Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

II Fira de Museus i Educació de l'MMB

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

II Fira de Museus i Educació de l'MMB

 1. 1. Fira de Museus i Educació 4, 5, 6 i 7de juliol de 2006
 2. 2. SORTIR DE L’AULA: FIRA DE MUSEUS I EDUCACIÓ RECURSOS EDUCATIUS DE MUSEUS PER A L’ENSENYAMENT Per què una fira de Museus i Educació? En pocs anys els museus han desplegat una extensa oferta de recursos educatius destinats a posar el patrimoni a l’abast de tots els ciutadans i, molt especialment, dels estudiants. Des dels museus s’ha estat portant a terme una gran tasca de recerca i d’experimentació per tal d’integrar el patrimoni en els dissenys curriculars dels diferents nivells escolars amb nous formats de recursos i d’activitats. Per part seva, els centres docents han respost molt favorablement a aquesta opertura dels museus «sortint de l’aula» i participant en les propostes dissenyades des de les institucions museístiques, i el nombre de visites realitzades per estudiants ha anat en augment. Amb els programes pedagògics de bona part dels museus catalans desenvolupats, pensem que és un moment favorable per buscar fórmules de col·laboració alternatives entre escoles i museus, espais de treball comú per a l’enriquiment mutu. Coincidint amb les X JORNADES DE MUSEUS I EDUCACIÓ, el Museu Marítim de Barcelona organitza una fira de propostes educatives per a escolars realitzades des dels museus, que sota el subtítol «SORTIR DE L’AULA, recursos educatius per a l’ensenyament» pretén ser una plataforma de diàleg per a l’intercanvi de parers, d’informacions i d’experiències entre tècnics d’educació de museus i de centres d’ensenyament reglat.
 3. 3. Antecedents El Museu Marítim de Barcelona té una llarga tradició com a motor de la difusió dels museus de Catalunya. Fa nou anys que organitzem periòdicament les jornades de «Museus i Educació» destinades, especialment, a tècnics dels departaments d’educació de museus catalans i obertes a docents, pedagogs i, en general, a tothom interessat en aquest tema, amb l’objectiu de debatre i reflexionar sobre el paper de l’educació en els museus. L’any 2001, en el marc de les jornades de l’ICOM celebrades a Barcelona, el Museu Marítim va fer la Primera Fira de Museus i Educació, en la qual hi varen participar 37 museus (alguns d’ells de fora de Catalunya) i empreses de serveis culturals. La fira es va instalar a la sala Marquès de Comillas dels dies 1 al 4 de juliol. L’objectiu d’aquesta fira era mostrar els programes i materials pedagògics que es realitzen des dels museus, en un fructífer intercanvi d’experiències entre els seus tècnics. Cada institució disposava d’un estand de 3 x2 m2 que podia equipar i decorar com volgués. En general tots els participants de l’exposició van valorar l’experiència molt positivament i van ser diverses les veus que demanaven repetir la fira periòdicament .
 4. 4. Format de la nova fira de Museus i Educació OBJECTIU L’objectiu de la Fira de Museus i Educació és proximar els centres docents als museus i viceversa, ja que malgrat que el públic escolar és un dels puntals de la majoria de les nostres institucions, ambdós móns solen estar força allunyats i és important analitzar què esperen els docents dels museus i quines mancances troben els museus en les visites escolars. FORMAT La Fira de Museus i Educació tindrà tres activitats bàsiques: 1/ L’exposició de recursos didàctics per part de museus i institucions similars. Està pensat distribuir els estands per tot el voltant de la sala Marquès de Comillas i deixar l’espai central buit. L’objectiu de l’exposició és presentar als docents els recursos i les propostes didàctiques que es realitzen per a escoles. 2/ L’espai d’exhibicions. Aquells museus que vulguin podran fer demostracions, tallers, esquetjos teatrals... al centre de la sala, que s’habilitarà amb aquest objectiu. Les exhibicions tenen l’objectiu de mostrar propostes pràctiques i fomentar la participació del públic. 3/ Conferències. Cada jornada serà closa amb una conferència sobre l’oferta didàctica dels museus en relació a les necessitats curriculars dels centres educatius.
 5. 5. DESTINATARIS La fira està destinada a professionals de l’educació: des de docents d’ensenyament obligatori i postobligatori, a tècnics del lleure, personal de departaments d’educació del museus, d’empreses de serveis culturals, etc. DATES - 4, 5, 6 i 7 de juliol. Els museus podran muntar els seus estands el 3 de juliol a la tarda. HORARIS - La fira estarà oberta al públic de 10h a 14,30h els dies 4, 5, 6 i 7 de juliol.
