Kännikapinaa ja juoppohulluutta!

639 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
639
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • - iloa, vaihtoehtoja, tietoa ihmisille - Päättäjiltä vastuuta ja ennen kaikkea tekoja!!
 • - 14- 18 vuotiaista vähintään kerran kuukaudessa humalassa lähes joka viides, 19 % (tytöt) 18 % (pojat). + Raittiiiden osuuden kehitys oikeaan suuntaan 14 -vuotiailla sekä 12 -vuotiailla tytöillä. (Nuorten terveystapatutkumus 2011) Nuorten alkoholinkäyttö ja humalajuominen edelleen korkealla tasolla, huolimatta positiivisista laskusuunnasta. Valtaosa nuorista tutustuu alkoholijuomiin ennen lainsäädännössä mainitun täysi-ikäisyyden saavuttamista. Mitä nuorempi suomalainen kyseessä (15- 69 vuotiaista), sitä enemmän juodaan kerralla. (Suomi juo, THL). Känni yleistä. Kun nuoret 15- 29 - vuotiaat juovat, Nuorilla miehillä lähes 25 % juomiskerroista juodaan syvään humalaan (yli 13 annosta). Nuorilla naisilla myös runsasta juomista, 20 % juomiskerroista 5-7 annosta, 20 % 8-12 annosta. (Suomi juo THL). 18- vuotiaista pojista lähes 10 % tosihumalassa vähintään kerran viikossa. (Nuorten terveystapatutkimus)
 • Suomalaisvanhemmat suhtautuvat sallivammin alkoholi kuin tupakkakokeiluihin. Kohtuullinen alkoholinkäyttöä voidaan pitää jopa hyvänä, tiettyyn ikävaiheeseen kuuluvana asiana. Omat nuoruuden kokemukset värittävät käsityksiä. Minä olen ainakin itse ihan tyytyväinen että minä olen hölmöilyni hölmöillyt 16 vuotiaana ettei tarvitse sitten enää nyt yli kaksikymppisenä hölmöillä. Ja minä olen monen ystävän kanssa jutellut ihan samaa juttua että onneksi tuli silloin ne kokeilut kokeiltua. Pidetään hyvänä että ainakin vähän tutustuu alkoholinkäyttöön, ettei kohtaa käyttömahdollisuuksia 18 –vuotiaana aivan neuvottomana. Alkoholista kieltäytyviä nuoria tiedetään vain muutamia Eläinhulluja, srk-nuoria, urheilijoita Heidän kanssaan voidaan olla kavereita vaikka itse joisikin. Kieltäytymis-asenteen ajatellaan muuttuvan myöhemmin (esim. kun ikää tulee lisää, viimeistään täysi-ikäisenä) Toisaalta juominen/juomattomuus on jokaisen oma asia, ja hauskaa pystyy pitämään ilman alkoholiakin. Toisaalta juomattomuutta joutuu selittelemään ja tekoa pidetään rohkeana, juomaa tarjotaan ja kieltäytyminen ”vaatii tahtoa”, henkilö ”pystyy vastustamaan” alkoholia ja ”uskaltaa olla erilainen” Lähde: Tutkimus Kouvolan seudun harrastavien nuorten ja harrastusohjaajien parissa, 2007 Kuule Oy
 • Alle 18 juovat, vaikka sen periaatteessa pitäisi olla mahdotonta. Nuoret törmäävät alkoholimyönteisiin viesteihin useasti.. Mitä ajatuksia tämä herättää sinussa?
 • http://www.youtube.com/watch?v=vfRu6GCGjvY Elokuva Juoppohullun päiväkirja kuvaa rankkaa juopottelua ja alkoholismia, mutta myös alkoholismin taustalla olevia syitä. Yksi juomiseen johtavan käyttäytymisen syistä on ympäristön paine. Holtittomasta juopottelustaan itsekin kärsivä Juha yrittää pysyä raittiina uuden tyttöystävänsä, AA-kerhon täysraittiin Tiinan avulla. Parhaan kaverinsa Kristianin (Santtu Karvonen) seurassa Juha kuitenkin aina uudelleen sortuu juopottelemaan.
