Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Stadslandbouw = relatiebemiddeling: column NBM stadslandbouw 24 juni 2014

1,050 views

Published on

Terugblikkende column van Roger Engelberts, Lector Co-operatie en co-creatie HAS Hogeschool, op het seminar Nieuwe Business Modellen en stadslandbouw op 24 juni 2014 te Den Bosch

Published in: Food
  • Login to see the comments

Stadslandbouw = relatiebemiddeling: column NBM stadslandbouw 24 juni 2014

  1. 1. STADSLANDBOUW = RELATIEBEMIDDELING Als een Nico Dijkshoorn mocht ik op 24 juni het symposium Nieuwe Verdienmodellen in Stadslandbouw samenvatten. Een kakofonie van sprekers tijdens een door studenten goed georganiseerd congres op de cross-over ZLTO x HAS, toepasselijk Deel genoemd. Mijn persoonlijke inspiratiebron, Marjo Baeten - whats in a name - dochter van een zeugenhouder uit Sevenum trapte af. Mijn these is dat het Nieuwe Verdienmodel van Stadslandbouw is… een nieuw relatiebemiddelingsbureau. De nieuwe verbinding is DE business, zo onderschreef ook topambtenaar Rosanne Metaal van EZ. Begeleidend professor van de Radboud Universiteit Jan Jonker kon het niet treffender verwoorden: ,,Eigenlijk zijn we een contactadvertentie tussen twee scholen.'’ Vrij vertaald: Relatiebemiddelingsbureau Jonker en Praasterink met vestigingen in Nijmegen en Den Bosch. Praasterink: ,,in 2050 woont 70% van de wereldbevolking in steden. Dat vraagt om voedselproductie dichter tegen en in de stad.'’ Een paar conclusies van de studenten: 1. Grootste waarde(n)creatie bij stadslandbouw is…. de educatie. Dit riekt naar doorgestoken kaart van de begeleiders, Jan Jonker (hoogleraar duurzaam ondernemen) en Frederike Praasterink (College van Bestuur HAS Hogeschool en lector duurzame wereldvoedselvoorziening). Immers educatie…, wiens brood men eet diens woord men spreekt. 2. Grootste succesfactor van stadslandbouw is… de bewustwording van voedsel. Meer waarde door voedsel dichtbij. In mijn ogen: eten is sociale media. Waarbij we vanuit stadslandbouw van subsidie naar klandizie moeten. 3. Grootste faalfactor is… de passieve overheid. Een overheid die de mond vol heeft over de doe-democratie stapelt regel op regel waardoor er bijna niets meer kan. De niet meewerkende overheid detecteren de studenten als grootste faalfactor. Waar vinden we de meewerkende overheid, daar waar het gaat over de coalition of the willig? Het Kan Wel. Uit het onderzoek van studenten blijkt dat gemeenten het heel belangrijk vinden dat er bij stadslandbouw-initiatieven een strak plan ligt met een verdienmodel, echter… geen commerciële insteek, dat is niet gewenst. Dat laatste vormt de dolksteek voor stadslandbouw en leidt tot veel faillisementen van veel goed bedoeld amateurisme in mijn ogen.
  2. 2. Consumenten en producenten willen dichter bij voedsel staan. Maar ook: iedereen wil terug naar de natuur, maar niemand wil lopen. Nieuwe Verdienmodellen in Stadslandbouw. Voor mij is het kraakhelder. Het gaat over participatie en nieuwe onlogische relaties, die een euro doen rollen op het podium van stadslandbouw. Originaliteit is óf een nieuwe grap óf een nieuw publiek. De waarde van voedsel en stadslandbouw wordt vele malen groter door er een emotie of dienst aan te koppelen. Bij stadslandbouw is het eerst dienen dan verdienen. Terug naar het relatiebemiddelingsbureau. Stadslandbouw heeft een hoog knuffelgehalte. Het meest gelukkig wordt stadslandbouwer Steven Koster uit Arnhem van het feit dat mensen die jarenlang aan de kant van de arbeidsmarkt hebben gestaan weer aan het werk