Presentatie Van Lodenstein College

460 views

Published on

Presentatie 15 dec. 2011
Van Lodenstein College te Hoevelaken

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
460
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Goedemiddag, welkom bij Muiswerk. Muiswerk Educatief is ontwikkelaar en uitgever van diagnostisch toets- en oefenmateriaal voor alle onderwijssoorten. Wij zien onze programma’s als levende leermiddelen . Leermiddelen die eerst naar u luisteren om te begrijpen wat de bedoeling is. Levende leermiddelen verhogen de leerprestaties van zwakkere leerlingen en bieden uitdaging aan de sterkere leerlingen. Levende leermiddelen zitten boordevol slimme didactiek. En dat bespaart u een hoop tijd. Er zijn inmiddels ongeveer 40 verschillende Oefenprogramma’s. Die 40 programma’s zijn overigens lang niet allemaal geschikt voor uw leerlingen. Er zijn er een aantal specifiek voor het basisonderwijs en een aantal juist specifiek voor voortgezet onderwijs of het MBO. Graag wil ik het nu eerst met u hebben over de uitgangspunten die voor alle Muiswerkprogramma’s gelden en daarna start ik Muiswerk op om te laten zien hoe die uitgangspunten terugkomen in de programma’s.
 • Wat gaan we doen? Ik vertel wat over Muiswerk: Wat is het? Waar staat het voor? Wat is de kracht van Muiswerk? Daarna geef ik een korte demonstratie in het programma. Ik laat kort een aantal functies zien. Wat kan een docent met Muiswerk. We bekijken rapportages en gaan in op de instellingen
 • Als je een cursus verdeeld in drie blokken dan zie je INTAKE, het LEER gedeelte en vaak een evaluatiemoment. Muiswerk Educatief richt zich op de INTAKE met haar testsuites die zo nauwkeurig mogelijk uitvinden wat de mogelijkheden zijn van instromer: WETEN WAAR JE VOOR STAAT. Onze oefenprogramma’s zijn vervolgens om grote stappen vooruit te maken in taal. Werk de ACHTERSTANDEN weg of maak een grote SPRONG vooruit naar het eindniveau. Momenteel werken wij hard aan Meijerink testen voor rekenen en taal. De eerste komen testen (1F/2F) voor rekenen komen in augustus van dit jaar beschikbaar.
 • Onze oefenprogramma’s zijn vervolgens om grote stappen vooruit te maken in taal. Werk de ACHTERSTANDEN weg of maak een grote SPRONG vooruit naar het eindniveau.
 • Muiswerk Educatief is een uitgever van educatieve diagnostische software voor alle onderwijs typen Muiswerk is het platform. Daar draait alles om. Op dat Muiswerk platform kunnen alle beschikbare lesbestanden/modules gestapeld worden. Voordeel: Alle programma’s zien er hetzelfde uit= duidelijk voor de leerling Resultaten centraal beheren- handig voor de docent / eenvoudig beheer Muiswerk Online = ook thuis werken aan je persoonlijke oefenprogramma.
 • Deze didactische uitgangspunten vormen de basis voor het ontwikkelen van Muiswerksoftware. Hierdoor kunt u onze programma’s in veel verschillende lessituaties gebruiken. Ze zijn geschikt als onderdeel van een regulier lesprogramma , waarbij ze een deel van de lesstof uit de methode vervangen. Ze zijn ook geschikt voor remediëring van leerlingen die extra oefening nodig hebben.
 • Ons eerste uitgangspunt is differentiatie. We proberen zoveel mogelijk leerlingen alleen te laten werken aan de onderwerpen die zij nog niet beheersen. We willen ze niet lastig vallen met dingen die ze al weten en kunnen. Dit differentiëren gebeurt door diagnostische toetsen die precies uitzoeken welke onderwerpen een leerling al beheerst en voor welke gebieden extra oefening nodig is. Ik laat zo even zien hoe dat er in het programma uitziet.
