Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Soalan niat ihram

378 views

Published on

Soalan Niat Ihram terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bahagian A (aneka pilihan), bahagian B (betul/salah) dan bahagian C (silang kata)

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Soalan niat ihram

 1. 1. SOALAN NIAT IHRAM BAHAGIAN1 (ANEKA PILIHAN, BAHAGIAN 2 (BETUL SALAH) DAN BAHAGIAN 3 (TERBUKA/ SILANG KATA)
 2. 2. BAHAGIAN 1 SOALAN ANEKA PILIHAN
 3. 3. 1. Apakah pengertian niat ihram? A) berniat menunaikan haji atau umrah secara berasingan atau kedua-duanya sekali. B) berniat menunaikan umrah secara berasingan dengan haji. C) berniat menunaikan haji secara berasingan dengan umrah. D) berniat menunaikan haji secara berasingan dengan umrah di Miqat Makani.
 4. 4. 2. Dimanakah kita perlu niat ihram haji? A) Di Miqat setelah memakai ihram. B) Di Mina setelah memakai ihram. C) di Muzdalifah setelah memakai ihram. D) di Madinah setelah memakai ihram.
 5. 5. 3. Antara berikut yang manakah niat haji dan umrah secara bersama? نويت الحج وأحرمت به لله تعالى a) نويت المرة وأحرمت بها لله تعالى B) نويت الحج والعمرة أحرمت بهما لله تعالى c) نويت العمرة أحرمت بهما لله تعالى D)
 6. 6. 4. Antara berikut yang manakah lafaz niat ihram umrah berasingan daripada haji? a) نويت الحج وأحرمت به لله تعالى B) نويت العمرة وأحرمت بها لله تعالى c) نوالحج والعمرة ةأحرمت بهما لله تعالى D) نويت العمرة أحرمت بهما لله تعالى
 7. 7. 5. Antara berikut, yang manakah niat ihram haji berasingan dari umrah? a) نويت الحج وأحرمت به لله تعالى B) نويت المرة وأحرمت بها لله تعالى c) نوالحج والعمرة ةأحرمت بهما لله تعالى D) نويت العمرة أحرمت بهما لله تعالى
 8. 8. 7. Di manakah tempat untuk kita niat ihram? A) Yalamlam atau Qarnul manazil B) di Mina C) Di madinah D) Di Muzdalifah
 9. 9. 8. Bilakah masa untuk berniat ihram? A) Sebelum terbit fajar 9 Zulhijjah. B) Selepas terbenam matahari 9 Zulhijjah. C) Sebelum gelincir matahari 9 Zulhijjah. D) Sebelum terbit fajar 10 Zulhijjah
 10. 10. 9. Apakah perkara sunat yang boleh dilakukan sebelum berniat ihram? A) mengerat kuku, memakai pakaian ihram puteh, mandi sunat ihram, dan sembahyang sunat ihram. B) mengerat kuku, memakai pakaian ihram hitam, mandi sunat ihram, dan sembahyang sunat ihram. C) mengerat kuku, memakai pakaian ihram puteh, mandi wajib, dan sembahyang sunat ihram. D) mengerat kuku, saie, memakai pakaian ihram puteh, mandi wajib, dan sembahyang sunat ihram.
 11. 11. 10. Apakah perkara sunat yang boleh dilakukan semasa ingin berniat ihram? A) bercakap benda lagha, berwuduk, berzikir, bertalbiah, ber doa dan membaca al quran. B) elak dari berbual kosong, berwuduk, berzikir, bertalbiah, ber doa dan membaca al quran. C) berwuduk, berzikir, bercukur, saie, bertalbiah, ber doa dan membaca al quran. D) berwuduk, berzikir, bercukur, bertalbiah, ber doa dan membaca al quran.
 12. 12. 11. Apakah hukum tidak berniat ihram? A) Haram B) Tidak sah C) Makruh D) Sunat
 13. 13. BAHAGIAN 2 SOALAN BETUL SALAH
 14. 14. TANDAKAN (/)PADA JAWAPAN YANG BETUL DAN (X) PADA YANG SALAH BIL SOALAN (/)(X) Niat ihram ialah berniat menunaikan haji atau umrah secara berasingan atau kedua-duanya sekali. Ihram ialah mengharamkan atas dirinya segala yang diihramkan semasa ihram. 1 2 Terdapat 4 jenis niat ihram Lafaz niat haji yang dilaksanakan secara berasingan dari umrah ialah نويت الحج وأحرمت به لله تعالى 3 Lafaz niat umrah yang dilaksanakan secara berasingan dari haji ialah نويت الحج وأحرمت به لله تعالى 4 Lafaz niat haji dan umrah yang dilakukan secara bersama ialah نوالحج والعمرة ةأحرمت بهما لله تعالى 5 6 Yalamlam atau qarnul Manazil adalah tempat untuk kita berniat ihram 7 Masa berniat ihram adalah sebelum gelincir matahari 9 Zulhijjah bercakap benda lagha, berwuduk, berzikir, bertalbiah, ber doa dan membaca al quran adalah sunat ihram. 8
 15. 15. BIL SOALAN (/)(X) Niat ihram ialah berniat menunaikan haji atau umrah secara berasingan atau / kedua-duanya sekali. Ihram ialah mengharamkan atas dirinya segala yang diihramkan semasa ihram. 1 2 Terdapat 4 jenis niat ihram X Lafaz niat haji yang dilaksanakan secara berasingan dari umrah ialah / نويت الحج وأحرمت به لله تعالى 3 Lafaz niat umrah yang dilaksanakan secara berasingan dari haji ialah X نويت الحج وأحرمت به لله تعالى 4 Lafaz niat haji dan umrah yang dilakukan secara bersama ialah / نويت الحج والعمرة ةأحرمت بهما لله تعالى 5 6 Yalamlam atau Qarnul Manazil adalah tempat untuk kita berniat ihram / 7 Masa berniat ihram adalah sebelum gelincir matahari 9 Zulhijjah / Bercakap benda lagha, berwuduk, berzikir, bertalbiah, ber doa dan membaca al X quran adalah sunat ihram. 8 JAWAPAN
 16. 16. BAHAGIAN 3 SOALAN TERBUKA/ SILANG KATA
 17. 17. 2. 1. 4. 3. SOALAN: 1) Di manakah tempat untuk kita niat ihram? 2) Apakah perkara sunat yang boleh dilakukan sebelum berniat ihram? 3) Apakah perkara sunat yang boleh dilakukan semasa ingin berniat ihram? 4. MELINTANG) Apakah hukum tidak berniat ihram? 4. MENEGAK) Berapakah jenis niat haji dan umrah?
 18. 18. SOALAN: 1) Di manakah tempat untuk kita niat ihram? 2) Apakah perkara sunat yang boleh dilakukan sebelum berniat ihram? 3) Apakah perkara sunat yang boleh dilakukan semasa ingin berniat ihram? 4. MELINTANG) Apakah hukum tidak berniat ihram? 4. MENEGAK) Berapakah jenis niat haji dan umrah? 2. B E 1. Q 4. I D A K S A H T R W I R U G N 3. D O A U U L K M A N A Z I L JAWAPAN:

×