Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
EERSTE EN TWEEDE KAMERGeen regering kan lang zorgeloos zijn zondergeduchte oppositie.Benjamin Disraeli (1804-1881)
HET PARLEMENTWaar bestaat het parlement uit? De Eerste kamer en de Tweede kamer. Samen worden ze de statengeneraal  gen...
VERSCHIL TUSSEN DE KAMERSWat is het verschil tussen de eerste en tweedekamer? • Tweede Kamer           • Eerste ...
FRACTIESWat is een fractie? Een groep vertegenwoordigers van een  politieke partij in een gekozen orgaan.  Kan dus de...
PARTIJEN PARLEMENTWat is het verschil tussen regeringspartijen enoppositiepartijen?1.Regeringspartijen.     Partijen ...
TAKEN PARLEMENT  Wat zijn de twee belangrijkste taken van het parlement?  1. Medewetgeving.     Ministers maken me...
WETTENIn welke vier stappen wordt een wet gemaakt?  1. Stap 1 “de maak”    Een minster of een parlementslid maakt e...
TAAKVERDELINGTussen de drie bestuursniveau is een taakverdeling.Het Rijk bepaald in hoofdlijnen het beleid en verdeeld het...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Eerste en Tweede Kamer politiek

586 views

Published on

Maatschappijleer II Eerste en Tweede Kamer politiek mavo 4

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Eerste en Tweede Kamer politiek

 1. 1. EERSTE EN TWEEDE KAMERGeen regering kan lang zorgeloos zijn zondergeduchte oppositie.Benjamin Disraeli (1804-1881)
 2. 2. HET PARLEMENTWaar bestaat het parlement uit? De Eerste kamer en de Tweede kamer. Samen worden ze de statengeneraal genoemd.In het parlement zitten devolksvertegenwoordigers. Deze zijn direct of indirect door het volk gekozen.
 3. 3. VERSCHIL TUSSEN DE KAMERSWat is het verschil tussen de eerste en tweedekamer? • Tweede Kamer • Eerste Kamer – 150 leden. – 75 leden. – Beslist als eerste over de – Mag alleen wetten goed of wetten en mag deze afkeuren. afwijzen en veranderen. – Is belangrijker dan de 1ste kamer. • Meer discussie met ministers.
 4. 4. FRACTIESWat is een fractie? Een groep vertegenwoordigers van een politieke partij in een gekozen orgaan. Kan dus de tweede kamer zijn. Kan de gemeenteraad zijn. Kan ook de provinciale staten zijn.Fractievoorzitter staat aan het hoofd van de fractie.
 5. 5. PARTIJEN PARLEMENTWat is het verschil tussen regeringspartijen enoppositiepartijen?1.Regeringspartijen.  Partijen die in de regering zitten.1.Oppositiepartijen.  Alle partijen in het parlement die niet in de regering zitten.
 6. 6. TAKEN PARLEMENT Wat zijn de twee belangrijkste taken van het parlement? 1. Medewetgeving.  Ministers maken meeste wetsvoorstellen.  Parlement moet voorstellen goed keuren. 2. Controle ministers.  Kamerleden stellen vragen aan ministers en geven kritiek.
 7. 7. WETTENIn welke vier stappen wordt een wet gemaakt? 1. Stap 1 “de maak” Een minster of een parlementslid maakt een wet. Dit noemen we een wetsvoorstel. 1. Stap 2: de “keuring deel 1” Eerst wordt het wetsvoorstel in de 2de Kamer behandeld. Deze kan het voorstel:  Afkeuren: het voorstel gaat dan niet door.  Goedkeuren: het voorstel gaat naar de 1ste Kamer. 1. Stap 3: de “keuring deel 2” Het wetsvoorstel wordt besproken in de 1ste Kamer. Deze kunnen het:  Afkeuren: het voorstel gaat dan terug naar de 2de kamer.  Goedkeuren: de Wet wordt aangenomen. 1. Stap 4: handtekening Om de wet definitief te maken, zet de Koningin haar handtekening onder de wet. Dit is de laatste stap van het maken van een wet. Nu is de wet geldig! En moet deze worden uitgevoerd.
 8. 8. TAAKVERDELINGTussen de drie bestuursniveau is een taakverdeling.Het Rijk bepaald in hoofdlijnen het beleid en verdeeld hetgeld over de provincies en gemeente.  Zij hebben daardoor de meeste macht.Burgers hebben zelf het meeste te maken met degemeente.  Paspoort ophalen, vergunningen etc.

×