Google Analytics

417 views

Published on

Social Media Workshop voor starters. Gegeven door Stefan Rooyackers op de startersdag 23 november 2011 in Rosmalen - Nederland

Social Media Workshop
23 november, Rosmalen
Stefan Rooyackers spreekt voor een grote groep starters op de startersdag in Rosmalen over Social Media.
Stefan Rooyackers is directeur van Internet Marketing Nederland die onder andere de volgende social media websites hebben
1. http://www.nederlandinternet.nl – platform met vraag en aanbod social media producten en diensten
2. http://www.crowdhypotheek – Hier worden hypotheken verkocht zonder bank maar met spaarders alles via notaris en kadaster.
3. http://www.letsusconnect.net – een schil om Facebook en LinkedIn heen om snel vrienden en connecties te krijgen in je eigen land en sector.
Door de opkomst van social media stijgt de macht van de klanten c.q. het volk. De klant is niet langer alleen koning maar kan zich als dictator opstellen. Grote ondernemingen weten dit en monitoren de social media platforms en trachten klanten als kleine brandjes in de kiem te smoren. Het volk is immers via social media in staat om niet alleen regelingen te laten vallen maar ook bedrijven. Groot en klein.
Social media komt uit Amerika opzetten en is daar een rage. Je kunt niet meer zonder. Goede social media consultants zijn onbetaalbaar. In Europa is het nog niet zo ver. Echter er is toch een reden om vandaag al te beginnen met social media. De integratie tussen google.nl (SEO) en social media gaat er voor zorgen dat je straks simpelweg geen bezoekers meer krijgt van Google als je niet actief bent op social media. Een filmpje van Google toont dit aan. De opkomt van Google + zal dit alleen nog maar versnellen. Het wordt dan nog lastiger om in de top 10 van Google te komen. Immers je moet dan meer Likes / +1 / Share etc hebben dan de top 10 sites. Deze krijgen echter gratis veel bezoekers van Google en dus zullen daar de likes etc snel stijgen zodat ze nog steviger in de top 10 staan.
Is social media complex?
Ik wil eerst al degene die roepen “Maak even een Twitter account aan en je zit op social media” wakker schudden. Er zijn meer dan 100.000 social media platforms verdeeld over landen en doelgroepen. Daarnaast bestaat het social media uit meerdere vakgebieden zoals microbloggen, video marketing, livestream, livecast bookmarken, fora en sociale netwerken.
Desondanks hoeft social media niet zo complex te zijn. Voorwaarde is dat je weet wat je wilt bereiken.

