Pembinaan negara negara bangsa

1,936 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,936
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
65
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pembinaan negara negara bangsa

 1. 1. AHLI KUMPULAN:- AHMAD ASYRAF B. MOHAMAD NAJIMUDIN D20101038683 MUHAMMAD IZZUAN B. ROSLAN D20101038656 NORLAILA BT MOHD NOR D20101038595 NURUL MAHIRAH BT ISHAK D20101038619 AIDA NURBAYA BT SUKAIME D20101038630 NOR SUHADA BT WAHID D20101038628 NORHIDAYAH BT IBRAHIM D20101038652 BINCANGKAN TENTANG SEJARAH MALAYSIA KEARAH PEMBINAAN NEGARA-NEGARA BANGSA SEBAGAIMANA YANG ADA SEKARANG
 2. 2. PEMBINAAN NEGARA DAN BANGSA Konsep Negeri Sebelum Penjajahan:-  Dalam masyarakat Melayu tradisional, telah muncul kerajaan dan kemunculannya disebabkan adanya raja. Kedudukan raja begitu tinggi dan istimewa dalam sesebuah kerajaan. Raja bertanggungjawab untuk memberi perlindungan politik kepada rakyat dan menjamin keselamatan rakyat yang mendiami wilayah yang dikuasai. Oleh demikian, rakyat perlu membalas dengan cara mengakui dan menerima kekuasaan raja dan memberikan kesetiaan kepada raja.  Bagi masyarakat melayu tradisional, negeri bererti kawasan, misalnya negeri Larut, negeri Bernam dan negeri Krian. Dalam perjanjian antara sesebuah kerajaan Melayu dengan kuasa asing, keseluruhan kerajaan disebut sebagai negeri dengan segala jajahan takluknya.
 3. 3. KONSEP NEGERI SEMASA PENJAJAHA N British menetapkan sempadan setiap kerajaan. Konsep kerajaan beransur luput dan digantikan dengan konsep negeri. Pengenalan gagasan Malayan Union 1946 di Tanah Melayu untuk membina sebuah Negara dan bangsa yang moden ditentang oleh orang Melayu. Penubuhan Persekutuan Tanah Melayu 1948 telah menggabungkan semua negeri Melayu dalam sebuah pentadbiran pusat. British memberikan kemerdekaan kepada Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1957. Setelah British campur tangan di Tanah Melayu, British mula merujuk setiap kerajaan Melayu sebagai negeri.
 4. 4. PENGARUH POLITIK DALAM PEMBENTUKAN NEGARA BANGSA.  Kesatuan dalam masyarakat di Malaysia bermula dari zaman sebelum merdeka untuk memperjuangkan hak dan kebebasan penduduk.  Pendudukan Jepun antara pemangkin wujudnya parti politik untuk satukan kaum di Tanah Melayu.  Pengisytiharan Malayan Union telah semarakkan api nasionalisme.  Kesatuan seluruh kaum melayu di Tanah Melayu dan tertubuhnya UMNO pada 11 mei 1946.  Penubuhan Persekutuan Tanah Melayu pada 1948 melalui penyatuan pemerintahan bagi Negeri-negeri Melayu Bersekutu, Negeri Tidak Bersekutu dan Negeri-negeri Selat.
 5. 5.  Beberapa parti telah keluar dari UMNO akibat percanggahan matlamat iaitu:- i) Parti Kebangsaan Melayu ( PKMM ) ii) Angkatan Pemuda Insaf ( API ) iii) Angkatan Wanita Sedar ( AWAS )  1946- Kongres India Semalaya (MIC) ditubuhkan dan ahlinya terdiri daripada golongan kelas pertengahan.  Matlamat AMCJA untuk bergabung dengan kaum melayu menunjukkan tanda positif akibat pertambahan beberapa prinsip yang bersifat kenegaraan contohnya seperti Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi.
