Recull fitxes 3r eso c

3,066 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,066
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
70
Actions
Shares
0
Downloads
68
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Recull fitxes 3r eso c

 1. 1. FITXA Nº1 LA COMPLEXITAT DE LA VIDA EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes a partir de les explicacions del teu professor i els apunts del teu llibre digital. Recorda que aquestes preguntes t’ajudaran a preparar‐te l’examen del tema: 1. Per quins components estan formades les molècules? 2. Escriu el nom de 5 elements químics diferents que siguin importants per a la vida. Explica perquè són importants. 3. Quin és el nivell organitzatiu més petit de vida? Perquè? 4. Busca 5 exemples diferents de cèl∙lules i explica quina funció desenvolupen dins del cos humà 5. Tria un teixit del cos humà i explica on es troba, la seva funció i quines cèl∙lules el formen 6. Busca un aparell o sistema del cos humà i detalla els seus òrgans principals i explica‐hi la funció que allí s’hi realitza. 7. Relaciona els conceptes del grup A amb els conceptes del grup B: A: molècula, cèl•lula, teixit, òrgan, sistema B: hepatòcit, glucosa, endocrí, cervell, pàncrees, circulatori, limfòcit, cartílag, proteïna, aigua, limfa, melsa, ossi, lípid 8. Defineix els següents conceptes: pluricel∙lular, biosfera, biocenosi, ecosistema
 2. 2. FITXA Nº2 L’ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes a partir de les explicacions del teu professor i els apunts del teu llibre digital. Recorda que aquestes preguntes t’ajudaran a preparar‐te l’examen del tema: 1. De què estan formats el teixits? 2. Quins 4 grups de teixits diferents existeixen en el cos humà? 3. Quina funció fa el teixit epitelial? 4. Quin teixits sostenen l’estructura del cos? 5. Completa utilitzant en el lloc que toqui les paraules: ossi, cartilaginós, líquid, filtració, excreció a) Les orelles estan formades per teixit conjuntiu.................... b) En el ronyó trobem un teixit epitelial amb la funció .................... c) La sang és un exemple de teixit.......................... d) Els tendons s’uneixen al teixit.......................... e) Les glàndules de la suor tenen una funció ............................... 6. Quins tipus cel∙lulars trobem en el Sistema Nerviós? Per què són tan diferents? 7. Quins tipus de teixit muscular coneixes? 8. Classifica els segons òrgans segons si tenen teixit muscular esquelètic, llis o cardíac: estómac, cor, quatríceps, venes, esòfag, llengua, bessons, bufeta orinària
 3. 3. FITXA Nº3 LA NUTRICIÓ EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes a partir de les explicacions del teu professor i els apunts del teu llibre digital. Recorda que aquestes preguntes t’ajudaran a preparar‐te l’examen del tema: 1. Relaciona cada nutrient amb la seva funció o funcions en l’organisme: Glúcids Proteïnes Control Minerals Creixement Vitamines Energia Lípids 2. Completa: a) _______________ són la font d’energia més important de les cèl∙lules b) ___________________ es troben als ossos c) ______________ refrigera el cos d) ________________ són les substàncies que les cèl∙lules necessiten per viure e) _________________ ajuden a desenvolupar correctament les funcions del cos f) ________________ formen part de l’estructura de les cèl∙lules 3. Quina diferència hi ha entre nutrició i alimentació? 4. Quins factors poden interferir en una correcta alimentació 5. Què és la fibra? 6. Quina diferència hi ha entre l’energia a curt i a llarg plaç?
 4. 4. FITXA Nº4 EL CONSUM DELS ALIMENTS EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes a partir de les explicacions del teu professor i els apunts del teu llibre digital. Recorda que aquestes preguntes t’ajudaran a preparar‐te l’examen del tema: 1. Què ha de contenir una dieta equilibrada? 2. Busca una imatge de la piràmide dels aliments 3. Digues quins set grups d’aliments cal prendre diàriament per seguir una dieta sana. 4. Relaciona cada aliment del grup A amb la seva denominació del grup B Grup A: iogurt, taronja, avellanes, coliflor, meló, truita de riu, patates, nous, arròs, carn de xai, calamars, cebes, mantega, formatge, enciam, pollastre, espinacs, tomàquets Grup B: 1.productes làctics, 2.productes càrnics, ous i peix, 3. Llegums, tubercles i fruits secs, 4.verdures i hortalisses, 5.fruites, 6.pa, pasta, cereals i sucre, 7.greixos 5. Quina funció té la fibra vegetal en la nostra dieta? 6. Quines conseqüències pot tenir una alimentació incorrecte durant la infància i l’adolescència?
