Kontrak anda dengan Allah

2,979 views

Published on

Alas tu birabikum? Bala, syahidnya!

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,979
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
43
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kontrak anda dengan Allah

  1. 1. Kontrak Anda dan Tuhan.Sebenarnya ada lagi perjanjian yang lebih besar daripada pinjaman perumahan, pinjaman kereta dan bayaranPTPTN begitu jugt pinjaman kawan-kawan. Kalau pinjaman perumahan anda sampai RM 300K padakadar 7 %- 8%, dan pinjamaan kereta anda RM 100K pada kadar 4% dan PTPTN setelah diberiujrah sehingga 1%, anda perlu berfikir semula tentang hutang dunia. Ini adalah kerana andasebenarnya telah berhutang dua benda utama. Perjanjian di dunia, dan yang biasanya anda terlupa adalah,perjanjian dengan Allah.Ini dapat dibuktikan daripada ayat ini.7:172 Al-A’rafDan (ingatlah wahai Muhammad) ketika Tuhanmu mengeluarkan zuriat anak-anak Adam (turun-temurun)dari (tulang) belakang mereka, dan Ia jadikan mereka saksi terhadap diri mereka sendiri, (sambil Ia bertanyadengan firmanNya): "Bukankah Aku tuhan kamu?" Mereka semua menjawab: "Benar (Engkaulah Tuhankami), kami menjadi saksi". Yang demikian supaya kamu tidak berkata pada hari kiamat kelak:"Sesungguhnya kami adalah lalai (tidak diberi peringatan) tentang (hakikat tauhid) ini".Ini merupakan perjanjian yang dibuat sebelum anda lahir ke alam rahim dan telah wujud di alam LauhMahfuz. Anda perlu lihat, beberapa perkara daripada ayat ini 1. - Ia ditujukan kepada semua Bani Adam, malah zuriat anak-anak Adam sehingga keturunannya. Makusdnya ia melibatkan kesuluruhan sejarah manusia dari Adam hinggalah ke anak adam yang lahir sebelum atau pada kiamat/ 2. iaitu Bukankan Aku Tuhan kamu?. Allah bertanya kepada kita, mengapa kita tidak mengangkat – Nya and tidak memberi kepercayaan bahawa Allah itu Tuhan kita
  2. 2. 3. iaitu kita sudah menjawab ‘ walaupun’ belum lahir ke dunia ini Ya! Benar! Kami menjadi saksi.4. Dan peringatan seterusnya, kita tidak boleh lalai tentang perjanjian ini dan akan dibuktikan pada kedatangan hari kiamat.Betapa besarnya janji kita kepada Allah rabbul alamin. Betapa beratnya janji dan kontrak kita kepadaAllah. Saya mengharapkan anda dapat faham apakah implikasi setelah membaca ayat ini. Wahai Tuhankami ! Tidak Engkau menjadikan sesuatu dengan sia-sia?(Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasamereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambilberkata): "Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, MahaSuci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.Perjanjian ini boleh dilihat dalam banyak lagi ayat-ayat Allah.Al- Baqarah 2:27(Iaitu) orang-orang yang merombak (mencabuli) perjanjian Allah sesudah diperteguhkannya, danmemutuskan perkara yang disuruh Allah supaya diperhubungkan, dan mereka pula membuat kerosakandan bencana di muka bumi. Mereka itu ialah orang-orang yang rugi.
  3. 3. Ali –Imran 3:77Sesungguhnya orang-orang yang mengutamakan keuntungan dunia yang sedikit dengan menolak janji Allahdan mencabuli sumpah mereka, mereka tidak akan mendapat bahagian yang baik pada hari akhirat, dan Allahtidak akan berkata-kata dengan mereka dan tidak akan memandang kepada mereka pada hari Kiamat, dantidak akan membersihkan mereka (dari dosa), dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperisakitnya.Ar-Rad 13:20Orang-orang yang menyempurnakan perjanjian Allah dan tidak merombak (mencabuli) perjanjian yang telahdiperteguhkan itu;Al – Hadid 57:8Dan mengapa kamu tidak beriman kepada Allah? Sedang Rasulullah mengajak kamu untuk beriman kepadaTuhan kamu, dan Allah telah mengambil janji setia dari kamu (untuk beriman); jika kamu hendak beriman(maka telah jelaslah dalil-dalilnya).Jadi sebenarnya berapa besar janji kita kepada Allah! Fikir-fikirkan. Lebih besar dari apa yangjanjikan! Tunaikan lah kontrak yang lebih besar ini!
  4. 4. .http://khairulorama.wordpress.com

×