 6. 6. PERISTIWA 13 MEI 1969 Bermula apabila parti pembangkang berjaya mengurangkan majoriti 2/3 kerusi parlimen yang dikuasai oleh parti pembangkang pada pilihanraya umum 1969. Bagi meraikan kejayaan, parti pembangkang telah mengadakan perarakan. Pihak pembakang telah mendapat permit polis untuk mengadakan perarakan. Pihak pembakang telah menyalahgunakan permit perarakan itu. Pihak umno telah membalas tindakan pembakang dengan mengadakan perarakan kemenangan balas. Setelah keadaan tidak terkawal, pasukan renjimen rejim telah mengambil alih keadaan.
 7. 7. Tindakan sesetengah rejim yang terdiri daripada pelbagai bangsa yang telah membunuh orang melayu telah membuatkan perusuhan menjadi-jadi. Rejim digantikan dengan askar melayu, namun tindakan askar melayu yang membunuh orang cina membuatkan kaum cina pula mengamuk. Setelah keadaan tidak terkawal, negara telah di isytiharkan darurat pada malam 16 mei 1969. Maka, MAGERAN telah dibentuk yang diketuai Tun Abdul Razak. Fungsinya adalah mencari punca dan penyelesaian. Akhirnya, MAGERAN telah memperkenalkan rukun negara, Dasar Ekonomi Baru dan membentuk Barisan Nasional yang bersifat kerajaan perpaduan.
 8. 8. RUKUN NEGARA  satu nilai yang perlu dicapai dan merupakan amalan yang perlu dilakukan dalam satu visi bagi merealisasikan perjanjian sosial yang dipersetujui oleh kaum-kaum utama di Malaysia semasa penggubalan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu. Doktrin Rukun Negara diperkenalkan oleh Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) . MAGERAN telah menubuhkan tiga badan iaitu:- i) Majlis Muhibah Negara. ii) Jabatan Perpaduan Negara. iii) Majlis Perundingan Negara.  Prinsip:- i) Kepercayaan kepada Tuhan. ii) Kesetiaan kepada Raja dan Negara . iii) Keluhuran perlembagaan. iv) Kedaulatan undang-undang. v) Kesopanan dan kesusilaan.
 9. 9. NEGARA BANGSA SEKARANG  bentuk kenegaraan yang memperoleh pengesahan politiknya dengan menjadi sebuah entiti berdaulat bagi satu- satu bangsa sebagai sebuah wilayah yang berdaulat.  Ciri-ciri :- i) Negara. ii) Bangsa iii) Kerajaan. iv) Perlembagaan.  Faktor- faktor:- i) Lingua Franca ii) Integrasi iii) Kewarganegaraan iv) Patriotisme v) Demokrasi
 10. 10. PENTADBIRAN PERDANA MENTERI Beliau telah menyatupadukan rakyat Tanah Melayu yang berbilang kaum menentang British. Menyuarakan bantahan Malayan Union. Merupakan bapa keamanan dan perpaduan Ketua Menteri yang mewakili British. Beliau berjaya menyatukan rakyat Malaysia untuk merdeka. Memberi sumbangan dalam perkembangan Islam Pejuang kemanusiaan yang tulen dan putera yang berjiwa rakyat. Merupakan dermawan yang banyak menyumbangkan bantuan kepada sesiapa yang memerlukan bantuan tidak kira bangsa.
 11. 11. Memegang portfolio Kementerian Pertahanan pada tahun 1957. Menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar dengan tugas menjaga keamanan dan pembangunan luar bandar dengan menangani masalah kemiskinan. Mempertingkatkan produktiviti pertanian. Membentuk Barisan Nasional untuk menstabilkan politik. PERLEMBAGAAN MALAYSIA Merupakan satu faktor yang penting untuk mewujudkan identiti Malaysia dan memupuk persefahaman kaum ke arah perpaduan. Mengandungi unsur-unsur tradisi bahasa,agama,kedudukan istimewa orang Melayu dan bumiputera Sabah dan Sarawak Bertujuan untuk menstabilkan sistem politik di Malaysia. TUNKU ABDUL RAZAK
 12. 12. TUN HUSSEIN BIN DATO' ONN  Tun Hussein bin Dato' Onn (12 Februari 1922 - 29 Mei 1990) merupakan Perdana Menteri Malaysia yang ke-3 bermula tahun 1976 sehingga tahun 1981 iaitu selama 5 tahun.  20 April 1981, beliau melancarkan Skim Amanah Saham Nasional yang merupakan satu dana amanah bumiputera yang bertujuan untuk meningkatkan ekuiti bumiputera dalam ekonomi negara.  Hussein Onn juga memberi penekanan kepada konsep Rukun Tetangga dan perjuangan terhadap ancaman dadah.  Angkatan bersenjata Malaysia juga diperbesar dan dipermodenkan kerana kekalahan Vietnam Selatan oleh pihak komunis yang menggemparkan seluruh rantau Asia Tenggara.  Disebabkan perkhidmatannya kepada negara, Hussein Onn dikurniakan dengan gelaran Tun yang merupakan anugerah diraja yang tertinggi di Malaysia.
