Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Thematisch werken
Nikky Boekema
S1047697
Pabo b 3b VT
Thema

• Kerst: Een feest voor
iedereen
Doelen:
De student
- Motiveert de inhoud van zijn aanbod en heeft
de koppeling naar de hedendaagse cultuur,
relevante them...
De student
• Beschrijft op welke manier hij een betekenisvolle samenhang tussen
verschillende activiteiten creëert binnen ...
De student
• Beschrijft hoe hij oudere kinderen bij hun “onderzoekend
leren” begeleidt met behulp van de didactische impul...
De student
• Beschrijft hoe hij binnen de inrichting van zijn
speel/leeromgeving gebruik maakt van
meerdere bronnen/materi...
Leeromgeving voor onderzoekend en
betekenisvol leren
Kerst

Wat is het kerstfeest voor een feest?
Het kerstfeest: feest va...
Lees- taal& gespreksactiviteiten
Algemeen: groep 5/6
Lezen:
Verhalen over kerst lezen, wat voor woorden zijn nog lastig? ...
•

Groep 5:
De ‘doe’- woorden in de zinnen die gaan over kerst onderstrepen.
Doel: Werkwoorden herkennen
Groep 6:
De perso...
Reken/wiskundige activiteiten
groep 5:
• Optellen - aftrekken, bijv. met kerstballen, kerstcadautjes, geldbedragen die met...
Onderzoeksactiviteiten/
uitstapje/echt
Onderzoeken van de Geschiedenis van:
kerstboom
• kerstman

• Lichtjes
• Eten

Kernd...
Onderzoeksactiviteiten/
uitstapje/echt
• Aardrijksunde:
Onderzoeken:
Hoe wordt kerst in andere landen/culturen gevierd?

W...
Overige activiteiten uit vakprofilering
Drama:
Drama over verschillende kerstverhalen, waarin de kern draait om de kerstge...
Constructieve en beeldende
activiteiten
samen een kerstslinger laten maken
Kerst/winterlandschappen
kerstbomen, met wasco ...
Muziek ♪♫
• Verschillende kerstliedjes(en winterliedjes) zingen.

Bijv:
Dichtbij de kerstboom
Kerstwensen
Schitter grote s...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