Wat kan ik bereiken met Social Media?
In feite moet dit een afgeleide zijn van je businessplan, marketingplan en internetmarketingplan. Maar in 50% van alle gevallen gaan bedrijven social media bedrijven zonder een plan. Dit kan goed gaan. Het is in ieder geval wel beter om iets op papier te zetten. Bij een grotere organisatie zullen de doelstellingen per afdeling verschillend zijn, en dus de instrumenten om dit te realiseren.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
417
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Welkomstwoord
 • Welke vragen kun je als ondernemer beantwoorden met Google Analytics?
 • Samenvatting van de belangrijkste statistieken, in te delen naar eigen wensen
 • Statistieken van de afgelopen maand worden standaard getoond
 • Statistieken van verschillende maanden kunnen met elkaar vergeleken worden.
 • Google Analytics is opgebouwd uit verschillende rapportages verdeeld over diverse onderwerpen. Ieder onderwerp geeft antwoord op een specifieke vraag. Ieder rapport is te downloaden als pdf of in excel en kan periodiek verstuurd worden.
 • Kaartoverlay, hierin kan je zien waar de bezoekers vandaan komen
 • Onder verkeersbronnen vindt u een overzicht van de manieren waarop mensen uw website hebben bereikt. Het sterke van Google Analytics is dat u hier voor iedere bron weer de basisstatistieken voor de betreffende bezoekers kunt zien.
 • Onder inhoud kunt u bijvoorbeeld kijken hoe mensen door uw website heen klikken. Per pagina kunt u zien hoe bezoekers er zijn gekomen en waar ze vervolgens heen zijn gegaan.
 • Wat maakt een bezoeker waardevoller dan de gemiddeld bezoeker? Grotere kans op toekomstige aankoop.
 • Als webshopeigenaar probeer je een bepaalde behoefte bij je gebruikers te benutten, maar hoe weet je waar je bezoeker daadwerkelijk naar op zoek is? Hier zijn een aantal hulpmiddelen voor die ik zal toelichten.
 • Als webshopeigenaar probeer je een bepaalde behoefte bij je gebruikers te benutten, maar hoe weet je waar je bezoeker daadwerkelijk naar op zoek is? Hier zijn een aantal hulpmiddelen voor die ik zal toelichten.
 • Met de analyse op pagina kunt u exact zien hoe bezoekers door uw webshop navigeren. U ziet waar mensen vanaf deze pagina naar toe zijn gegaan. Zo kunt u zien dat de meeste bezoekers op zoek zijn naar blazers en overhemden terwijl de accessoires weinig bezoekers trekken. Je weet dus welke productgroepen extra aandacht moeten krijgen op de homepagina en welke minder.
 • Als webshopeigenaar probeer je een bepaalde behoefte bij je gebruikers te benutten, maar hoe weet je waar je bezoeker daadwerkelijk naar op zoek is? Hier zijn een aantal hulpmiddelen voor die ik zal toelichten.
 • Niet alle bezoekers komen via de homepagina binnen, door te kijken naar de belangrijkste inhoud kunt u ontdekken welke pagina’s over het geheel het populairst zijn.
 • Daarnaast is het mogelijk om per bekeken pagina de $-index te bekijken. Deze geeft de gemiddelde opbrengstwaarde per weergave van de pagina aan. Hiervoor is integratie van de e-commerce module in Google Analytics noodzakelijk, deze zal later besproken worden. Met deze $-index kunt u de waarde van iedere pagina binnen uw website bepalen en daarmee zien welke informatie het meest bijdraagt aan de omzet van uw webshop.
 • Als webshopeigenaar probeer je een bepaalde behoefte bij je gebruikers te benutten, maar hoe weet je waar je bezoeker daadwerkelijk naar op zoek is? Hier zijn een aantal hulpmiddelen voor die ik zal toelichten.
 • Heeft u een zoekmachine binnen uw website dan kunt u in Google Analytics meten waar naar gezocht wordt binnen uw website. Daarnaast kunt u ook meten of mensen hun zoekopdracht verfijnen, hoeveel pagina’s ze na het zoeken bekijken en of ze doelen bereiken die u wilt dat ze bereiken.
 • Als webshopeigenaar probeer je een bepaalde behoefte bij je gebruikers te benutten, maar hoe weet je waar je bezoeker daadwerkelijk naar op zoek is? Hier zijn een aantal hulpmiddelen voor die ik zal toelichten.
 • Om te weten te komen wat je bezoekers daadwerkelijk bestellen in uw webshop kunt u de e-commerce module voor Google Analytics. Dit is een technisch verhaal waar ik nu niet op in zal gaan. De e-commerce module is een must voor webshops die web analytics goed in willen inzetten. Deze module biedt inzicht in conversiepercentages, transactie, aantallen verkochte producten en de gemiddelde bestelwaarde.
 • Het sterke van de e-commerce module is dat deze informatie ook geïntegreerd wordt in vrijwel alle andere rapportages in Google Analytics. Deze gegevens zijn bereikbaar in het e-commerce tabblad binnen de rapportage waar u zich bevindt. Zo kunt u de opbrengst, transacties etc. bekijken per verkeersbron.
 • U kunt ook de gemiddelde bestelwaarde per plaats meten.
 • Voorbeeld van hoe het bedrijf ‘de kookfabriek’ Google Analytics toepast.
 • Google Analytics

