Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Däggdjur

Däggdjur tar hand om sina ungar. Så länge dom är små
  så får de mjölk från mamman och det kallas för att
 unga...
fått just det namnet.

            Pungdjur
 Pungdjuren bär sina ungar i pungen som är ett veck i
huden. De kä...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

0

Share

Download to read offline

Däggdjur 2

Download to read offline

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to like this

Däggdjur 2

 1. 1. Däggdjur Däggdjur tar hand om sina ungar. Så länge dom är små så får de mjölk från mamman och det kallas för att ungarna diar. Ordet däggdjur kommer av dägga som är ett gammalt ord för dia. Det är typiskt för djuren att ha päls. Pälsen hjälper djuren att hålla värmen så att de kan vara jämnvarma precis som fåglarna. Därför kan däggdjuren leva på platser där det både är för kallt för groddjur och kräldjur. Isbjörnarna är ett bra tillexempel på det. Valarna har ingen päls och är ett undantag bland däggdjuren. Valarnas hud har istället extra mycket fett som skyddar mot kylan. Däggdjuren har inre befruktning. Flyttar inte Även fast däggdjuren har päls så måste dom äta mycket för att hålla värmen under en kall vinter. För vissa däggdjur kan det vara svårt att hitta mat när det är snö och kallt. Det gäller bland annat igelkottar som äter insekter. De kan inte flytta söderut som fåglarna. Istället letar de upp frostfria ställen som faller i dvala. Det betyder att djuren sover med sänkt kroppstemperatur och sparar på så sätt energi. Kloakdjur Det finns en liten grupp av däggdjur i Australien och dom heter kloakdjur. De har en gemensam öppning på kroppen för urin, avföring och könsceller. Den öppningen kallas kloak och det är därför djurgruppen
 2. 2. fått just det namnet. Pungdjur Pungdjuren bär sina ungar i pungen som är ett veck i huden. De kändaste pungdjuren är Australiens kängurur. De föder sina ungar redan några veckor efter befruktningen. Det kan ta upp till sex månader tills dom är stora nog att lämna pungen. Moderkaksdjur De flesta djur (även människor) tillhör gruppen moderkaksdjur. Deras ungar växer som foster under lång tid inne i mammans kropp. Det finns både små och stora moderkaksdjur. De minsta kallas näbbmöss och väger bara några gram. De största är valarna som väger många ton.

Views

Total views

1,650

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

4

Actions

Downloads

4

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×