 • Dan: kleine stappen. Oftewel, we gaan beetje bij beetje door de stof heen met o.a. het persoonlijke oefenprogramma. Waarmee de leerlingen ook thuis kunnen werken. Vooral voor leerlingen waarvoor een onderwerp helemaal nieuw is, is het belangrijk dat hij steeds maar een deel van de lesstof ziet. Als het teveel is, verliest hij zijn motivatie en geeft hij de moed meteen op. Daarom hebben al onze programma’s meerdere deeltoetsen die steeds maar een stukje van alle lesstof van een programma behandelen. Beetje bij beetje door de stof Onderverdeeld in rubrieken Deeltoetsen
 • Het volgende uitgangspunt is veel actie en variatie. Leerlingen leren vooral door zelf met de stof bezig te zijn, door zelf iets te doen. Dat bedoelen we met actie. Ze moeten de lesstof zelf toepassen. De variatie komt terug in de verschillende oefenvormen van de Muiswerkprogramma’s. Het is saai als leerlingen steeds hetzelfde moeten doen. Daarom zijn er inmiddels 20 verschillende oefenvormen waarbij ze de lesstof steeds op een andere manier moeten toepassen. Veel oefenvormen Onbeperkt oefenen Duidelijke uitleg
 • Dan de directe feedback. Iedere fout wordt direct aangepakt. Op elk antwoord dat de leerling geeft, geeft het programma een reactie. Als het een goed antwoord is, krijgt hij aanmoediging. Als het een fout antwoord is, wordt de regel nog een keer uitgelegd en ziet de leerling waarom zijn antwoord niet goed was. In sommige gevallen mag hij het nog een keer proberen en soms wordt het goede antwoord gegeven. Uitleg bij fouten Motiveren Leren van fouten Nuttige tips!
 • Het laatste uitgangspunt is de onmisbare leerkracht. Het is niet zo dat u als leraar achterover kunt leunen en het programma al het werk kunt laten doen. De leerkracht is nodig, om het programma in te stellen, om leerlingen te begeleiden en om de voortgang in de gaten te houden. Uiteraard kunnen de programma’s u wel heel veel tijd besparen. En die tijd kunt u weer gebruiken voor belangrijke dingen zoals het extra aandacht geven aan de leerlingen die dat hard nodig hebben. Instellen Begeleiden Evalueren Motiveren/ complimentje geven
 • Vertel Muiswerk Online bestaat uit 3 lagen: Leerling, Docent en Beheer. Programma’s: Getallen 1: Verhoudingen 1: Meten en Meetkunde 1: Verbanden 1: Het programma opgestart en in het programma de werking laten zien en de verschillende mogelijkheden voor het instellen van de didactische mode. Start het programma en geef een demonstratie. Dit is helaas niet in de powerpoint samen te vatten. Aan bod komt in elk geval: inloggen als leerlingen, een toets maken, de diagnose lezen en zien dat er een persoonlijk oefenprogramma voor de leerling in opgesteld. als leerling nog wat extra oefeningen maken en zien dat er heel veel verschillende oefenvormen zijn, dat het programma op elke fout reageert met passende feedback en dat je aan het eind van elke oefening een score te zien krijgt. als docent inloggen en het programma instellen en de voortgang bekijken.
 • Wanneer uw leerlingen niet meer achter de computers zitten bewaakt u hun voortgang. Dit doet u met bijvoorbeeld de Voortgangsmeter. De Muiswerk Voortgangsmeter laat van een groep leerlingen zien wat hun kennisniveau van een bepaald Muiswerkprogramma is en vergelijkt het huidige niveau met dat van de afgelopen periode. De Voortgangsmeter kent drie verschillende verschijnvormen: de Maandmeter (vergelijkt de huidige situatie met die van de afgelopen 3 maanden), de Weekmeter (vergelijkt de huidige situatie met die van de afgelopen drie weken) en de Kwartaalmeter (vergelijkt de huidige situatie met die van een en twee kwartalen terug). Ik laat u hier een voorbeeld zien van een Maandmeter. U moet eigenlijk beginnen bij de laatste kolom (rechts in beeld). Daar ziet u van elke leerling wat het kennisniveau van Basisspelling was op 3 december, de dag dat dit printje is gemaakt. Myrna heeft op 3 november een kennisniveau van 90 %. Dit percentage geeft aan welk deel van de stof zij goed beheerst. Het percentage wordt afgeleid van de scores van de toetsen die de leerling maakte. Door twee kolommen terug te kijken ziet u dat het kennisniveau op 3 oktober 71% was. De afgelopen maand heeft zij 43 minuten geoefend via haar persoonlijke oefenprogramma. Tussen de percentages staat steeds hoeveel minuten de leerlingen hebben gewerkt. U kunt dus heel overzichtelijk zien of en hoeveel de leerlingen zich hebben verbeterd. Maar u kunt ook zien welke leerlingen vastlopen en extra aandacht nodig hebben. Een heel handig rapport dus. Een paar tips: De Voortgangsmeter werkt met terugwerkende kracht, dus als men al eerder oefende, kunt u direct kijken wat de voortgang van de afgelopen maanden was. Stem een vast moment in de maand af om de Voortgangsmeter af te drukken. Tijdens het schooljaar kunt u de Maandmeter gebruiken maar aan het einde van het jaar geeft de Kwartaalmeter een duidelijk overzicht.
