Als professioneel netwerk instrument
23 augustus 2013 – summerschool Vlaamse Overheid
Obv cursus Summerschool, een samenwe...
Wat is Twitter?
• Microblog
• 140 karakters
• Startvraag: Wat houdt je bezig?
• Volgen en gevolgd worden
• Meestal: link n...
Wat is het?
 Twitter = kwetteren
 Micro-blogging
 Korte berichtjes  tweets
 140 karaktertekens
juni 2013 - Twitter - ...
Vakjargon
 Tweet: twitterbericht
 Timeline: homepagina van Twitteraar
 Hashtag - # : trefwoord
 Mention - @twitternaam...
Populair?
Géén accurate cijfers België. Twitter: maken account:
geen land opgeven + geeft zelf geen cijfers vrij.
Feb 2012...
Vanwaar succes?
Wie op Twitter…?
- Opiniemakers
- Gezaghebbenden
- Celebrities
- Officiële instanties
juni 2013 - Twitter ...
Opportuniteit Twitter
Vacatures kenbaar maken
Tip: vrijdag NM hoogste ROI
Toegankelijkheid en snelheid – ook “onbereikbare...
Waarom gebruiken?
Privé Professioneel
 informatie zoeken over
interessante onderwerpen,
 informatie delen,
 netwerken,
...
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
Enkele voorbeelden
Omschijving
belangrijk – wie
je bent, waar je
werkt, waarmee
bez...
Hoe beginnen?
 Eigen account creëren,
 profiel aanvullen,
 mensen volgen,
 je eerste tweet verzenden - de perfecte
twe...
Maar voor jullie beginnen…
 Belangrijke boodschap
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
Stap 1: creëer je account
 www.twitter.com
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
2.
Aandacht ivm profielomschrijving en ...
Stap 1: creëer je account
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
4.
Aandacht: Keep me logged in: iedereen die op deze comp...
Stap 1: creëer je account
Suggesties
Interesse
Twitter geeft je
aantal suggesties van
personen die jij
mogelijk interessan...
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
Stap 1 : suggesties
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
Stap 1 : suggesties
Stap 2: je profiel aanvullen
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
5. klik
Stap 2: je profiel aanvullen
 Account
• je naam wijzigen,
• je twitternaam wijzigen,
• e-mailadres opgeven,
• taalinstell...
Stap 2: je profiel aanvullen
 Password
• Wijzigen van je paswoord
 Mobile
• GSM instellen zodat je bericht krijgt van Tw...
Stap 2: je profiel aanvullen
 Profile
• Picture: je foto uploaden
Tip: Wees herkenbaar, mensen vinden je vlugger terug +
...
Stap 2: je profiel aanvullen -
voorbeelden
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
Stap 2: je profiel aanvullen
 Design
• Je achtergrond wijzigen:
• thema kiezen,
• achtergrond kleur,
• eventueel foto.
Cr...
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
Stap 2: je profiel aanvullen
Stap 3: Een aantal mensen volgen
 Zelf mensen volgen, zorgt er ook voor dat je gevolgd zal worden
Enkele tips
• @FVMas
• ...
Je homepage (timeline) is klaar!
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
Following: hoeveel
Twitteraars volg jij?
Followers...
Stap 4: je eerste tweet
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
Dit is je tweetveld
Of: nieuwe tweet
Stap 4: je eerste tweet
 Zorg dat je een boodschap te brengen hebt,
 gebruik een Hashtag
 gebruik eventueel een link om...
Wie spreekt je aan?
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
Ga na wie jou naam
vermeld heeft (wat
wordt er over je
gezegd, ...
Suggesties te volgen – vrienden
vinden)
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
Suggesties
hier kun je terugvinden op welke trefwoorden (#) je het laatst
gezocht hebt
Trefwoorden zoeken
juni 2013 - Twitter - @Nanc...
Privé- berichtjes
juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
1.
2. Dit
scherm
opent
3. Je
eigen
privé-
berichtjes
openen
Weetj...
En dan nu… je eigen twitteraccount
promoten
 Laat weten dat je een twitteraccount hebt, praat erover
 Gebruik # voor the...
Twitter Terminologie
 Timeline: overzicht van iedereen die jij volgt
 TopTweets: veel interactie – reactie op deze tweet...
Twitter etiquette
 Breng unieke content, respecteer auteursrecht
 Wees eerlijk, transparant
 Zeg wie je bent, waar je w...
Twitter Etiquette
 Geen direct verkoopskanaal. Goede regel:
 1/3 wat je doet
 1/3 retweets
 1/3 interessante info voor...
Voordelen Twitter
 Op hoogte blijven van “buzzz”
 Bijleren
 Marketing: links plaatsen naar blog, website, …
 Online id...
Twitter voor gevorderden
 Links korter maken?: www.bit.ly
Tip: volgt ook statistieken op
 Foto’s toevoegen? www.twitpic....
Meer info
 http://help.twitter.com
 www.klout.com (online influence)
 http://howlonghaveyoubeentweeting.com
 Twitter v...
Nu of later:
Twitter: @NancyDVogelaere
Mail : Nancy.devogelaere@ond.vlaanderen.be
Blog : www.nancydevogelaere.com
Linked i...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