 • . El ä mme maailmassa, jossa t ä ytyy olla huippuosaaja jossain, jotta olisi merkityksellinen. Jo kymmenen vuoden ajan yhteiskunnassamme vallitsee lis ä ksi trendi siit ä , ett ä huippuosaamisen kanssa pit ää lis ä ksi olla esill ä , jopa julkisuudessa. Ihmiselle ei en ää riit ä olla vain oma itsens ä . ” Yhteiskuntamme toitottaa meille lapsuudestamme alkaen, ett ä pit ä isi olla pidemm ä ll ä , pit ä isi kiinnostua asioista enemm ä n ja ehti ä enemm ä n. Jos lapsi siirtyy erityisluokalle, niin heti leimataan ongelmalapseksi, josta ei ole ihan siihen, mihin kaikista muista on. Mutta kun t ä ll ä lapsella olisi kuitenkin vimmaa. !!!!! ”
 • Leffan aihepiiri on tuttu, koska asunut pitkään Kalliossa ja seurannut kadun tallaajia. Vuosi vuodelta kaduilla näkee huolestuttavasti yhä nuorempia. Päihdeongelmia esiintyy yleensä siellä, missä on köyhyyttä. Terveitä harrastuksia olisi hyvä tarjota nuorten itsetunnon kannalta.
 • Nuorista naisista (15-29 vuotiaat) 70 % on pelännyt humalaista ja puolet joutunut ahdistelun tai kiusaamisen kohteeksi Nuorista miehistä (20-29- vuotiaat) viidesosa on ollut käsikähmässä päihtyneen kanssa.
 • Näyttäisitkö leffan nuorillesi?
 • Silti valistusta tarvitaan. Ja sitä kaivataan…
 • Alkoholinkäytöstä aiheutuvat terveysriskit ovat suurimmat nuorilla. (Andréasson & Allebeck 2005; Rehm ym. 2002.) Nuorten kohdalla lisääntynyt tapaturmariski on merkittävin terveyshaitta. Lasten ja varhaisnuorten elimistössä alkoholi saattaa helposti alentaa verensokeria . Alkoholin aiheuttamasta verensokerin vähentymisestä voi seurata tajuttomuus, aivovaurio tai jopa kuolema . Tällöin veren alkoholipitoisuuden ei edes tarvitse olla kovin korkea. Alkoholimyrkytyksen riskiryhmän muodostavat ensi kertoja alkoholia nauttivat lapset ja nuoret. Aivot kehittyvät aina 18 vuoden ikään asti ja alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa pysyviä muutoksia kasvavan nuoren aivoissa (Kemppinen 2004; Terveyssanomat 3/2005). Varhain aloitettu alkoholin käyttö on alkoholiriippuvuuden tärkeä riskitekijä (Grant ja Dawson 1997). Alle 18 vuoden iässä opittu alkoholinkäyttö on kriittinen tekijä sille, miten alkoholia käytetään myöhemmin elämän aikana. Varhaiset päihdemuistikokemukset saattava säilyä läpi elämän, varsinkin jos ne muodostuvat aivojen oppimiseen suuntautuneena aikana, eli 9-25-vuotiaana. Näin ollen jokainen päihteidenkäytön aloitusikää siirtävä vuosi on voitto nuoren kehittyvien aivojen päihdealtistumisen estämisessä . (Kemppinen 2004.) (Lähde THL:n nettisivut)