s1047697, BRP Thematisch werken oudere kind, Boekema

502 views

Published on

thema ontwerp kerst

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

s1047697, BRP Thematisch werken oudere kind, Boekema

 1. 1. Thematisch werken Nikky Boekema S1047697 Pabo b 3b VT
 2. 2. Thema • Kerst: Een feest voor iedereen
 3. 3. Doelen: De student - Motiveert de inhoud van zijn aanbod en heeft de koppeling naar de hedendaagse cultuur, relevante thema’s uit de vakprofilering* en actuele gebeurtenissen duidelijk uitgewerkt. Kerst is een feest dat zowel nu, als in het verleden en waarschijnlijk ook nog lang in de toekomst gevierd zal worden. Het is niet alleen een feest in Nederland of europa, over de hele wereld wordt het gevierd, of dit nu kerst is of een vergelijkend feest. De leerlingen gaan onderzoeken hoe kerst vroeger werd gevierd (GS), gaan leren waar kerst in het algemeen voor staat ; voor christenen gaat het om de geboorte van Jezus, toch kun je als niet – christen aan kerst doen, voor veel mensen is het namelijk een feest van hoop, een feest van licht, een feest van vrede, etc. GS: Burgerschapsvorming: Deze klas is niet echt een veilige groep, er zijn veel ruzies en vervelende situaties in deze klas. Tijdens kerst gaat het vaak ook om vrede, daarom kan ik met dit thema met de kinderen praten over de situatie in de klas. Wat is de bedoeling van kerst/ de kerst gedachte, kunnen wij dit ook gaan proberen in de klas?
 4. 4. De student • Beschrijft op welke manier hij een betekenisvolle samenhang tussen verschillende activiteiten creëert binnen het thema, waarbij (rollen) spel en/of onderzoek een centrale plek in neemt. Het lesaanbod dat leerlingen krijgen zal alles te maken hebben met kerst, maar dan kerst in het algemeen en kerst vanuit alle kanten bekeken. De samenhang is dus te vinden in Nederlands en rekenen, maar ook krijgen de leerlingen dramalessen aangeboden, waaronder weer sociaal – emotionele lessen vallen. Daarnaast gaan zij het kerstfeest onderzoeken(de gs, de gebruiken). Hierdoor neemt het onderzoek en ook het spel een centrale plek in de groep. Daarnaast kunnen er spullen verzameld worden en op een kijkkast in de klas worden uitgestald.
 5. 5. De student • Beschrijft hoe hij oudere kinderen bij hun “onderzoekend leren” begeleidt met behulp van de didactische impulsen1, en is daarbij bewust bezig met het stimuleren van ontwikkeling, waaronder in ieder geval de brede ontwikkeling. Ik ga de leerlingen proberen te begeleiden door ze uit te dagen bij het onderzoeken. Het is belangrijk dat de leerlingen durven verder te kijken en vooral durven nieuwsgierig te zijn door vragen te bedenken en te stellen, zowel aan de leerkracht als aan hun medeleerlingen. Het stimuleren van de ontwikkeling probeer ik te doen door leerlingen dus vragen te stellen, maar ze ook genoeg aanbod en bijbehorende uitdaging te geven.
 6. 6. De student • Beschrijft hoe hij binnen de inrichting van zijn speel/leeromgeving gebruik maakt van meerdere bronnen/materialen die afkomstig zijn van culturele instellingen rond de school en bronnen/materialen uit de leefomgeving van de kinderen. Een van mijn medestudenten heeft mij een lespakket gestuurd, daarnaast ga ik gebruik maken van verschillende boeken en het internet om aan informatie en verhalen te komen. Een culturele instelling rond de school is er niet, maar kerst is natuurlijk wel in leerlingen hun leefomgeving te vinden. Of dit nu binnen of buitenshuis is, overal waar je kijkt zal je lichtjes, kerstversieringen e.d. tegenkomen. Of je nu wel of niet gelooft, om kerst kun je niet heen.
 7. 7. Leeromgeving voor onderzoekend en betekenisvol leren Kerst Wat is het kerstfeest voor een feest? Het kerstfeest: feest van het licht, feest van hoop. Hoe vieren mensen kerst? Hoe doen wij dat op school? Hoe doen mensen dat thuis (in Nederland)? Hoe doen mensen in andere landen en/of culturen dat? de kerstgedachte, wat is dat? Kerstman, waar komt die vandaan? Wie is hij in andere landen? kerstboom + lichtjes waar komen die vandaan en hoe is dat in andere landen=
 8. 8. Lees- taal& gespreksactiviteiten Algemeen: groep 5/6 Lezen: Verhalen over kerst lezen, wat voor woorden zijn nog lastig?  overlapping met GS/AK: lezen over andere culturen en/of kerst in andere tijden. Taal: Woordenschat uitbreiding: Woordweb over kerst. Mondelinge taalvaardigheid: Gesprek in de klas  Hoe vier jij kerst thuis? Of niet? Of hoe zou je zelf thuis kerst willen vieren?
 9. 9. • Groep 5: De ‘doe’- woorden in de zinnen die gaan over kerst onderstrepen. Doel: Werkwoorden herkennen Groep 6: De persoonsvorm, de werkwoorden onderstrepen bij zinnen die over kerst gaan. Doel:inzicht in basale grammaticale principes, zoals het afleiden van de persoonsvorm en het onderwerp de grondvorm van werkwoorden bepalen Stukje schrijven over kerst met een doel, bijv informeren/overtuigen over het kerstfeest op school. Doel: De leerlingen leren naar inhoud en vorm teksten te schrijven met verschillende functies, zoals: informeren, instrueren, overtuigen of plezier verschaffe
 10. 10. Reken/wiskundige activiteiten groep 5: • Optellen - aftrekken, bijv. met kerstballen, kerstcadautjes, geldbedragen die met kerst worden uitgegeven. • Keersommen (grotere keersommen splitsen.), bijv. met kerstballen, kerstcadautjes Doelen/leerlijn: schattend rekenen (heb je genoeg, hoeveel houd je ongeveer over, hoe duur is het ongeveer bij elkaar) Kerndoel 29: De leerlingen leren handig optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen Groep 6: - breuken, bijv. kerstkoekjes - verhoudingen, bijv. kerstrecepten Doel: breuken: verdelen in halven, kwarten, vijfden, achtsten, tienden, derden en zesden het plaatsen van breuken op de getallenlijn tussen
 11. 11. Onderzoeksactiviteiten/ uitstapje/echt Onderzoeken van de Geschiedenis van: kerstboom • kerstman • Lichtjes • Eten Kerndoel 51: de leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.
 12. 12. Onderzoeksactiviteiten/ uitstapje/echt • Aardrijksunde: Onderzoeken: Hoe wordt kerst in andere landen/culturen gevierd? Wat zijn daar de bijbehorende gebruiken? Kerndoel 38: De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen
 13. 13. Overige activiteiten uit vakprofilering Drama: Drama over verschillende kerstverhalen, waarin de kern draait om de kerstgedachte. Hoe gaan we met elkaar om, wat zegt de kerstgedachte hierover? Kerndoel 37:De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen. Kerndoel 38: De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen Kerndoel 54: De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. Geschiedenis: zie onderzoeksactiviteiten
 14. 14. Constructieve en beeldende activiteiten samen een kerstslinger laten maken Kerst/winterlandschappen kerstbomen, met wasco en ecoline Doelen/ Leerlijn: Kerndoel 54: De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
 15. 15. Muziek ♪♫ • Verschillende kerstliedjes(en winterliedjes) zingen. Bijv: Dichtbij de kerstboom Kerstwensen Schitter grote ster ( vooral algemene liedjes aangezien het een openbare school is!) Kerndoel 54: De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

×