Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

от мияч на чинии до милионер

1,484 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

от мияч на чинии до милионер

 1. 1. „От мияч на чинии до милионер“
 2. 2. В моя случай тази поговорка е 100% валидна. Отраснал съм във Вреден, едно малко село в Германия, син на работническо семейство със седем деца. Детството ми не е било винаги леко. Моите родители бяха винаги на работа и нямаха време да се интересуват какво прави техният син по цял ден. За училище не ми оставаше много време. Училището и домашните никога не бяха тема на разговор у дома и аз толкова и ги и правех.
 3. 3. Така, прекарвах голяма част от дните си по футболните игрища, по дърветата и скитайки из горите около родното ми място. Едно беше обаче много важно за моите родители – да бъда винаги честен и усърден човек.
 4. 4. Моите учители от своя страна се бяха отчаяли от мен. Аз не бях глупаво дете, но първият срок на всяка учебна година получавах предимно двойки и във втория трябваше да дам малко газ, да бъда по-прилежен в занятията, до толкова, че да мога да премина в следващата година.
 5. 5. Изказванията на моите учители, че от мен нищо няма да излезе, обаче толкова ме разпалваха и ме мотивираха, че още тогава си поставих цел да направя нещо от живота си. Всъщност ученето, само по себе си, не беше проблем, но предметите като биология и физика ми бяха много, много скучни. Бих предпочел да имахме предмети като Английски, Работа в екип и Целеполагане.
 6. 6. За мен стана ясно, че истинският живот започва едва след училището и така в края на девети клас заключих, че класните работи и контролните са ми достатъчни и че ми е стига толкова ходенето на училище.
 7. 7. Аз започнах стажантски курс за машинен оператор в една текстилна фабрика, който завърших с 87 точки (от 100, което се равнява на мн. добър). Беше най-гадната работа, която човек може да си представи. Първи смени. Втори смени. Нощни смени. Ден да мине, друг да дойде... все същата програма в едно смрадливо и задушно хале, където дневната светлина беше оскъдна, а шумът беше такъв, че всеки, който се задържаше повече от няколко години неизбежно получаваше някакъв проблем със слуха.
 8. 8. Много бързо ми стана ясно, че колкото и добре да си върша работата през следващите 30- 40 години нищо няма да се промени.
 9. 9. След една сериозна автомобилна катастрофа задлъжнях със 70 000 марки. Хелмут Венкер, един колега по това време ми разказа за LR. Той ми каза, че след като имам толкова задължения със сигурност се интересувам от допълнителен доход. Първоначално се разсмях на всичко, но в последствие идеята да изкарвам по 1000 марки допълнително всеки месец много ме запали.
 10. 10. Моите родители бяха обаче твърдо против една такава работа. „Какво ще излезе от това? Ще тропаш от врата на врата и ще продаваш парфюми ли? – силно се възмущаваше баща ми. – Трябва да се ожениш и да се задомиш вече! Ако направиш това, ти вече не си мой син! Ти си срам за нашето семейство!” – каза един ден гневно баща ми.
 11. 11. Но аз не го послушах и започнах да правя тайно моят LR бизнес. Тогавашното включване струваше 650 марки, но аз се включих с 2000, защото исках от самото начало да имам куфара с гримове. След като посетих един стартов семинар, за мен стана ясно - LR и MLM- браншът бяха нещо уникално и ново.
 12. 12. За съжаление аз загубих 3 години, защото нямах собствено мнение. По това време все още се вслушвах твърде често в мнението на мои приятели, роднини и познати, които ми казваха, че тоя бизнес няма как да стане.
 13. 13. Получавах и много „съчувствие” в изречения като „И на теб ли ти промиха мозъка?” или „Хайде стига бе, ако беше толкова лесно всеки щеше да го прави” и тн. Но както и да е, след 3 години при мен нещо изщрака, аз спрях да играя футбол през свободното си време и се посветих изцяло на моята LR -кариера.
 14. 14. Посещавах всички семинари, които се организираха. Въпреки работата ми на смени, аз всеки ден провеждах по една среща. Много бързо разбрах, че истинските пари са в изграждането на организация.
 15. 15. След като първите ми успехи станаха видими – например новата ми кола – дойде също и завистта и изумлението на някои, но на тях това им и остана. На мен ми беше все едно какво си мислеха хората за мен, защото аз сам си плащах наема, сам си зареждах колата и сам си покривах разноските.