 • Minun mielestäni esimerkiksi nuorisoseuroissa ja kouluissa pitäisi lähteä liikkeelle siitä, että luodaan johdonmukaiset toimintatavat, selvät säännöt, ja pidetään niistä yhdessä kiinni. Ismo Tuominen, STMKirkkonummi: tehopuuttuminen välittämineen, yhteistyötä poliisin, nuorisotoimen ja sosiaalityöntekijän kanssa. Päihteetön Porukka - PP on Ylivieskan kaupungin nuorisotoimen, Jokirannan koulun ja alakoulujen toimintamalli lasten ja nuorten päihteettömyyden tukemiseen. Päihteetön Porukka kannustaa nuoria päihteettömyyteen, sekä tukee kodin ja koulun päihdekasvatusta lisäten nuorten tietoisuutta päihteiden haitoista. Alun perin malli on suunnattu yläkouluikäisille, mutta syksystä 2011 lähtien PP-toimintamallia on toteutettu myös Ylivieskan ala-asteiden 5-6 -luokkalaisille. 5-6 -luokkalaisille järjestetään PP-tunteja, jotka sisältävät päihdekasvatusta, sekä erilaisia kilpailuja ja tehtäviä. PP-ohjaaja kiertää alakouluilla säännöllisesti n. 1-2 kuukauden välein. Mäntsälä 13-18 kesäloman alkubileet päihteettömänä ja osallisuustena Jokirannan koululla PP:seen sitoutuneille nuorille järjestetään erilaisia kilpailuja ja toimintaa lukuvuoden aikana. Yläkoululaiset saavat halutessaan myös PP-jäsenkortit, joilla saa pieniä alennuksia paikallisista liikkeistä. Keväisin järjestetään PP-palkintoretket päihteettömyyteen sitoutuneille ja päihteettömyyslupauksessa pysyneille nuorille. PP-ohjaaja Niina Lahdenperä on myös käynyt nuorten tupakoinnin lopettamisryhmien ohjaajakoulutuksen, ja hän voi tarvittaessa antaa neuvoja ja tukea tupakoinnin lopettamista harkitseville. Päihteettömät penkkarit Vantaalla: Sekä penkinpainajaiset että vanhojentanssit ovat päihteettömiä tapahtumi Paras tulos lasten ja nuorten tupakoimattomuudessa saavutetaan, kun kaikki ne toiminta-alueet, joissa lapsi ja nuori kasvaa ja kehittyy, ovat mukana valitun strategian toimeenpanossa (STM 2009) Sama pätee alkoholiin
 • Mitä konkreettista sinun paikkakunnalla on tehty nuorten raittiuden hyväksi?
 • Kuitenkin….Mainonta altistaa edelleen lapset ja nuoret.
 • Alkoholissa ei ole mitään sellaista mitä ei saisi terveestä ravinnosta ja elämästä, haittoja taas sitäkin enemmän. Ns. terveyshyödyt toiveajattelua ja propagandaa…
 • Totuuden suurin uhka ei ole valhe, vaan myytti joka vapauttaa meidät itsenäisen ajattelun vaivasta. John F. Kennedy
 • Alkoholi ei ole terveellistä kenellekään. Mitä vähemmän alkoholia käyttää aikuisenakaan, sitä parempi. Vaurio voi olla pitkä-kestoista ja palautumatonta.
 • (Kuvan lähde: http://www.ess.fi/?article=325558 Väite on siis tarua! Alkoholi rapauttaa sosiaalisia taitoja ja suomalaista keskuste-lukulttuuria. Taidot pitää oppia niin kuin pyörällä ajo. Sosiaalisuus selvin päin on opeteltava taito, ei geeneissä piilevä ominaisuus. Kannattaa jättää drinksut väliin, jos olet etsimässä uutta ihmistä elämääsi. Hiprakassa ja humalassa on vaikeaa keskittyä toiseen ihmiseen. Et esimerkiksi osaa lukea sitä, jos toinen osoittaa eleillään epäkiinnostuksensa (esim. kellon/muiden naisten/miesten katsominen, haukottelu). Vastaavasti sinulta jää helposti huomaamatta jonkun kiinnostus sinua kohtaan. Ja rehellisesti, kuinka hurmaava onkaan tyyppi, joka viidennen oluen jälkeen kertoo taas samaa juttua itsestään? Tai kuinka us- kottava on hänen imarteleva kom- menttinsa ulkonäöstäsi, jonka hän sanoo seitsemännen kerran?