2013 08 23 cursus summerschool twitter

1,180 views

Published on

cursus summerschool Twitter - 23 augustus 2013

Published in: Education

2013 08 23 cursus summerschool twitter

 1. 1. Als professioneel netwerk instrument 23 augustus 2013 – summerschool Vlaamse Overheid Obv cursus Summerschool, een samenwerking van @sjdepputter @RafGeusens @jokerenneboog @happy_Laurence @NancyDVogelaere en vele anderen
 2. 2. Wat is Twitter? • Microblog • 140 karakters • Startvraag: Wat houdt je bezig? • Volgen en gevolgd worden • Meestal: link naar website,blog, facebook, twitter,… juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 3. 3. Wat is het?  Twitter = kwetteren  Micro-blogging  Korte berichtjes  tweets  140 karaktertekens juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 4. 4. Vakjargon  Tweet: twitterbericht  Timeline: homepagina van Twitteraar  Hashtag - # : trefwoord  Mention - @twitternaam: verwijzing naar persoon. Bericht komt ook in de timeline van deze persoon  Retweet – RT: Tweet herhalen of doorsturen  DM – Directe Message: privébericht: niet zichtbaar in timeline  Tweeple & Tweeps: Twittergebruikers  Twibe - followers: Twitteraars die jou volgen  Follow Friday - #FF: mensen aanbevelen “bank vooruit”  Twunch: middagontmoeting (live) met Twitteraars  Tweetup: face-to-face ontmoeting georganiseerd door twitter juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 5. 5. Populair? Géén accurate cijfers België. Twitter: maken account: geen land opgeven + geeft zelf geen cijfers vrij. Feb 2012: Fr bedrijf Semiocast: 1.000.000 accounts – blijkt te optimistisch. Experts: 300.000. Wereldwijd onderzoek: Bewustzijn bestaan: 78% - lid: 23% Eind 2011 wereldwijd 200 miljoen gebruikers Vluchtig medium – kennis delen Heel vaak: linken … naar website juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 6. 6. Vanwaar succes? Wie op Twitter…? - Opiniemakers - Gezaghebbenden - Celebrities - Officiële instanties juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 7. 7. Opportuniteit Twitter Vacatures kenbaar maken Tip: vrijdag NM hoogste ROI Toegankelijkheid en snelheid – ook “onbereikbare” mensen Feedback / hulp vragen (mensen willen helpen!) #dtv Trigger - Publiceren (link naar blog, artikel, website) Netwerken – info verspreiden en oppikken juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 8. 8. Waarom gebruiken? Privé Professioneel  informatie zoeken over interessante onderwerpen,  informatie delen,  netwerken,  in contact komen met nieuwe mensen,  ….  nieuws,  ideeën verzamelen,  verwijzingen naar de website,  in contact komen met de burger,  … juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 9. 9. juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere Enkele voorbeelden Omschijving belangrijk – wie je bent, waar je werkt, waarmee bezig en… eigen opinie
 10. 10. Hoe beginnen?  Eigen account creëren,  profiel aanvullen,  mensen volgen,  je eerste tweet verzenden - de perfecte tweet  je twitteraccount promoten. juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 11. 11. Maar voor jullie beginnen…  Belangrijke boodschap juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 12. 12. Stap 1: creëer je account  www.twitter.com juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere 2. Aandacht ivm profielomschrijving en e-mailadres: • Wat als je van werk verandert (maar… kun je wijzigen) • Alles wat je zegt, wordt sowieso aan je professionele situatie gekoppeld worden !! Neem voor de les aub een e-mailaccount waar je hier toegang toe hebt
 13. 13. Stap 1: creëer je account juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere 4. Aandacht: Keep me logged in: iedereen die op deze computer komt heeft dan toegang tot je Twitteraccount – enkel op persoonlijke computer doe je dit Username en paswoord worden je inloggevens. Noteer ze als je bang bent ze te vergeten!