  1. 1. www.NederlandInternet.nl Google Analytics www.NederlandInternet.nl
  2. 2. www.NederlandInternet.nl Analytics Objectief vastleggen, meten, rapporteren en analyseren van kwantitatieve internet data met als doel het verbeteren van websites en van de online communicatie. Google Analytics Wat is Analytics? Wat is analytics?
  3. 3. www.NederlandInternet.nl METEN = WETEN GRATIS Google Analytics Waarom? Waarom? Analytics
  4. 4. www.NederlandInternet.nl Waar raak ik bezoekers kwijt? Hoe krijg ik meer kwalitatieve bezoekers? Waar komen mijn verkopen vandaan? Wat doen bezoekers op mijn website? Op welke zoekwoorden wordt mijn site gevonden? Waarom web analytics? Wat levert mijn site eigenlijk op? Google Analytics
  5. 5. www.NederlandInternet.nlAccount aanmaken Google Analytics
  6. 6. www.NederlandInternet.nl
  7. 7. www.NederlandInternet.nl
  8. 8. www.NederlandInternet.nl
  9. 9. www.NederlandInternet.nl Welke veranderingen zijn er in het bezoekersgedrag? Welke bezoekers komen er in mijn webshop? Hoe komen bezoekers bij mijn webshop? Welke pagina’s bekijken mijn bezoekers? Welke doelen bereiken mijn bezoekers? Wat bestellen mijn bezoekers? Wat wil ik nog meer weten?
  10. 10. www.NederlandInternet.nl Waar komen de bezoekers vandaan?
  11. 11. www.NederlandInternet.nl Hoe komen bezoekers op mijn website? Verkeersbronnen Google Analytics
  12. 12. www.NederlandInternet.nl Hoe klikken mensen door mijn website? Inhoud Google Analytics
  13. 13. www.NederlandInternet.nlDoelen Welke handelingen maken bezoekers, waardevolle bezoekers? • Aankopen, maar ook:  Inschrijven voor nieuwsbrief  Korting aanvragen  Mail-a-friend versturen  Account aanmaken Google Analytics
  14. 14. www.NederlandInternet.nl Hulpmiddelen: • Analyse op pagina • Belangrijkste inhoud • Site search • Wat kopen je bezoekers? Wat zoeken je bezoekers? Google Analytics
  15. 15. www.NederlandInternet.nlWat zoeken je bezoekers? Google Analytics Hulpmiddelen: • Analyse op pagina
  16. 16. www.NederlandInternet.nl Hoe navigeren ze door je webshop?
  17. 17. www.NederlandInternet.nl Hulpmiddelen: • Analyse op pagina • Belangrijkste inhoud Wat zoeken je bezoekers? Google Analytics
  18. 18. www.NederlandInternet.nl Welke pagina’s worden het meest bekeken? Belangrijkste inhoud Google Analytics
  19. 19. www.NederlandInternet.nl $-index = de gemiddelde opbrengstwaarde per weergave van de pagina Welke pagina’s worden het meest bekeken? Google Analytics Belangrijkste inhoud
  20. 20. www.NederlandInternet.nl Hulpmiddelen: • Analyse op pagina • Belangrijkste inhoud • Site search Wat zoeken je bezoekers? Google Analytics
  21. 21. www.NederlandInternet.nlSite search Google Analytics Waar wordt naar gezocht binnen je website?
  22. 22. www.NederlandInternet.nl Hulpmiddelen: • Analyse op pagina • Belangrijkste inhoud • Site search • Wat kopen je bezoekers? Wat zoeken je bezoekers? Google Analytics
  23. 23. www.NederlandInternet.nl E-commerce module implementeren (technisch) Wat kopen je bezoekers? Google Analytics
  24. 24. www.NederlandInternet.nl E-commerce module
  25. 25. www.NederlandInternet.nl Gemiddelde bestelwaarde per plaats Google Analytics E-commerce module
  26. 26. www.NederlandInternet.nl Waarom kopen bezoekers niet? Doeltrechter
  27. 27. www.NederlandInternet.nl Veel afhakers Waarom kopen bezoekers niet? Doeltrechter
  28. 28. www.NederlandInternet.nl Waarom kopen bezoekers niet? Doeltrechter In de laatste stap worden de verzendkosten pas opgeteld
  29. 29. www.NederlandInternet.nl Google Analytics Analytics pakketten Gratis Gebruiksvriendelijk Uit te breiden naar ieders wensen E-commerce module voor webshops
  30. 30. www.NederlandInternet.nlGoogle Analytics Google Analytics
  31. 31. www.NederlandInternet.nl  Filter je eigen IP-adres uit de statistieken  Ontdek knelpunten met weigeringspercentages  Ontdek kansen met zoekwoorden  Kijk een dag vooruit  Identificeer dode pagina's  Identificeer (link)partners  Koppel Social Media aan Analytics  Gebruik de Google Analytics app  Google Analytics Real Time Google Analytics Analytics tips
  32. 32. www.NederlandInternet.nl Google Analytics Analytics video

  ×