 • Wanneer uw leerlingen niet meer achter de computers zitten bewaakt u hun voortgang. Dit doet u met bijvoorbeeld de Voortgangsmeter. De Muiswerk Voortgangsmeter laat van een groep leerlingen zien wat hun kennisniveau van een bepaald Muiswerkprogramma is en vergelijkt het huidige niveau met dat van de afgelopen periode. De Voortgangsmeter kent drie verschillende verschijnvormen: de Maandmeter (vergelijkt de huidige situatie met die van de afgelopen 3 maanden), de Weekmeter (vergelijkt de huidige situatie met die van de afgelopen drie weken) en de Kwartaalmeter (vergelijkt de huidige situatie met die van een en twee kwartalen terug). Ik laat u hier een voorbeeld zien van een Maandmeter. U moet eigenlijk beginnen bij de laatste kolom (rechts in beeld). Daar ziet u van elke leerling wat het kennisniveau van grammatica op maat was op 1 april, de dag dat dit printje is gemaakt. Joanneke heeft op 1 aprileen kennisniveau van 90 %. Dit percentage geeft aan welk deel van de stof zij goed beheerst. Het percentage wordt afgeleid van de scores van de toetsen die de leerling maakte. Door twee kolommen terug te kijken ziet u dat het kennisniveau op 1 maart 80% was. De afgelopen maand heeft zij 112 minuten geoefend via haar persoonlijke oefenprogramma. Tussen de percentages staat steeds hoeveel minuten de leerlingen hebben gewerkt. U kunt dus heel overzichtelijk zien of en hoeveel de leerlingen zich hebben verbeterd. Maar u kunt ook zien welke leerlingen vastlopen en extra aandacht nodig hebben. Een heel handig rapport dus. Een paar tips: De Voortgangsmeter werkt met terugwerkende kracht, dus als men al eerder oefende, kunt u direct kijken wat de voortgang van de afgelopen maanden was. Stem een vast moment in de maand af om de Voortgangsmeter af te drukken. Tijdens het schooljaar kunt u de Maandmeter gebruiken maar aan het einde van het jaar geeft de Kwartaalmeter een duidelijk overzicht. U kunt een voortgangsmeter ook afdrukken van 1 leerling en daarin de resultaten van alle programma’s waar een leerling in gewerkt heeft. U kunt deze overzichten ook gebruiken om de Voortgang naar de ouders te laten zien.
 • Het scoreoverzicht geeft iets meer details dan de voortgangsmeter. Dit rapport gaat ook over een klas leerlingen en over een enkel programma. Het scoreoverzicht kijkt niet terug, maar het is een momentopname. Het geeft niet maar één percentage over een heel programma, maar het geeft de percentages die de leerlingen hebben gehaald voor elke toets en voor elke oefening die zij hebben gemaakt. Ook een heel handig rapport dus. Naast deze groepsoverzichtjes kun je in het programma zelf de resultaten van een enkele leerling bekijken. Daarin kun je zelfs zien welke fouten hij heeft gemaakt. Het is niet de bedoeling om dit voor iedereen te doen, maar het is wel fijn dat je zo ver kunt terugzien waar het mis ging. Het bewaken van de voortgang en het bekijken van de resultaten is belangrijk. Immers, studenten die zich niet verbeteren, maar wel hard oefenen hebben uw hulp nodig. Studenten die zich niet verbeteren en niet oefenen hebben aansturing nodig. En studenten die zich verbeteren en hard werken verdienen uw complimenten.
 • Momenteel werken wij hard aan Meijerink testen voor rekenen en taal. De eerste komen testen (1F/2F) voor rekenen komen in augustus van dit jaar beschikbaar.