 • Suomessa viina juodaan kaksi kertaa, kun juodaan ja kun sitä muistellaan ja hehkutellaan. Voisiko selvää elämää hehkutella samalla, tai lähes, samalla tavalla? Ilo ilman viinaa on ihanaa…. Onko meidän on helpompi puhua alkoholista ja humalasta koska melkein kaikilla on, hyviä ja/tai huonoja kokemuksia aiheesta?
 • http://vimeo.com/50510207 Odotukset, mielikuvat periytyvät,
 • http://www.mtv3.fi/viihde/uutiset/muut.shtml/1310128/nama-julkkikset-laittoivat-korkin-kiinni---katso-lista
 • Miltä ajatus 3 kuukauden alkoholivapaudesta kuulostaa?
 • Mikä fiilis? Mitä toiveita teillä olisi toimintamme suhteen?
 • Kännikapinaa ja juoppohulluutta!

  1. 1. Kännikapinaa jaJuoppohulluutta! - Mikä Kapina? - mitä meillä on tarjolla!- haasteet puolin ja toisin! Nuori 2013 8.1.2013 Jyväskylä Anki Pulliainen Silva Rikala
  2. 2. Mitä Kännikapinaa tekee?• Tavoitteena selvittää Suomen pää• Asennetta ja toimintaa, valistusta ja vaikuttamista.• Osa Raittiuden Ystävien toimintaa, mutta avoinna kaikille jotka haluavat olla mukana muutoksessa.
  3. 3. Flirttiklinikka!
  4. 4. Miksi nuorten juomiseen pitää puuttua Alle 18 - vuotiaat raittiita? - 12 v pojat 94% ja tytöt 95% - 14 v pojat 66 % ja tytöt 58% - 16 v pojat 22 % ja tytöt 24%
  5. 5. Missä nuoret törmäävätalkoholiin tavalla tai toisella? • Musiikki • Leffat • Kaverit Missä näissä viesti on • Perhe alkoholikriittinen? • Mainonta • Kaduilla • Netti • Telkkari • Urheilu
  6. 6. Salliva suhtautuminen nuorten juomiseen• ”Ei niin paha kuin tupakka”• Lähes joka viides 15- 16 -vuotias nuori saanut alkoholia vanhemmiltaan.• Kohtuullista alkoholinkäyttöä voidaan pitää jopa hyvänä, tiettyyn ikävaiheeseen kuuluvana asiana.
  7. 7. Työväline 1. Juoppohullun päiväkirja - Näyttäisitkö tämän elokuvan nuorille?http://www.youtube.com/watch?v=vfRu6GCGjvY
  8. 8. Taas yksi nuorille suunnattujuomista hehkuttava elokuva? Juha Vuorinen: ”Toivoisin että juoppohulluja olisi enemmän fiktiossa kuin tosielämässä.”
  9. 9. Ohjaaja Lauri Maijala Elokuvan hahmojen humalahakuisuudessa on Lauri Maijalan mukaan pohjalla yksinäisyys ja henkinen paha olo. ”Elokuva ei käsittele alkoholismia sinänsä, vaan itsestään pakenemista.” ”Elokuvan opetus on oppia hyväksymään, että jokainen kelpaa sellaisena kuin on. Juha Berg on vain Juha Berg. Hänen ei tarvitse olla mitään muuta”
  10. 10. Krista Kosonen,(Juhan tyttöystäväTiina) Kosonen ei ole koskaan ihannoinut kännäämistä. ”Nuorille pitäisi olla enemmän mielekästäpuuhaa. Harrastukset ovat kalliita, eikä kaikillaperheillä ole niihin varaa”.
  11. 11. Santtu Karvonen (Kristian) ”Tietyllä tavalla elokuva koskettelee varmaan jokaista suomalaista. Varmaan jokainen suomalainen on nähnyt rankkaa alkoholin käyttöä ja tuntee tai tietää jonkun, joka juo liikaa.” Suomessa: – 1 miljoonaa naista joilla on vähintään yksi alkoholiongelmainen läheisenä tai omaisena – 700 000 miestä, joilla on vähintään yksi alkoholiongelmainen omaistensa tai läheistensä keskuudessa. (Lähde: Suomi juo, THL)
  12. 12. Juoppis -elokuva ei ihannoikänniä..kuten ei myöskään:
  13. 13. Työväline 2.ME ALKOHOLIVALISTUSTA.
