Soalan pjk-tahun-2

39,677 views

Published on

25 Comments
46 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
39,677
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
87
Actions
Shares
0
Downloads
5,033
Comments
25
Likes
46
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Soalan pjk-tahun-2

 1. 1. SK TAMAN UNIVERSITI 2,JOHOR BAHRU,UJIAN PERTENGAHAN TAHUN 2011PENDIDIKAN JASMANITAHUN 2<br />NAMA:...................................................... TAHUN:..................................<br />Jawab semua soalan. (Bahagian A)<br /><ul><li>Daya tahan kardiovaskular ialah untuk mengukur keupayaan.....................
 2. 2. Jantung dan sistem darah berfungsi dengan baik
 3. 3. Paru-paru bernafas
 4. 4. Pundi kencing
 5. 5. Buah pinggang mencuci darah
 6. 6. Paru-paru ialah organ..................................
 7. 7. PembiakanC. Pernafasan
 8. 8. Mengepam darah D. Mengalirkan darah
 9. 9.
 10. 10. Bapa Fatin menerima khabar dari kampung tentang kematian datuknya. Apakah perasaan bapa Fatin?
 11. 11. GembiraC. Kasihan
 12. 12. SedihD. Suka
 13. 13. Alif bersama bapa dan adiknya ............ di taman pada setiap petang untuk mengisi masa lapang
 14. 14. Melompat C. Tidur
 15. 15. Berbua-bualD. Berjoging </li></ul>Fauzan telah melakukan beberapa aktiviti imbangan. Antara berikut yang manakah bukan aktiviti imbangan... <br />Dirian bangau B. Lompat ketingting<br />( 5 markah)Dirian skala D. Turun naik tangga <br /><ul><li>Gambar rajah di atas menunjukkan seorang murid sedang melakukan aktiviti.................
 16. 16. Meleding ke sisiC. Melentik aksi kucing
 17. 17. Melentik ke belakangD. Membongkok ke hadapan</li></ul>Kita perlu memakai ............ ketika melakukan aktiviti lasakseperti menunggang basikal dan mendaki gunung.<br />Alat keselamatan diri yang lengkap<br />Pakaian yang longgar dan topi<br />Topi dan tali pinggang<br />Kasut dan pad siku<br /><ul><li>Aktiviti............................dapat meningkatkan daya tahan kardiovaskular.
 18. 18. Bangkit tubi C. Menolak dinding sambil meleding
 19. 19. Lari ulang alikD. Duduk dan membongkok badan
 20. 20. Firdaus.............................dan.............................untuk menjaga kebersihan diri daripada dijangkiti penyakit.
 21. 21. A. membasuh.....mengemas pakaian
 22. 22. B. makan.....minum
 23. 23. C. menyapu ...menyimpan sampah
 24. 24. ( 4 markah)D. mengelap...membungkus perabot </li></ul>10) Karmila membuat kad ucapan Hari Guru untuk dihadiahkan kepada Cikgu Rosnani sebagai ucapan...................................atas jasa beliau.<br />A. selamat hari lahirC. terima kasihB. semoga cepat sembuhD. semoga berjaya <br />Bermain piring terbang memerlukan kemahiran koordinasi................ A. membaling dan melompat C. membaling dan terbang B. membaling dan menyambut D. membaling dan berlari<br /><ul><li>Sampah- sarap boleh menjejaskan persekitaran.Nyamuk aedes boleh membiak dan menyebabkan penyakit................................. </li></ul> A. malaria B. taun <br /> C. cirit-birit D. denggi <br /><ul><li>....................................ialah keupayaan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah seperti permainan bola beracun. </li></ul> A. Imbangan B. Kelenturan <br /> C. Ketangkasan D. Pergerakan kreatif <br /><ul><li>Alatan yang digunakan dalam aktiviti menghantar dan menyambut pundi kacang ialah……………………….. </li></ul> A. bola kecil. B. gelung rotan. <br /> C. pundi kacang. D. bola besar.<br /><ul><li>Aktiviti kesenggangan dapat mengeratkan hubungan diantara ahli keluarga. Aktiviti berikut dapat dilakukan di rumah kecuali</li></ul> A. Bermain catur. <br /> B. Bermain congkak. <br /> C. Menyiram dan menjaga pokok bunga. <br />D. Bermain basikal air. <br />( 6 markah)<br /> <br /><ul><li>Gambar rajah guling badan dengan kaki lurus keatas. Apakah nama pergerakan asas di atas.A. Terus berguling dan bersedia untuk mendarat.B. Rebahkan badan ke sisi.C. Guling badan dengan kaki lurus ke atas.D. Melompat seperti katak.</li></ul>17. Berikut merupakan ritma-ritma dalam gimnastik pendidikan yangberkaitan dengan pekerjaan.Yang manakah betul padanannya.A. Menjahit – domesticB. Memandu kren – pertanianC. Menggergaji pokok – perkhidmatanD. Menggoreng mi - pertanian<br />17)17)1720. Ketika pulang dari sekolah Ahmad telah di kejar oleh seekoranjing.Antara berikut manakah aktiviti transisi lapan daya asasyang betul.A. Lari pecut – lejang dan radak.B. Melompat parit – pegun.C. Berdiri tegak – serta merta.D. Memanjat pokok –kawal lambat.<br />24. Memakan makanan yang tidak berkhasiat menyebabkan tubuhkita lesu.Antara berikut yang manakah makanan yang tidakberkhasiat.<br />B. Nasi lemak.C. Ais krimD. Buah pisang<br />25. Aktiviti jalan beruang merupakan salah satu daripada lakuan dayaasas.Bagaimanakah cara pergerakan tersebut dilakukan.A. Pulaskan badan ke kiri dan ke kanan.B. Tekan kedua-dua belah tapak tangan.C. Merenjis keudara dengan menggunakan tangan.D. Mencecah dengan menggunakan kedua-dua hujung jari kaki.<br /><ul><li>.……………… ialah organ yang mengepam darah ke seluruh tubuh.
 25. 25. A. Paru-paru B. Buah pinggang
 26. 26. C. Jantung D. Tengkorak </li></ul>Memakan makanan yang tidak berkhasiat menyebabkan tubuh kita lesu. Antara berikut yang manakah makanan yang tidak berkhasiat.<br />A. Sandwic. B. Nasi lemak.C. Ais krimD. Buah pisang<br /><ul><li>Di antara pernyataan berikut, yang manakah bukan cara pengendalian makanan yang betul dan selamat?
 27. 27. Buah-buahan tidak perlu dibasuh sebelum dimakan.
 28. 28. Basuh tangan sebelum menyediakan makanan.
 29. 29. Gunakan penyepit, sudu atau garfu semasa mengambil makanan.
 30. 30. ( 4 markah)Tudung makanan yang telah dimasak. </li></ul>( 6 markah)Jawab semua soalan (Bahagian B)<br />( 6 markah)<br />( 6 markah)<br />( 8 markah)<br />Gariskan jawapan yang betul.<br /><ul><li>Makanlah buah-buahan yang (segar,lembut)
 31. 31. Kita perlu minum air (tujuh,empat) gelas sehari.
 32. 32. Amalkan memakan (kurang,lebih) sayur-sayuran dalam sajian harian.
 33. 33. Pengambilan makanan berlemak perlu (dikurangkan,dilebihkan).
 34. 34. ( 5 markah)Elakkan mengambil makanan dan minuman yang banyak mengandungi (gula,vitamin)

×