 5. 5. FITXA Nº5 LA CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS EXERCICIS Les tècniques de conservació dels aliments permeten mantenir‐ne les propietats i eviten que es facin malbé. Cal que contestis a les següents preguntes a partir de les explicacions del teu professor i els apunts del teu llibre digital. Recorda que aquestes preguntes t’ajudaran a preparar‐te l’examen del tema: 1. Troba 8 tècniques diferents de conservació dels aliments i explica el seu funcionament. 2. Quins beneficis ens aporten les tècniques de conservació? 3. Quins perjudicis o alteracions provoquen aquestes tècniques en la qualitat dels aliments? 4. Quina diferència hi ha entre esterilitzar i pasteuritzar un aliment. Posa un exemple. 5. Quins microbis poden alterar els aliments? 6. Existeixen microbis que per contra ens ajudin a obtenir aliments? 7. Què són els additius?
 6. 6. FITXA Nº6 LES MALALTIES D’ORIGEN ALIMENTARI EXERCICIS Les principals malalties d’origen alimentari són l’arteriosclerosi, l’obesitat, l’anorèxia nerviosa i la bulímia. Cal que contestis a les següents preguntes a partir de les explicacions del teu professor i els apunts del teu llibre digital. Recorda que aquestes preguntes t’ajudaran a preparar‐te l’examen del tema: 1. Què és el colesterol? 2. Quina malaltia pot provocar l’excés de colesterol dins l’organisme? 3. De quines formes podem controlar‐lo? 4. Quins factors poden provocar sobrepès? 5. Quines malalties poden tenir l’origen en l’obesitat? 6. Què és l’anorèxia nerviosa? 7. Què és la bulímia? 8. Quin comportament tenen les persones que pateixen anorèxia i bulímia?
 7. 7. FITXA Nº7 L’APARELL DIGESTIU EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes a partir de les explicacions del teu professor i els apunts del teu llibre digital. Recorda que aquestes preguntes t’ajudaran a preparar‐te l’examen del tema: 1. Quines dues parts formen l’aparell digestiu i quins òrgans s’hi troben? 2. Busca una imatge d’internet on es visualitzin tots els seus òrgans 3. Per què el tub digestiu té esfínters? 4. La musculatura del tub digestiu és llisa, per què? 5. Ordena els següents òrgans depenent de si fan la digestió o l’absorció dels nutrients: llengua, pàncrees, colon, duodè, pàncrees, estómac, glàndules salivals, jejú, boca, ili 6. Què és l’úlcera d’estómac? 7. Quins òrgans fabriquen enzims digestius?
 8. 8. FITXA Nº8 Busca el nom de cada part anatòmica i descriu la seva funció
 9. 9. FITXA Nº 9 L’APARELL RESPIRATORI EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes a partir de les explicacions del teu professor i els apunts del teu llibre digital. Recorda que aquestes preguntes t’ajudaran a preparar‐te l’examen del tema: 1. On es produeix la respiració pulmonar i en què consisteix? 2. On es produeix la respiració cel∙lular i en què consisteix? 3. Anomena totes les parts anatòmiques per on passa l’aire durant la inspiració. 4. Per què és millor inspirar pel nas que per la boca? 5. Com es produeix la veu? 6. Busca un dibuix i assenyala totes les parts anatòmiques de les vies respiratòries 7. Quina diferència hi ha entre la respiració pulmonar i la ventilació pulmonar? 8. Quina funció tenen els alvèols pulmonars?
 10. 10. FITXA Nº10 Busca el nom de cada part anatòmica i descriu la seva funció
 11. 11. FITXA Nº11 LA SANG I L’APARELL CIRCULATORI EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes a partir de les explicacions del teu professor i els apunts del teu llibre digital. Recorda que aquestes preguntes t’ajudaran a preparar‐te l’examen del tema: 1. Quines substàncies componen la sang? I el plasma? 2. Quins vasos sanguinis té el cos humà? Com es diferencien entre ells? 3. Quan pintem un vas sanguini de color vermell, què volem indicar? I de color blau? 4. Per a què serveixen les vàlvules? 5. Quin recorregut segueix la sang per dins del cor?