  14. 14. WHO:n ohje:Hyvä valistus sisältää…• Oikeat tiedot alkoholista• Tietoa mistä voi saada apua• Vaikuttaa yleiseen mielipideilmastoon siten, että mahdollisimman moni kannattaa tehokkaita toimia alkoholinkulutuksen vähentämiseksi.• Kuitenkin: Valistus yksin ei riitä vähentämään alkoholinkulutusta ja sitä kautta haittoja.
  15. 15. Oikeat tiedot alkoholista nuorille.ALKO: ”Alkoholi eikuulu alaikäistenelämään, eivälttämättä edes 18-vuotiaiden elämään.”
  16. 16. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen nuorten raittiuden edistämiseksi- Vantaa: päihteettömät penkkarit ja vanhojen tanssit- Ylivieska: Päihteetön porukka, kannustaa päihteettömyyteen, sekä tukee kodin ja koulun päihdekasvatusta.
  17. 17. Nuorten raittiudelle parasmahdollinen tuki yhteiskunnalta ja yhteisöltä Kännikapina vei Malmin poliisilaitokselle kakkuja kiitoksena tehokkaasta puuttumisesta julkijuopotteluun koulujen päättäjäisviikonloppuna. Helsingin opetusviraston työttömien nuorten työpajalta Siniseltä Verstaalta tilatuissa kakuissa luki mm. "Poliisi on pop"
  18. 18. Kumpi menee edelle nuorten hyvinvointi vai alkoholiteollisuuden etu?
  19. 19. Alkoholivalistusta aikuisille• Aikuiselle WHO:n ohje on ”Mitä vähemmän, sen parempi” (”Less is better”)
  20. 20. Kännikapinan valistusta www.kannikapina.fi
  21. 21. Nuorena on hyvä opetella kohtuullinen alkoholinkäyttö?7n
  22. 22. Tarua. -Alle 18- vuotiaiden ei tule tai kannata käyttää alkoholia ollenkaan. Alkoholi vaurioittaa nuorten aivoja, jotka kehittyvät vielä noin 20-24 vuoden iässä.7n
  23. 23. Alkoholi lisää sosiaalisia taitoja?4n
  24. 24. Tarua.Alkoholi vähentäähetkellisesti estoja,mutta humalassa myösmokailee helpommin. Lähde: LehtikuvaToistuva kännääminen voi aiheuttaa masennusta jamuita mielenterveyden ongelmia.
  25. 25. Työväline 3.Miten voisimme puhua ja välittää nuorille positiivista kuvaa raittiudesta…
  26. 26. Onko juominen niin ihanaa ja hauskaa kuin väitetään? http://vimeo.com/50510207
  27. 27. raitis• ”Raitis” –ilmaisua ei pidetä kovin hyvänä.• Sitä ei nykyisin paljoakaan käytetä. – Siitä tulee vähän sellainen, mites minä nyt sanoisin sellainen niin kun oikein että on sellainen… himokampanja että ei mitään saa ottaa, minulla tulee ainakin sellainen kuva. – Tai just semmoinen joka on ennen ollut alkoholisti ja sitten on raitistunut ja nyt on raitis. – Ei ole kovin mediaseksikäs sana. – (Lähde Kuule Oy:n selvitys 2007)
  28. 28. Raittius oli ennen pakko…
  29. 29. Nyt se on valinta ja hyvä tavoite
  30. 30. ”Kammoan termiä raivoraitis. Siitä saa kuvan kuin elämä ilman alkoholia olisi jonkinlaista kamppailua. Jos se olisi sellaista, olisin jatkanut juomista. Alkoholiton elämä on elämäntapa eikä mikään suoritus. Vuosien pohtimisen ja omiin pelkoihinkyllästyneenä ymmärsin, ettei ketään oletuomittu juomaan itseään arkkuun. Se eiole geeneissä. Se ei kulje suvussa. Se ei johdu vaikeasta tai liian yltäkylläisestä lapsuudesta vaan omista valinnoista.”