 14. 14. Stap 1: creëer je account Suggesties Interesse Twitter geeft je aantal suggesties van personen die jij mogelijk interessant vindt om te volgen Je kunt zelf een aantal interesse- gebieden weergeven om personen te vinden die hier over twitteren juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere Twitter gaat na of er kennissen van jou op Twitter zitten Vrienden Ga naar je e-mail account om je adres te bevestigen
 15. 15. juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere Stap 1 : suggesties
 16. 16. juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere Stap 1 : suggesties
 17. 17. Stap 2: je profiel aanvullen juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere 5. klik
 18. 18. Stap 2: je profiel aanvullen  Account • je naam wijzigen, • je twitternaam wijzigen, • e-mailadres opgeven, • taalinstellingen, • tijdszone, • locatietweet: bij tweet weergeven waar je je bevindt, • tweetmedia: foto’s en video’s van anderen zien, • Beschermen van tweets: opgelet: je bent moeilijk terug te vinden! Privacy is hier geen groot risico, beter uitvinken juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 19. 19. Stap 2: je profiel aanvullen  Password • Wijzigen van je paswoord  Mobile • GSM instellen zodat je bericht krijgt van Twitter - gebruik maken van Apps  Notifications • Instellen wanneer je een mail wenst te ontvangen • DM krijgen, • iemand vermeld je, • iemand nieuw volgt je, • je tweets als “favoriet” worden aangeduid, • je tweets worden RT, • updates juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 20. 20. Stap 2: je profiel aanvullen  Profile • Picture: je foto uploaden Tip: Wees herkenbaar, mensen vinden je vlugger terug + geloofwaardigheid • Name: geef je echte naam op, zodat mensen je herkennen • Location: van waar ben je? • Web: eventueel verwijzing naar eigen website • Bio: korte beschrijving van jezelf (160 tekens) – besef: ambassadeur • Tip: geef kort weer wat je interessegebied is, dit kan zorgen voor extra volgers • Aandacht: je vermeldt dat je tweet in eigen naam juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 21. 21. Stap 2: je profiel aanvullen - voorbeelden juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 22. 22. Stap 2: je profiel aanvullen  Design • Je achtergrond wijzigen: • thema kiezen, • achtergrond kleur, • eventueel foto. Creatieve tips: http://www.colourlovers.com/themeleon/twitter http://www.twilk.com (je volgers als achtergrond) juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 23. 23. juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere Stap 2: je profiel aanvullen
 24. 24. Stap 3: Een aantal mensen volgen  Zelf mensen volgen, zorgt er ook voor dat je gevolgd zal worden Enkele tips • @FVMas • @onderwijs_vl • @Tauwers • @SJDeputter • @Fedgovy • @cathyverbyst • @FODSZ • @FOD_Financien • @belgiumbe • @Vlaamseoverheid • @FonsLeroyVDAB • @Jo_Dero • @inno_elke • @jokerenneboog • En vele vele anderen  juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere Wil je de berichten van Twitteraars volgen? Druk op de “Follow” knop naast hun naam, aan de rechterkant van het scherm. Je maakt je keuze ongedaan door “Unfollow te drukken”
 25. 25. Je homepage (timeline) is klaar! juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere Following: hoeveel Twitteraars volg jij? Followers: hoeveel Twitteraars volgen jou? Wil je weten wie het is? Klik op het cijfer Berichten van alle Twitteraars die je volgt.
 26. 26. Stap 4: je eerste tweet juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere Dit is je tweetveld Of: nieuwe tweet
 27. 27. Stap 4: je eerste tweet  Zorg dat je een boodschap te brengen hebt,  gebruik een Hashtag  gebruik eventueel een link om meer informatie te geven  verwijs eventueel naar andere Twitteraars Voorbeeld: Nancy De Vogelaere @onderwijs_Vl innoveert- #sidin #onderwijs #aoc app beschikb vr Apple http://itun.es/i6JR7sJ en Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tapcrowd .sidin&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNv bS50YXBjcm93ZC5zaWRpbiJd … #studiekeuze juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaereMet dank aan @micadam voor deze tips!
 28. 28. Wie spreekt je aan? juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere Ga na wie jou naam vermeld heeft (wat wordt er over je gezegd, wie reageert er op je tweet,…