 6. 6. Museus participants Els museus i altres institucions participants són els següents: Museu Marítim de Barcelona Consorci El Far. Barcelona Mar de Museus Xarxa Museus Locals de la Diputació de Barcelona Museu de Gavà i Mines Prehistòriques Museu Nacional Arqueològic de Tarragona Museu d’Història de Catalunya. (Barcelona) Museu d’Història de la Ciutat. (Barcelona) Museu del Cinema. (Girona) Museu de Sant Cugat Centre de documentació i Museu Tèxtil (Terrassa) CosmoCaixa (Barcelona) Museu Episcopal de Vic Fundació Joan Miró. (Barcelona) Museu Nacional d’Art de Catalunya Museu d’Art Contemporani de Barcelona Organisme Autònom de Patrimoni Local Victor Balaguer. (Vilanova i la Geltrú) Institut Municipal de Museus de Reus Museu de Montserrat Castell Medieval Estada de Juvinyà. Centre d’nterpretacio del territori Museu de la Noguera Centre d’Interpretació del Castell de Gelida Museu de la Rajola - Can Tinturé (Esplugues del Llobregat) Museus de Martorell Museu del Càntir d’Argentona Consorci del Patrimoni de Sitges T-Cua Museu de Terrassa Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona Museu Pau Casals. (El Vendrell) Museu Torre Balldovina (Santa Coloma de Gramanet) Museu de la Marina. (Vilassar de Mar) Centres de Recursos Pedagògics del Maresme Museu de St. Boi Re-Crea, serveis culturals Museu Agbar (Cornellà de Llobregat) Museu del Traginer (Igualada) Museus de Ciències Naturals, Nusos SCCL Institut Paleontològic. M.Crusafont (Sabadell) Turisme de Barcelona. Diputació de Barcelona Sistema Territorial del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya Museu de les Mines de Cercs Museu Industrial del Ter (Manlleu) Museu Molí paperer de Capellades Arxiu Nacional de Catalunya Museu Nacional d’Arqueologia de Catalunya. (Barcelona)
 7. 7. Com visitar la fira? La Fira de Museus i Educació serà de lliure accés per a tothom. Per tal d’assegurar la presència de mestres, el seguiment d’un determinat nombre de tallers podrà ser estructurat com un curs de 18 hores, les quals seran reconegudes pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. El nombre de places per a docents és de 125, 50 destinades a educació infantil, 50 a educació primària i 25 a educació secundària. Per poder fer el curs cal haver-se matriculat prèviament al CREM del Museu Marítim de Barcelona.
 8. 8. Tallers de lliure accés Si bé els tallers del curs de mestres estan restringits a aquells que s’hi hagin matriculat, cada dia hi haurà uns tallers de lliure accés als quals caldrà apuntar-s’hi el mateix dia, a l’estand del Museu Marítim, ja que el nombre de places és limitat. Aquests tallers són els següents: 4 de juliol De 12, 30h a 13h: Taller de COSMOCAIXA: Experimentem amb la ciència 5 de juliol De 10h a 10,30h: Activitat a la SPHAERA del Museu Marítim De 10,45h a 11,15h: Activitat a la SPHAERA del Museu Marítim De 12,15h a 12,45h: Taller del MUSEU DEL CINEMA 6 de juliol De 10h a 10,30h: Activitat a la SPHAERA del Museu Marítim De 10,45h a 11,15h: Activitat a la SPHAERA del Museu Marítim De 12,15h a 12,45h: Taller del MUSEU DE LES MINES DE CERCS 7 de juliol De 10h a 10,30h: Activitat a la SPHAERA del Museu Marítim De 10,45h a 11,15h: Activitat a la SPHAERA del Museu Marítim De 12,15h a 12,45h: Taller del MUSEU DE GAVÀ 5 juliol
 9. 9. Distribució dels estands a la Sala Marquès de Comillas
 10. 10. Comitè assessor Donada la importància que es vol donar a la fira, s’ha buscat la col.laboració d’aquelles institucions, organitzacions i persones que poden encoratjar museus i docents a participar-hi. L’èxit de la fira rau, precisament, en la participació del màxim de persones i institucions. És per això que s’ha creant un comitè d’assessors que a més d’aportar idees pel bon funcionament de la Fira, han d’ajudar a implicar museus i docents a participar-hi. Comitè assessor: - Magda Fernández Professora del Departament de Ciències Socials de la Universitat de Barcelona i assessora en temes de museus i educació - Lluïsa García Tècnic de l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona - Muntsa Guasch Secretària del Sistema de Museus de Ciència i Tècnica de Catalunya i tècnic de difusió del Museu de la Pell d’Igualada - Quim Lázaro Mestre i actualment president de l’Associació de mestres de Rosa Sensat - Dolors López Tècnic d’educació de l’ICE de la Universitat de Barcelona - Tina Roig Mestra, presidenta de l’Associació de mestres de Rosa Sensat durant molts anys i actualment tècnic d’educació dels Centres i Museu de Ciència de l’ICUB - Lluïsa Ruhí Mestra i directora del Centre de Recursos del Masnou - Carles Vicente Cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona
 11. 11. AMB EL SUPORT DE: I LA COL·LABORACIÓ DE: Associació de Mestres de Rosa Sensat; Cooperativa Abacus; Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la UB; Editorial La Galera; Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Institut de Ciències de l’Educació de la UB; Institut Municipal d’Educació de Barcelona. Consell de Coordinació Pedagògica
 12. 12. Institucions col.laboradores

×