 13. 13. TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD Perdana Menteri yang ke-4(1981-2003). Sumbangan ekonomi:- a.menangani krisis mata wang (1997&1998). b.Dasar Ekonomi baru(DEB), Dasar Penswastaan, Dasar Perindustrian Berat & Dasar Pembangunan Nasional (bertujuan untuk mempercepatkan pembangunan ekonomi negara) Melancarkan beberapa projek mega untuk merealisasikan perkembangan sains dan teknologi yang melanda Malaysia. a.MSC b.Putrajaya c.Cyberjaya d.KLIA
 14. 14.  Dalam bidang teknologi komunikasi,pada 13 Januari 1996,beliau melancarkan Malaysia Southeast Asia Satellite(Measat) atau MEASAT-1 di Kourau,French Guaioana. - Objektifnya adalah untuk melahirkan masyarakat berinovasi dan menjadikan Malaysia sebagai pusat telekomunikasi serantau di bawah wawasan 2020.  Dari segi sosial:- i) Berjaya menanamkan semangat 'Malaysia Boleh'. ii) Atas semangat 'Malaysia Boleh' nama negara masyhur di seluruh dunia. iii) Kejayaan Magendran dan Mohandes menakluki puncak Everest diikuti oleh penjelajahan oleh adik beradik di Kutub Selatan. iv) Pelayaran Mengelilingi Dunia oleh Datuk Azhar Mansor. v) Penerjunan di Kutub Utara. vi) Usaha menyeberangi Selat Inggeris oleh Datuk Abdul Malik Maidin.
 15. 15. Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi PRINSIP ISLAM HADHARI:- Islam Hadhari akan memastikan pencapaian sepuluh prinsip utama:- 1. Keimanan dan ketakwaan kepada ILAHI. 2. Kerajaan adil dan beramanah. 3. Rakyat berjiwa merdeka. 4. Penguasaan ilmu pengetahuan. 5. Pembangunan ekonomi seimbang dan komprehensif. 6. Kehidupan berkualiti. 7. Pembelaan hak kumpulan minoriti dan wanita. 8. Keutuhan budaya dan moral. 9. Pemeliharaan alam semula jadi. 10. Kekuatan pertahanan.
 16. 16. YAB Datuk Seri Haji Mohd Najib bin Tun Abdul Razak 1MALAYSIA-RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN ASPEK-ASPEK UTAMA 1MALAYSIA:- 1. ASPEK PERTAMA– PENERAPAN TERAS – TERAS PERPADUAN  TIGA PRINSIP DALAM MEMPERKUKUHKAN PERPADUAN NASIONAL:- 1.Prinsip Penerimaan 2.Prinsip Kenegaraan 3.Prinsip Keadilan Sosial  PENERAPAN NILAI-NILAI MURNI:- 1.Kesederhanaan. 3.Berbudi bahasa. 2.Rendah diri . 4.Hormat-menghormati.
 17. 17. 2. ASPEK KEDUA – PENERAPAN NILAI – NILAI MURNI • NILAI-NILAI MURNI DALAM GAGASAN 1MALAYSIA:- 1. Budaya berprestasi tinggi. 2. Budaya ketetapan. 3. Budaya ilmu. 4. Integriti. 5. Ketabahan . 6. Kesetiaan. 7. Kebijaksanaan. 8. Budaya inovasi .

×