 • Muiswerk Educatief is een uitgever van educatieve diagnostische software voor alle onderwijs typen. Muiswerk is het platform. Daar draait alles om. Op dat Muiswerk platform kunnen alle beschikbare Suites gestapeld worden. Voordeel: Alle programma’s zien er hetzelfde uit= duidelijk voor de leerling Resultaten centraal beheren Muiswerk 5 is software voor installatie in een netwerk op school… we verwachten de testsuites per juli 2012 ook online te kunnen aanbieden. IDAA-mbo is een digitaal dyslexie-signaleringsinstrument. Deze digitale test geeft snel en eenvoudig informatie over de mogelijkheid dat een student dyslectisch is. Het behoort bij het Protocol Dyslexie mbo, dat in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is ontwikkeld.
 • Testsuite 8 Drempeltoetsen Rekenen Bevat testmateriaal om in circa 45 minuten te bepalen of een rekenniveau door de leerling wordt beheerst. Voor elke van de drie gedefinieerde rekenniveaus zoals die door de Expertgroep doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen zijn bepaald, zijn testen ontwikkeld (de 3F-toets verschijnt later). De testen kiezen uit een bestand van honderden variabele vragen en zijn adaptief. Daardoor zullen leerlingen maximaal 40 vragen te maken krijgen. De vragen worden per deelgebied in willekeurige volgorde aangeboden, zodat leerlingen niet bij elkaar kunnen afkijken en de toetsen ook voor een tweede keer niet snel als identiek worden herkend. Door het beperkte aantal vragen is een toets binnen 45 minuten te maken. De vragen zijn gelijk verdeeld over de vier onderwerpen: Getallen, Verhoudingen, Meten en Meetkunde en Verbanden. Unieke kenmerken Muiswerk Testsuite 8 korte afnameduur; groepsgewijs afneembaar; door de student zelf te bedienen; herhaalbaar; Meijerink bepaalt norm en indeling; uitslag direct beschikbaar; uitslag eenvoudig te interpreteren.
 • U kunt deze overzichten ook gebruiken om de Voortgang naar de ouders te laten zien. Hier ziet u een overzicht van Ilse. Ze heeft gewerkt in Begrijpend Lezen 1, Flitsend spellen en lezen 1 en Rijmwoorden.
 • U kunt deze overzichten ook gebruiken om de Voortgang naar de ouders te laten zien. Hier ziet u een overzicht van Ilse. Ze heeft gewerkt in Begrijpend Lezen 1, Flitsend spellen en lezen 1 en Rijmwoorden.
 • Momenteel werken wij hard aan Meijerink testen voor rekenen en taal. De eerste komen testen (1F/2F) voor rekenen komen in augustus van dit jaar beschikbaar.
 • Momenteel werken wij hard aan Meijerink testen voor rekenen en taal. De eerste komen testen (1F/2F) voor rekenen komen in augustus van dit jaar beschikbaar.
 • Prijzenstructuur Muiswerk Online De prijs van de onlineversie is opgebouwd uit drie delen: de basislicentie (schoolingang op het web), het aantal docentenaccounts en voor elke module het aantal gebruikers dat ermee gaat werken. Om een offerte te kunnen maken horen wij graag van u hoeveel leerlingen met ieder programma gaan werken. Dit is iets om goed over na te denken. Als u zes programma's heeft en in totaal gaan er 400 leerlingen Muiswerken, dan betekent dat nog niet dat er in elk programma 400 leerlingen moeten kunnen werken. De meeste leerlingen komen niet toe aan meer dan drie programma's per schooljaar. Bedenk dus echt, bijvoorbeeld per klas, welke programma's er voor komend jaar op de agenda staan of gebruik een gemiddeld getal dat u voorlopig lager inschat (bijvoorbeeld 100 gebruikers voor ieder van uw modules). Verder hebben wij voor het maken van een offerte ook een schatting nodig van het aantal docenten dat leerlingen online gaat begeleiden. Staffelkorting Wij werken met staffelkortingen voor studentenaccounts. De staffelkorting loopt op tot zelfs 65% bij zeer grote aantallen. Ook op de beheer/docentenaccounts wordt, vanaf 10 accounts, een staffelkorting gerekend. Staffelkortingen gelden alleen bij de vooraf afgesproken gebruikersaantallen. Mocht dit aantal aan het eind van het jaar zijn overschreden, dan volgt een naheffing voor de extra gebruikers zonder korting. Ook op de beheer/docentenaccounts wordt, vanaf 10 accounts, een staffelkorting gehanteerd. Husselgarantie U voorspelt per product het aantal gebruikers terwijl nog niemand online gewerkt heeft. Omdat dat lastig kan zijn bieden wij een husselgarantie aan. Dat wil zeggen dat Muiswerk Educatief na het eerste jaar het actuele gebruik analyseert en op basis daarvan eventueel een andere verdeling van de aantallen voorstelt. Het doel van deze hussel na het eerste jaar is het reduceren of zelfs voorkomen van naheffingen na het eerste jaar. Vanaf nu is het ook mogelijk om voor een vast bedrag per leerling per jaar ALLE programma’s van Nederlandse taal, rekenen/wiskunde of vreemde talen te gebruiken. Voor meer informatie: mail met verkoop@muiswerk.nl
 • Presentatie Van Lodenstein College

  1. 1. Presentatie Van Lodenstein College Edwin Hortensius 15 dec. 2011
  2. 2. Maatwerk in rekenen & wiskunde Het leren continu afstemmen op de individuele behoefte van de leerling.