 29. 29. Suggesties te volgen – vrienden vinden) juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere Suggesties
 30. 30. hier kun je terugvinden op welke trefwoorden (#) je het laatst gezocht hebt Trefwoorden zoeken juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 31. 31. Privé- berichtjes juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere 1. 2. Dit scherm opent 3. Je eigen privé- berichtjes openen Weetje: je kan maar DM sturen naar iemand die jou volgt en die jij ook volgt
 32. 32. En dan nu… je eigen twitteraccount promoten  Laat weten dat je een twitteraccount hebt, praat erover  Gebruik # voor thema’s aan te duiden, zo vinden mensen je makkelijk terug  Eventueel linken met LinkedIn (opletten met wat je post!) • Hoe? LinkedIn > profile > edit profile > add application > tweets • Statusupdates ook in Twitter laten zien: LinkedIn > profile > edit profile > add Twitter • !! Als je in de Twitterinstelling “protect my tweets” hebt aangevinkt, zal de syncronisatie met LinkedIn niet lukken • Link je tweet aan Yammer, eindig je tweets met #yam juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 33. 33. Twitter Terminologie  Timeline: overzicht van iedereen die jij volgt  TopTweets: veel interactie – reactie op deze tweet  Promoted: betalend ertussen  Trends: hierover wordt veel gepraat  Hashtag: trefwoord  Timestamp: tijd waarop verstuurd  Favorite: “vind ik leuk” van Twitter  Retweet: “delen” van facebook – wordt dan zichtbaar voor jouw volgers  Reply (@...: voor iedereen zichtbaar die die persoon volgt)  Direct Massages (kan enkel bij wederzijds volgen)  #FF = FollowFriday (promoten van iemand die je aanraadt) juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 34. 34. Twitter etiquette  Breng unieke content, respecteer auteursrecht  Wees eerlijk, transparant  Zeg wie je bent, waar je werkt, wat je achtergrond is  Spreek niet alleen, luister ook  Wees aardig, help en respecteer je volgers.  Neem deel in discussies (“twitter vinken” volgens @LesleyArens)  Wees jezelf, authentiek, geef iets prijs van wie je bent om je boodschap over te brengen  Entertain, humor!  Tweet regelmatig. Volghouden. Effect pas op lange termijn juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 35. 35. Twitter Etiquette  Geen direct verkoopskanaal. Goede regel:  1/3 wat je doet  1/3 retweets  1/3 interessante info voor je doelgroep  Goede, heldere inhoud die je doelgroep aanspreekt  Gebruik hashtags en keywords  Mijden: niet reageren op (negatieve) tweets, geautomatiseerde berichten posten, spam, sarcasme juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 36. 36. Voordelen Twitter  Op hoogte blijven van “buzzz”  Bijleren  Marketing: links plaatsen naar blog, website, …  Online identiteit opbouwen  Netwerken opbouwen, contacten leggen juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 37. 37. Twitter voor gevorderden  Links korter maken?: www.bit.ly Tip: volgt ook statistieken op  Foto’s toevoegen? www.twitpic.com  Social media accounts beheren? www.tweetdeck.com www.hootsuite.com  Tweets van evenement projecteren? www.tweetwally.com  YouTube insluiten? http://youtu.be/+laatste stuk uit YouTube URL  Algemene pagina over jezelf met link naar al je accounts? www.about.me juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 38. 38. Meer info  http://help.twitter.com  www.klout.com (online influence)  http://howlonghaveyoubeentweeting.com  Twitter voor beginners:  http://www.afrit22.nl/social-media/handleiding-twitter- voor-beginners-zoeken-en-lijsten/  http://www.senia.nl/activiteiten/docs/snelcursustwitter.pdf  Filmpje: wat is Twitter en hoe werkt Twitter? http://www.twitterinfo.nl/  Podcast Twitter van @BramBruggeman en @BramFaes: http://www.leesvoer.be/icttip-podcast/icttip-6-twitter juni 2013 - Twitter - @NancyDVogelaere
 39. 39. Nu of later: Twitter: @NancyDVogelaere Mail : Nancy.devogelaere@ond.vlaanderen.be Blog : www.nancydevogelaere.com Linked in: http://be.linkedin.com/pub/nancy-de- vogelaere

×