 12. 12. 6. Pinta amb vermell o blau la circulació de la sang i diferencia la circulació pulmonar de la circulació sistèmica. 7. Busca el nom de cada part anatòmica del cor
 13. 13. FITXA Nº12 L’APARELL EXCRETOR EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes a partir de les explicacions del teu professor i els apunts del teu llibre digital. Recorda que aquestes preguntes t’ajudaran a preparar‐te l’examen del tema: 1. Quins teixits, òrgans i aparells intervenen en la funció d’excreció 2. Quines parts anatòmiques té un ronyó? 3. Quin mecanisme fa servir el ronyó per netejar la sang? 4. Què són els càlculs renals? 5. Què és la insuficiència renal? Per a què serveix l’hemodiàlisi?
 14. 14. FITXA Nº13 LA FUNCIÓ DE RELACIÓ EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes i enviïs aquesta fitxa per correu electrònic a la bústia: naturaenviu@apicesteve.cat 1. Per a què serveix la funció de relació? 2. Qui és l’encarregat de percebre els estímuls? Qui procesa la informació? Qui realitza l’acció de resposta? 3. Quines diferències tenen el sistema nerviós i l’endocrí? 4. Com s’anomena la cèl∙lula nerviosa? Quines parts té? 5. Quins tipus de neurones coneixes? 6. Com es produeix la conducció nerviosa? 7. Què és una sinapsi? 8. Quines parts formen l’encèfal i quines funcions realitzen? 9. Per què tenim un sistema nerviós autònom? Com s’organitza i funciona? 10.Què és una hormona? Qui la fabrica? A on va? Qui la transporta?
 15. 15. FITXA Nº14 EL SISTEMA NERVIÓS EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes i enviïs aquesta fitxa per correu electrònic a la bústia: naturaenviu@apicesteve.cat 1. Completa els següents dibuixos:
 16. 16. FITXA Nº15 L’APARELL REPRODUCTOR EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes a partir de les explicacions del teu professor i els apunts del teu llibre digital. Recorda que aquestes preguntes t’ajudaran a preparar‐te l’examen del tema: 1. Quina diferència hi ha entre reproducció asexual i sexual? 2. Què és l’adolescència? 3. Quins caràcters sexuals secundaris coneixes? 4. Posa nom a l’anatomia de l’aparell reproductor femení: 5. Explica el cicle menstrual 6. Posa nom a l’anatomia de l’aparell reproductor masculí: 7. Diferències i semblances entre l’òvul i l’espermatozoide
 17. 17. 8. Com es produeix l’erecció?
 18. 18. FITXA Nº16 ELS ANTICONCEPTIUS I LA GESTACIÓ EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes i enviïs aquesta fitxa per correu electrònic a la bústia: naturaenviu@apicesteve.cat 1. Com es realitza la fecundació de l’òvul? 2. Com i per què s’implanta l’embrió dins de l´úter? 3. Quina funció té la placenta i el cordó umbilical? 4. Què és l’amni? 5. Quines proves prenatals es fan a les dones embarassades? 6. Quines fases té el part? 7. Com funciona la lactància? 8. Quins mètodes anticonceptius són de barrera? Eviten tots la sida? 9. Com funcionen les pastilles anticonceptives? La pastilla de l’endemà és un anticonceptiu?
 19. 19. FITXA Nº17 LA DINÀMICA EXTERNA DEL PLANETA EXERCICIS Cal que contestis a les següents preguntes a partir de les explicacions del teu professor i els apunts del teu llibre digital. Recorda que aquestes preguntes t’ajudaran a preparar‐te l’examen del tema: 1. Com canvia el relleu? 2. Classifica els agents geològics externs. Posa un exemple de cada 3. Què és i tipus de meteoritzacions? 4. Què és la successió ecològica? 5. Què són les plantes pioneres? 6. Per a què serveix la topografia? 7. Com s’interpreta un mapa? 8. Elabora un perfil topogràfic

×