  3. 3. <ul><li>Wat is Muiswerk? </li></ul><ul><li>Oefenprogramma’s </li></ul><ul><li>Demonstratie </li></ul><ul><li>Evaluatieprogramma’s </li></ul>
  4. 4. *) Rekenen 3F en Taal: juli 2012 Screening en intake Verwerving van kennis en vaardigheden Evaluatie *) Wat is Muiswerk?
  5. 5. Oefenprogramma’s Voor het oefenen door het jaar heen. Werk achterstanden weg en maak een grote sprong naar het eindniveau.
  6. 6. Muiswerk Platform Getallen 1 Basisspelling Gevarieerde spelling Economie 1 Comprehensive Reading 1 Praktijkgericht Lezen 1
  7. 7. … ..Muiswerk uitgangspunten:
  8. 8. … ..Muiswerk uitgangspunten: Diagnostische toetsen
  9. 9. … ..Muiswerk uitgangspunten: Persoonlijk oefenprogramma
  10. 10. … ..Muiswerk uitgangspunten:
  11. 11. … ..Muiswerk uitgangspunten:
  12. 12. … ..Muiswerk uitgangspunten:
  13. 13. Demonstratie
  14. 14. De voortgangsmeter (per klas)
  15. 15. Voortgangsmeter
  16. 16. Scorelijst
  17. 17. Evaluatieprogramma’s Om in korte tijd te meten of leerlingen een bepaald Meijerinkniveau beheersen.
  18. 18. Muiswerk Platform Suite 2 Rekenen en Wiskunde Suite 4 IDAA voor jong-volwassenen Suite 1 Nederlands en Dyslexie Suite 3 Moderne vreemde talen Suite 7 Drempeltoetsen Taal 1F – 2F – 3F Suite 8 Drempeltoetsen Rekenen 1F – 2F – 3F Suite 5 IDAA-mbo
  19. 19. <ul><li>Meijerink testen </li></ul><ul><li>Niveau bepaling in 45 min. </li></ul><ul><li>1F-2F-3F** </li></ul><ul><li>t.b.v. evaluatie </li></ul><ul><li>vier domeinen </li></ul>
  20. 20. Uitslag Rekentest 3F
  21. 21. Profiel per leerling
  22. 22. Samenvatting <ul><li>Meijerink proof </li></ul><ul><li>Diagnostische toetsen </li></ul><ul><li>Dynamisch en interactief </li></ul><ul><li>Op school en thuis, webbased </li></ul><ul><li>Eigen leerlingvolgsysteem </li></ul><ul><li>Betalen naar gebruik </li></ul><ul><li>Eenvoudig voor docent en student </li></ul><ul><li>Compleet </li></ul><ul><li>Jouw oefeningen </li></ul><ul><li>Krachtig </li></ul><ul><li>Flexibel </li></ul><ul><li>Efficiënt </li></ul><ul><li>Eerlijk </li></ul><ul><li>Effectief </li></ul>
  23. 23. www.leermiddelenvandetoekomst.nl
  24. 24. Licentiemogelijkheden
  25. 25. <ul><li>Staffelkortingen </li></ul><ul><li>Husselgarantie </li></ul><ul><li>Doelgroepenbundels </li></ul>Muiswerk Online

  ×