  31. 31. Kevättä kohti alkoholivapaasti! Suurin osa maailman väestöstä elää täysin alkoholivapaasti. Haastamme sinutkin mukaan kokeilemaan alkoholivapaata elämää 3 kuukauden ajaksi! Onnistujien kesken arvomme lahjakortteja ja muuta kivaa. Pääpalkinto 300 euron lahjakortti oman unelman toteuttamiseen. Mukaan www.facebook.com/Kannikapina taipaamaja at kannikapina.fi
  32. 32. Teidän haaste meille?
  33. 33. Kotiin mukaan ☺ – Lahjapussi • osassa leffalippu tai kirja. • jätä meille nimesi ja saat ”Juoppohullun päiväkirja” pokkarin Juha Vuorisen nimikirjoituksella. – Alkoholivalistuksen punainen lanka • alaikäiset raittiina • aikuiset mitä vähemmän juo, sitä parempi.- Jokainen voi tehdä jotain, kukaan ei voi tehdä kaikkea yksin.
  34. 34. p.s Alkoholi ei ole terveellistä• Alkoholi on elimistölle haitallinen aine• Alkoholi aiheuttaa riippuvaisuutta• Humalahaitat• Sosiaaliset haitat
  35. 35. p.s Nuorten juominen• Nuorten alkoholinkäyttö ja humalajuominen edelleen korkealla tasolla, huolimatta positiivisista laskusuunnasta. Valtaosa nuorista tutustuu alkoholijuomiin ennen lainsäädännössä mainitun täysi-ikäisyyden saavuttamista. Mitä nuorempi suomalainen kyseessä (15- 69 vuotiaista), sitä enemmän juodaan kerralla. (Suomi juo, THL).• Känni yleistä. Kun nuoret 15- 29 - vuotiaat juovat, – Nuorilla miehillä lähes 25 % juomiskerroista juodaan syvään humalaan (yli 13 annosta). – Nuorilla naisilla myös runsasta juomista, 20 % juomiskerroista 5-7 annosta, 20 % 8-12 annosta. (Suomi juo THL). – 18- vuotiaista pojista lähes 10 % tosihumalassa vähintään kerran viikossa. (Nuorten terveystapatutkimus)
  36. 36. p.s Nuoret ja alkoholi• Alkoholinkäytöstä aiheutuvat terveysriskit ovat suurimmat nuorilla. (Andréasson & Allebeck 2005; Rehm ym. 2002.)• Nuorten kohdalla lisääntynyt tapaturmariski on merkittävin terveyshaitta.• Lasten ja varhaisnuorten elimistössä alkoholi saattaa helposti alentaa verensokeria. Alkoholin aiheuttamasta verensokerin vähentymisestä voi seurata tajuttomuus, aivovaurio tai jopa kuolema. Tällöin veren alkoholipitoisuuden ei edes tarvitse olla kovin korkea.• Alkoholimyrkytyksen riskiryhmän muodostavat ensi kertoja alkoholia nauttivat lapset ja nuoret.• Aivot kehittyvät aina 18 vuoden ikään asti ja alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa pysyviä muutoksia kasvavan nuoren aivoissa (Kemppinen 2004; Terveyssanomat 3/2005).• Varhain aloitettu alkoholin käyttö on alkoholiriippuvuuden tärkeä riskitekijä (Grant ja Dawson 1997).• Alle 18 vuoden iässä opittu alkoholinkäyttö on kriittinen tekijä sille, miten alkoholia käytetään myöhemmin elämän aikana.• Varhaiset päihdemuistikokemukset saattava säilyä läpi elämän, varsinkin jos ne muodostuvat aivojen oppimiseen suuntautuneena aikana, eli 9-25-vuotiaana. Näin ollen jokainen päihteidenkäytön aloitusikää siirtävä vuosi on voitto nuoren kehittyvien aivojen päihdealtistumisen estämisessä. (Kemppinen 2004.)• (Lähde THL:n nettisivut)

  ×