Εκείνος το ζητάει από βασιλιά Ηράκλη. (Εικόνα 7)
 9. 9. Όμως ο βασιλιάς απαντάει με την εξορία του Ερωτόκριτου. -Όσο για το Ρωτόκριτο και την αποκοτιά του στην εξορία να διωχθεί θέλω η αφεντιά του. Ο Ερωτόκριτος το βράδυ εκείνο αποκαλύπτει στην Αρετούσα ότι ο πατέρας της τον εξόρισε μακριά και σε τέσσερις μέρες πρέπει να φύγει. -Άκουσες Αρετούσα μου τα θλιβερά μαντάτα, ο κύρης σου μ’ εξόρισε στης ξενιτειάς τη στράτα. -Τέσσερις μέρες μοναχά μου δώσε να προσμένω κι από κει να ξενιτευτώ πολύ μακριά να πηαίνω. Ταυτόχρονα ανταλλάσουν όρκους αγάπης και δακτυλίδια αρραβώνα. Τώρα μονάχα ο θάνατος μπορεί να τους χωρίσει! (Εικόνα 8)
 10. 10. Τα χρόνια περνούσαν. Ο Ερωτόκριτος στην εξορία και η Αρετούσα πάντα ερωτευμένη με τον Ερωτόκριτο. Όσα βασιλόπουλα- ρηγόπουλα και αν ζήτησαν να την παντρευτούν, η Αρετούσα κανένα δε δέχτηκε. Στο τέλος ο πατέρας της θυμωμένος την έκλεισε στη φυλακή. - Χρονάκια τρία πέρασαν, ωσότου κάποια μέρα κραυγή πολέμου δυνατή έσκισε τον αέρα. Ο βασιλιάς της Βλαχιάς κήρυξε τον πόλεμο στον Ηράκλη και οι μάχες ήταν πολλές. Το Βασίλειο δέχονταν σκληρές επιθέσεις. Στην εξορία ο Ερωτόκριτος έμαθε τα νέα και θέλησε να βοηθήσει τον βασιλιά Ηράκλη που κινδύνευε! Αλλά πριν γυρίσει πίσω και μπει στη μάχη, πήγε σε μια μάγισσα και ζήτησε να πιει ένα φίλτρο που να τον μεταμορφώσει σε μαύρο Ιππότη. (Εικόνα 9)
 11. 11. Η μάγισσα του έδωσε και ένα μπουκάλι με ένα άλλο φίλτρο που θα τον έκανε ξανά άσπρο Ιππότη. Και πραγματικά ο Ερωτόκριτος μεταμορφωμένος πολέμησε τόσο δυνατά σα λιοντάρι και τελικά ο βασιλιάς της Βλαχιάς νικήθηκε και έφυγε από την Αθήνα. Ο βασιλιάς Ηράκλης ευτυχισμένος κάλεσε στο παλάτι το μαύρο Ιππότη και του υποσχέθηκε να του κάνει ό,τι χάρη ήθελε! Ο Ερωτόκριτος τότε ζήτησε να παντρευτεί την κόρη του, Αρετούσα. Τότε, ο βασιλιάς Ηρακλής είπε ότι η Αρετούσα είναι στη φυλακή γιατί δε θέλει να παντρευτεί κανένα. Ο Ερωτόκριτος ζήτησε να πάει να δει την Αρετούσα στη φυλακή και εκεί της αποκάλυψε ποιος ήταν, αφού πρώτα της έβαλε μια δοκιμασία. (Εικόνα 10)
 12. 12. Της είπε ότι ο Ερωτόκριτος έχει πεθάνει και ότι μπορεί να παντρευτεί αυτόν. Η Αρετούσα όμως αρνήθηκε. Τότε ήπιε το φίλτρο και έγινε ξανά ο Αγαπημένος Ερωτόκριτος, φανερώνοντας και το δαχτυλίδι των αρραβώνων. - Δίχως καιρό να χάσουνε, τους άρχοντες μαζώνουν, το γάμο κάνουν τη γιορτή, γλεντούνε, ξεφαντώνουν. - Αγαπημένο αντρόγυνο γινήκανε οι δυο τους, μ’ ανθούς όλοι τους έραιναν κι ευχές για το καλό τους. (Εικόνα 11)
 13. 13. Κι αυτός που εκατέγραψε τούτη την ιστορία και να την κάμει ποίημα βρήκε την ευκαιρία, καιρός του να φανερωθεί με παρρησιά και θάρρος: ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ είναι ο ποιητής και στη γενιά ΚΟΡΝΑΡΟΣ. - Στη Σητεία εγγενήθηκε της Κρήτης κι ανεθράφη, κι εκεί με τάξη εσύνταξε της Αρετής τα πάθη. (Εικόνα 12)
 14. 14. Το Ηράκλειο για να τιμήσει το σπουδαίο ποιητή τοποθέτησε στην Πλατεία Κορνάρου το άγαλμα της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου . (Εικόνα 13) Ομαδική Εργασία από όλα τα παιδιά του 53ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου 2020-2021

×