Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
REGERING ENPARLEMENTWelke regering is de beste? Die regering die onsleert onszelf te regeren.Johann Wolfgang von Goethe (1...
BEGRIPPENRegering    Koningin en ministers.Kabinet    De ministers en staatssecretarissen.Ministerraad    De m...
MINISTERRAADDe ministerraad vormt het dagelijksebestuur van ons land.   Stellen wetsvoorstellen op.   Voeren besluit...
DE KONINGINDe koningin is ons formele staatshoofd.  Niet verantwoordelijk voor het beleid.  Symbolische functie  Ons...
TAKEN VAN DE KONINGINWat zijn de taken van de koningin? Plaatsen  van handtekening onder de  wetten. Voorlezen van d...
MINISTERSElke minister heeft een eigenbeleidsterrein.  Minister van financiën.  Minister van onderwijs.  Minister...
STAATSSECRETARISSENElke minister heeft 1 of 2staatssecretarissen  Dit zijn een soort onderministers, die  verantwoorde...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Regering en Parlement politiek

376 views

Published on

Maatschappijleer II, Regering en Parlement, mavo 4

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Regering en Parlement politiek

 1. 1. REGERING ENPARLEMENTWelke regering is de beste? Die regering die onsleert onszelf te regeren.Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)
 2. 2. BEGRIPPENRegering  Koningin en ministers.Kabinet  De ministers en staatssecretarissen.Ministerraad  De ministers.Parlement  Eerste en tweede kamer.
 3. 3. MINISTERRAADDe ministerraad vormt het dagelijksebestuur van ons land.  Stellen wetsvoorstellen op.  Voeren besluiten uit.  Geven een jaarbegroting.Ministers mogen geen lid zijn van hetparlement, anders zouden ze over zichzelfmoeten stemmen.Ministers hebben eigenlijk meer macht danhet parlement.  Het parlement geeft vaak alleen achteraf commentaar.
 4. 4. DE KONINGINDe koningin is ons formele staatshoofd. Niet verantwoordelijk voor het beleid. Symbolische functie Onschendbaar.Geheim van Huis den Bosch. Dit zijn de “geheime” adviezen die de koningin geeft. Soms lekken de adviezen uit.
 5. 5. TAKEN VAN DE KONINGINWat zijn de taken van de koningin? Plaatsen van handtekening onder de wetten. Voorlezen van de troonrede. Benoemen van ministers en (in)formateur. Regelmatig overleg voeren met minister-president over beleid.
 6. 6. MINISTERSElke minister heeft een eigenbeleidsterrein. Minister van financiën. Minister van onderwijs. Minister van gezondheidszorg.Ze hebben allemaal ambtenaren die voorhen werken. Ambtenaren bereiden wetsvoorstellen voor en geven adviezen.
 7. 7. STAATSSECRETARISSENElke minister heeft 1 of 2staatssecretarissen  Dit zijn een soort onderministers, die verantwoordelijk zijn voor een deel van het beleidsterrein van de minister.  Bijvoorbeeld: justitie / asielzoekers.  Zitten niet in de ministerraad maar mogen wel zelf in de 2de kamer het beleid verdedigen.

×