 16. 16. Хората искат един по-добър живот, искат да имат повече пари, но не са готови да платят цената за това. И когато се появи някой, който успява, най-лесното е да започнат да му завиждат. С такова мислене не се успява!
 17. 17. „Съчувствието, човек получава безплатно, завистта трябва да се заработи” И аз работих, работих, работих.
 18. 18. Тъй като исках да си променя живота радикално, започнах да променям и себе си – например начина ми на мислене и моето поведение. Посредством семинари и обучения аз се обучавах непрекъснато и така разширявах моите хоризонти. Това е и причината, поради която някои хора, които ме познават от повече време не могат да ме „разпознаят”, мислейки си, че съм същият Илхан Доган — работникът от фабриката.
 19. 19. „Който не е в крак с времето - си отива с времето”
 20. 20. Това, че в началото никой не ми вярваше, беше от една страна много трудно, но от друга беше и главен мотив за мен. Главен мотив, който за кратко време ме изстреля със свръхзвукова скорост. Точно защото никой не ми вярваше исках да го докажа на всички!
 21. 21. 2002 г. Моята организация направи оборот от 45 милиона евро, 2005 – 100 милиона евро. Деветима от топ 20 на LR – най-добрите сред най-добрите са лидери в моята организация. Изградих бизнеса в Турция изключително бързо. Спонсорирах като на поточна линия.
 22. 22. След промените на върховете в LR наблюдавах силно заинтересован, как се развиват нещата под новото ръководство. Новите възможности и маркетинг, новият мениджмънт, Апакс, който инвестира невъобразима сума в преструктурирането на LR от ООД в АД беше една стъпка в бъдещето.
 23. 23. Планът LR да стъпи на борсата и в бъдеще партньорите на LR да могат да си закупуват акции на компанията и да получават дивиденти от тях ме мотивира още повече. Казвах на моите партньори, че сега е момента да дадат газ, за да могат по най- добър начин да използват новите възможности.
 24. 24. Между другото по това време тогавашното LR International трябваше да измисли нова титла заради мен „Senior President“
 25. 25. Ще ви дам следният пример: все още се срещат вицове на теми веригите ALDI и IKEA. По същия начин има вицове на тема MLM. Но помислете си къде се намират в днешно време тези марки – най – отпред, правилно, там, където е и МLМ-а на LR, а заедно с него най-отпред са и партньорите на LR, защото LR е най-добрият MLM в Европа!
 26. 26. Световната икономическа криза бе предизвикана от хора с топ образование! От хора, които години наред са седели на чиновете, за да могат да изучат професията на банкера! Тези хора не са имали 2-ки по математика, физика и биология.
 27. 27. И точно тези хора, които ден след ден, със своите вратовръзки и костюми се перчат в банките и си мислеха, че парите на банката са техни са отговорни за днешното състояние. Аз смятам, че с това най-накрая трябва да стане ясно, че оценките нямат значение!
 28. 28. В живота ми не гледам само работата. Силно се интересувам от футбол и от моят футболен отбор. С удоволствие участвам във всякакви инициативи и помагам, с каквото мога на хора в неравностойно положение – без да говоря много по темата.
 29. 29. Заради това бях удостоен с наградата „Heinrich Heine Preis” От някои разбрах, че това е PR – акция от моя страна. Пожелавам си повече бизнесмени да правят такива PR- акции, така ще се помогне на повече хора.
 30. 30. От началото ми в LR до днес се случи много. Човек може да си помисли, че съм постигнал всичките си цели, но не е така. Аз имам още много неща в предвид. Днес, като 3-звезден президент и номер едно в LR в целият свят, преди всичко се наслаждавам на живота.
 31. 31. Правя всичко това, за което нямах време през последните 20 години. Създавам и поддържам приятелства. Правя обучения. Подкрепям моите лидери в организацията си. Хората в моята организация имат възможност да присъстват на личните ми обучения, които се провеждат в цяла Германия.
 32. 32. И всички можете да бъдете сигурни, че ще продължа да се развивам !!
 33. 33. Аз направих една невероятна кариера в Германия. Усърдието и честността имат голямо значение в този бизнес и това е чудесно. Като дете на турски имигранти винаги ми е било цел да мога да се интегрирам добре без обаче да загубя националната си същност.
 34. 34. Усърдие и честност бяха добродетели много важни за моите родители. Аз вярвам, че ние, имигрантите имаме място в това общество и по този начин подкрепяме икономиката и обществото като цяло. Защото само когато сме заедно сме силни.
 35. 35. Това е основата на едно мултикултурно общество, както и на грандиозната идея на Network -Marketing.

×