zijn gegaan. En dat is ook echt mijn persoonlijke ervaring. Het heeft zin en geeft zin. We gaan van runfarmers naar funfarmers. En fun is leuk dat bewijzen ook de studenten die deze kar trekken. Een meneer uit het oosten van het land vraagt waar de echte agrariërs zijn in de stadslandbouwdiscussie. Een mooie case voor het relatiebemiddelingsbureau in verdienmodellen. Juist – volgens een deelnemer - de kwetsbaarheid en maakbaarheid daarvan past zo goed bij dit relatiebemiddelingsbureau. Stadslandbouw is geen doel maar een middel. Een middel voor comm-unity building, let op het streepje. Eenheid in de vereniging, en daarmee een Welbegrepen EigenBelang. Bij stadslandbouw moet je niet denken in grenzen maar in verbindingen. Zet dat middel in voor nieuwe co-creatie en nieuwe relatietherapie. Zie het als een contactadvertentie waarmee we ont-regelen, ont-grenzen en ont-schotten. Er is dinsdag één uitzondering die de regel ‘Stadslandbouw = relatiebemiddeling’ bevestigd. Dat is de professor stadslandbouw van Wageningen-UR, Jan Willem van der Schans zelf. Hij hield een uiterst boeiend betoog over stadslandbouw. Bij hem werkt stadslandbouw als antirelatietherapie. Zijn vrouw en kids zijn helemaal klaar met dit fenomeen. Hij hoeft er thuis niet meer mee aan te komen. Ergo, hij zit in ‘’een clubje met louter vrouwen en dat geeft meer structuur en progressie dan de egos van mannen’’. Voor Jan Willem is stadslandbouw ook geen doel maar een middel. “Steden kun je niet voeden met stadslandbouw. Het is inspiratie en voeding voor vernieuwing.'’ Ik noem het relatietherapie vanwege het herstellen van verkokerde relaties, zie het maar eens vanuit het blikveld van de belastingbetaler, de hobbyist, en de werknemer. Dit systeem gaat volgens Van der Schans op de schop. En ik zie het ook, goed kijken. Deze transitie is er al. Hier en nu. Nieuwe zelfredzaamheid wordt beloond. Van der Schans pleit er voor om de pioniers geldelijk te waarderen.
  3. 3. Tot slot, het is ook voor een deel oude wijn in nieuwe zakken. De Triple P gedachte zit ook in het model van de studenten. People (praktisch wetenschappelijk), Planet (waarden, aarden en waarde) en Profit (transacties). In mijn ogen moeten die verruild worden door Passion Pride en Pleasure, want dat is wat deze studenten uitstralen. Samen waarde creëren en samen delen in die waarde. De studenten hebben mijn hart gestolen. ,Maak hier uw afspraak met een Brabants top model. Zes jonge kerels fier op het podium waarvan er drie daadwerkelijk gaan verdienen met modellen in stadslandbouw. Lef is het enkelvoud van leven. Ze doen het gewoon. We gaan van “likes” naar “loves”. HAS Hogeschool en Radboud Universiteit Nijmegen houden van deze boys. Stefan, Adriaan Rens, Daan en Wouter en Remi. Zes kerels die een model hebben en zijn. Strak in het pak. Eéntje begint al met stadslandbouw per 1 juli bij Philips. Zij (be)leven echt hun visie en misschien is dat wel het grootste Verdienmodel voor dat eigen nieuwe relatietherapiebureau in stadslandbouw: Het Kan Wel en Willen = Kunnen. Nil volentibus arduum. Roger Engelberts Lector Co-operatie en co-creatie HAS Hogeschool Het working paper ‘werken aan de waarden van stadslandbouw’ Is beschikbaar via http://Slideshare.com/NieuweBM www.nieuwebusinessmodellen.info Het onderzoek ‘nieuwe business modellen in stadslandbouw’ en seminar ‘werken aan de waarden van stadslandbouw’ zijn een initiatief van Radboud Universiteit Nijmegen, en HAS Hogeschool i.s.m. Pure Hubs en ZLTO, en mede mogelijk gemaakt door Interreg IVB en MVO loont.

×